Think pink i sommar
Gillar du också Riesling viner så är det här en nyhet för dig.
Det sägs att två vintrender förenades av misstag,
då man råkade hälla vitt i ett glas med lite rött kvar.
I sommar kan vi njuta av riesling rosé. En av de två nyheterna är från Europa och det andra från Chile.
Digno Riesling Rosé kommer till Alko 25.5 och ligger på 13 euro.
En riktig Torres-kvalitét som passar även till kraftigt kryddad mat
som teriyakilax och asiatisk kyckling.
That´s Neiss Pink Riesling kommer från Pfalz och har en prislapp under 14 euro.
Har en doft av sommarblommor, hallon och mandel.
Här har vi vinet för skaldjur, sallader, sushi och småa piroger.
Det är Maste of Wine Tuomas Meriluoto
som lyfter fram nyheterna i Winstates senaste infobrev.
Tack Tuomas för det. Jag skall testa.
Längan till Medelhavet
Vilken härlig söndag. Började med golvtvätt och invaxning av Röda Korset lokalen s golv.
Nya möbler kommer från Ikea på torsdag...nice!
Efter de timmarna blev det dags för en Tapas. JA, jag längtar till Medelhavet!
Till maten, havet och atmosfären.
Nåväl, det blev en sallad och inte vilken som helst.
Grillad bläckfisk som jag råkade få ta på vid Fiskdisken i Vasa.
Yes, vilken glädje med riktig Tapas!
Ursäkta corona skägget men snart är det väck.
Helt i samma väva fick jag inspis för att fixa till en studiebox för insekter.
Rören är fjolårets stammar av en VED som växer nere på gården.
Bladen blir nästan lika stora som mindre rabarberblad och stjälkarna upp mot 3 meter.
Dagens middag blev en grillad kycklingfilé som vi delade på.
Med lite godsker från Fiskdisken som marienarade kronärtskockor
och lök. Samma sås som i går.
Tror det får bli en fryspizza i morgon...raaap!
Rödtunga – helt toppen
Oj vad glad jag blev då vi fick se att Fiskdisken i Vasa
hade rödtunga i disken. Rödtunga är en plattfisk och släkt med
rödspätta, sjötunga och bergstunga.
Slog till och tog varsin fisk.Då jag brukar köpa sjötunga i Spanien begär jag dem att flå fisken direkt.
Sedan är det bara att steka och äta.
Fisken steker jag bara i smör, salt och peppar.
Det är tillbehören som ger smaken.
Persilja, vitlök, kapris och citron får småputtra i smör
så att vitlöken börjar få färg. Såsen hälls på den stekta fisken.
Mums!
Här ett blogginlägg från Fuengirola då jag fixade sjötunga och mycket annat i lägenheten.
Röding i foliepaket
En trädgårdslång dag utan pauser och mat. Då sitter det desto bättre med middag.
I dag är det en rödingfilé som skall grillas i foliepaket.
Röding på en bädd av lite grovt havssalt. Uppskuren vårlök, tre räkor, citron, dill,
peppar, kapris och en klick smör.
Knyt ihop paketet och häll i en skvätt vin.
Han hör tydligt hur paketet kokar och smakerna gottar till sig.
Jag gjorde i kväll så att innan det var 100% färdigt, klippte jag upp paketen
och hälde i lite rökspån i grillen. Lät paketen ligga i röken en stund för att ge röksmak.
Ser väl inte så dumt ut?
Vitlökssås med lime och gräddfil.
I glaset finns en kall rosé.
Röding är ett säkert kort
Röding är ett säkert kort, smakar aldrig för mycket fisk. Har sällan stora ben och blir bara så god.
Råkade få en riktigt vacker filé vid Fiskdisken i Vasa.
Den behöver bara lite salt, peppar och några minuter för sig själv.
Körde också över några drag med chilikvarnen.
Såsen blir en lättlagad och god gräddfilssås.
1 burk gräddfil
En bit hackad purjo
1 msk hackade kapris
1 msk citronsaft
salt, peppar
Dill (jag hade torkad).
Hade lite i en tub pepparrot som fick göra sällskap, går med wasadi också.
Lite färskgurka med peppar, salt, lite dill och några stänk ättika.
Ett måste :)
Pressad potatis, och stek fisken tillsammans med 4 uppskärda klyftor vitlök.
Plocka upp vitlöken på fisken vid servering.
För mig doftar det Alcudia :)
Skreitorsk på fatet
Skreitorsk på fatet, det är inte ofta man får möjlighet till det.
I dag fick jag en vacker bit från Saluhallen.
Skreitorsk, vad är det?
Skrei beskrivs som norsk torsk när den är som bäst. Fisken kommer från världens
största torskbestånd, januari till april är tiden då Skreien enligt tradition fiskas och avnjuts.
Under vintertid är det dags för skreien att leta sig mot fastlandet och då
vandrar stora mängder in till kusten. Skrei betyder på norska just vandring.
Vandring betyder mycket gymnastik som ger en fisk utan fett men med fast kött.
Stora muskulösa fiskar. Bilden är lånad från Nordic Sea Angling.För min del har den här vandrat färdigt.
Samma recept som i tidigare inlägg med sej. Dock byttes det vanliga saltet ut
till ett grovkornigt havssalt för att ge mera sälta.
Dock ville torsken ha lite längre tid i ugnen.
Här på väg in i ugnen. Fattas bara en skvätt vin och grädde.
Är du skarpsynt så har jag i dag också satt med syltlök.
35 minuter senare (beroende på ugn) men pick i fisken och se om den delars sig.Oj, dessa dofter.
Till-lyxad sej ur frysdisken
I dessa kristider är det bra att lyxa till en vardaglig ugnsfisk.
Köpte ett Frionor sejpaket på S-Market och lite djupfrysta räkor.
Skivad purjo, pepparrot, kapris, citronskivor både under och ovanpå fisken.
Allt läggs i en smörad ugnsform. På med en skvätt vittvin, grädde, peppar och salt.
Råkade ha lite riven ost som jag också strödde över och torkad dill samt
en halv påse frysta bönor som också åkte i.
In i 200 grader i ca 25 minuter med potatisen kokar.
Just innan fisken är klar plockar jag på räkorna. Tillbaka in i ugnen medan potatisen hälls av
och det dukas.
Servera med ett gott kallt vittvin. Mums!
Smaklig spis!
Sill och lite dill
Sillbord är absolut inget tecken på krismat.
Råkade få syn på en sillburk och nypotatis i mitt flöde på facebook i går.
Det fångade jag upp direkt.
Billigt, lättlagat, snabbt och sååå gott.
Drycken hade nog sitt med i upplevelsen. Men ett jätte bra tips i dessa ”sitta hemma” tider.En oplanerad rätt som alltid lyckas med ”sås” av hackad lök, nu även lite gräslök;
en rejäl klick smör, salt och vattnet som potatisen kokat i. Lakaveeto, pickaveeto, pickalaka...
kärt barn har många namn. Torkad dill på påse fungerade bra.
Havsöring!
Råkade få tag på en havsöring i fredags. Efter en dag med ris och stockar
satt det bra med lite god mat.Klyftpotatis, ångkokt broccoli, en gräddfilssås, lite gurka
och den lilla firren.
Smaksättning: peppar, dill, salt, pepparrot, citron. Inte svårare än så.
Ett kallt moselvin till, vitt så klart.
Fisk, dill och grädde
Blev en sväng via skogen i dag också. Öm i kroppen, kurr i magen och helt utan idé
om vad dagens middag skulle bli. Inte köpt något.
Djupdyk i frysen och där ligger ett paket sej.
Kokt potatis. Sej i ugnsform...nu gäller det bara att få till det.
Purjo som skärs upp, torkad dill, kapris, citronskivor, en rejäl hög med pepparrot.
Allt plockas ut i en smord ugnsform. Ovanpå allt i formen läggs fisken.
Nästan 2 dl grädde (inte så det täcks) och några stänk buljong (Hummerfond ur flaska).
En halv dl vittvin. In i ugnen på 200 grader medan potatisen kokar.
Allt blir klart samtidigt.Lite ättiksgurka: finskurna gurkskivor eller skivade med osthyveln, lite salt, peppar och dill.
Några stänk ättiksprit så är det klart att äta då maten är färdig.
Vinet: Lugana Bertoldi från Veneto regionen, söder om Garda sjön.
Handplockat i slutet av september 2018.
Mums!