uffeskitchen ul

Då drog vi till Amirika!

Skrivet av Ulf Lassander 03.08.2018 | 0 Kommentarer

Ett litet och ganska gammalt bidrag till Amerika-temat här på sevendays får bli en annons ur WBL, för några år sedan.

Året är 1904 och vi befinner oss i slutet av mars månad. VBL prenumeranten ute i den österbottniska stugan får tag i dagens tidning. Då som nu, fängslas han av en annons med rubriken Till Amerika! På grund av det dåliga läget i landet väljer han att packa sin kappsäck och ta adjö av mor och far.

Då, skulle den långa resan först gå genom landet med buss eller tåg ner till hamnen i Hangö. Där stod ett fartyg skulle ta honom över till Köpenhamn. Nu gick resan vidare med järnväg till Hamburg där Amerikalinjens oceanångare stod och väntade. Slutdestinationen för den färden var New-York. En lång resa, men det stod i annonsen att det var både den snabbaste, bekvämaste och billigaste sättet att ta sig till Förentastaterna.

Då kunde man prata om att resa.

 

amirika2

 

Även min släkt testade på det nya landet men valde att åka till skogarna i British Columbia i västra Kanada. Året var 1924 då min farfar Verner Lassander, 21 år fyllda, befann sig i Vancouver och jobbade som skogshuggare. De var flera österbottningar som jobbade den tiden i de kanadensiska skogarna mellan åren 1923-1930 kom närmare 35 000 finländare till Kanada för att jobba.

Farfar till vänster!

farfar

 

Tre ynglingar på väg till det stora landet. Farfar till vänster (varför står han alltid till vänster?). Han har två ihopfällda Kodak kameror i sina händer, likaså skymtar en kamera i handen på killen till höger. Dynorna på bröstet är livvästar med texten ”Standard Life Jacket” –månne de är testade?

dacket

 

Farfar som håller på att såga av en stock. Kolla handsågen han håller i! 

sag

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar