uffeskitchen ul

Rökig lax

Skrivet av Ulf Lassander 13.07.2019

Kategorier:

Spred härliga grilldofter över bygden. Två fina spett med vildlax varvad med citron och en lök.
Kryddat med salt, peppar, chili och citron.
laxspett2Som sås en enkel gräddfil men hack av saltgurka, syltlök, kapris, rödlök, vitlök, salt och peppar.
De sista minutrarna i grillen fick spetten en snabb rökning som en extra krydda.
rok
Skålarna blev tomma! Bra betyg.
lax3


Fredagsmys hela dagen

Skrivet av Ulf Lassander 13.07.2019

Vilken härlig fredag det var i går. I Jakobstad drog Pietarsaari Open Air över 7000 åskådare.
I Vasa visades VM-pokalen upp inför hundratals åskådare.
För egen del var det sista arbetsdagen före resan till Lycksele.
Vasa bjöd på varmt och soligt väder med en grillad entrecote på terrassen vid Niska, det var lunchen.
entrecoteVäl hemma blev det en smaklig och god sallad med stekt chorizo
och en hel massa annat gott.
Kall nypotatis, ruccola, syltlök, rödlök, cornichons,
tomater (egna), parmesan, rostad pinje, kapris...
sallad9

 


Rödingpaket på grillen

Skrivet av Ulf Lassander 06.07.2019

Rödingpaket på grillen är en inspiration från Medelhavet.
En vacker filé som ligger på liten saltbädd.
Som lätt sommartäcke blir purjo, chili, salt, smör, peppar, timjan och citron.
Innan allt paketeras ihop blir det också en liten
skvätt vittvin så det finns någonting att ångas i.
foliepaket

Dags för grillen medan nypotatisen puttrar i köket.grillen2
Såsen blir en gräddfilssås med pepparrot, salt, peppar, citron och vitlök.
Det färdigt grillade paketet ser ljuvligt ut. Smöret smält och blandat sig med vinet.
rodingpaket1Bönorna kokades i några minuter tillsamman med potatisen. För min del är kapris till fisk ett måste.
Sommargurkorna finns alltid till hands.

rodingpaketOch nu står morgondagens rätt samtidigt i ugnen. Ghitas Grekiska frestelse  så köket doftar nu
av både vitlök och blåmögelost.


Grillen blir aldrig kall

Skrivet av Ulf Lassander 05.07.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Grillen blir aldrig kall trots att det har varit fullt upp med skogsjobb hela veckan.
Förbereder man middagen i tid (från morgonen) går det som ”på Strömsö”
då det äntligen är dags. Här några bilder av veckans meny.
sesamspettSesamfrön på kycklingspettet ger det lilla extra. Köpte en färdig potatissallad från Köttdisken
som jag pimpade med purjo, peppar, rödlök och kapris för att göra den lite ”egen”.
En burk fräsch grillsallad sitter aldrig fel. 
kycklingspett

En vill ha kyckling och den andra ribbs. Samma sallad passar med båda, likaså drycken.

ribbs

Egen gjord pesto (årets skörd) passar bra som marinad på kyckling och fisk.
Halloumi ost och avocado som tillbehör och en härlig tomatsallad med några ägg.
Mätt blir man.

pestokycklingVi har förmånen att kunna köpa dagsplockade tomater direkt från växthuset i Åminne.
Det blir en hel del tomater, gurka och paprika. I den här tomatsalladen
finns också lite dagsfärska jordgubbar.

tomatsallad

Hoppas du fick några idéer inför veckoslutet.
uffes


Gurka gör sommaren

Skrivet av Ulf Lassander 04.07.2019

Ett säkert inslag under sommaren, passar också året runt, är sommargurka.
Det finns otaliga recept på detta men som vanligt kör jag receptfritt och snabbfix.
Hyvla ner en halv gurka. Strö över torkad dill och du inte har färsk (jag körde torkad).
Salt, peppar och lite socker, helt enligt din egna smak. En skvätt ättika och lite mer vatten (typ: smaka av).gurka
gurkaskal
Vill du ha mer sommarinspiration kan du läsa mitt sponsrade inlägg för Köttdisken
som gjordes 2016. Låt bilden inspirera dig!
citronlax


Korv med kyckling

Skrivet av Ulf Lassander 23.06.2019

Kategorier:

Färsk pesto, vackert väder och en glödande grill...kan det bli bättre?
Hade just gjort egen pesto från växthuset och den skulle nu testas
på grillad kyckling.

Först började jag med en vinägrett gjord på olja, citronsaft
och en dijonsenap (chili typ) som jag köpte i staden Dijon i Frankrike.
dijonKvällen grillspett blev, kyckling marinerad i dagens pest
och några bitar chorizo korv. 

grillspett

En lätt sallad med bara tomat, gurka, rödlök ett par ägg och lite örter.
Vinägretten gjorde sitt.

sallad7

Blev riktigt gott. Detta gör vi om, kanske redan i morgon!

korvspett


Pestofabriken

Skrivet av Ulf Lassander 23.06.2019 | 1 kommentar(er)

Så var det äntligen dags att sköra årets basilika. Flera krukor blev till bara blad.

skord2

Du skall veta att det doftade rejält av basilika i växthuset.
mix
Dags för mixning. Basilika, vitlök, salt, olja och peppar.
Ingenting annat för då håller sig peston bäst. Vill man tillföra ost
och nötter senare går det bra.

pesto2

Härlig nyans och doft.

burkar

Fina brukar som nu åker in i kylrummet för kommande behov.

efterskord

De kvarvarande krukorna ser lite tilltufsade ut men de kommer igen om några dagar. 


Rökt kyckling

Skrivet av Ulf Lassander 17.06.2019

Kategorier:

Söndagen bjöd på en ny upplevelse. I stället för att grilla kycklingen till 100%
beslöt jag mig för att testa Webers Rökspån.
Valde en neutral sort eftersom jag aldrig tidigare testat dem.
Nästa gång blir det kanske spån med whisky smak.

weber

Gott blev det och en härlig brun nyans även på majskolven och löken.
En bearnaisesås passade riktigt bra till det hela.
roktkyckling4


Regnbåge trots moln

Skrivet av Ulf Lassander 11.06.2019

Regnbågen syns trots moln! Man behöver inte gräva djupt i Instagram och Facebook för att se vad som är på gång.
Redan i gatubilden längs gågatan i Vasa svajar regnbågen. Vi är mitt inne i Prideveckan i Vasa
och det föregår en hel del utställningar, workshops etc. runt om i stan. Hela programmet.

pridetorget

regnbage2

En slogan som Röda Korset har är ”Det är bara tvätt som sorteras enligt färger” så sant
och nu är det kulörtvätt som gäller.
På lördag är det också Prideparad klockan 13 från torget och den lär också bli färggran.
vasa prideaffisch

Hur kommer Uffes Kitchen in i bilden?
Som både ordförande och viceordförande inom Röda Korset i Vasa/Österbotten
är det klart att man ställer upp för organisationens principer.
Dessutom är det pyssel till max hemma på gården i Malax.
frk ute

Röda Korsavdelningen står för första hjälpberedskapen under lördagens Pridefest på Sandö.
Det betyder att bilen skall sättas i skick inför lördag och sommarens evenemang som redan står på kö.

frk inne

Den senaste tiden har fhj-jouren funnits på: Hundutställning, Vasa Nice Run och de närmaste kommande är
Wasagames, Pridefestivalen och redan på söndag är det Outdoors i Södra Vallgrund.
Säkert nåt som jag missat också.

frk lagerFiltar, sockor, handskar, bandage, ispåsar, LA-telefoner etc. Allt skall finnas med, till och med båren.
Finns en hel del att fixa ännu men ljuset i tunneln blir allt klarare.


Underbar helg

Skrivet av Ulf Lassander 03.06.2019

Underbar helg, så kan man väl omfatta detta veckoslut. Examensfest, trädgårdsarbeten och en hel del annat pyssel.
Men utomhus fick man vara och det är den största belåtenheten.
Fick för mig att koka rabarberdricka medan de ännu är färska och fina.
Rabarbern har stått på samma ställe i flera år och ingen har riktigt brytt sig om den.
Men nu så tyckte jag det var dags att göra någonting åt saken.

kastrull

Använde bara späda rabarber för jag ville inte skala dem och ta bort de röda delarna som ger så fin färg.
Hade väl cirka 9 stjälkar som hackades i bitar.

Lägg dem i en stor kastrull med vatten  ( ca 2,5 liter).
Låt dem koka i minst 10 minuter så de blir mjuka.
Satte också med en skivad citron, en apelsin, en uppskuren ingefära och 2 tsk mald kardemumma.
Sila upp koket i en skål via durkslag eller silduk. Rör ner sockret ( 2 dl ) i den varma saften
så att det löses upp. Smaka av så du får en sockermängd som du gillar.
Låt kallna och häll upp på rena flaskor. Tycker du saften blev för stark går det att blanda i mera vatten vid servering.
Och glöm inte isen!
Den blev riktigt bra. Detta gör vi snart igen.

dricka 

Nu vänds blickarna mot växthuset.
vaxthus4
Känns lyxigt att redan kunna skörda egen basilika. Tänkte göra en snabb marineringspesto
för kycklingen som skall på grillen.
mortel
Basilika, vitlök, peppar, salt och en neutral olja. Mortla ihop och smörj in kycklingen.
Låt marineras i ca 20 minuter före grillen.
grill6Råstekt potatis med sparris, lök, tomater och vitlök.
Gräddfilsåsen går till det mesta, allt från fisk och sallad till kött.

file4

Härliga tider vi har framför oss med mycket grillat och färska grönsaker och örter. Njut!