Advent, nej ho ho!
Vilken advent! Började dagen med att skaffa granris och enris för de traditionella julpynten i trädgården.
Fixade till en ny klädställning till Röda Korsets Hjälplagret i Vasa.
Så blev den mörkt och lamporna tändes.
Blev lite pyssel med Smedsby uf:s nya revy i januari. Fungerar även denna gång som scenograf
och nu finns det med ett inslag av Strömsö. Blev till att testa digitala korsstygn.
”Vad vill du äta i kväll”... ”Fish and chips”...”OK”
Så var det dags att fritera.
Gumman fixade aioli och potatisen.Så gott med ett kallt rosévin till.
Nu blir det dags för relaxing.
Härlig med ett eukalyptusbad i mörkret.Ha en fortsatt trevlig advent.
Inte Medelhavet men nästan
Skulle bli någonting annat i dag då jag svängde in till Fiskdisken i Vasa,
men så blev det strömming.
Idéerna snurrade för fullt vid disken, vädret var emot mig med duggregn och
grått i alla des färger.
Men sagt är sagt. Nu skall det grillas.De små liven plockas upp på grillspett.
Då de är så färska som de är måste jag
staga upp dem med ett par träpinnar för att
de skall hållas i grillen.
På med vitlök, salt, svartpeppar och olja.
Skulle ha varit bra att låtit dem ligga en stund i saltlag för att styvna till sig.
Medan de ligger på grillen hinner jag inspektera hotellet
intill grillen.Några ”rör” är igentäppta nertill i träklossarna = hotellgäster.
Byggåret.Doften är rätt!
Nu är det bara att mumsa i sig med fingrarna
och njuta av ett glas vitt.
Här ett tidigare recept.
Grekland och god mat
Så var det äntligen dags för Medelhavet och god mat.
På Kreta och Rethymnon fanns det gott om godsaker och pandemin känns avlägsen.
Här ett inspirerande snabbtur för höstens goda rätter här hemma.Sallader som jag åt om och om igen.
Skaldjurssallad med bläckfisk och musslor. En dressing med olja, lite senap och vinäger.
Grillade sardiner är bara ett MÅSTE, likaså anjovis i vinäger,
lite brun tapenade (olivkross) är också gott.Lammlägg med lök. Köttet bara föll av benen, så gott.
Kycklingspett med tzatsiki, mums.Skaldjursrisotto, så gott och mättande.
Fritterad bläckfisk, var bra men kunde ha varit bättre. Väntade mig
en större bläckfisk.Vinkokta musslor sitter alltid rätt.
Kycklinggyros, alltid ett säkert kort.Gumman var nöjd med all mat och vin.
Här vid hennes favoritkrok Kapilio.Jag mådde också bra.
Så skönt att få sitta bland boutiquehotellen i gränderna,
långt från massturismen och röran.
Tog med oss ”maten” hem.
I kväll bjöds det på soppa med dagsfärska trattkantareller
och Oravais Rökeris rökta backon.
Till varm rätt blev det en Grekisk frestelse. Ett gammal recept
som vi gjort om och om igen.
Börjar kännas som livet och reslusten återvänder.
Lax i foliepaket
Tänkte bli kyckling i kväll men så blev det lax istället.
En vacker stjärt bit för två i foliepaket.Lite lök av alla dess sorter, en klick smör, peppar och salt.
I dag använde jag ett svart lava salt som gav lite extra smak och svarta fingrar.
Redisorna är ur eget land och skall ner i salladen.
Knyt ihop paketet och häll i en skvätt vin så allt har någonting att koka i.Det bubblar och putrar i paketen. Börjar dofta gott.
Sallad och en egen gjord remouladsås.
Blev riktigt gott!
Medelhavsfisk
Efter en dag igen med att fixa möbler till Röda Korsets Hjälplager för ukrainare,
blev det dags för avkoppling och mat.
Vid Fiskdisken i Vasa gick tankarna genat i väg till Grekland
då jag fick syn på en Seabream (havsbraxen).
Den skall grillas!Fyllde den med timjan och citronskivor. Kryddade med svartpeppar och flingsalt.
Penslade med olivolja, vitlök och citronsaft.Men före grillen blev det dags för ett eget dopp för att få
upp musklerna masserade efter dagens slit.
Vilka ljuvliga dofter. Fisken i sig själv doftade inget vidare,
typiska dofter vid en fiskaffär vid Medelhavet.
Men så smakade den desto mera.Nu skall det bli intressant att smaka.
Ruccolasallad med mango, klyftpotatis, grillad sparris, coleslaw och en citron sås.
Vilken middag!
I de lugnaste vatten...händer det
Den senaste tiden har man lindrigt sagt haft ” fullt upp”.
Började med resan till Polen för att hämta flyktingar och sedan har det bara rullat på.
Som bäst håller vi på i rödakorsavdelningen i Vasa att öppna
ett krislager i Klemetsö. Här skall flyktingar kunna hämta det
som dom behöver och inte får från Vasas mottagningscentral.
Målar, inreder och ställer upp för pressen.Men det gäller att kunna koppla av också.
Gårdagens mat blev ett säkert kort, fisk i ugnen och potatisstomp.
Kunde ha valt sej eller torsk men nu blev det röding.
Under fisken ligger purjolök, schalottenlök och sparris.
Vätskan är vitt vin och grädde. Finns med också kapris, gräslök, tomater, citron
salt och peppar.I potatisstompet hade jag också gräslök, en klick smör och en skvätt grädde.
Gott blev det.
Kvällen smög sig på och det blev dags för lite massage.
Baljan står på 37 grader och är alltid lika sjön att glida ner i.
Nu hade jag fått en nytt eldinslag som skulle testas på terrassen.
Ett eldrör från Spishuset. Mysigt, man borde ha fler.
Inför Alla hjärtans dag
Vändag eller Alla hjärtans dag - känns som om man skulle måsta göra någonting speciellt.
Råkade göra några impuls köp i Saluhallen på fredagen
och de kom väl till användning ikväll.
Två färska pilgrimsmusslor i skall.
Gumman var skeptisk men oj vad de smakade gott.
Så här gjorde jag.
Plockade ut, rensade musslan och tvättade skalet.
Gjorde en blandning av finhackad vitlök (en klyfta), saften av en halv lime, 1 msk hackad persilja,
1 msk olivolja, lite salt och peppar. Detta blandade jag ihop med 1/2 dl vispgrädde
och en lätt rörd äggula.
Klippte sänder musslan i mindre bitar och portionerade upp krämen i var sitt skall.
Gratinerade musslorna i ugnen på 225 grader i max 10 minuter.
Strödde sedan över lite hackad purjo.
Efter det här var det dags för kvällens middag.
Stekt röding med remouladsås, sallad, och kokt potatis.
Mätt och belåten.
Skreimage!
Råkade göra en sväng via Fiskdisken och blev lockad till att testa Skreimage.
Alltså sidan av buken på en torsk. Skrei är en vandrande population av torsk från den
norsk-arktiska torskstammen. Den tillbringar större delen av sitt liv i Barents hav,
som är rikt på näring, för att vid könsmogen ålder (cirka 5 år)
inleda sin årliga lekvandring till den norska atlantkusten.
Nu till maten!
Kollade några recept för att få inspiration, men de
visade sig att motsvara mina egna funderingar. Så nu kör vi.
Ugnen på 200 grader.
Vill du kan du rimma fisken i väl saltat vatten ca 20 minuter.
Hacka en rejäl stor gullök och tre klyftor vitlök.
Stek detta i olivolja (ca 0,5 dl) tills de börjar få färg.
Nu slängde jag i lite chiliflakes (1/2 tsk).
Tillsätt en rejäl matsked tomatpuré och fräs en stund till.
Hittade en bit palsternacka i kylskåpet och den skivades också upp.
Några svarta kalamataoliver och en nypa torkad timjan åkte också ner.
Häll på vitt vin (ett glas) smaka av och krydda med peppar, salt
och socker (jag tog honung).
Nästa moment.
Skiva tre tomater och lägg dem i en ugnsform med olja.
Ovanpå detta kan du skiva lite purjolök.
Sätt in ugnsformen i ugnen i ca 20 min.
Tiden beror helt på tjockleken av fisk. Min sida var så tunn att
det blev färdigt på 15 minuter.
Ta ut formen och häll den stekta lökblandningen över.
Tillsammans med potatisen kokade jag också lite broccoli som också
hamnade i ugnsformen.
Där under någonstans finns fisken. Men vilka dofter.
Nu flyttades jag plötsligt till Atlantkusten och en liten fiskrestaurang i Portugal.
Samma smaker som på en vinresa till Porto för några år sedan.
Intressant och gott.
Köld gav härligt köksmys
Kallt så det knäpper i knutarna. Då är det skönt att få mysa i köket.
Veckoslutet bjöd på röding.Smörslungad babyspenat, picklad rödlök med kapris, riven pepparrot och pressad potatis.
En gräddfilssås med citron och vitlök.
Ny dag och en ny rätt.
Blev en wienerschnitzel gjord på kyckling och panerad i panko.Samma gräddfilssås som dagen innan men utblandad med majonäs.
Självständighetsdagens middag blev hälleflundra.Det sista som fanns kvar av babyspenaten och riven pepparrot.
Fisken stektes i ugn på en bädd av purjo, vårlök och kapris.
Löken låg i vitt vin och senare tillsattes grädde.
Som du ser har jag använt samma basingredienser i många rätter.
Då minskar man på matsvinnet och ingredienserna är fräscha under hela helgen.
Röding och grönt på fatet
Då vi vill ha snabbt gjord mat som alltid är god, blir det stekt röding.
Så blev det också i går efter en shoppingrunda i Vasa.
Ville inte köpa en färdig remouladsås utan ville göra en egen variant.
Hackade vårlök (går bra med purjo), saltgurka och kapris.
En burk gräddfil, salt, peppar och lite citron. Så var det klart.En vacker rödingfilé räcker bra för två personer.
Behöver bara lite salt och peppar före stekning.Pressad potatis, börjar bli den sista av årets skörd.
Riven pepparrot och en stekt citron.
En sallad på ruccola, tomat, vårlök och några syltlökar.
Dressing endast citron och olja.
Mums!