2017 på ett tak i Nice
Året var 2017 och jag befann mig på en vinresa genom Frankrike med bland andra Micke Björklund.
En resa som innehöll en hel del vinprovningar men också tryffeljakt
och en hel del godsaker som besök vid dijonfabriken.
I morgon 6.4 befann vi oss i Nice och Micke arrangerade tidernas skaldjursbuffé på hotellets takterrass.
Själv hade jag mumsat på musslor nere på stan, köpt stråhatt som solskydd och spänd för följande dags resa till Monaco.
Grappa och annat gott
45 minuter från Milanos Malpensa flyplats ligger den lilla orten Ghemme. Här skulle vi prova äkta grappa som inte är någon massproduktion utan en produkt från ett traditionellt litet familjeägt destilleri, nu in på fjärde generationen.
En aperitivo hör alltid till i Italien, lite bröd med soltorkad tomat, parmesanost och en prosecco med lite smultronlikör i botten. Testa själv i sommar, det skall jag göra.
Ett varv i butiken fick verkligen huvudet att snurra, en hel massa fina flaskor med fint innehåll. Dock smakade grappan...ganska speciell.
Nu börjar vi ta oss ner till källaren och en ”lätt lunch”.
Vår guide från Åland, Anna Lampén-Boeving får information av frun i huset om viner och smakbitarna.
Rosévin Barlan, ett lekfullt vin passar till:
Svartris (kejsarnas ris). Lokalodlat sedan 20 år tillbaka. Grillad ägglanta med mozzarellaost. Kalvfilé i en vitello tonnato sås, den såsen skall ni testa i sommar!
Sås
2 burkar avrunnen tonfisk i olja
2 msk kapris
1 ask sardellfiléer (ca 53 g)
1 finhackad vitlöksklyfta
1 dl torrt vitt vin
1 dl olivolja
2 dl majonnäs
Låt tonfisken rinna av och dela den i bitar. Lägg alla ingredienser till såsen i en matberedare och mixa till en slät sås.
Vi fick också en bricka med grillade paprikor, skivade i en sås av vitlök och olivolja. Traditionellt skall den rätten stå varm på bordet och man dippar grönsaker i såsen.
Rödvin Treconfini Nebiolo 2014. Som tillbehör Grisnacke, korv med vinet Nebiolo i blandningen och krov som serverades i grisfett.
Rödvin Chemme 2011 (14,5%) har legat på ekfat i tre år och sedan på flaska i ett år. Gott vin till ostar och biff. Ostarna på bild är getost med apelsinsylt/marmelad, en ost på komjölk som kommer från de närliggande alperna och en gorgonzola.
Efterrätten: Kolomba, en traditionell påskrätt som serveras i formen som en duva.
Vinet är Muscato d´Asti, ett lite sötare och spritsigt vin.
”Ja du Micke, vi får väl ta och avsluta resan här. Lämna bussen i Milano för nya äventyrare som kommer ner och du styr kosan till Smakbyn och jag loggar in mig på jobbet på måndag. Men känner på mig att i framtiden blir det en hel del sötsaker som korsar vår väg”.
Tack till alla som följt min resa genom Frankrike, kommenterat, gillat på FB, arrangörer och hela resesällskapet.
Uffe
Rivieran
Redan vid klockan 08 startade vi vår 400 km långa resa mot Milano i Italien. En färd som slingrade sig fram längs motorvägen ovanför kusten. Vägskyltar som lockade en till att komma tillbaka, Monaco, Menton, Sanremo, Imperia, Alassio, Finale Ligure Varazze, Arenzano och Genova där vi svängde norrut mot Milano.
Motorvägens broar varvades med långa tunnlar genom hela franska och italiensaka rivieran. Det är också alperna som sträcker sig ner hela vägen ut i Medelhavet.
Nu som då blev man påmind om snö och alperna som skymtade mellan kullarna.
Nu är det inte långt kvar till Milano och vår grappaprovning. Här ser man att de har börjat fylla risfälten med vatten via enorma kanalsystem. Italien är världens fjärde största risproducent.
Last night in Nice
Sista kvällen i Nice höll vi till på hotellets takvåning. Micke och Jenny hade fixat tidernas skaldjursbuffé. Solen sänker sig sakta bakom bergen, musiken från krogarna 8 våningar lägre ner är behagligt dämpad och humöret är på topp. Alla lagom röda i kinderna efter dagens solväder.
Som sig bör så laddar han upp stort. Återger minsta lilla detalj på sitt eget luddiga sätt.
Vi var samlade på takterrassen.
Det bjöds på sallader, jätteräkor, krabba...
grodlår, vi är ju i Frankrike. Blev kallade för ”kyckling med lite studs”.
Grillad kungskrabba.
Grillad havskräfta, grillade jätteräkor och mini bläckfisk. Fanns också färsk tonfisk, sparris etc.
Så här såg min första tallrik ut.
Så var det ju Open Bar mellan klockan 16–18 så det blev en del vinkorgar som flög ut över Nice.
Under kvällen så premierades de som hållit koll på oss under vecka. En del fick småa förkläden som skulle skydda det viktigaste. Andra som hade vikigare saker på annat håll, fick kockmössor.
I morgon bär det iväg till Italien och grappa.
Strövtåg på stan
I dag var den fritid hela dagen. Gick ut efter mrgonmålet och vandrade runt omkring i Nice. Kameran i högsta hugg och öppen för det mesta.
En dörr till huset innergård stod på glänt och där kunde man hitta både det ena och det andra.
Han och hon stod också på andra ställen. Plastfigurer.
Han höll på med att få ut ny sten på beachen inför sommaren.
För många var stranden starten för en ny dag.
Småa fiskebåtar hör till det som man alltid skall fotografera. Träflottan håller på att försvinna och blir till glasfiber och aluminium.
Vardagen är aldrig långt borta bara man kastar blicken över kajkanten.
Man kan hitta det ena och det andra. Här har någon fått nog av sin hyrcykel. Den meddelade jag dock om och de vara glada för att jag informerade, med karta och allt var den ligger. Stora pengar i blöt.
Kändest som jag gick i kapp med de här gossarna, varvade dem troligen fyra gånger. K-pistarna försöker de lite gömma.
Den båten hade ganska gulliga snurror.
Och så var jag på marknaden igen.
Här doftade det tea så det började snurra i huvudet.
Mums med vitlök!
Råkade också komma mig in på en blomutställning...si sådär, men färggrant.
En uppfriskande frisk fläkt från fontenen.
Så var man tillbaka till hotellet efter tre timmar. Nu är det solen, poolen och bubbelkaret på taket som gäller.
Kan ingenting annat än att hålla med...I Love Nice. Skulle Vasa också kunna få en sådan på gågatan eller nere vid Fiskarstranden?
Monter Carlo, tummen upp!
Då man tyckte att man sett det mesta så tog Monte Carlo hem vinsten med råge. Monte Carlo är en av fyra stadsdelar i Monaco. År 1860 då casinot byggdes så stod huset ensamt på sin kulle (Carlos kulle). Nu har stället vuxit till sig och utstrålar lyx och välstånd till max.
Här träns lyxbilarna på rad utanför casinot.
Ferrari, Bentley, Rolls Royce, Maserati, Porsche...och några Merscedes. Det vackra folket är på shopping och spelar.
Medan de nya butikutrymmena byggs så har tillfälliga glober byggts upp för märkesbutikerna.
Hela kullen är en enda stor byggarbetsplats. Här är gaveln till casinot där Budda Bar finns.
I andra gaveln finns operan.
Väl tillbaka i Nice så var det igen dags för att få någonting gott i magen. Det blev musslor ute på stan.
Dagens dryck har uteslutit varit Chablis.
Monaco, inget dumt ställe!
En bit österut från Nice ligger furstendömmet Monaco. Världens näst minsta stat efter Vatikanen. Monacos yta är endast 190 ha så här är varje kvadratmeter värdefull, och det märks. Här bygger man både på höjden och gräver sig ner. Monaco har 38 000 invånade men dagligen fördubblas invånarantalet då lika många pendlar in för att jobba.
Kolla in den ”fula ankungen” som ligger ute i bukten, ingen billig leksak.
Just nu håller man på att bygga upp inför Monte Carlo-rallyt. De blåa läktarna mitt i bilden är start- och måldepon. Vi t.o.m testkörde några S-kurvor med bussen.
Målet var inställt på vaktavlösningen utanför palatset så gränderna fick bli till eftermiddagen.
I väntan på vaktavlösningen funderade vi på om vi skulle knacka på hos Häkkinen som har lägenhet intill palatset. De översta balkongerna uppe till höger.
In i gränderna och en god skaldjurspasta blev dagens lunch.
Ett besök i katedralen hör ju nästan till...
och Grace Kellys grav.
Tar man sig bara några trappor bort från folkmassan får man se lugnare områden. Den här terassen är straxt under palatstorget som ligger i höjd med hustaken.
Huset med det runda trädet är var prinsessan Stéphanie bor.
Prinsessan Caroline bor i det rosa huset bakom ubåten.
Marinhistoriska musét, stället som förknippas med naturfilmaren Jacgues-Yves Cousteau och hans fartyg Calypso.
Morgon i Nice
Morgonen började med en rundtur och rundvandring i Nice. Vi hade fått Helena till vår hjälp, en svenska som skulle jobba med oss som lokalguide och bott här i redan 40 år.
En ständigt återkommande trend är fasadmålning. Gaveln på huset är en helt slät vägg men alla detaljer som fönster, ballkonger och räcken är målade.
Är man här nere med crem dela crem så är casino ett givet foto objekt.
Man får aldrig missa en marknad, det gjorde vi inte idag heller. Utbudet fisk och kött var inte överrepresenterat men fanns med. Såg ut att vara bra kvalitét också, doftade gott.
Deto mera fanns det av allt annat.
Fruktkonfekt.
Oj, vilka härliga godisar.
Spanska jordgubbar om verkligen smakade gubbe :)
Sedan fanns det allt annat också från tvålar, bakvek till kläder och krimskrams. Men vi började få bråttomt till Monaco.
Chateauneuf du Pape
Så har man också hunnit med ett besök i de ”bästa kretsarna”. Vinkännare världen över knycker till då de hör namnet Chateauneuf du Pape. Ett chateau enligt konstens alla regler.
Jo, jo...är det fint så är det.
Lite godis till vinet.
50% av kvalitén på vinet beror på jorden. Åkrarna runt vinslottet såg ut att helt bestå av stenar. De lagrar dock värmen under dagarna och värmer under nätterna, det ger en minimal värmeväxling som ger ett bättre vin. Provance har dessutom 325 soldagar om året så förutsättningarna är de bästa.
Ett par flaskor hade man nog med sig från butiken. En som skall hem i vinkällaren och en rosé som försvinner i Nice.
Livskraft från över 10 meters djup. Vissa stockar kan ha rötter ända ner till 100 meter.
Vackra vyer.
The Middagen!!!
Vackra öppna landskap, solsken och Micke Björklund i köket...kan det bli bättre?
I kväll skulle ”The Chef” göra maten i köket som hyrts av hotellet.
Ett helt hyfsat hotell med en underbar utsikt över dalen. Tummen upp!
Här skall det dukas upp tre rätters enligt AF-dieten till 100% (AnkFett i alla rätter).
Mums, är bara förnamnet!
Fondanten ser ut att bli perfekt. Receptet kommer att finnas med i höstens kokbok Mickes Söta. Jag kan lova att den smakade gudomligt gott!
Vilken mängd tryffel...till vad då?
jo, till potatisen.
Matgästerna samlas och känner av doften från köket.
Jo, det börjar bli dags nu...”var är den största kökskniven”?!!!
Det blev nog några flaskor som halshöggs under resan.
Micke öppnar, fru Jenny serverar...och vi dricker. Team work!