uffeskitchen ul

Skalisar och sånt

Skrivet av uffes 30.12.2014

Håller på att inventera frysboxarna och får en känsla av att nyåret kommer att fixa sig :) Här finns kungskrabba, kräftor, kungsräkor, tigerräkor, skalade räkor, grönmusslor, blåmusslor, torskrygg, räkspett, kräftstjärtar, rom etc. Nu blir det skaldjursfest i dagarna två...nyårsafton innehåller dock också ett ankbröst och lite ostron. Nåja, året har varit fullt av prövningar så en fest vid Grand Final har man väl råd och rätt att bjuda sig.

Torskrygg med rom

Skrivet av uffes 28.12.2014

Efter en heldag i skogen satt det bra med mat. I kväll blev det stekt torskrygg men en rejäl klick laxrom. Ättiksgurka, pressad potatis och olivcitrus sås med trattkantareller. Nytt för kvällen var en test på morotspuré med havtorn, kanske något för nyårsmaten. Nu är det slappa som gäller, en cognac och nåt halvintressant tv-program. I morgon bitti bär det i väg till skogen igen ;) torsk27

Livets gång i naturen

Skrivet av uffes 26.12.2014 | 1 kommentar(er)

Var på en inspektionsrunda i dag till några avlägsna skogsskiften och uppe i Storsjön i Malax stötte jag på en ensam svan som vandrade omkring på åkern. Kunde uppenbarligen inte flyga så dess öde är klart. Nu då alla vattendrag och diken frusit till så är det omöjligt för den att hitta mat. Ett hopp finns dock. På väg hem blev jag överflugen av en stor plog svanar och om de råkar ha rätt flygrutt så kanske de får den ensamme lockad med i plogen. svan

After Xmas

Skrivet av uffes 24.12.2014

Julmiddagen är över och klapparna utdelade. Nu har lugnet lagt sig och vi se på Victoria`s Secret Show som vi brukar ;)  Men så här såg det ut just före dukning hos oss. Gästerna satt ännu ute i glasverandan och drack glögg. kok1 kok2 kok3 kok5 kok6

Julhälsning

Skrivet av uffes 24.12.2014

Kategorier:
Nu har ekorrarna och fåglarna fått sitt och det börjar bli dags att se över kvällens dukning. malaxjul

Ljusens tid

Skrivet av uffes 23.12.2014

Hata eller älska den mörka årstiden, det är frågan. Själv har jag inte så emot mörkret annat än bakom ratten. Hemma går det ju alltid att ljusa till det och nu behövs det mysljus under hela dygnet. Så här ser det ut just nu i Malax. kökskronaKökskronan har fått nya ljus :) Mäktig stämning med levande ljus ovanför matbordet då man äter. köksljusköksampelköksstjärna1Finns lite stjärnor både här och där. köksstjärna2kökstomteDen gamla gipstomten vakar över de sina i år igen, det har han gjort i minst 55 år vad jag vet och vakade nog före det med.

Julstämning på G

Skrivet av uffes 22.12.2014

Julkorset är uppe, porslin, glas och besticken är putsade. Skålar med torkad frukt står utplaserade lite här och där. Nu kan julen komma. malax2malax1

Whiskygravad lax

Skrivet av uffes 19.12.2014 | 2 kommentar(er)

lax

Recept för 4 personer. 1,2 kg lax av tjocka mittbiten 3 msk rosépeppar+ 1 msk till garnering 1 tsk vitpeppar 0,5 dl salt 0,5 dl socker 0,5 dl whisky 1. Ta bort ryggbenet på laxen och dela biten tvärs. 2. Blanda kryddorna, krossa rosépepparn. Klappa in kryddorna i fisken. Lägg fiskbitarna med köttsidan mot varandra, tunn sida mot tjock sida. Häll whiskyn i en tät påse. 3. Lägg fisken i påsen med whiskyn i kylen i två dygn, vänd morgon och kväll. 4. Skär upp i tunna, vackra skivor.

Lokalt på bordet

Skrivet av uffes 19.12.2014

Så här inför tidernas frosserihelg står man och funderar på vilken produkt man skall ta ur hyllan. Inhemskt eller är det den maximalt lägsta prisnivån som skall styra? Mitt fårkött har vandrat hela sommaren på några ängar borta så jag vet exakt vad det kommer ifrån, nåt mycket närmare behöver det inte vara. De fåren har också fått det mesta av vår fallfrukt från äppelträden. Det lilla företaget Oravais Rökeri har en intressant lista på sin webbplats som ger mycket stöd i valet av produkter. Ta dig tid att läsa.

Guld ur havet

Skrivet av uffes 17.12.2014

I morgon kommer en leverans med Kungskrabba. En läckerhet för jul- och nyårsbordet. Det dyraste som finns i skaldjursväg men vill man ha gott så är det bara att betala och se glad ut. Har beställt in 7 kilo som vi skall dela mellan ett gäng kompisar. Krabban är förkokt så det är bara att spjälka upp benen, på med lite citron och kanske lite aioli. En verkligt lyxig och god förrätt. Men man får lite dåligt samvete då man ser hur de stackars fiskarna kämpar i verklig storm och med nedisade fartyg för att få upp godsakerna ur havet. Då tycker man att de är värda varje euro.

kungskrabba1 kungskrabba2 kungskrabba3