Pride-lördag i Vasa
I dag var det Pride för hela slanten. Det drog igång klockan 13 på
Salutorget med öppningstal och strax där efter bar det i väg till Sandö för chill.Röda Korset som representerades av både Ungdomsutskottet och Vasa svenska avdelning
hade tagit i bruk min egen tillverkade träkärra, en liten och smidig enhet.
I dag bjöd vi på ansiktsmålning.Tror det populäraste motivet var flaggor.
Trevlig stämning och mycket färger.
Vi var inte ensamma. Vasas finska RK avdelning tog hand om första hjälpen-jouren.
De hade till och med ett tält med sig ute på Sandö.
Vår första hjälpen grupp tog hand om jouren på kvällens Långskärsdans i Sundom.
Verksamheten fortsatte ute på Sandö och det blev kö.
Samtidigt hade vi fått upprätta en nödinkvartering i avdelningens lokal
för en ung ukrainska som skulle till Helsingfors.
Hon fick också en liten goodie bag med lite hygienartiklar som överraskning.Hoppas att hon trivs i lokalen.
En blöt lördag
Lördagen bjöd på regntunga skyar och mycket spring i benen.
Vi hade från Röda Korset fått i uppdrag att sköta om första hjälp beredskapen
under Vaasa Run och Kvarken Fest vid Elisa-sation i Vasa. Det betydde att
dagen började redan klockan 09 inför öppningen.Vi hade riggat upp med två punkter, den ena ute på parkeringen för ”barnloppet”
och den andra inne på stadion.
Full fart från starten och man fick springa så många varv man bara ville.
Alla fick medaljer.
Inne på stadion höll man på att värma upp sig inför 5 och 10 km loppen.
Plask, plask...
Här går starten för 5 km.
Vårt station in under läktaren.
Nu börjar det bli dags att inleda Kvarken Fest.
In marscherade Österbottens regemente ”LIF COMPAGNIE” för att
göra den officiella öppningen med salut.
Nu var festen i gång och först ut på scenen var KAJ.
Nu var också min dag full och genomblöt efter sex timmar
under bar himmel.
Tror det blir en bra fest trots allt.
Festival i Vasa
Livet återvänder och festivalyran har satt igång efter pandemin.
I går kväll var jag ute med Röda Korset och hade första hjälpen jour
på Summer Night Vaasa vid Kaserntorget.
Toppen väder och toppen publik.Först ut på scen Ilon som debuterade hösten 2020, hon bjöd på en bra start som lovade mycket.
Kasmir var också ett intressant fenomen, kock, låtskrivare och artist som rockade fett.
Evelina hade tagit hjälp av go, go girls och fick upp stämningen ett steg till.
Hon testade också på att tala svenska och det blev ”vitun roooligt”.
Hennes låtar har streamats över 200 miljoner gånger.Från Norge stegade Kevin Lauren upp på bordet, så hette också låten.
Kul var också ett tillfälle senare då en fiskmås hade släpp sig på Dj:ns krage.
Den lorten fick jag torka bort, första hjälpen :)Efter en hel dags väntan var det äntligen dags för nattens höjdpunkt, hip hop bandet Hov1.
Vilket drag!En trevlig festival med härliga ungdomar som skötte sig riktigt bra.
Lite pyssel för oss också, några skrubb- och skavsår. En el-cykel vurpa och
normala småhändelser på en festival.Sommaren i Vasa har många fler festivaler och partystämning att bjuda på.
Nyårsgodis
Nyårsafton blev en rejäl fest med gratinerade havskräftor,
2 kg för två personer.
Till det här tog vi guldmedaljs proseccon som levererades i veckan.
I kväll skall det bli biff med pepparsås.
Vinmässa i Umeå
Vin i Umeå är en mässa som hålls för sjätte året i rad och är en mötesplats
för de som gillar vin med seminarier och vinprovningar.
Totalt var vi 10 personer från Vasa Oenologer (vinsällskapet)
som satsade på en långhelg i Umeå.
Jag satsar på två provningar som jag förhandsköpte. Saint Clairs masterclass med Laura Young
som är exportchef på Nya Zeeländska företaget Saint Clair Family Estate.
Hon guidade oss genom hela fem vinstilar och fyra druvor.
Med fanns bland annat Clair Origin Pinot Noir som röstats fram av Sveriges
vinjournalister till det bästa rödvinet i prisklassen 100-119 kronor två år i rad.
De här vinerna provsmakade vi:
Saint Clair Pioneer Block 3 Sauvignon Blanc
Saint Clair Vicar’s Choice Barrel Chardonnay
Saint Clair Vicar’s Choice Bright Light Pinot Gris
Saint Clair Origin Pinot Noir
Saint Clair Pioneer Block 23 Pinot Noir 375 mlHär en bild från en av deras vingårdar med det ståtliga uteköket.
Den andra provningen blev Tjaerdalen,
en provsmakning av svensk lagrad whisky på vinfat.
Whisky innehåller flera hundra smakämnen men
det är faten som kan bidra upp till cirka 80 procent av dem.
Här vid deras bord ute i mässhallen före provsmakningen inne i salen.
Anders och Peter startade sitt whiskyföretag i garaget år 2015 i Yttersjö en bit söder om Umeå.
Namnet Tjärdalen (Tjaerdalen) kommer från den tid då det tillverkades tjära i området.
Idén är att buteljera färdig whisky under egen etikett.
När vi började hade jag 10-15 flaskor i min samling. Nu har jag 200-250 och de flesta är rökigt, säger Anders Wink.
Redan nu har de börjat få priser för sina drycker.
”Vi skall inte starta destilleri utan vi köper råsprit och ung whisky som vi låter mogna på egna tunnor.
För att det skall bli whisky måste den mogna i minst tre år”.
De åker till Skottland och väljer ut whiskyfat med olika lagringsgrad och whisky som de gillar.
Vissa mängder buteljeras direkt och andra lämnas kvar i Skottland för lite längre lagring.
Nu skall det provsmakas whisky med Anders.
Whisky är inte min favorit men det blev en intressant upplevelse
och min favorit under kvällen blev en rökig bekantskap.
Förutom seminarierna så blev det provsmakningar också
vi de olika utställarna.Viner i all ära men det fanns också cava, prosecco och äkta champagne att testa.
Och finns det champagne så skall det finnas ostron.
Rålund satsade på kvalitetsvin gjord på norrländska blåbär.
Intressant bekantskap.Godsaker från södra Frankrike på gränsen till Spanien.
Stämningen blir bara bättre och bättre. Nu skall Nils Sundquist
och jag ha en tapasbricka serverad av ICA.
Men det blev en hel del annat gott också under resan.
Redan på Aurora Botnia blev det att testa a la carte restaurangen.
Ett hängmörat kött, tonfisk med sikrom medan andra njöt utav
rådjurswallenbergare och siktournedos.
Vad sägs om en älgtartar toppad med sikrom.
Ett rött Chateauneuf du Pape från 2018 passade bra till.
Några fler bilder till från mässan.Nästa års mässa är nu också förhandsbokad, om inte det dyker upp någon
annan intressantare resa före det.
Man vet ju aldrig.
1 Maj mat
1 Maj maten blev inte så mycket annorlunda än vanlig solskensmat.
Men fick också ut rottingsmöblerna runt grillen.
Laxspett på grillen, några sparrisar, pressad potatis,
en liten sallad och gräddfilssås med vitlök och citron.
Gott var det och en kall Mateus rosé till.I morgon satsar vi på kycklingspett.
Nyårshummern
Det börjar bli dags för nyårshummern. Här visar jag hur man delar en kokt hummer.
Samma princip oberoende hummerns storlek. Lycka till.
Gratinerad hummer är alltid gott. Här en födelsedagshummer.
Julaftonsmat 2020
Så kom aftonen med efterlängtade maten.
Så dukades det upp med sylta och älg.
Med små mysiga rätter på faten.
Smakligt med små lokalt rökta smaker.
En stund för avstånd från pågående farsoter,
en kväll med snöfall i stället för regn. Så här ser vårt traditionella julbord ut.
Kryddströmmingen hann jag tyvärr äta upp före jul :)
Kallrökt lax, gravad sik och hovmästarsås.
Rökt kvarkensik och romägg.
Här kom den rökta älgen och den goda rullsyltan.
Pepparrotskrämen skymtar i kanten.
Förutom detta så dukas det upp med potatis, rotmoslåda, ost, patéer och lite dittan och dattan.
I morgon blir det ”dagen efter” mat och då blir det också risgrynsgröt med fruktsoppa.
Luciasill
Ett generöst fat med sill och annat gott sitter alltid rätt.
Dagens rätt består av matjessill, ägg, brynt smör och mycket annat.
Men vi tar det allt efter.
Hacka en rödlök, en salladslök och ett rött äpple
Halvera eller skiva några rädisor.
Koka ägg och halvera dem.
Bred ut allt på ett serveringsfat. Skär matjessill i munsbitar och
arrangera den ovanpå.
Hacka gräslök och dill och strö över.
Sakta försiktig och några varv med pepparkvarnen.
Klicka på lite rom om du vill.
Smält smör i en kastrull och låt det sakta brynas under omrörning.
Häll smöret över ingredienserna.
Serveras till kokt potatis.
Snabbgjord mingelmat
Personligen ingen större vän av karelskapiroger. Men det här som jag hittade på Valios receptsida fick idéerna att snurra. Kan föreställa mig smaken och den känns bra, dessutom är det otroligt lättlagat. Gott med en kall öl, vittvin eller skumpa.
Gravlaxpiroger (12 st):
1 burk smetana (Valio)
2 tsk citronsaft
2 kokta ägg (10 min)
¼ tsk salt
200 gr gravlax i skivor
50 gr laxrom och dill
Några drag med svartpepparkvarnen
Rör ihop smetana, hackade ägg, citronsaft och salt. Bred ut på pirogerna.
Gör en slö rulle av gravlax ovanpå.
Om du gillar laxrom så en klick ovanpå och sedan svartpeppar.
Saltköttpiroger (12 st):
1 burk Créme fraiche (Valio)
½ dl hackad bladpersilja
2 msk senap
¼ tsk salt
1-2 saltgurkor
100 gr saltkött av nöt, i skivor
svartpepparkvarnen igen och lite riven pepparrot.
Rör ihop créme fraiche, persilja, senap och salt. Bred ut ovanpå pirogerna.
Dekorera med skivad saltgurka och saltkött. Stör över den rivna pepparroten och peppra.