uffeskitchen ul

Livets gång i naturen

Skrivet av uffes 26.12.2014 | 1 kommentar(er)

Var på en inspektionsrunda i dag till några avlägsna skogsskiften och uppe i Storsjön i Malax stötte jag på en ensam svan som vandrade omkring på åkern. Kunde uppenbarligen inte flyga så dess öde är klart. Nu då alla vattendrag och diken frusit till så är det omöjligt för den att hitta mat. Ett hopp finns dock. På väg hem blev jag överflugen av en stor plog svanar och om de råkar ha rätt flygrutt så kanske de får den ensamme lockad med i plogen. svan

After Xmas

Skrivet av uffes 24.12.2014

Julmiddagen är över och klapparna utdelade. Nu har lugnet lagt sig och vi se på Victoria`s Secret Show som vi brukar ;)  Men så här såg det ut just före dukning hos oss. Gästerna satt ännu ute i glasverandan och drack glögg. kok1 kok2 kok3 kok5 kok6

Julhälsning

Skrivet av uffes 24.12.2014

Kategorier:
Nu har ekorrarna och fåglarna fått sitt och det börjar bli dags att se över kvällens dukning. malaxjul

Ljusens tid

Skrivet av uffes 23.12.2014

Hata eller älska den mörka årstiden, det är frågan. Själv har jag inte så emot mörkret annat än bakom ratten. Hemma går det ju alltid att ljusa till det och nu behövs det mysljus under hela dygnet. Så här ser det ut just nu i Malax. kökskronaKökskronan har fått nya ljus :) Mäktig stämning med levande ljus ovanför matbordet då man äter. köksljusköksampelköksstjärna1Finns lite stjärnor både här och där. köksstjärna2kökstomteDen gamla gipstomten vakar över de sina i år igen, det har han gjort i minst 55 år vad jag vet och vakade nog före det med.

Julstämning på G

Skrivet av uffes 22.12.2014

Julkorset är uppe, porslin, glas och besticken är putsade. Skålar med torkad frukt står utplaserade lite här och där. Nu kan julen komma. malax2malax1

Whiskygravad lax

Skrivet av uffes 19.12.2014 | 2 kommentar(er)

lax

Recept för 4 personer. 1,2 kg lax av tjocka mittbiten 3 msk rosépeppar+ 1 msk till garnering 1 tsk vitpeppar 0,5 dl salt 0,5 dl socker 0,5 dl whisky 1. Ta bort ryggbenet på laxen och dela biten tvärs. 2. Blanda kryddorna, krossa rosépepparn. Klappa in kryddorna i fisken. Lägg fiskbitarna med köttsidan mot varandra, tunn sida mot tjock sida. Häll whiskyn i en tät påse. 3. Lägg fisken i påsen med whiskyn i kylen i två dygn, vänd morgon och kväll. 4. Skär upp i tunna, vackra skivor.

Lokalt på bordet

Skrivet av uffes 19.12.2014

Så här inför tidernas frosserihelg står man och funderar på vilken produkt man skall ta ur hyllan. Inhemskt eller är det den maximalt lägsta prisnivån som skall styra? Mitt fårkött har vandrat hela sommaren på några ängar borta så jag vet exakt vad det kommer ifrån, nåt mycket närmare behöver det inte vara. De fåren har också fått det mesta av vår fallfrukt från äppelträden. Det lilla företaget Oravais Rökeri har en intressant lista på sin webbplats som ger mycket stöd i valet av produkter. Ta dig tid att läsa.

Guld ur havet

Skrivet av uffes 17.12.2014

I morgon kommer en leverans med Kungskrabba. En läckerhet för jul- och nyårsbordet. Det dyraste som finns i skaldjursväg men vill man ha gott så är det bara att betala och se glad ut. Har beställt in 7 kilo som vi skall dela mellan ett gäng kompisar. Krabban är förkokt så det är bara att spjälka upp benen, på med lite citron och kanske lite aioli. En verkligt lyxig och god förrätt. Men man får lite dåligt samvete då man ser hur de stackars fiskarna kämpar i verklig storm och med nedisade fartyg för att få upp godsakerna ur havet. Då tycker man att de är värda varje euro.

kungskrabba1 kungskrabba2 kungskrabba3


Räkor med dippsås

Skrivet av uffes 16.12.2014

räkordipp

Snabbt gör du själv goda dippsåser till räkskivan. Jag brukar ofta bara dutta räkorna i salt och citronpeppar men en god dippsås till gör det hela lite festligare. Plussa på några gurk- och morotsstavar. Här två enkla recept på dippsås: Tartarsås 2 dl majonnäs (färdigköpt) 3 msk bostongurka 1 msk citronsaft 1,5 tsk dijonsenap 2 tsk hackad persilja salt och peppar Blanda allt och smaka av med salt och peppar. Ingefär och limesås 3 dl naturell yoghurt 1 msk honung 1 tsk riven ingefära 1 msk pressad limesaft Såsen kan bra göras dagen före och förvaras i kylskåp.


Chiliräkor

Skrivet av uffes 16.12.2014

  chiliräkor

Ingredienser: 600 gram vanliga räkor utan skal 3 dl jasminris till servering 0,5 dl olivolja 1 röd färsk chili (finhackad) 2 klyftor vitlök (pressad eller skivad) ca 0,5 krm chilipeppar efter smak ca 0,5 krm cayennepeppar efter smak 1 krm salt 1 krm vit- eller svartpeppar efter smak 2 msk Sweet Chili Sauce efter smak Häll upp olivolja i en stekpanna så att oljan täcker botten med råge och pressa i vitlöksklyftorna. Hög värme i början men låg temperatur när det börjar fräsa och bubbla. Tillsätt vitlöken direkt för att se att det inte är för varmt i pannan, om det är för varmt blir vitlöken bränd och hård vilket förstör det mesta. Lägg i chilin, salta och peppra och krydda med chili- och cayennepeppar efter behag. Låt stå på låg värme så att smaken sätter sig, se till så att inte chilin och vitlöken bränns. När räkorna nästan är klara kan det vara gott att späda ut oljan med Sweet Chili Sauce. Häll i tills du tycker att det räcker, kan varken vara för mycket eller för lite.