Äntligen fisk!
Kvällens rök steg som vanligt upp från grillen. Men i kväll
blev det en röding i foliepaket.
Paketen innehöll lök, citron, salt, peppar, smör och en skvätt vin.Kvällens vin var från ett bekant vinhus, men ett nytt obekant vin.
Passade riktigt bra med rödingen.
Sillbord och augusti
I kväll ville vi ha sill. Råkade ha en burk svartvinbärssill från Klädesholmen.
Var ligger Klädesholmen?
Lite norr om Göteborg och Marstrand men söder om Lysekil.
Där ligger kvällens sill leverantör.
Ett litet samhälle med silltradition sedan 1594.
Men det finns också någonting annat nytt på bordet.
OP Andersons ekologiska aquavit. Ny för mig i alla fall.
Dock gillar jag mera den kryddiga och traditionella.
Men den beskrivs så här:
OP Anderson Klar har en frisk och fyllig kryddighet sv dillfrö och citron
med inslag av kummin, anis och fänkål. Rekommenderas till löjrom, ostron, skaldjur,
matjesill och vit fisk.
Dessutom marknadsförs den som ekologisk och veganvänlig.
Enkelt och gott, snart blir det dags för kräftskiva.
Paketerad röding
Du hör vinet och smöret puttra inne i paketet,
det sväller upp och en stund senare är det dags att öppna.
Som på julafton men här vet man vad man får.
Röding i foliepaket är alltid ett säkert kort.
En halv vårlök, pillade räkor, en smörklick och citron
(fisken ligger på några citronskivor).
Peppar, salt och en liten skvätt vitt vin att koka i.En stund vid grillen (betyder ungefär ett glas vin).
Några nypotatisar, gräddfilssås och en sallad.
Såsbädden är vintet och smöret ur paketet.
Alltid lika gott!
Medelhavsköket i Malax
Solen bränner och redan i morse smög sig dofter av Medelhavet in i näsan.
Varifrån vet jag inte, blev i alla fall fiskdofter och grillrök.
Nu som då gör jag mina fiskspett på strömming som skall
motsvara grillade sardiner. Inte samma men inte långt ifrån.
Dagens strömming hade de på Köttdisken.
Vik filéerna med skinnet inåt. Plocka på vad som ryms på en grillpinne.
Salta (rikligt) för salthalten skall motsvara den i Medelhavet eller Atlanten.
Pressa vitlök över, svartpeppra, pressa citron över och toppa med en olja.
Kan vara bra om spettet får stå en 15 minuter och dra sig.
På med grillen och låt det bli glöd.
Rosmarinen använder jag främst som pensel men ger också en god smak.
Hantera spettet varsamt, det är spröda fiskar då de börjar bli klara.I dag serverades detta i växthuset. Salladen var en av Köttdiskens egna,
med kronärtskockor, marinerad lök, soltorkad tomat och säkert någonting mer.
Mums för gommen och aaah...för doftlökarna.
Semesterpyssel
Midsommar och semester betyder att kassen åkte ut i vassviken.
Främst för att den skall vara i plurret och inte på land.
Förvåningen var stor då det låg 13 stycken abborrar i den följande morgon
trots att vattnet var så pass varmt och lågt.
Blev rensning medan tio måsar cirklade ovanför och
väntade på någonting lättfångat och gott.
Följande morgon hade vi 7 stycken till och en 70 cm:s gädda.
Men dagens fångst röktes direkt.
Röding på terrassen
Solens strålar får en att leva terrassliv.
Middagen i går blev en stekt röding med vitlökssås, bönor och potatis.
Gräslöken är så kraftig redan så den fick också blanda sig med potatisen.
Sommarmat!
Dofter av Medelhavet
Fredag och solsken, skulle bli en lunch från Köttdisken men det blev någonting helt annat
...men nog från Köttdisken. I dag hade de helströmming till specialpris. Kanske lite för stora
för min idé men inte skall man klaga.
Det blev grillade ”sardiner” a la Medelhavet men med strömming.
Här samma rätt från 2016 men med filéer.På med salt, vitlök, olja och till grillen
Vilken fredagslunch :)
Think pink i sommar
Gillar du också Riesling viner så är det här en nyhet för dig.
Det sägs att två vintrender förenades av misstag,
då man råkade hälla vitt i ett glas med lite rött kvar.
I sommar kan vi njuta av riesling rosé. En av de två nyheterna är från Europa och det andra från Chile.
Digno Riesling Rosé kommer till Alko 25.5 och ligger på 13 euro.
En riktig Torres-kvalitét som passar även till kraftigt kryddad mat
som teriyakilax och asiatisk kyckling.
That´s Neiss Pink Riesling kommer från Pfalz och har en prislapp under 14 euro.
Har en doft av sommarblommor, hallon och mandel.
Här har vi vinet för skaldjur, sallader, sushi och småa piroger.
Det är Maste of Wine Tuomas Meriluoto
som lyfter fram nyheterna i Winstates senaste infobrev.
Tack Tuomas för det. Jag skall testa.
Längan till Medelhavet
Vilken härlig söndag. Började med golvtvätt och invaxning av Röda Korset lokalen s golv.
Nya möbler kommer från Ikea på torsdag...nice!
Efter de timmarna blev det dags för en Tapas. JA, jag längtar till Medelhavet!
Till maten, havet och atmosfären.
Nåväl, det blev en sallad och inte vilken som helst.
Grillad bläckfisk som jag råkade få ta på vid Fiskdisken i Vasa.
Yes, vilken glädje med riktig Tapas!
Ursäkta corona skägget men snart är det väck.
Helt i samma väva fick jag inspis för att fixa till en studiebox för insekter.
Rören är fjolårets stammar av en VED som växer nere på gården.
Bladen blir nästan lika stora som mindre rabarberblad och stjälkarna upp mot 3 meter.
Dagens middag blev en grillad kycklingfilé som vi delade på.
Med lite godsker från Fiskdisken som marienarade kronärtskockor
och lök. Samma sås som i går.
Tror det får bli en fryspizza i morgon...raaap!
Rödtunga – helt toppen
Oj vad glad jag blev då vi fick se att Fiskdisken i Vasa
hade rödtunga i disken. Rödtunga är en plattfisk och släkt med
rödspätta, sjötunga och bergstunga.
Slog till och tog varsin fisk.Då jag brukar köpa sjötunga i Spanien begär jag dem att flå fisken direkt.
Sedan är det bara att steka och äta.
Fisken steker jag bara i smör, salt och peppar.
Det är tillbehören som ger smaken.
Persilja, vitlök, kapris och citron får småputtra i smör
så att vitlöken börjar få färg. Såsen hälls på den stekta fisken.
Mums!
Här ett blogginlägg från Fuengirola då jag fixade sjötunga och mycket annat i lägenheten.