Fyra rätters på Hejm
I går var det ”lill lördag” och då hade jag förmånen att delta i ett event på restaurang Hejm i Vasa.
Vi var 8 influencers och bloggare från Sevendays som fick testa på en delikat fyra rätters middag
med alkoholfritt dryckespaket.En kall men vacker kväll. Men vi hade det mysigt med fönsterbord med utsikt
mot solnedgången över Vasklot.Det pysslades i baren och snart var det dags för välkomstskål.
En härligt syrlig alkoholfri GinTonic.
Maten är modern med stor vikt på lokala råvaror.
Av de fyra förrätterna fick vi plocka åt oss efter behag.
Bara smakliga godsaker som:
Smörkokta marbelpotatis med inlagda krusbär och gäddrom...
Kryddsotad vildlax med mycket smått och gott...
Tartar på ekologiskt nötkött, champinjonkräm och friterad potatis...
I det öppna köket jobbades för fullt och snart var det dags för kvällens varmrätt.
Grillad gris med grillad rödbeta och potatispuré, rostad vitlök på en spegel av vinbärsås. Mycket gott.
Efterrätten är en rödbets/hallonsorbet med lakriscurd, hallonmaräng och dragonolja.
Nöjd och mätt avslutades kvällen några timmar senare.
Kolja i grädde, gott!
Blev en heldag i Vasa. Helt okej med det men man blir så hungrig.
En sväng in via Fiskdisken och problemet var löst.
Det blev en hel filé kolja, liknar lite sej.
Den skall in i ugnen med mycket annat gott.I botten en smörad ugnsform, ök och purjo. Några klyvna tomater, lite kapris, pepparrot,
lite buljong (nu hade jag bara hummerfond hemma så det blev det).
En skvätt vittvin och citron. Salt och peppar.
I det skede jag hällde grädde över allt så tillsatte jag också dillkvistar och lite
gurkmeja för färgens skull.In i ugnen på 200 grader medan potatisen kokade. Hade smått förkokt ett par morötter också
som åkte ner i sista skedet. Om man kunde förmedla doften och smaken.
Gurkmejan hade gjort sitt, fick såsen att få en vacker gul färg.
Om, det var gott! Slävade i mig den sista såsen tillsammans med
de pressade potatisen som hade fått koka men dill.
Röding och bastu!
Ledig fredag...jo pytsan. Håller på och säljer mitt torp och skog i Petalax.
Det betyder också att huset skall tömmas.
Vi har haft många trevliga stunder i Nyby intill skogen. Gummans trettioårs fest.
Gäster från Lund, Stockholm och Kanada. Här har serverats det mesta från ”petalax plockaskek”, hummer, oxfilé och
kantareller i alla dess former till och med Punsch på isbädd (finlir).
Men nu då kåken skall tömmas är det mest möss skit
som skall ut. Har kört bort fyra släpvagnar med lösöre och ett
traktorlass med skräp. Stugan har sett sina bästa dagar och för egen del
redo att få försvinna in i slumrande tonar av tiden från fjärran
från lust och fägring stor. Blev lite lyrisk, eller vad vet jag om kåkens framtid.
Som tack för dagen blev det en röding i ugn med grädde,
paprika, syltlök, kapris, vin och grädde.
Kvällen bastu med eukalyptus oljor satt också bra.
Känner mig öm men samtidigt mjuk och väldoftande.
En dag till så är det fixat...kanske en bastukväll till?
Alkoholfritt och fisk
Efter en härlig shoppingdag i Vasa var det skönt
att få komma hem och ställa sig vid spisen.
Dagens idag skall bli torskrygg (går också bra med tork i paket ur frysdisken).
Smörad form och några extra klickar smör i bottnen.
På med fisken, ca 20 syltlökar (i bruk), en matsked kapris (i burk), strö över lite färsk eller
torkad dill, peppar och salt samt ca 1 dl grädde.
Medan detta gottas i ugnen ca 20 minuter på 200 rader,
kokas potatis till pressad potatis.
Just före servering öser jag ner de pillade räkorna (nyskalade) i såsen.
Själv ville jag ha en matsked forellrom som klicket på moset.Otroligt gott, jag slickade upp det sista.
Men var nu kommer det alkoholfria in. Har testat själv flera olika varianter.
Vissa bra men de flesta helt kass.
I kväll var det dock dags för två sorter.
Båda muskat ”viner”. Den första ”blommigare” helt bra och en som vi köper nu som då.
Den andra en ny bekantskap som jag själv tyckte mera om ( mer muskat smak).
Smaken är delad i detta fall och jag drar mig snabbt tillbaka :)
Mitt egna vin i kväll var helt hyfsat till fisk och skaldjur.
En mindre festmiddag!
Natten avslutades med cognac tasting tillsammans med
Korsholm Företagarförening på Vallonia i Smedsby. Vilken makalös kväll!
Kvällen lotsades fram av gamla bekanta Antoine Brastaad från Frankrike.I kväll ( tung i huvudet sedan i går) skulle vi göra nåt lätt.
Säg aldrig så!
Efter att hämtat bilen från Vallonia, krökte vi in till Fiskdisken i Vasa för lite shopping.
40€ euro fattigare men inspirerad så började kvällens middag ta form.
Kammusslor till förrätt. Ligger på en bädd av marinerad fänkål och riven färsk gurka.
Lite citron och några droppar basilika olja (egen) och några droppar balsamico olja.
Varmrätten blev en Benella röding.
Vad är Benella?
Benella är ett varumärke för noggrant utvalda inhemska odlare av Benella Regnbågslax
som har förbundit sig till att följa ett övervakat konceptet och odla fisken endast med
Raisioaquas Baltic Blend-foder som återanvänder näring ur Östersjön. Slutresultatet av den övervakade
odlingsprocessen är en läcker och högklassig Benella Regnbågslax,
vars EPA- och DHA-fettsyror är på rätt nivå för människan. Benella rödingen skall vara lite rå i mitten.
Kvällen röding var odlad utanför Mariehamn på Åland.
Gjorde en egen tolkning av remoulade sås på de gröna tomater och chili som jag lade in
för två veckor sedan. En burk gräddfil och lite majonäs och några små saltgurkor och en liten rödlök.
En klick röktfiskröra finns också med. Pepparrot över!Som efterrätt mumsade vi på en inhemsk tryffelost och lite fikonmarmelad.
Saknade lite smaken av rosengelé som vi fick i Kroatien under Hälsoresan.
(Finlir..ja)!
Efter att disken var undanplockad och köket i skick blev det en
slurk Brastaad XO och en Fiskdisken egna godis. En dadelboll med nötter i choklad fodral.
Kvällen är fulländad!
Röding och disko!
I kväll blev det röding, blir det ganska ofta för den är inte så fet som laxen.
Och en filé räcker bra åt två personer.
Men någonting extra skulle jag testa.
Blev en röra med finskuren purjolök (egen ur landet), rivet äpple ( eller två ur trädet), 2 tsk dijonsenap,
2 msk majonäs, 3 msk turkisk yoghurt (enda som fanns i skåpet), salt, peppar, citronsaft.
Det vita på fisken är en creme bonjour ost med örter och gräslök.
En lite kanna med skirat smör.
Men det var inte allt!
Minnena gick snabbt iväg till glada 70-talet medan man åt då
kultfilmen Saturday Night Fever rullar upp.
Det var tider det. Fast maten är bättre i dag.
Fisk och svamp, vilken combo!
Hittade två bitar torskrygg i frysen. En snabb tur till skogen efter lite trattkantareller
så var basen i kvällens sås fixad. Pressad potatis sitter aldrig fel.
Redan då man gör såsen blir man på gott humör. Vilka härliga färger och dofter.
Riven färsk pepparrot och ättiksgurka. Tummen upp!
Fisk och andra kryp
Tog oss en tur på Akvariet i Pula, ligger ett stenkast från hotellet. Hela akvariet är inrymt i ett av de gamla forten
så vissa utrymmen är ganska trånga. Här en av gångarna till några försvarsluckor i bakväggen.
Många av fiskarterna är gamla bekanta från Medelhavet och Röda Havet (dock inte hajarna).
Fick syn på två krokodiler som inte gjorde så mycket.
Murena, en gammal bekant från vattnen utanför Hurghada och Kreta.
Höstfeeling i köket
Dagen har innehållit allt från äppelplock, packning inför måndagens resa till trattkantareller.
Dagsfärska trattkantareller blev också ingrediensen i
dagens sås. En höstsås som kommer att dyka upp ofta på bordet. Med andra ord en favorit!Färska trattkantareller, rödlök, två morötter, en rejäl knippe persilja och dragon (från gården) och en vitlöksklyfta
steks i olja så att löken blir mjuk. Tillsätt saften av en apelsin och två lime eller en citron
samt lite buljong (går med vilken som). Låt allt reducera en stund. Mixa allt och kör det genom
ett durkslag så eventuella grövre bitar fås bort. Häll tillbaka i stekpannan och låt det sakta koka upp
tillsammans med en burk grädda (2 dl). Smaka av, salta och peppra. Till sist rör du ner en rejäl klick smör.
Vi åt inte bara sås!
En bit stekt röding, kokt potatis och morötter. Lite riven pepparrot och premiär koket
av gårdens egna majskolvar.
”Fisken skall simma”
”Fisken skall simma” heter det men nu har det regnat hela dagen och det gjorde
besöket i potatislandet inte så behagligt. Ett jädrans kladd.
Dagens middag blev panerade abborrfiléer, stekta i smör.
Paneringen var dock inte den vanliga med pankomjöl utan med krossade ostbågar.
Ingen större skillnad, trodde bågarna skulle ge mera smak.
Fisken blev god och den rivna pepparroten gjorde sitt.