Ett möte med Dijonsenap
Fick vara med om ett intressant besök hos senapstillverkaren Edmond Fallot som tillverkar den berömda Dijonsenapen. Fabtriken är ortens sista fabrik och grundades år 1840. Familjen Fallot övertog fabriken år 1928 och drivs i dag sonsonen. Deras specialitet är bland annat att som sista företag mals senapsfröna långsamt till mjöl med kvarnsten som ger en bättre senap. I företaget jobbar endast 20 personer.
Traditionellt var en av huvudråvaran druvsaft av omogna gröna vindruvor. I dag använd vittvinsvinäger och vatten. De tidigaste senapsresepten är från 1200 talet.
Den gamla fabrikskällaren är idag ett showroom för besökare. Här finns också bevarat brunnen som gav den ursprungliga senapen sitt vatten innan staden fick vattenledning. Det fanns faktist vatten i brunnen även i dag.
Nuförtiden finns det inte tillräkligt med inhemska senapsfrön så i dag använd frön från Kanada. Fallots har 30 olika senaper i sitt sortiment.
Så här ser blandningsmodellen ut. Kanske någon som vill ta fram en egen senapssort?
Dijon-namnet är inte skyddat och i dag är det för sent att skydda det. Därför kan man köpa Dijonsenat som är tillverkad i både Kanada och Spanien. Men det är endast senap som görs enligt det ursprungliga receptet som får kallas Dijon. Tillsätter man t.ex. honung så heter det honungssenap.
Företagets Bourgogne-senap innehåller ortens vin och lokalt odlade senapsfrön. Då senapspastan är färdig måste den få mogna i 2-3 dagar för att den kemiska reaktionen skall bli klar. En oöppnad senaspburk håller i två år under de 6 första månaderna den är som bäst (starkast). Sedan börjar den tappa i styrka. En öppnad burk håller ca 1 år i kylskåp.
I deras butik kan man bland annat köpa småburkar med senap ur en senapsautomet, 1 euro/st. Inte nog med det...
Här finns också en senapsbar där man kan provsmaka på alla sorter.
Jag fick med mig 8 burkar olika sorters senap, och goda var de.
Nu bär det iväg mot Lyon för nästa övernattning och middag som Micke och Jenny skall tillreda :)
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar