uffeskitchen ul

Paketerad röding

Skrivet av Ulf Lassander 28.06.2020

Du hör vinet och smöret puttra inne i paketet,
det sväller upp och en stund senare är det dags att öppna.
Som på julafton men här vet man vad man får.
Röding i foliepaket är alltid ett säkert kort.

paket3En halv vårlök, pillade räkor, en smörklick och citron
(fisken ligger på några citronskivor).
Peppar, salt och en liten skvätt vitt vin att koka i.
grill8En stund vid grillen (betyder ungefär ett glas vin).
ratt4Några nypotatisar, gräddfilssås och en sallad.
Såsbädden är vintet och smöret ur paketet.
Alltid lika gott!


Medelhavsköket i Malax

Skrivet av Ulf Lassander 23.06.2020

Kategorier:

Solen bränner och redan i morse smög sig dofter av Medelhavet in i näsan.
Varifrån vet jag inte, blev i alla fall fiskdofter och grillrök.

Nu som då gör jag mina fiskspett på strömming som skall
motsvara grillade sardiner. Inte samma men inte långt ifrån.
Dagens strömming hade de på Köttdisken.
stromming grill
Vik filéerna med skinnet inåt. Plocka på vad som ryms på en grillpinne.
Salta (rikligt) för salthalten skall motsvara den i Medelhavet eller Atlanten.
Pressa vitlök över, svartpeppra, pressa citron över och toppa med en olja.
Kan vara bra om spettet får stå en 15 minuter och dra sig.
På med grillen och låt det bli glöd.
Rosmarinen använder jag främst som pensel men ger också en god smak.
Hantera spettet varsamt, det är spröda fiskar då de börjar bli klara.
stromminsrattI dag serverades detta i växthuset. Salladen var en av Köttdiskens egna,
med kronärtskockor, marinerad lök, soltorkad tomat och säkert någonting mer.
Mums för gommen och aaah...för doftlökarna.


Semesterpyssel

Skrivet av Ulf Lassander 23.06.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Midsommar och semester betyder att kassen åkte ut i vassviken.
Främst för att den skall vara i plurret och inte på land.
Förvåningen var stor då det låg 13 stycken abborrar i den följande morgon
trots att vattnet var så pass varmt och lågt.
Blev rensning medan tio måsar cirklade ovanför och
väntade på någonting lättfångat och gott.
rensare
Följande morgon hade vi 7 stycken till och en 70 cm:s gädda.
fangst2

Men dagens fångst röktes direkt.
rokaborre


Röding på terrassen

Skrivet av Ulf Lassander 01.06.2020

Kategorier:

Solens strålar får en att leva terrassliv.
Middagen i går blev en stekt röding med vitlökssås, bönor och potatis.
Gräslöken är så kraftig redan så den fick också blanda sig med potatisen.

Sommarmat!

roding14


Dofter av Medelhavet

Skrivet av Ulf Lassander 22.05.2020

Fredag och solsken, skulle bli en lunch från Köttdisken men det blev någonting helt annat
...men nog från Köttdisken. I dag hade de helströmming till specialpris. Kanske lite för stora
för min idé men inte skall man klaga.
Det blev grillade ”sardiner” a la Medelhavet men med strömming. 
Här samma rätt från 2016 men med filéer.
stromminspettPå med salt, vitlök, olja och till grillen stromminggrill

strommingtallrik2

Vilken fredagslunch :)


Think pink i sommar

Skrivet av Ulf Lassander 07.05.2020

Gillar du också Riesling viner så är det här en nyhet för dig.
Det sägs att två vintrender förenades av misstag,
då man råkade hälla vitt i ett glas med lite rött kvar.
 
I sommar kan vi njuta av riesling rosé. En av de två nyheterna är från Europa och det andra från Chile.

pink3

 Digno Riesling Rosé kommer till Alko 25.5 och ligger på 13 euro.
En riktig Torres-kvalitét som passar även till kraftigt kryddad mat
som teriyakilax och asiatisk kyckling.

 

That´s Neiss Pink Riesling kommer från Pfalz och har en prislapp under 14 euro.
Har en doft av sommarblommor, hallon och mandel.
Här har vi vinet för skaldjur, sallader, sushi och  småa piroger.

 

Det är Maste of Wine Tuomas Meriluoto
som lyfter fram nyheterna i Winstates senaste  infobrev.
Tack Tuomas för det. Jag skall testa. 


Längan till Medelhavet

Skrivet av Ulf Lassander 03.05.2020 | 1 kommentar(er)

Vilken härlig söndag. Började med golvtvätt och invaxning av Röda Korset lokalen s golv.
Nya möbler kommer från Ikea på torsdag...nice!
Efter de timmarna blev det dags för en Tapas. JA, jag längtar till Medelhavet!
Till maten, havet och atmosfären.
Nåväl, det blev en sallad och inte vilken som helst.
Grillad bläckfisk som jag råkade få ta på vid Fiskdisken i Vasa.
blackfisk3
Yes, vilken glädje med riktig Tapas!
tapas2
Ursäkta corona skägget men snart är det väck.
Helt i samma väva fick jag inspis för att fixa till en studiebox för insekter.
Rören är fjolårets stammar av en VED som växer nere på gården.
Bladen blir nästan lika stora som mindre rabarberblad och stjälkarna upp mot 3 meter.

hotellDagens middag blev en grillad kycklingfilé som vi delade på.
Med lite godsker från Fiskdisken som marienarade kronärtskockor 
och lök. Samma sås som i går.

kyckling7

Tror det får bli en fryspizza i morgon...raaap!


Rödtunga – helt toppen

Skrivet av Ulf Lassander 02.05.2020

Oj vad glad jag blev då vi fick se att Fiskdisken i Vasa
hade rödtunga i disken. Rödtunga är en plattfisk och släkt med
rödspätta, sjötunga och bergstunga.
Slog till och tog varsin fisk.
rodtunga3rodtungafileDå jag brukar köpa sjötunga i Spanien begär jag dem att flå fisken direkt.
Sedan är det bara att steka och äta.

stekbord

Fisken steker jag bara i smör, salt och peppar.
Det är tillbehören som ger smaken.
Persilja, vitlök, kapris och citron får småputtra i smör
så att vitlöken börjar få färg. Såsen hälls på den stekta fisken.

tillbehor
rodtunga stekt2

Mums!
Här ett blogginlägg från Fuengirola då jag fixade sjötunga och mycket annat i lägenheten.


Röding i foliepaket

Skrivet av Ulf Lassander 26.04.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

En trädgårdslång dag utan pauser och mat. Då sitter det desto bättre med middag.
I dag är det en rödingfilé som skall grillas i foliepaket.

foliopaket2Röding på en bädd av lite grovt havssalt. Uppskuren vårlök, tre räkor, citron, dill,
peppar, kapris och en klick smör.
Knyt ihop paketet och häll i en skvätt vin.

grillpaket

Han hör tydligt hur paketet kokar och smakerna gottar till sig.
Jag gjorde i kväll så att innan det var 100% färdigt, klippte jag upp paketen
och hälde i lite rökspån i grillen. Lät paketen ligga i röken en stund för att ge röksmak.

oppetpaket

Ser väl inte så dumt ut?
Vitlökssås med lime och gräddfil.

I glaset finns en kall rosé.


Röding är ett säkert kort

Skrivet av Ulf Lassander 18.04.2020 | 4 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Röding är ett säkert kort, smakar aldrig för mycket fisk. Har sällan stora ben och blir bara så god.
Råkade få en riktigt vacker filé vid Fiskdisken i Vasa.
Den behöver bara lite salt, peppar och några minuter för sig själv.
Körde också över några drag med chilikvarnen.
roding12

Såsen blir en lättlagad och god gräddfilssås.
1 burk gräddfil
En bit hackad purjo
1 msk hackade kapris
1 msk citronsaft
salt, peppar
Dill (jag hade torkad).
Hade lite i en tub pepparrot som fick göra sällskap, går med wasadi också.


Lite färskgurka med peppar, salt, lite dill och några stänk ättika.
Ett måste :)

Pressad potatis, och stek fisken tillsammans med 4 uppskärda klyftor vitlök.
Plocka upp vitlöken på fisken vid servering.
För mig doftar det Alcudia :)

rodingratt2