Köld gav härligt köksmys
Kallt så det knäpper i knutarna. Då är det skönt att få mysa i köket.
Veckoslutet bjöd på röding.Smörslungad babyspenat, picklad rödlök med kapris, riven pepparrot och pressad potatis.
En gräddfilssås med citron och vitlök.
Ny dag och en ny rätt.
Blev en wienerschnitzel gjord på kyckling och panerad i panko.Samma gräddfilssås som dagen innan men utblandad med majonäs.
Självständighetsdagens middag blev hälleflundra.Det sista som fanns kvar av babyspenaten och riven pepparrot.
Fisken stektes i ugn på en bädd av purjo, vårlök och kapris.
Löken låg i vitt vin och senare tillsattes grädde.
Som du ser har jag använt samma basingredienser i många rätter.
Då minskar man på matsvinnet och ingredienserna är fräscha under hela helgen.
Röding och grönt på fatet
Då vi vill ha snabbt gjord mat som alltid är god, blir det stekt röding.
Så blev det också i går efter en shoppingrunda i Vasa.
Ville inte köpa en färdig remouladsås utan ville göra en egen variant.
Hackade vårlök (går bra med purjo), saltgurka och kapris.
En burk gräddfil, salt, peppar och lite citron. Så var det klart.En vacker rödingfilé räcker bra för två personer.
Behöver bara lite salt och peppar före stekning.Pressad potatis, börjar bli den sista av årets skörd.
Riven pepparrot och en stekt citron.
En sallad på ruccola, tomat, vårlök och några syltlökar.
Dressing endast citron och olja.
Mums!
Adjö sommar!
Några veckor till jul då jag och min bror tog avsked av sommaren.
Samtidigt passade vi på att testa fiskelyckan i Vasa skärgård.
Fångsten blev sik, abborre och en lake.
Just nu är det mycket tyst ute i skärgården och
de flesta sommarstugor har gått i dvala.
Men ett litet tecken på liv gled tyst förbi.
I med näten och nu skall det bli gott med mat.Musslor i vitt vin och tomatsås.
Pasta med svartpepparost och bacon.
Hunden Pomo var också med och höll koll.
Här går det undan.
Smaklig weekend
Normalt veckoslut med mycket gott från köket.
I lördags blev det en stekt röding med det lilla extra, som var stekt vitlök, persilja och kapris.
En liten detalj som jag snappade upp för 20 år sedan under en resa till Mallorca.
Då var det inte röding utan sjötunga som låg på tallriken.
Nu blev det också en klick remouladsås och sommargurka.Söndagen bjöd på ett lite annat kök.
En gräddig och pepparstark oxgryta. Passade bra med pasta
men tanken var först att göra bulgur eller pressad potatis.Kokade en rejäl kastrull oxgryta på 1 kg nötstrimlor
och 3 dl grädde så det blir nog att portionera upp och frysa in.
Bra att ta upp och ha som lunchlåda.
Hoppas du inspireras och får egna idéer.
Fiskchoritzo
Det finns en sol fast det regnar. Dagens sol blev att få bekanta sig med fiskchoritzo.
En närproducerad ”korv” från Polarfilé i Nämpnäs. Korven innehåller bland annat
braxen, gädda och en hel del kryddor. Den var riktigt god och min mun saknade
kanske rödbeta med en klick smetana.
Det lär vara butiksansvarige Jonathan som tagit fram choritzon.
Bra jobbat!
Var jag hittat den? Jo, råkade få mig mig en korv
från Fiskdisken i Vasa i dag.
Lördagsmys och spa
Efter att jobbat hela dagen i trädgården var det skönt att runda av me mat och bad.
Förrätten blev en skaldjurssallad som jag blev bekant
med för flera år sedan i Spanien. Tolkningar har gjorts om och om igen
och i kväll blev det så här.Crabsticks (surimi), silver lök och räkor. Lite peppar, vinäger och olivolja.
Lite persilja går också bra.
Varmrätten blev en lax i ugn med en hel del godsaker.
Citronskivor och purjo längst ner.
Sedan laxen som är kryddad med peppar och salt.
Hittade också en örtkrydda som passade till fisk.
Plockade ner några dagsfärska trattkantareller, kapris och en knivsudd wasabi.
Härligheten fick puttra i vitt vin, fiskfond och grädde, medan potatisen kokade.
Om det blev gott!
Hann knappt smälta maten innan det var dags för massage
från topp till tå.
Fish and chips av torskrygg
Blåst och småregn gör att man gärna håller sig inne i köket då det är dags för mat.
Det är länge sedan vi lagade fish and chips så det var roligt att få uppleva smakerna igen.
Går att göra den med både fryst sej- eller torskfilé, men i dag använde vi
färsk torskrygg. Dubbelpanering i vetemjöl, ägg och panko.
Gumman slog en egen aioli.
Under senaste Umeå resan köpte vi några flaskor Riesling
och den passade riktigt bra med rätten.Nu skall disken in i diskmaskin och
vi ner i vårt 36 gradiga spa:t.
Det lilla extra
Du som brukar titta in på min blogg vet att torskrygg brukar dyka upp lite nu som då.
Inspirerad av resan till Umeå ville jag krydda lördagens torskrygg med det lilla extra.
Det blev några kaprisfrukter by Zeta. Såsen är en citrussås med trattkantareller.
Om det smakade gott!
Söndagens middag blev en rejäl wokpanna och
dagens ”lilla extra” blev att provsmaka GW:s rosévin som vi köpte på Systembolaget.
Lättdrucket och läskande till den heta woken.
Medelhavet på spett
Morgonen började med gräsklippning på skären.
Nu är hela strandängen klippt framför villan, och med
vågorna kluckandes mot stranden var det klart att dagens lunch skulle bli någonting med fisk.
Vad månne det finns i frysboxen?
Några förpackningar baby bläck fisk. Passar bra!
En snabb marinad med citron, vitlök, japansk soya, salt och peppar.
På med grillen och efter en grillning på några minuter per sida,
räknar jag med att de är klara.
Tur att det finns några till i frysen.
Enris och öring
Råkade få tag på en fin öring och det stod genast klart att den skulle grillas.Som tur är att man bort intill skogen så en av de
viktigaste ”kryddorna” fanns på 10 meters avstånd.
Enriset, ger så god smak och doft.Inga extra krusiduller i dag. Salt och peppar får räcka.
Tar inte många minuter att grilla så fin och spröd fisk.
Rostade potatis, en enkel grönsallad och ett litet kryddsmör med vitlöksost och lite pepparrot.
Mums, vad det här var gott.