uffeskitchen ul

Det lilla extra

Skrivet av Ulf Lassander 17.10.2021

Kategorier:

Du som brukar titta in på min blogg vet att torskrygg brukar dyka upp lite nu som då.
Inspirerad av resan till Umeå ville jag krydda lördagens torskrygg med det lilla extra.
Det blev några kaprisfrukter by Zeta. Såsen är en citrussås med trattkantareller.
Om det smakade gott!
ugnstorsk
Söndagens middag blev en rejäl wokpanna och
dagens ”lilla extra” blev att provsmaka GW:s rosévin som vi köpte på Systembolaget.
Lättdrucket och läskande till den heta woken.
GW


Medelhavet på spett

Skrivet av Ulf Lassander 04.08.2021 | 1 kommentar(er)

Morgonen började med gräsklippning på skären.
Nu är hela strandängen klippt framför villan, och med
vågorna kluckandes mot stranden var det klart att dagens lunch skulle bli någonting med fisk.
skaren
Vad månne det finns i frysboxen?
blackfisk skiss
Några förpackningar baby bläck fisk. Passar bra!
blackfiskspett
En snabb marinad med citron, vitlök, japansk soya, salt och peppar.
På med grillen och efter en grillning på några minuter per sida,
räknar jag med att de är klara.
blackfiskratt
Tur att det finns några till i frysen.
armar pr


Enris och öring

Skrivet av Ulf Lassander 26.07.2021

Kategorier:

Råkade få tag på en fin öring och det stod genast klart att den skulle grillas.
oringSom tur är att man bort intill skogen så en av de
viktigaste ”kryddorna” fanns på 10 meters avstånd.
enrisuffe
Enriset, ger så god smak och doft.
oringgallerInga extra krusiduller i dag. Salt och peppar får räcka.
Tar inte många minuter att grilla så fin och spröd fisk.
oringratt
Rostade potatis, en enkel grönsallad och ett litet kryddsmör med vitlöksost och lite pepparrot.
Mums, vad det här var gott.


En härlig tallrik

Skrivet av Ulf Lassander 16.07.2021

Kategorier:

I kväll blev det lite godare än vanligt, varför vet jag inte. Kanske hungern?
Var ut en sväng på mossarna och kollade tillgången på hjortron.
Fanns en del så det lär bli en tidig morgon.

laxspettrakorRåstekt nypotatis med rödlök och vitlök.
En sallad med purjo, tomat, basilika och gurka.
Laxspett (en halv medaljong) med chili och sesamfrön.
En gräddfilssås med rejält med riven pepparrot.
Lite handpillade räkor.

Blir troligen det samma i morgon, så gott var det.


Två silverfärgade paket

Skrivet av Ulf Lassander 13.07.2021

Kategorier:

Dagens projekt började tidigt i morse med att få strandängen på villan klippt
och det samma här hemma. Sedan blev det bara att slappa i solen.
Kvällens middag blev två små paket godis.
Ett paket med förkokta nypotatis som blandades med
purjolök, smör, peppar, salt och en olja.

Det andra paketet innehöll en halv filé röding per person.
Salt, lite riven pepparrot, citron, kapris och en skvätt prosecco.
paket4
Gumman hade fixat en sallad med gurka, tomat och körsbär.
Den passade bra till.
En liten gräddfilssås hör nästan till.
tallrik8
Drycken? Jo, eftersom jag hade satt Prosecco med fisken så
var flaskan öppnad och klar för avnjutning.
prosecco4


Härligt sommarmat

Skrivet av Ulf Lassander 12.07.2021

Kategorier:

Igen en het dag på stan. Nu ville vi båda slippa enkelt undan
och plockade fram det ”kalla” som fanns.
Mumsigt blev det.
potatis5Nypotatis och dill a la Malax.
pickavietoDen traditionella såsen till.
Men kärt barn har många namn.
Pickalaka, lakaveeto, päronblöito, pikkaveeto, smörblöijte...
En rejäl klick (bit) smör, hackad gräslök, rejält med salt och
vattnet från potatiskoket.
rakor3Rökta räkor, sista biten röding och en burk sill.
tallrik7Året runt mat: påsk, midsommar, villa-avslutning, jul, nyår...alltid lika gott
och lätt lagat.


En sommartallrik

Skrivet av Ulf Lassander 08.07.2021

Kategorier:

Skulle bli röding men paketet innehöll en vildlax, så det blev ett laxspett igen.
Köpte det mesta färdigt från Fiskdisken så det var bara att plocka upp
och göra en sallad. Snabbt och enkelt.

Laxspett med citron, salt, peppar, soya, chiliflakes och sesamfrön.
En färdig gjord pepparrotskräm.
En kall potatissallad gjord på rostade potatis, dijon-sås, lök och kapris.
En sallad med tomater, rädisor, cornichons (små ättiksgurkor), purjo, basilika och ruccola.
Ett kall Mateus rosé gjorde också sitt.
laxspett


Lax för heta dagar

Skrivet av Ulf Lassander 06.07.2021

Kategorier:

Trots den intensiva värmen så har projekten avlöst varandra.
Det har varit skogsjobb på villan, altaner och trappor som oljats in.
Kroppen behöver vätska men också mat.
Maten har blivit lite ensidig med lättgjort laxspett, sallad, gräddfilssås och
foliepaket med rostade potatis, lök, smör och en skvätt vitt vin.
Lär nog bli samma meny i morgon också, för det är så gott.
lax8


Röding och couscoussallad

Skrivet av Ulf Lassander 07.06.2021

Kategorier:

Söndagens middag blev en röding i foliepaket med lök, citron, pepparrot och vin.
Men nu fick det räcka med potatis. Det varma vädret lockade fram en couscoussallad
med tomat, cornichons, blommor av ramslök och gurka.
Gräddfilsåsen var samma som vi åt till lördagens lamm och kyckling.
Det här var också gott!
fisk 


Salsa verde till grillat

Skrivet av Ulf Lassander 03.06.2021

Det lär bli grillat till helgen och då passar det bra med salsa verde. Salsa verde eller italiensk grön sås,
är en enkel och god sås till kött och  fisk.
Här är det absolut godaste receptet, lättlagat dessutom.
salsaverde bild
Ingredienser:
1 kruka basilika, 1,5 dl grovhackad bladpersilja, 1 vitlöksklyfta, 
1,5 dl kapris, 0,5 msk rödvinsvinäger, 1 tsk dijonsenap, 3 msk olivolja, 0,5 tsk salt.
Finns också varianter med sardeller och mynta som ger en extra piff på såsen.

Skala vitlöksklyftan, repa bladen från basilikan.
Mixa alla ingredienser med en stavmixer.
Servera salsa verde till grillat och stekt fisk, kött eller kyckling.
Den passar också till sallader och grönsaksrätter.