uffeskitchen ul

Från Alsace till Bourgogne

Skrivet av Ulf Lassander 01.04.2017 | 0 Kommentarer

I dag började vi sakta köra söderut mot Beaune. Kuperad terräng med skogar blandad med öppna fält. En jämna och stabil trafik längs motorvägen trots en otrolig mängd långtradare. Efter tre timmars körning befinner vi oss nu i Bourgogne, Frankrikes gatronomiska hjärta, kornbod etc...kärt barn har många namn.

bourgognevin

Vingårdarna avlöser varandra här också och sträcker sig ända upp till skogskanten, så som de gjort i 900 år. Vi fick också lära oss att namnet Bourgogne härstammar från urinvånarna som kom från Bornholm.

vintillverkning

Även här stoltserar man med kända varumärken på sina gårdar.

stockar

ostar

För vår del skulle dagen börja med ost och vinprovning vid Gaugrys ostfabrik.

ostingang

Fabrikens gäster hade egen ingång.

ostinfo

Familjeföretaget grundades 1920 och är nu inne på fjärde generationen osttillverkare. År 1970 började man tillverka osten på det sätt som även görs idag. Glada leenden då översättningen blev lite som den blev och med personalens glimt i ögat. Vår egna guide Anna från Mariehamn hade aldrig lång till skratt, och det smittade snabbt av sig.

osttvatt

Här tvättas den färska osten med en saltlösning sedan med brandy. Här jobbar personalen i ett inglasat utrymme där det konstant är +11 grader och luftfuktighet på 90%. Osten tvättas 7 till 10 gånger under två dagar. Hela osttillverkningen sker stegvis i olika slutna utrymmen där temperaturen varierar från +27 till +11 grader. I dag jobbar 30 personer på företaget.

Osten görs på råmjölk som blandas av mjölk från endast tre specifika koarter. De fem lantbrukarna som får leverera mjölk väljs ut från ett område med 24 kantoner (distrikt). Den färdiga osten påminner om brie men är ännu krämigare, nästan rinnig, och fodrar därför runda plastformar under tillverkningen för att hålla ihop.

ost2

Dags för ostprovning i fabrikens matsal...och vin. 

france baguette

 

 

30 minuter senare efter besöket på ostfabriken stannar vi till vid en vingård för mera provsmakningar.

vinskylt

tunnor2

Nu började det likna en riktig vinkällare med svart mögel på väggarna och spindelnät i taken. De nya vintunnorna i ek kostar 600 euro/st i inköp och efter första vinsatsen sjunker tunnans pris ner till 200 euro eftersom då har ekens förmåga att släppa in syre i tunnan redan försämrats.

vinkarta

På gården Rion Bernard görs det viner i flera olika nivåer. De färgade fälten på kartan berättar om de olika vinklasserna, alla från närområdet.

tunnor3

Rum efter rum med både tunnor och flaskor.

vinkallare2

kranar

Här har en och annan flaska fyllts. Trevlig installation.

 

 

 

france vinkorkat2

 

 

vinglas

Flera flaskor senare var det dags att handla. För egen del blev det en burk tryffel inlagd i cognac och en flaska vit Bourgogne Aligoté 2015 för att avnjuta på rummet före kvällens middag på det nya hotellet.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar