uffeskitchen ul

Italiensk dukning

Skrivet av Ulf Lassander 20.09.2020

I kväll var det dags att testa italiens porchetta by Vasco. Portugisen som tog över Lövmarks köttdisk i Saluhallen i Vasa.
Vasco har senaste tiden jobbat både på Köttdisken i Malax och Solf Gästgiveri.  Och nu har han eget.

Porscetta. Den officiella benämningen är en fläsksida som rullats ihop med färska kryddor
och tillagats på låg värme under lång tid i ugnen.
I Vascos egna porchetta finns timjan, persilja och gräslök.
vasco2
Kul då man får smaka någon annans recept och kultur. Hoppad han har flera överraskningar på kommande.

porshetta2

Värmde snabbt upp skivorna i grillen, grönsallad och gårdagens potatisstomp med jordärtskockor.
Den bruna såsen är också Vascos egna BBQ-sås.
Tur man har källaren fylld med italienska viner som passade så bra med maten.
Smaken: som en välgjorda revbensspjäll men utan ben.
Det här skall jag ha mer av. 


Smakupplevelser

Skrivet av Ulf Lassander 17.09.2020

Blev inkallad till VBL idag för inredningsplanering, samtidigt passade jag på att äta en ”normal” lunch
i Saluhallen, en chévre ost sallad vid Bistron. Kollade också in vad nyöppnade
By Vasco har att erbjuda. Blir troligen ett nytt besök i morgon. Vasco lockade med så mycket gott.
Återkommer till det.
Men i kväll blev det att svänga in till Fiskdisken på hemvägen, tur var det.
Blev ett paket svart pasta (äkta Italienskt) och en påse Vongole musslor. 
Det italienska vinet finns i källaren så menyn var klar.
vongole3Om, det var gott!

Jo, det där med By Vasco.
I morgon har de ett event i Saluhallen.
Hörde att det skulle bjudas på smakprover.
Fick några menyförslag som vildsvin från Frankrike, skogsduva från England,
Vascos egen gjorda korv och mycket annat.
Får se vad väskan fylls med för godsaker.

vasco

Kanske vi ses i Saluhallen i morgon?
Hörde att det var några nya intressanta nyetableringar på gång i hallen. Mums är vara förnamnet :)
Men lovade hålla tyst.


Gädda på två sätt

Skrivet av Ulf Lassander 01.09.2020 | 1 kommentar(er)

Senaste veckoslut resulterade i två gäddor i kylrummet.
Nu har jag ätit gädda till lunch i två dagar.
Måndag: Den mindre gäddan fylldes med citron, svartpeppar och basilika.
gadda pa grillKanske grillade den lite för länge, men åt upp hela fisken.
grillad gaddaDen vita klicken är en Creme bonjour ost (gräslök/dill) som jag
blandade med pepparrot.


Tisdag: Gäddmedaljonger i tomatsås. En helt egen test som blev riktigt bra.
Smörad ugnsform, i med en hackad lök, två kluvna vitlöksklyftor, tomatkross, kapris, basilika och
det som var kvar av måndagens creme bonjour ost.
Detta fick puttra i ugnen ca 15 minuter.
Sedan satte jag ner gäddan och lite vittvin.
Tillbaka in i ugnen ca 15 minuter.
tomatform2Nu börjar det dofta Medelhavet igen. Medan fisken är i ugnen
kokade jag lite italiensk pasta.
tomatgadda
Det här smakade gott på riktigt.
Kunde tänka mig att göra det här på nytt med torsk och räkor.


Helt galen effektiv söndag

Skrivet av Ulf Lassander 30.08.2020

Kategorier:

Hade varvat ner med hela villa avslutningen, tog det lugnt i stället.
Men vilken effektiv söndag det blev i stället.
Började dagen med att plocka äpplen.
appelplock
Fast vi har mustat det vi behöver för ett år, ville vi ta vara på den frukt som gården ger.
appellador3Första omgången blev 4 fulla lådor, men totalt blev det 6.
De körde vi direkt till Lalles Gård i Veikars.

På samma gång fördes fallfrukten (efter sortering) till Kerstins får.
Fåren gillar äpplen för nu skall de ”banta” inför slakt och få en godare köttsmak.

farapple

Som om inte gårdagens gäddor räckte till så blev det en sväng via villan i dag också.

gaddorgaddrens

Helt sjukt. Jag hade inte hunnit ro ut till stället då gumman på andra kastet drar upp en igen.
Nu får det räcka, nu åker vi hem för att fixa mat...bara bastun först.
CajungrillJag hade planerat cajunkräftor inför kvällen. Hon fick gratinerade havskräftor.
cajunpannaHär puttrar det gott om lök, basilika, persilja, vitlök, olja, chorizo, kryddor, majs och kräftor.
Såsen är tomat, krossad tomat, tomatpuré, olja, citron och vitt vin.
cajunrattTror vi båda blev lika nöjda. Smakade bra med lite batong till för att få upp den sista såsen. 


Glass från Åland

Skrivet av Ulf Lassander 30.08.2020

Kategorier:

Gillar härliga storyn. Nu fick jag tag i en godbit med nytänk.
Det börjar med att Fanny Lindström är licensierad PT med över 15 års erfarenhet inom träning och hälsa. Hon har jobbat fram Fananammas egna träningskoncept “IT” där fokus ligger på att utmana både psykiskt och fysiskt.

Vilket gäng!
glassteam2
Men hon hade en dröm om att kunna njuta av en härligt god glass varje kväll efter ett tungt träningspass.
Den drömmen blev sann.

glassburkar
”Riktig glass för ett hälsosamt liv”...får inte riktigt glass och hälsa att hänga ihop.

 

Så här berättar de själv om sin glass:
Vi är mer än stolta över vår glass som är gjord från grunden på finsk grädde,
finskt protein och äkta kärlek. En lågkolhydrat glass utan tillsatt socker eller annat skräp.
Som sötning använder vi erythritol; en kalorifri naturlig sötning som utvinns
genom en fermenteringsprocess. Våra glass påverkar därav inte ditt blodsocker
och håller dig stabil och fin. Fananammas FANtastiska Livsstil är rörelse glädje,
äkta näring och starka tankar som tillsammans formar ett liv som är värt att leva.


Men på Åland lyckas man göra det. Blev uppmärksammade i Ålandstidningen.
glassfanny
Om de nu erövrar Finland (riket) så var finns den då att köpa?
Här i Vasa regionen namnges dessa ställen:
CM/Stenhaga, K-Market i Vörå, Sundom, Malax, Piffi/Smedsby.
Kanske man borde testa och bli lite mer hälsosam.


Fish and chips hemma

Skrivet av Ulf Lassander 23.08.2020

Kategorier:
Taggar:

Så var det i kväll dags för en vinterfavorit, fish and chips.
Nu får vi bara se till så vi inte föräter oss på detta.
Brukar använda fryst torskrygg men i något skede testade vi
Fionors Torsk som fryspaket, blev riktigt gott.
torskfilePanering: vetemjöl, ägg och sedan pankogryn.
Fritering görs i en vanlig wokpanna fast det finns fritös i huset.
Pommes, aioli (egen) och smörslungade ärter.

Här ett tidigare recept på samma rätt, men med ättiksgurka.

fishandchips4


Besök på musteriet

Skrivet av Ulf Lassander 23.08.2020

Så var det dags för första besöket till Lalles Gård i Veikars för att göra äppelmust.
6 lådor nyplockade äpplen kördes till Veikars i går, fast jag hade bokat tid till tisdag.
Tänkte att de får musta dem om det kommer några luckor i tidtabellen.
Efter några timmar hemma kom meddelande om att musten stod färdig.
appellador2
Ingen fallfrukt, den har vi kört till en fårfarmare.
appelboxar95 kg äpplen blev 19 lådor färdig must.
appelmustFin färg och god smak. Tänk att denna dryck hängde i trädet i går.
Det blir nog en tur till on nån vecka då de andra äppelträdens frukter blir mogna.
Denna sats räcker nästan ett helt år.
 
Här fjolårets inlägg med hur musteriet ser ut.

Samtidigt passade vi på att skörda lite stickelbär och ärter.
skord6


Matresor från soffan

Skrivet av Ulf Lassander 17.08.2020

En hel del resor har blivit avbokade detta år, men det hindrar mig inte
att uppleva smaker och delta i matresor från soffan. 
Välj ut någonting gott, googla och ta reda på historien om företaget
och regionen. Finns mycket intressant att dyka ner i.
Dagens lunch blev en italiens pasta (som jag skrivit tidigare om), och
en burk chilimarinerade musslor.
Nu satsar jag på musslorna och nonchalera inte konservhyllan i butiken.
musslor13
Pasta, musslor med spad, tomater, basilika, persilja parmesanost och
gårdagens batong som sög upp musselspadet.
calvo askEn anspråkslös ask men med stora smaker 
och rikligt med hälsosamma B12 vitaminer.

Längst västerut i norra Spanien ligger Galicien. Här i Carballo, norr om
”huvudstaden” Santiago de Compostela, 
grundade Luis Calvo Sanz sitt lilla företag år 1942.

carballo map
calvo historyI dag är Calvo ett internationellt bolag vars produkter säljs i över 60 länder.
För egen del skall det alltid finnas Calvos musslor och tonfisk i kylrummet.

Galiciens kust med sin generösa tillgång på fisk och skaldjur inbjuder också till stora gastronomiska upplevelser,
som i Portugal. Den blåa Atlanten dukar upp och låt fantasin ta över.
carballo2carballo


Friluftsliv

Skrivet av Ulf Lassander 17.08.2020 | 1 kommentar(er)

Gumman har ett skogsområde som bör gallras och innan dess skall gränserna huggas upp.
Hållit på att tyda gamla kartor. Tyvärr är området inte ännu registrerat på Skogsvårdsföreningens
kartsystem så inga nyare kartor finns för skiftet.
rasten riktningDen här råstenen låg omkullvält så den uthuggna siffran låg mot marken.
Borde stå 35. Stenen var så tunga att jag mäktade inte resa upp den
utan fick ta mobilkameran till hjälp.
Sedan var det att analysera terrängen och få fram en rå som sträcker sig 1,2 km i pilens riktning.
rasten54
Väl i den andra änden så fick man gräva fram den råstenen som var helt överväxt.
Här syns 34 mycket tydligt.
rasten35
Den karta jag hade tillgång till hade inte så mycket information.
Fanns en kopia men några diken inritade och de hjälpte en del.
karta2
Dagens belöning var en tydligt upphackad rå och ett rejält grillat kycklinglår,
råstekt potatis med lök och kantareller, sallad och basilikakräm.
grilladkycklinglar


Finns sol fast det regnar

Skrivet av Ulf Lassander 23.07.2020

Tidningarna skriver om en bra bärskörd, och det stämmer. Blåbär finns överallt. 
Men, skogen börjar också bjuda på andra delikatesser.
Tog en morgon en tur innan jobbet (steg upp klockan 04).
Kantareller har börjat titta fram och några Karl-Johan svampar.
De små gula solarna i mossan lyser upp till och med i mossan då det regnar.
skogTyst och skönt längs gamla traktorvägar, den här var dock nykörd.
svamp kalleLättast är att putsa dem färdigt i skogen så är det bara
att skära upp dem hemma. Blev en kort skogstur men resultatet
räcker bra till två varma smörgåsar.
svampsmorgasSvamp, lök och korv stekt i smör. Peppar och salt och lite hackad saltgurka.
Det stekta ägget är ett måste.
Råkade inte ha någon persilja men det skulle det också ha varit.
Gick bra utan.