uffeskitchen ul

Enkla möbler i trä

Skrivet av uffes 19.04.2014

Slösurfade på några sidor med återvinning och fick syn på intressanta möbler gjorda av lastpallar. Rejält trävirke och konstruktion som skall tåla rejält slitage. Gör man det rätt kan det bli riktigt snyggt. Låt dig inspireras och testa själv, råmaterialet kostar inte så mycket. Skärmavbild 2014-04-07 kl. 07.08.23 Kul hemmabiograf som man bygger upp på en kväll. Skärmavbild 2014-04-07 kl. 07.09.42 Skärmavbild 2014-04-07 kl. 07.11.57 Skärmavbild 2014-04-07 kl. 07.14.58 Släng inte gamla jeans. Mormors gamla stol kan bli riktigt fräck! Skärmavbild 2014-04-07 kl. 07.24.04 En trevlig mysknut till balkongen eller altan. Skärmavbild 2014-04-07 kl. 06.51.13 De här gillar jag verkligen men rullarna väger en hel del. Men de blåser inte i väg i den första stormen.

Ugnsbakad dilltorsk med räkor

Skrivet av uffes 16.02.2014

Kategorier:
räktorsk Den här rätten går det knappast att misslyckas med. Servera med kokt eller pressad potatis. Går säkert bra också med färskpasta eller ris. 600 g  torskfilé 100 g  skalade räkor 1 st  schalottenlök 0,5 st  purjolök 2 dl  vatten 1 tärning  fiskbuljong 2 dl  gräddfil, lätt 1 dl  matlagningsgrädde 1 dl  dill salt och peppar Gör så här •    Smörj en ugnsfast form. •    Lägg finhackad schalottenlök i botten och torsken över. •    Skiva purjon tunt och strö över torsken. •    Salta och peppra. •    Värm vattnet, lös upp fiskbuljongen och blanda ihop med gräddfil och matlagningsgrädde. •    Blanda dill i såsen och slå över torsken. •    Sätt in i ugnen på 220 grader i 15 min. •    Servera med potatis och strö lite färska räkor över. Just nu kostar torskryggen 17 euro per kilo. De finns i frysta portionsbitar.

Gazpacho och pilgrimsmusslor

Skrivet av uffes 19.01.2014

Kategorier:

Råkade se ett morgonprogram i tv4 med Alexandra Zazzi. Sagt och gjort det skulle testas. Hade ju alla ingredienser hemma :)

gazpacho

Gazpacho med pilgrimsmussla: Det blev kvällen förrätt . 2 dl honungsmelon 1/3 dels skalad förskgurka 1 mogen avocado saften av en halv citron 1 tsk citronzest 10-12 myntablad (jag satte torkad mynta) 3 msk tjock youghurt salt och peppar. Allt i mixern och in i kylen. Vill man ha mera sting så går det att sätta till chili. Den här soppan är säkert lika god som dipp till räkor. Stek musslorna och servera i glas.

torsken

Stekt torskrygg med knaperstekt bacon. Citrus/gräddsås, bulgur och en rejäl klick av gazpachon som blev över. Hyvlad ättiksgurka till.


Pilgrimsmusslor som förrätt

Skrivet av uffes 28.12.2013

Kategorier:

Två intressanta förrätter med pilgrimsmusslor. 1:

sallad

6 musslor 1st zestad lime och juicen saften av en apelsin 1/2 avocado, skivad och smaksatt med limejuice 1/4 skivad gul paprika 1/4 skivad röd paprika 1 tsk riven ingefära lite riven koriander 2 tsk finhackad charlottenlök 1/4 rödchili, finhackad utan frön lite god olivolja Blanda ihop limeskalet och övriga ingredienser och lägg dem i kylskåp under 3 timmar. Lägg upp rätten med pilgrimsmusslorna i mitten. Garnera med den rivna koriandern, en bit limezest och den finhackade chilin.

 

sallad2

2: Den andra rätten är pilgrimsmusslor inlindade i bacon som grillas eller steks snabbt. Kan det bli enklare?


Gratinerad nyårshummer

Skrivet av uffes 25.12.2013

Julafton är förbi och börjar bli dags att se framåt mot nyårssupén. Hummer ( 600 grams) finns i frysen så menyn är given :)

Här ett lätt och gott recept på gratinerad hummer. 20 g rumsvarmt smör 1 msk torr sherry 1 tsk dijonsenap 0,5 krm svartpeppar, nymald 1 msk persilja, mycket finhackad 1 nypa havssalt

1. Sätt ugnen på 250°. 2. Rör samman smör, sherry, senap, peppar och persilja. 3. Klyv hummern i 2 halvor. Hugg jack i klorna på 2 ställen med en stadig kniv. Då går det bra att bryta isär klorna för att få tag i köttet. 4. Lägg hummerhalvorna på ett ugnssäkert fat, även klorna. Bred på smöret och sätt hummern högt upp i ugnen ca 5 minuter bara så att den blir varm och får lite färg på ytan. Eventuellt kan det behövas några korn salt på hummer vid serveringen.

hummer_rac


Förmedlar skaldjur

Skrivet av uffes 21.12.2013 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
Förutom att jag älskar havets läckerheter så förmedlar jag även Lobsters produkter. Racon Foods är ett lokalt importföretag med leveranser till både Österbotten och Åbo. För tillfället tömmer vi lagret inför nyår men i januari så är det beställningsdags igen. Leveranserna sker vid varje månadsskifte och det går bra att beställa via http://www.raconfoods.com/ . Jag tar också emot beställningar för Österbotten. Går bra att mejla mig på ulf.lassander@hssmedia.fi. Är du intresserad så hör av dig. Vi har fokus just nu på kammusslor, hummer, havskräftor, torskrygg och kungskrabba. racontest

Fredagsmys...

Skrivet av uffes 29.11.2013

Ja, jag vet att det blir långrandigt med mina evinnerliga skaldjur. Men andra gillar sport och hästar. I kväll så blev det ett rejält fredagsmys med ostron, gratinerade havskräftor (ur frysen hemma) och en påse räkor från Saluhallen, egna var slut :) Gratinerade dem med smör, persilja, seafood krydda och vitlök. Ostronen fick några lökringar ett stänk tabasco och lite citron. Nu är det gudagott att vara :) Det är ju tur att man själv förmedlar dessa delikatesser. Det betyder att de finns i frysen hela tiden.

mys


Blir skaldjur till jul

Skrivet av uffes 26.11.2013

Kategorier:
Nu har årets sista beställning åkt in till Lobster i Sverige. Kommande leverans innehåller bland annat torskrygg, kungskrabba, skalade och oskalade räkor, krabbkött, kammusslor, havskräftor och hummer. Roligt att så många gillar att ta ut svängarna till jul och nyår. För egen del blir det till veckoslutet troligen gratinerade havskräftor på menyn med nåt svalt läskande vitt till. matin

Skaldjur i Dubai

Skrivet av uffes 09.11.2013

Kategorier:
Just hemkommen från en veckas resa till Dubai. Hade inte förväntat mig skaldjur där men fick se rejäla kyldiskar med scampi och bläckfisk i alla möjliga storlekar. Även på hotellet så möttes man av grillad hummer och scampi. Det var under en BBQ-eftermiddag var det också fanns en hel del kött. Förutom detta så kunde man njuta av lite ostron och sushi. Bör påpeka att skaldjurens smak var inte av samma kvalitet som de som vi får från Nordatlanten. Hummern kom från Oman och saknade den där speciella smaken.IMG_1411 Men att dyka hann vi med, på gränsen till Oman. skalisNärbutikens scampi disk, inte illa ;)

Citronolivsås till fisk

Skrivet av uffes 14.10.2013 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Testade citronsåsen för en tid sedan och blev en klar favorit. Hade ett utgångsrecept men som man brukar så satte man det lilla egna på såsen. Den här såsen äter vi till stekt torskrygg. Skala 1 stor charlottenlök (röd-och vanlig lök används på bilden). En matsked kapris, en bit purjo, dragon och lite svamp. Allt hackas. Fräs dem några minuter i olivolja. Tillsätt 4 dl. fiskbuljong, saften av en apelsin och en citron. Reduceras till hälften. Mixa såsen slät med mixerstav och sila den genom trådsil. Värm såsen, tillsätt en halv dl grädde, vispa ner en rejäl klick smör. Salta och peppra. Vill du förstärka fisksmaken, kan du tillsätta 1 msk riven pepparrot. Passar bra med: Kokt potatis, hel eller pressad. Pasta, ris eller bulgur. Kokt broccoli eller sparris. Receptet är för ca 2+ personer. Beror lite på hungern. Lycka till! sås1En del av ingredienserna. Kunde inte låta bli att lägga ut fotot för det var så fina färger :) sås2Börjar bli dags för buljong och citrussaften. Vilken doft!!!