uffeskitchen ul

Grillad sjötunga

Skrivet av Ulf Lassander 14.02.2015

En av de fiskrätter jag mest saknar från senaste veckas resa till Teneriffa är grillad sjötunga med salta kanariska potatisar. Första gången jag åt sjötunga var i Alcudia på Mallorca för över 20 år sedan. Då med en rejäl hög brynt vitlök och persilja ovanpå. Brukar fortfarande lassa på brynt vitlök på grillad eller stekt fisk här hemma. Testa nån gång!

grillad sjotunga


Välkommen till mitt kök!

Skrivet av Ulf Lassander 13.02.2015

Nu har vi äntligen öppnat Sevendays och jag önskar dig välkommen till Uffes Kitchen. Här blir det en hel del smårätter, lättlagade varmrätter, skaldjur, fisk, kött etc... Små godbitar ur vardagen som är inspirerade av naturen, närodlade produkter, grillat och Medelhavsköket. Jag hoppas att du tittar ofta in och ser vad jag har att inspirera dig med. Kaffet är hemmalt och fudgen är från Granholms.

kaffekopp2


Fredag med räkavocado

Skrivet av Ulf Lassander 13.02.2015

Kategorier:

rakavocado4

I kväll blev det att mumsa på avocado fyllda med räkor, rödlök, citronpeppar och dill. Skär du även bort en bit av undersidan (den som syns i gaveln på frukthalvorna) så står den stadigt på fatet. En av idéerna som jag drömde mig till i Spanien.


Matresa till Teneriffa

Skrivet av Ulf Lassander 12.02.2015

Veckan på Teneriffa bjöd inte på så mycket sol men härliga maträtter i stället.

rakor i vitlok

Skaldjur är en given förrätt. Här en rykande het tallrik med räkor i olja och vitlök. Härliga dofter och lättlagat även hemma.

 

sjotunga pa husets vis

Sjötunga hör till mina absoluta favoriter. Den här är enligt husets recept. Bryntsmör, kapris, champinjoner etc. Denna gång blev det skalade potatis trots att jag föredrar Kanariska potatis (de oskalade med salt skal på).

 

fiskdisk i spanien

Ett besök vid den lokala fiskdisken är ett måste. Här besöker jag Mercadona.

 

skinkor patanegra

Härliga skinkor på rad. Några skivor Pata Negra till kvällsölen på balkongen sitter aldrig fel. Även gott till honungsmelon. De serranoskinkor och pata negra som säljs här hemma hos oss är också helt OK men de som finns på platsen har det där ”lilla extra”.


Blev en beställning på wok

Skrivet av uffes 31.01.2015

Kunde ha gjort det mesta men det blev en beställning på wok med kyckling. Samma som senaste veckoslut men vad gör väl det, den satt bra och var lättlagad. Ganska nice också att få in doften av Thailand i köket. Hälsosam mat med bra råvaror. Skaldjur och fisk får jag väl ta till mig nästa vecka på Teneriffa.

 

wok1

Kycklingen först, sedan broccoli och morötter...paprika och kålen åker i sist. Som kryddor används lite curry i oljan, skivad vitlök och ingefära, salt, peppar, lite oistersås och söt soija.

 

wok2

Jag vill dessutom ha en klick sötsur thaisås.


Matjessill med smör

Skrivet av uffes 30.01.2015

Matjessill och smält smör, en kombo som håller alla gånger. Här är ett intressant recept från svenska mästerkocken Amir. Bra att han också profilerar hållbart fiske.

matjessill


Teneriffakött

Skrivet av uffes 27.01.2015

Nästa veckas tisdag är jag på väg ner till Teneriffa för en vecka. Kollade några matsidor och det ser lovande ut. Förutom skaldjur och pata negra så lär det nog bli några rejäla biffrätter också. Härligt mörkt välhängt kött, ser bra ut det här Teneriffaköttet hos meatboutiquetenerife ;) Nu är jag hemma efter en vecka på ön och klart det fanns pata negra kött i resväskan.

 

teneriffakött1

teneriffakött2


Kycklingwok

Skrivet av uffes 25.01.2015 | 1 kommentar(er)

Så här vintertid brukar det bli en period då vi wokar. Så blev det i dag. Vitkål, purjo, morötter, chili, bambuskott, ingefära och bitar av kycklinglår. Lite musselsås och söt soja, saften av en apelsin och lite citron. Köket doftade Thailand och ingenting lämnade...bra betyg! Lättlagad och hälsosam mat.

kycklingwok


Bloggnyheter och mediespråk

Skrivet av uffes 23.01.2015

Kommentarer och funderingar haglar in kring nyheten om nya bloggsajten sevendays, det bådar gott inför starten 14.2. Samtidigt som ribban på blogginläggen höjs. I dag, om en liten stund, är det dags att registrera sig till årets Mediespråk 2015 vid Academill i Vasa ”språkbrukarnas firmafest” . En heldag med föreläsningar, mingel och nattsudd bäddar för en lördags i slow motion som också inleds med föreläsningar. Hörde att i år skall vi hålla till med mat och mingel nere i Mediacitys ”studio”. Senast vi var där så var det ett verkligt drag och stämningen var hög.

Sevendays bloggnyhet

Skrivet av uffes 22.01.2015

Det var en rejäl kickoff i går kväll i Vasa för nya bloggsajten Sevendays. Klart man var med :) sevendays_vasaKolla VBL!