uffeskitchen ul

Laxspett på grillen

Skrivet av Ulf Lassander 17.04.2021

Efter en heldag i trädgården och en sväng via Majors träsk,  Spa Dealers i Korsnäs och Öjna
blev det äntligen dags för mat.
Orken är borta men mat kan man alltid fixa.
I dag tänkte vi grilla lax på spett.

spett10Marinad med örtkrydda, citron, salt , peppar, olivolja, lite mango juice och wasabi.
På med salt och sesamfrön.
laxspett3
Eftersom spetten blir snabbt färdiga är potatisen ganska långt på väg inne i köket.
Skall bli pressad potatis.
Som tillbehör en gräddfilssås med lite vitlök, citronsaft, salt, peppar och olja.
spettratt2Mums. Laxen var en medaljong per person. Filéade bara bort skinnet och delade i fyra bitar.
Ett kallt  Riesling gjorde sitt.


Fisk och grönt

Skrivet av Ulf Lassander 06.03.2021

Gillar man fisk så gillar amn. I dag skulle det dock ha blivit grillat.
Men dagens började med att sota pannan så det ena gav det andra,
som gav att allt blev annat än man tänkte.
Hann ändå med att beställa 2 kg nyslaktade lammkotletter.
rodigugn
Tänk dig smaken av: kapris, syltlök, grädde, vitt vin, purjolök, smöt, vitron, fisk buljong, pepparost.
Sedan går vi över till det övriga.
sparris4Ångkokt ovanför potatisen, parris och broccoli.
Mums.
Till det här ett kallt Mateus rosé.


Skrejtorsk som bäst

Skrivet av Ulf Lassander 27.02.2021

Kategorier:

Torsk är gott och lättlagat. Men nu då torsken vandrar längs den norska kusten,
har den mera muskler och är fastare i köttet. Den torsken kallar vi för skrejtorsk.

Veckoslutets matinköp blev en hel file (halva frös vi in).
I dag ville gumman gå bananas med skrejtorsken, hon hade snappat upp
en gott recept. Inte mig emot, jag fixar potatisen.
skrej2
Ursprungs receptet var på torskrygg men vi vek våra filébitar.
Skulle gå i ugnen tills innetemperaturen var 56 grader.
Samtidigt låg broccolin i samma form, den fick sedan lite
mera tid i ugnen för den skulle rostas.
Permesansås var som en aioli utan vitlök, istället riven permesan.
En grön gremolata ovanpå fisken.
Gremolatan innehåller ett hack av vitlök, persilja, timjan
och riven permesan, citronskal och citronsaft.
Salt och nymald peppar.

Råkade ha en burk av Köttdiskens egna pepparrotskräm
som fick en rejäl klick mera pepparrot.

Jag kan garantera, det var gott!
Tack gumman för maten. 


Röding och scampi

Skrivet av Ulf Lassander 21.02.2021

Här var det dukat med en liten bit röding och tre scampi.
Lite hyvlad fänkål i vinäger och olja.
Gott goti gott gott.

skampi


Min favoritfisk och nu som filé

Skrivet av Ulf Lassander 13.02.2021 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Tanken var igen någonting helt annat och så mycket simplare.
Men väl vid fiskdisken gick jag i fällan.
Små spröda filéer av rödtunga, blev 4 stycken.

Se så vackra de är.
filerSom vanligt blir det pressad potatis och stocken av broccolin.
Jag pressar helst potatisen för den suger bättre upp sås och safter
samt ingenting lämnar. Skulle det nu göra det
så bår det att blanda det sista med ägg och göra goda ”rösti”.
rodtungafile3
Gräddfilsåsen med peppar, salt, hackad saltgurka, purjo och två vårlökar: Den går alltid hem.
Broccoli som ångkokas i durkslag ovanpå potatisen.
Några vitlökar jag hade i stekpannan för smakens skull, ville jag inte slänga för de är så goda stekta.
Ett gott kallt italienskt vin till. Det är mums det.


Bläckfiskcarpaccio som förrätt

Skrivet av Ulf Lassander 06.02.2021 | 2 kommentar(er)

Vissa rätter glömmer man aldrig. I dag då vi var och handlade mat till Vasa ville jag
ta ett stop vid Asian Shop på Handelsesplanaden. Tanken var väl främst för att
hitta någonting nytt och gott till söndagens wok.
Men vad kom jag ut med?

arm2

Jo, ett paket djupfrysta och uppskurna bläckfisk armar.
Nu förflyttas jag tillbaks i tiden till 2014 och Kroatien.
Där ville hamnrestaurangen Barracuda överraska mig med en
lite speciell förrätt. Och den har hängt med under åren.
armblackfisk2Bläckfisken är fångad i Vietnam och förkokt och snabbt fryst av det belgiska företaget Seacom
som har en hel massa godsaker i sitt sortimen.
Plocka upp de tinade skivorna på ett fat,
stör över nyhackad persilja,
pressa över citron som får köttet att möra.
Peppar och salt. En god olivolja och
några droppar balsamico.

Vågar du bjuda på det här som förrätt så har du en 100%:ig snackis.

Här samma rätt för några år sedan med lite andra ingredienser.


Rödtunga så gott

Skrivet av Ulf Lassander 30.01.2021

Kategorier:

Hade just köpt röding men fick samtidigt syn på rödtunga.
Kunde inte motstå frestelsen så det blev ett paket med tre rödtungor.
Nu igen förflyttar jag mig i tankarna till Medelhavet och mitt Fuengirola.
vitlok4
En hel del vitlök och en chili får puttra i olja. I slutet då
vitlöken börjar få färg tillsätts en rejäl dos hackad persilja:
Det här skall senare hällas över fisken före servering. 

rodtunga4

Fisken har rejäl storlek 400 gram styck. Rödtungan saknar nästa alla ben förutom ryggbenet.
rodtinga i panna
Ett problem är att jag inte har tillräckligt stor stekpanna. Så det får bli en improvisation.
Oftast vill jag ha huvudet kvar men i detta fall så åkte det av.
Stekning på båda sidorna och sedan in i en ugnspanna för att hålla värmen medan
alla tre fiskar stektes. Före det hällde jag på vitlöken.
Nu var också klyftpotatisen färdiga.
rodtungaratt2Om det var gott :)
En själv gjord remouladsås satte det sista.
En burk gräddfil, en rejäl matsked majonäs, lite hackad saltgurka, syltlök, kapris, 
2 teskedar senap, salt och peppar.
Mums i kväll igen.
Alltid då det erbjuds rödtunga eller sjötunga i Vasa är jag på plats.
Blir så skönt semester känsla och dofter.


Röding med smak av Medelhavet

Skrivet av Ulf Lassander 23.01.2021

Kategorier:

Tänkte bli någonting helt annat, men så blev det röding i ugnen.
Skulle gå med lax eller torsk (även djupfryst) också men nu råkade jag bara ha röding.
I dag tog jag fasta på de örter och grönt jag råkade ha hemma.
gront2Smöret skall bli rumsvarmt för att lättare fasta i formen.
I skålen finns purjo, dill, kapris och oliver som allt skall ner i ugnsformen.
Örtost och pepparrot, citron och vitt vin skall också ner.
Ovanpå allt nästan 2 dl grädde. Hittade lite bönor i frysen som också åkte ner.
Skulle jag ha haft mer färska örter skulle de också åkt ner.
Funderade på torkad dragon, oregano, timjan...men lämnade bort dem denna gång.
gront i ugn2Ugnen på 200 grader och ca 25 minuter (beror lite på ugn och fiskens tjocklek). 
Under tiden kokade jag potatis som skulle pressas.
Har du ingen potatispress. Köp en, jag använder den ofta.
Blir så fluffig och god potatismos...typ.
press

gront pa fatOm det blev gott!
Och det var troligen örterna , citronen och oliverna som fick till Medelhavssmaken.


Varm smörgås och lax med sallad

Skrivet av Ulf Lassander 16.01.2021

Efter en dag med en hel del pyssel både ute och inne, lät det ganska bra med ”någonting lätt”.
Låter som fisk.
tonfisksmorgas2En grönsallad och en bit rostad lax från Fiskdisken.
Brukar köpa den lite nu som då, lättlagad och god.
Gumman ville ha de varma tonfisksmörgåsarna från senast så
hon fixade dem. Jag ville också ha jalapenos i mina.
Såsen är en gräddfilsås med wasabi och peppar.
Salladen har en vinägrett med dijonsenap. olja och vinäger.

Gott och mätta blev vi.


Tryffelpasta men lax

Skrivet av Ulf Lassander 09.01.2021

En oinspirerad middag blev någonting helt magiskt.
Hade köpte en påse italiens pasta med tryffel, ett impulsköp.
En par skivor lax, babyspenat och lite broccoli.
Någon idé fanns väl i bakhuvudet men blev nog mera att man bara plockade nåt i vagnen.

Pastan väckte lite nyfikenhet och samma märke har jag haft tidigare.
Pastan kommer från en ort strax söder om Neapel, innan
man styr ut mot Sorrento. Tycker alltid det är kul att se varifrån
produkterna kommer och läsa lite om deras historia.
pastakarta
pastashopHäftig fabriksbutik.
label
tartuffo2
Gott blev det. Hade en tre dagar gammal sås som gjordes till kyckling.
Men redan då jag smakade den säg jag att den också skulle passa till fisk.
Kan bra göra denna rätt på nytt.