uffeskitchen ul

Citronolivsås till fisk

Skrivet av uffes 14.10.2013 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Testade citronsåsen för en tid sedan och blev en klar favorit. Hade ett utgångsrecept men som man brukar så satte man det lilla egna på såsen. Den här såsen äter vi till stekt torskrygg. Skala 1 stor charlottenlök (röd-och vanlig lök används på bilden). En matsked kapris, en bit purjo, dragon och lite svamp. Allt hackas. Fräs dem några minuter i olivolja. Tillsätt 4 dl. fiskbuljong, saften av en apelsin och en citron. Reduceras till hälften. Mixa såsen slät med mixerstav och sila den genom trådsil. Värm såsen, tillsätt en halv dl grädde, vispa ner en rejäl klick smör. Salta och peppra. Vill du förstärka fisksmaken, kan du tillsätta 1 msk riven pepparrot. Passar bra med: Kokt potatis, hel eller pressad. Pasta, ris eller bulgur. Kokt broccoli eller sparris. Receptet är för ca 2+ personer. Beror lite på hungern. Lycka till! sås1En del av ingredienserna. Kunde inte låta bli att lägga ut fotot för det var så fina färger :) sås2Börjar bli dags för buljong och citrussaften. Vilken doft!!!

Skaldjursfrossa :)

Skrivet av uffes 24.09.2013

Kategorier:
Men goda kontakter och lite vilja går allt att få fram i Österbotten, även skaldjur. För tillfället levereras det Torskryggar i fina bitar, förkokta Havskräftor,  stor Hummer 600gram, Kungskrabba 500 gram eller 1 kg, Kammusslor 1 kg. Allt djupfryst direkt från Sverige. Intresserad? Mejla mig på ulf.lassander@hssmedia.fi kräfisar 2

Skaldjursfest

Skrivet av uffes 15.09.2013

Kategorier:

Firade mig själv idag (födlare). Tack vare att frysarna är full med skaldjur så var menyn given. En låda havskräftor, en näve tigerräkor, en bunt sparris som hade lämnat i kylrummet, en majskolv, och en citron. Allt ut via grillen. Om jag kunde förmedla doften av nygrillade skaldjur!!! :) Har ätit mycket sämre skaldjursrätter i södern. Tur att man får beställa dessa godsaker varje månad. Det som bäst ligger i frysen är kungskrabba och den skall snart testas på något nytt sätt.

54


Kantarellfrossa

Skrivet av uffes 13.08.2013

Kategorier:
Gjorde en snabbvisit i går kväll i skogen. Hade några ställen som skulle kollas och ve och fasa vad det lyste gult på långa vägar. Timmarna gick och korgen fylldes. Ju mörkare det blev desto tyngre blev korgen, hade till och med svårt att hitta bilen :) Gårdagens meny var given. Det blev en rejäl omelett med stekt lök, knackkorv och kantareller. Lite persilja till och det smakade ljuvligt. Blir troligen någon form av samma rätt ikväll. Tänk vad mycket ätbart som finns i våra skogar. Har i år plockat hjortron, hallon, blåbär, kantareller och nu börjar lingonen byta färg. Tranbären är dock gröna ännu. Men allt finns i otroliga mängder. Har dock förstått att vissa ställen har mer än andra. kantisar hjortron

Skaldjur!!!

Skrivet av uffes 10.08.2013

Kategorier:
Intensiv tid med beställningar på skaldjur och fisk. Väntar på den tredje frysboxen för att få allt att rymmas. Förutom alla bär så skall det nu också finnas plats för havskräftor, räkor, torskrygg, hummer, kammusslor etc. Leveranserna kommer varje månad och de ser ut att växa i omfång. I dag har jag stekt tigerräkor på spett som förrätt och en rejäl bit torskrygg som varmrätt. Nya produkter dyker upp och de skall testas. Somliga passar bättre för grillen då andra är som skapta för stekpannan. Kryddningen blir för det mesta den samma, vitlök, smör, persilja, chili och peppar. Varför göra det svårt då man har bra råvaror? Råvarorna kommer från Sverige via en lokal importör. Jag får dem hem till Malax direkt de kommer.Vissa kvällar ringer telefonen hela tiden från vänner som vill köpa samtidigt. På två timmar kom det beställningar på över 50 kilo. Är DU intresserad så mejla mig på ulf.lassander@hssmedia.fi  

Köttfärs på grillen

Skrivet av uffes 26.07.2013

Kategorier:
I dag blev det till att rulla några spett köttfärs. Kryddningen bestod endast av finhackad lök, salt och peppar. Glazen var en blandning av HP-sås, olja, soja och harissa. Couscousen smaksattes också med harissa. Salladen bestod till största delen av frukter som jordgubbar och nektariner. Yogurtsåsen innehöll både vitlök och lime. pinnar

Pulled Pork

Skrivet av uffes 18.07.2013

Kategorier:
I kväll blev det mexikanskt. Pulled pork (800 gram fläskkarré) var i ugnen över natten tills köttet bara föll sönder. Colslaw sallad och guacamole, salsa sås och stekta tortilla bröd. Vips så hade 800 gram slunkit ner utan problem :) Det här gör vi om! Såsen som köttet kokade i togs tillvara, det blir en ypperlig grillolja för kommande grillribbs. Pulled pork får mig att minnas Petalax Plockasteiche som morfar brukade tala om i slutet på 60-talet -ett långkok i vedugnen som gjorde att köttet bara föll sönder och smälte i mun. pullpork pulllate pullburk

Medelhavet i grillen

Skrivet av uffes 18.07.2013

Kategorier:

I går blev det två rätter. Gumman fick stekt torskrygg och jag fixade till två grillspett med tigerräkor. Vi delade på en skål med sallad och råstekt nypotatis. Yogurtsåsen innehöll både vitlök ock lime. Varje gång jag grillar skaldjur så får doften mig att drömma mig bort till Medelhavet. I dagens Vasabladet och ÖT hade jag t.o.m fått in en spontan juttu efter senaste resan till Fuengirola. En resa som innehöll massor av fisk och skaldjur. Nu är det hög tid att beställa skaldjur inför höstens kräftskivor; hummer, havskräftor, torskrygg, scampi...snålvattnet rinner redan nu!

 

rakisarmatin

Abborren blev verkligen smasken :) Påminde om de där konstiga firrarna man blir serverad i Grekland.


Guld ur skogen

Skrivet av uffes 14.07.2013

Kategorier:
Hade tänkt ägna dagen åt svampplockning men genast vi kom till skogs så ändrades planerna direkt. Hittade en liten mosse som lyste gult av hjortron. Några timmar senare kunde vi räkna ihop 9 liter solmogna hjortron. I kväll lär det nog bli bondost med glass och hjortron. Sätt in bondosten nån minut i micron, så att den börjar säcka ihop. En rejäl klick glass ovanpå och hjortron. Piffa till det med lite kanel eller kardemumma. Lyxigare varianten är ett litet glas hjortronlikör till. hjortron

Havets mat

Skrivet av uffes 16.06.2013

Hemkommen från en tre veckors semester i Fuengirola på spanska sydkusten. Där vi hyrde lägenhet som gav mig möjlighet att laborera med allt vad havet har att erbjuda. De lokala supermarketerna hade ett otroligt bra utbud av fisk och skaldjur så det vara bara att välja och vraka.

blogg9 blogg7

Bilden är från vårt besök i den nyrenoverade saluhallen i Malaga. De första kvällarna var det skaldjur som stod på menyn. Scampi i alla möjliga storlekar, lättlagad och god.

 

blogg5blogg8

Sedan var det dags för färsk sjötunga. Den rensades och flåddes direkt i butiken. En god och lätt äten fisk utan en massa ben.

 

blogg10blogg1

Men mat skall upplevas på alla nivåer. Det resulterade i att man tog sig ner under ytan för att kolla in sardinstimmen. En upplevelse som gjorde att kvällens meny bestod av grillade sardiner.

 

blogg2blogg3

Denna resa gav helt klart mersmak för att inte välja charter utan åka reguljärt och hyra lägenhet. Men för den som inte gillar havets läckerheter så erbjuder Costa del Sol även på otroliga delikatesser i köttdiskarna.

 

bloggkött

Börjar redan drömma om nästa resa :) Hasta luego!