uffeskitchen ul

En mångkonstnär och kock

Skrivet av Ulf Lassander 25.09.2020

Nära Ålands sydligaste udd, med Tyskland bakom horisonten, träffade jag fiskaren och mångsysslaren
Anders Westberg i sitt ”utekök”, Ett café som också kunde ha blivit ett växthus för vindruvor.
”Jag fiskar om nätterna och fockar om dagarna” påpekar han skrattande.
Han har alltid nära till skratt och ser det vackra i både en gråsten och drivved.
vasterro spisDet är full fart vid spisen när vi stiger in.
spis2Siksmörgåsar, stekt potatis, stekt strömming som det just nu hade kommit bra av, stekt lök.
stekta trattkantareller... På skärbrädan bakom kastrullen ser man norskinspirerade fiskekakor.
Men det skulle bli mycket mera.
skarvRökt spätta, rökta chips, en rökt apelsin marmelad, rökt åländsk ost, mera ost,
en marmelad till och i öl kokt skarv.  Skarven fick jag till och med två bitar av,

fisknat

Nere vid bryggan ser det ut som det skall hos en fiskare. Tunna på tunna med nät.
Längre ut mot havet såg man skarvar som kan vara upp till 300 stycken.
Längre ut ligger sälarna och mumsar på lax.
Anders talar konstant och berättar, är på väg till en REKO-försäljning efter att
vi åker. Men vill först också visa en nyrök rådjursfiol som skall till försäljning.
radjur  I en bisats råkar han nämna att han också tävlat med Mikael Björklund i
innovationstävlingen Matverk 2016 med en själv gjord träplanla som serveringsfat.
Den Åländska Fiskbrädan hyllades med hederspris med motiveringen

”Ett mycket innovativt matkoncept med ett klockrent namn. Presentationen höjer innehållet och skapar förväntan.
Den här kan definitivt bli en serveringssuccé på åländska skärgårdsrestauranger.”
fiskbradaI kopparna: Flundra i juleskrud, Flundra med äppel och kardemumma, Simpstjärt i kryddolja,
Flunderbit med rökt flingsalt, Simpromsröra i lökringar, Eldig sikfena... ja fantasin och smakerna saknar gränser.
Ett trevligt besök.

 


Gädda på två sätt

Skrivet av Ulf Lassander 01.09.2020 | 1 kommentar(er)

Senaste veckoslut resulterade i två gäddor i kylrummet.
Nu har jag ätit gädda till lunch i två dagar.
Måndag: Den mindre gäddan fylldes med citron, svartpeppar och basilika.
gadda pa grillKanske grillade den lite för länge, men åt upp hela fisken.
grillad gaddaDen vita klicken är en Creme bonjour ost (gräslök/dill) som jag
blandade med pepparrot.


Tisdag: Gäddmedaljonger i tomatsås. En helt egen test som blev riktigt bra.
Smörad ugnsform, i med en hackad lök, två kluvna vitlöksklyftor, tomatkross, kapris, basilika och
det som var kvar av måndagens creme bonjour ost.
Detta fick puttra i ugnen ca 15 minuter.
Sedan satte jag ner gäddan och lite vittvin.
Tillbaka in i ugnen ca 15 minuter.
tomatform2Nu börjar det dofta Medelhavet igen. Medan fisken är i ugnen
kokade jag lite italiensk pasta.
tomatgadda
Det här smakade gott på riktigt.
Kunde tänka mig att göra det här på nytt med torsk och räkor.


Fish and chips hemma

Skrivet av Ulf Lassander 23.08.2020

Kategorier:
Taggar:

Så var det i kväll dags för en vinterfavorit, fish and chips.
Nu får vi bara se till så vi inte föräter oss på detta.
Brukar använda fryst torskrygg men i något skede testade vi
Fionors Torsk som fryspaket, blev riktigt gott.
torskfilePanering: vetemjöl, ägg och sedan pankogryn.
Fritering görs i en vanlig wokpanna fast det finns fritös i huset.
Pommes, aioli (egen) och smörslungade ärter.

Här ett tidigare recept på samma rätt, men med ättiksgurka.

fishandchips4


Äntligen fisk!

Skrivet av Ulf Lassander 11.08.2020

Kategorier:

Kvällens rök steg som vanligt upp från grillen. Men i kväll
blev det en röding i foliepaket.
Paketen innehöll lök, citron, salt, peppar, smör och en skvätt vin.
roding16Kvällens vin var från ett bekant vinhus, men ett nytt obekant vin. 
Passade riktigt bra med rödingen.


Sillbord och augusti

Skrivet av Ulf Lassander 02.08.2020

I kväll ville vi ha sill. Råkade ha en burk svartvinbärssill från Klädesholmen.
Var ligger Klädesholmen?
Lite norr om Göteborg och Marstrand men söder om Lysekil.
Där ligger kvällens sill leverantör.
Ett litet samhälle med silltradition sedan 1594.
Sigvard Frans B4 webb 500px
kladesholmen kopia
kladesholmen foto2
Men det finns också någonting annat nytt på bordet.
OP Andersons ekologiska aquavit. Ny för mig i alla fall.
Dock gillar jag mera den kryddiga och traditionella.
 Men den beskrivs så här:
OP Anderson Klar har en frisk och fyllig kryddighet sv dillfrö och citron
med inslag av kummin, anis och fänkål. Rekommenderas till löjrom, ostron, skaldjur,
matjesill och vit fisk.
Dessutom marknadsförs den som ekologisk och veganvänlig.
klar1
Enkelt och gott, snart blir det dags för kräftskiva.
sill


Paketerad röding

Skrivet av Ulf Lassander 28.06.2020

Du hör vinet och smöret puttra inne i paketet,
det sväller upp och en stund senare är det dags att öppna.
Som på julafton men här vet man vad man får.
Röding i foliepaket är alltid ett säkert kort.

paket3En halv vårlök, pillade räkor, en smörklick och citron
(fisken ligger på några citronskivor).
Peppar, salt och en liten skvätt vitt vin att koka i.
grill8En stund vid grillen (betyder ungefär ett glas vin).
ratt4Några nypotatisar, gräddfilssås och en sallad.
Såsbädden är vintet och smöret ur paketet.
Alltid lika gott!


Medelhavsköket i Malax

Skrivet av Ulf Lassander 23.06.2020

Kategorier:

Solen bränner och redan i morse smög sig dofter av Medelhavet in i näsan.
Varifrån vet jag inte, blev i alla fall fiskdofter och grillrök.

Nu som då gör jag mina fiskspett på strömming som skall
motsvara grillade sardiner. Inte samma men inte långt ifrån.
Dagens strömming hade de på Köttdisken.
stromming grill
Vik filéerna med skinnet inåt. Plocka på vad som ryms på en grillpinne.
Salta (rikligt) för salthalten skall motsvara den i Medelhavet eller Atlanten.
Pressa vitlök över, svartpeppra, pressa citron över och toppa med en olja.
Kan vara bra om spettet får stå en 15 minuter och dra sig.
På med grillen och låt det bli glöd.
Rosmarinen använder jag främst som pensel men ger också en god smak.
Hantera spettet varsamt, det är spröda fiskar då de börjar bli klara.
stromminsrattI dag serverades detta i växthuset. Salladen var en av Köttdiskens egna,
med kronärtskockor, marinerad lök, soltorkad tomat och säkert någonting mer.
Mums för gommen och aaah...för doftlökarna.


Semesterpyssel

Skrivet av Ulf Lassander 23.06.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Midsommar och semester betyder att kassen åkte ut i vassviken.
Främst för att den skall vara i plurret och inte på land.
Förvåningen var stor då det låg 13 stycken abborrar i den följande morgon
trots att vattnet var så pass varmt och lågt.
Blev rensning medan tio måsar cirklade ovanför och
väntade på någonting lättfångat och gott.
rensare
Följande morgon hade vi 7 stycken till och en 70 cm:s gädda.
fangst2

Men dagens fångst röktes direkt.
rokaborre


Röding på terrassen

Skrivet av Ulf Lassander 01.06.2020

Kategorier:

Solens strålar får en att leva terrassliv.
Middagen i går blev en stekt röding med vitlökssås, bönor och potatis.
Gräslöken är så kraftig redan så den fick också blanda sig med potatisen.

Sommarmat!

roding14


Dofter av Medelhavet

Skrivet av Ulf Lassander 22.05.2020

Fredag och solsken, skulle bli en lunch från Köttdisken men det blev någonting helt annat
...men nog från Köttdisken. I dag hade de helströmming till specialpris. Kanske lite för stora
för min idé men inte skall man klaga.
Det blev grillade ”sardiner” a la Medelhavet men med strömming. 
Här samma rätt från 2016 men med filéer.
stromminspettPå med salt, vitlök, olja och till grillen stromminggrill

strommingtallrik2

Vilken fredagslunch :)