uffeskitchen ul

Advent, nej ho ho!

Skrivet av Ulf Lassander 27.11.2022

Kategorier:

Vilken advent! Började dagen med att skaffa granris och enris för de traditionella julpynten i trädgården.
Fixade till en ny klädställning till Röda Korsets Hjälplagret i Vasa.
Så blev den mörkt och lamporna tändes.
julljus
Blev lite pyssel med Smedsby uf:s nya revy i januari. Fungerar även denna gång som scenograf
och nu finns det med ett inslag av Strömsö. Blev till att testa digitala korsstygn.
uffes korstygn
”Vad vill du äta i kväll”... ”Fish and chips”...”OK”
Så var det dags att fritera.
Gumman fixade aioli och potatisen.
fischSå gott med ett kallt rosévin till.
Nu blir det dags för relaxing.
Härlig med ett eukalyptusbad i mörkret.
poolHa en fortsatt trevlig advent.


Inte Medelhavet men nästan

Skrivet av Ulf Lassander 02.11.2022

Skulle bli någonting annat i dag då jag svängde in till Fiskdisken i Vasa,
men så blev det strömming.
Idéerna snurrade för fullt vid disken, vädret var emot mig med duggregn och
grått i alla des färger.
Men sagt är sagt. Nu skall det grillas.
strommingDe små liven plockas upp på grillspett.
Då de är så färska som de är måste jag
staga upp dem med ett par träpinnar för att
de skall hållas i grillen.
På med vitlök, salt, svartpeppar och olja.
Skulle ha varit bra att låtit dem ligga en stund i saltlag för att styvna till sig.

Medan de ligger på grillen hinner jag inspektera hotellet
intill grillen.
hotelletNågra ”rör” är igentäppta nertill i träklossarna = hotellgäster.
Byggåret.
strommingrattDoften är rätt!
Nu är det bara att mumsa i sig med fingrarna
och njuta av ett glas vitt.
Här ett tidigare recept.


Grekland och god mat

Skrivet av Ulf Lassander 24.09.2022

Så var det äntligen dags för Medelhavet och god mat.
På Kreta och Rethymnon fanns det gott om godsaker och pandemin känns avlägsen.
Här ett inspirerande snabbtur för höstens goda rätter här hemma.
salladerSallader som jag åt om och om igen.
Skaldjurssallad med bläckfisk och musslor. En dressing med olja, lite senap och vinäger.
Grillade sardiner är bara ett MÅSTE, likaså anjovis i vinäger,
lite brun tapenade (olivkross) är också gott.
grisspett laggLammlägg med lök. Köttet bara föll av benen, så gott.
Kycklingspett med tzatsiki, mums.
risotto blackfiskSkaldjursrisotto, så gott och mättande.
Fritterad bläckfisk, var bra men kunde ha varit bättre. Väntade mig
en större bläckfisk.
muslor gyrosVinkokta musslor sitter alltid rätt.
Kycklinggyros, alltid ett säkert kort.
gummanGumman var nöjd med all mat och vin.
Här vid hennes favoritkrok Kapilio.
Uffe Kapilio2Jag mådde också bra.
grander2Så skönt att få sitta bland boutiquehotellen i gränderna,
långt från massturismen och röran.

Tog med oss ”maten” hem.
I kväll bjöds det på soppa med dagsfärska trattkantareller
och Oravais Rökeris rökta backon.
kantarellsoppa
Till varm rätt blev det en Grekisk frestelse. Ett gammal recept
som vi gjort om och om igen.
grekiskfrestelse3
Börjar kännas som livet och reslusten återvänder.


Lax i foliepaket

Skrivet av Ulf Lassander 09.07.2022

Kategorier:

Tänkte bli kyckling i kväll men så blev det lax istället.
En vacker stjärt bit för två i foliepaket.
ralax2Lite lök av alla dess sorter, en klick smör, peppar och salt.
I dag använde jag ett svart lava salt som gav lite extra smak och svarta fingrar.
Redisorna är ur eget land och skall ner i salladen.
Knyt ihop paketet och häll i en skvätt vin så allt har någonting att koka i.
laxigrillDet bubblar och putrar i paketen. Börjar dofta gott.
laxrattSallad och en egen gjord remouladsås.
Blev riktigt gott!


Medelhavsfisk

Skrivet av Ulf Lassander 10.04.2022

Efter en dag igen med att fixa möbler till Röda Korsets Hjälplager för ukrainare, 
blev det dags för avkoppling och mat.
Vid Fiskdisken i Vasa gick tankarna genat i väg till Grekland
då jag fick syn på en Seabream (havsbraxen).
Den skall grillas!
rafiskfiskigallerFyllde den med timjan och citronskivor. Kryddade med svartpeppar och flingsalt.
Penslade med olivolja, vitlök och citronsaft.
foregrillMen före grillen blev det dags för ett eget dopp för att få
upp musklerna masserade efter dagens slit.
fiskigrill2
Vilka ljuvliga dofter. Fisken i sig själv doftade inget vidare,
typiska dofter vid en fiskaffär vid Medelhavet. 
Men så smakade den desto mera.
grilladfiskNu skall det bli intressant att smaka.
fisktallrikRuccolasallad med mango, klyftpotatis, grillad sparris, coleslaw och en citron sås.
Vilken middag!


I de lugnaste vatten...händer det

Skrivet av Ulf Lassander 27.03.2022 | 1 kommentar(er)

Den senaste tiden har man lindrigt sagt haft ” fullt upp”.
Började med resan till Polen för att hämta flyktingar och sedan har det bara rullat på.
Som bäst håller vi på i rödakorsavdelningen i Vasa att öppna
ett krislager i Klemetsö. Här skall flyktingar kunna hämta det
som dom behöver och inte får från Vasas mottagningscentral.
Målar, inreder och ställer upp för pressen.
uffelagerMen det gäller att kunna koppla av också.
Gårdagens mat blev ett säkert kort, fisk i ugnen och potatisstomp.
Kunde ha valt sej eller torsk men nu blev det röding.
fiskform
Under fisken ligger purjolök, schalottenlök och sparris.
Vätskan är vitt vin och grädde. Finns med också kapris, gräslök, tomater, citron
salt och peppar.
ugnsfiskI potatisstompet hade jag också gräslök, en klick smör och en skvätt grädde.
Gott blev det.

Kvällen smög sig på och det blev dags för lite massage.
spabad
Baljan står på 37 grader och är alltid lika sjön att glida ner i.
Nu hade jag fått en nytt eldinslag som skulle testas på terrassen.
Ett eldrör från Spishuset. Mysigt, man borde ha fler.
uteeld


Inför Alla hjärtans dag

Skrivet av Ulf Lassander 13.02.2022

Vändag eller Alla hjärtans dag - känns som om man skulle måsta göra någonting speciellt.
Råkade göra några impuls köp i Saluhallen på fredagen
och de kom väl till användning ikväll.
Två färska pilgrimsmusslor i skall.
Gumman var skeptisk men oj vad de smakade gott.
musslor19
Så här gjorde jag.
Plockade ut, rensade musslan och tvättade skalet.
Gjorde en blandning av finhackad vitlök (en klyfta), saften av en halv lime, 1 msk hackad persilja,
1 msk olivolja, lite salt och peppar. Detta blandade jag ihop med 1/2 dl vispgrädde
och en lätt rörd äggula.
Klippte sänder musslan i mindre bitar och portionerade upp krämen i var sitt skall.
Gratinerade musslorna i ugnen på 225 grader i max 10 minuter. 
Strödde sedan över lite hackad purjo.

Efter det här var det dags för kvällens middag.
Stekt röding med remouladsås, sallad, och kokt potatis.
Mätt och belåten.
roding20


Skreimage!

Skrivet av Ulf Lassander 05.02.2022

Kategorier:

Råkade göra en sväng via Fiskdisken och blev lockad till att testa Skreimage.
Alltså sidan av buken på en torsk. Skrei är en vandrande population av torsk från den 
norsk-arktiska torskstammen. Den tillbringar större delen av sitt liv i Barents hav,
som är rikt på näring, för att vid könsmogen ålder (cirka 5 år)
inleda sin årliga lekvandring till den norska atlantkusten.

Nu till maten!

Kollade några recept för att få inspiration, men de
visade sig att motsvara mina egna funderingar. Så nu kör vi.
Ugnen på 200 grader.
Vill du kan du rimma fisken i väl saltat vatten ca 20 minuter.
Hacka en rejäl stor gullök och tre klyftor vitlök.
Stek detta i olivolja (ca 0,5 dl) tills de börjar få färg.
Nu slängde jag i lite chiliflakes (1/2 tsk).
Tillsätt en rejäl matsked tomatpuré och fräs en stund till.
Hittade en bit palsternacka i kylskåpet och den skivades också upp.
Några svarta kalamataoliver och en nypa torkad timjan åkte också ner.

Häll på vitt vin (ett glas) smaka av och krydda med peppar, salt
och socker (jag tog honung).

Nästa moment.
Skiva tre tomater och lägg dem i en ugnsform med olja.
Ovanpå detta kan du skiva lite purjolök.
Sätt in ugnsformen i ugnen i ca 20 min.
Tiden beror helt på tjockleken av fisk. Min sida var så tunn att
det blev färdigt på 15 minuter.

Ta ut formen och häll den stekta lökblandningen över.
Tillsammans med potatisen kokade jag också lite broccoli som också
hamnade i ugnsformen. 

skreiform Där under någonstans finns fisken. Men vilka dofter.
Nu flyttades jag plötsligt till Atlantkusten och en liten fiskrestaurang i Portugal.
skreifat
Samma smaker som på en vinresa till Porto för några år sedan.
Intressant och gott.


Köld gav härligt köksmys

Skrivet av Ulf Lassander 06.12.2021

Kallt så det knäpper i knutarna. Då är det skönt att få mysa i köket.
Veckoslutet bjöd på röding.
roding19Smörslungad babyspenat, picklad rödlök med kapris, riven pepparrot och pressad potatis.
En gräddfilssås med citron och vitlök.

Ny dag och en ny rätt.
Blev en wienerschnitzel gjord på kyckling och panerad i panko.
schnitelSamma gräddfilssås som dagen innan men utblandad med majonäs.

Självständighetsdagens middag blev hälleflundra.
helleflundraDet sista som fanns kvar av babyspenaten och riven pepparrot.
Fisken stektes i ugn på en bädd av purjo, vårlök och kapris.
Löken låg i vitt vin och senare tillsattes grädde.

Som du ser har jag använt samma basingredienser i många rätter.
Då minskar man på matsvinnet och ingredienserna är fräscha under hela helgen. 


Röding och grönt på fatet

Skrivet av Ulf Lassander 21.11.2021

Då vi vill ha snabbt gjord mat som alltid är god, blir det stekt röding.
Så blev det också i går efter en shoppingrunda i Vasa.
gront3
Ville inte köpa en färdig remouladsås utan ville göra en egen variant.
Hackade vårlök (går bra med purjo), saltgurka och kapris.
En burk gräddfil, salt, peppar och lite citron. Så var det klart.
roding18En vacker rödingfilé räcker bra för två personer.
Behöver bara lite salt och peppar före stekning.
rodingratt4Pressad potatis, börjar bli den sista av årets skörd.
Riven pepparrot och en stekt citron.
En sallad på ruccola, tomat, vårlök och några syltlökar.
Dressing endast citron och olja.

Mums!