uffeskitchen ul

Grilldoft

Skrivet av Ulf Lassander 29.03.2020

Kategorier:
Taggar:

Grilldoften spred sig i går över bygden. Hade kickat i gång Webern.
På menyn stod en kycklingfilé med ben och en rejäl vackert marmorerad biff.
Jo, det blev en sväng via Köttdisken.
Köpte också en burk marinerade oliver, lök och soltorkade tomater.
Gräddfilssås med vitlök och svartpeppar.

Smaken är precis som den skall vara så nu tror jag att våren är här
och grillen svalnar kanske till senhösten.

grillbiff2


Överraskningar!

Skrivet av Ulf Lassander 29.02.2020

Kategorier:

Hade planerat lördagen på ett helt annat sätt. Så blev det nu inte och
tog en sväng till de andra skogsskiftena för att kolla läget.
Nåja inga större problem, men något lite extra jobb blev det ju.
rotvaltaMaten hade jag helt glömt bort. Som tur hade jag köpt lite kyckling men ben från Köttdisken 
i fredags så det blev : Kycklingfilé i ugn med lite gammal pasta som fanns i skåpet.
Kycklingen stektes snabbt i smör med vitlök och curry.
Flyttades över i ugnsform med buljong, soya, tomater, några msk taccosås,
En halv lök som låg i kylskåpet, pizza krydda och lite grädde, borde varit mer grädde men den tog slut.
Rejält med riven ost över, den som lämnade från gårdagens varma smörgåsar.
In i ugen på 200 grader i ca. 30 minuter. 
Helt bra mat och goda smaker!
kycklingiugn2


Smakprovning vid Kyrö

Skrivet av Ulf Lassander 20.02.2020

Två bussar svänger in på gården i Storkyro vid landets största destilleri. Det är VBL och ÖT:s årskunder
från Företagstorget som bjudits in till provsmakning vid Kyrö Destillery.
Som sig bör blir välkomstdrinken en Napue, eller Kyrö Gin som produkten heter i dag.

drink2Nu tar jag med dig på en snabbtur genom det gamla mejeriets
undangömda skrymslen. Vi börjar i baren där våra bord dukas.
bardisk2
tunnor2Här används främst spanska tunnor av amerikansk vitek.
Tunnorna används endast två gånger innan de går vidare
för t.ex. öltillverkning.

tunnor3guide

Josefin Strandberg från Korsholm sköter om kvällens guidning och berättar bland annat att
en tunna innehåller 60 liter och också att köpa i sin helhet för ca 3000 euro.
Ginspriten, som görs på råg, köps främst från Estland men det är dock fråga om
råg som är odlad i Finland.

gamlakoppar

Här den äldre delen av destilleriet. De två stora kopparpannorna kommer från Tyskland.

jarningskarl

I den nya byggnaden på området sker både jäsning och destillation.
Åtta stora jäsningskärl som varje rymmer 13000 liter.
I följande rum de nyare kopparpannorna som är tillverkade i Skottland.

koppapannor
bottling

Dags för påfyllning.

tomflaskor

Den första kännspaka NAPUE flaskan är designad i Italien och tillverkad i Slovenien.
Dagens nya flaska (bilden) kommer från Estland.

creampallar

Bland dagens produkter finns också en gräddlikör och ett
typ av äppelcider som i kväll ännu saknar etikett. Den borde levereras ännu denna vecka. 

ginappel

provflaskor

Som sig bör ligger det lite provflaskor här som där.


smakprover

Kvällens urval inför provsmakningen.

smakprovglasmugg
Kvällens efterrätt serveras i en trevlig liten mugg
med texten som väcker tanken om
vad som kan hända under en bastukväll.


Köket firar 5 år

Skrivet av Ulf Lassander 14.02.2020

Tiden går och i dag på Alla hjärtans dag fyller Sevendays 5 år.
Det betyder också att Uffes Kitchen fyller år.

Dock blir det inga större galor eller partyn.
En cognac och lite choklad i glasverandans dunkla vrå.
Men det har blivit en hel del bloggar under dessa fem år.

Förutom skaldjur, mat, vin och projekt har jag tagit med
bloggen till Karibien, Portugal, Spanien, Kroatien, Cypern, Sverige, Frankrike,
Åland och Italien. Vi har fått uppleva öl-, vin- och portvinsprovningar, motionsresor,
forsränning, dykning...minns inte allt.

Tackar alla som tittat in och säger skål.
uffes6 


Delikatesslunch

Skrivet av Ulf Lassander 14.02.2020

Solen värmer skönt i ansiktet då jag vandra längs nedre torget med sikte på Saluhallen.
Alla hjärtans dag och tror mig se ett litet leende hos de flesta. Troligen ett önsketänkande.
Dagens lunch blir Bistrons chevrésallad. Stället är proppfullt men ett litet bord finns.
Mycket av allt och smaker som gifter sig. Jordgubben sparar jag som efterrätt.
sallad12
Vid Smakbutiken står Jari Blom och häller upp kaffe?
På plats är också Janne Mäki, det är smakprov på Jannes eget rostade kaffe.
Han driver Vasas enda kafferosteri, Tinto Roastery på Magasinsgatan.
Det kaffe som m också finns på nya Hotel Greenstar.
Janne får mig att falla för frestelsen, ner åker tre påsar Vasa kaffe.
passar bra eftersom det också står kaffe på dagens inköpslista.
tintokaffeMarlene Alhberg som har Wasa Konditori vill sälja bakelser.
Men nu börjar jag vara proppmätt så de får lämna denna gång.
Reijo Ruotsala vid fiskdisken hade plockat fram fina ostron och mycket annat gott
men de fick också ligga kvar på isbädden.
Det finns så mycket delikatesser i vår lilla saluhall i Vasa.


Underbara ungdomar!

Skrivet av Ulf Lassander 11.02.2020

Om ni skulle veta vilka härliga ungdomar vi har i bygden!
Hade äran att i dag få vara en av domarna i semifinalen (landets största)
då Unga företagare 2020 gick av stapeln i Vasa.
Över 80 företag och ca. 200 ungdomar ställde ut sina företag på mässan i Rewell Center.
domareMen jag var absolut inte ensam. Domarteamet bestod av Gambit, C2, Kunifox Stories, Taiga Chocolate,
VASEK, Vasa Andelsbanken, Halpa-Halli, Hanken och Kust Österbottens Företagare.


Vilken entusiasm och företagsamhet!
Här mina fyra favoriter.
2.lillavilla

Lilladroppen UF med naturnära produkter bl.a. sugrör i bambu.
Bättre än sugrör i metall och plast. Gullig och snygg monter.
Lilla Droppen UF med Inez Kjellman, Tilda Sjöholm, Ananda Appel från Jakobstads gymnasium.
Troligen fel ordning.

1.last straw

The Last Straw från Petalax, körde på samma miljövänliga linje men tog den till en ny nivå.
I stället för bambu hade de valt tvättad vass! Som syns på bilden hade de redan fått ett
första pris i en annan tävling. Jag gillade helheten med gamla lådor, säckväv och glasburkar.
The Last Straw UF, Lise Strandberg och Faruk Hodzic från Högstadiet i Petalax.

1.teddysMin absoluta favorit, även som produkt, var Teddy´s Kicks. De hade tagit fram en tjänst där
de rengör, reparerar och sköter om dina dyra sneakers skor. Bra idé att förlänga livstiden på dyra skor.
Finns också möjlighet att utveckla tjänsten.
Teddy´s Kicks UF Wille Käcko, Samuel Karlsson, Viktor Andersson.
Jakobstads gymnasium. Knappast i rätt ordning. 

1.wasa vehicle centerKanske den bästa affärsidén bjöd Wasa Vehicle Center på.
”Vi hjälper dig med att sälja din bil eller moppe. Vi rengör, fixar, fotograferar och marknadsför.
Vi gör allt det där du själv inte vill eller kan göra”.
Inget lager, inga produkter men en genuin känsla för att gilla
att fixa med bilar och göra affärer. Enkel och tydlig monter.
Wasa Vehicle Center UF. Daniel Sandelin, Sebastian Bengs från Vamia (kanske fel ordning).

Men det fanns så många fler som både fick pris och borde fått pris.
Till och med folk som bara vandrade förbi och inte förstod vad
som pågick ställde frågor och visade ett öppet intresse för händelsen.
Suuri osa päivästä meni myös suomeksi omalta osaltani.
Pitihän minun kertoa mitä oli menossa :)

Dagen avslutades på Ritz med prisutdelning.
ritz

För egen del började dagen mycket tidigare. Hade inbokat en 
inspelning av en marknadsföringsvideo för Röda Korsets kommande Stämma 
i Vasa. För detta hade två IB-studerande kallats in och
två från Röda Korset i Vasa. Vi fick hjälp av två personer från
Röda Korsets mediateam vid centralbyrån i Helsingfors.
academillFull dag igen!


Shoppa vin på nätet

Skrivet av Ulf Lassander 09.02.2020

Kategorier:

Shoppa vin på nätet kan vara ganska kul. Fick möjligheten att gå med i en facebookgrupp
via vilken jag fick ett erbjudande på att köpa vin med hemleverans.
Klick, klick så var det gjort. Någon dag senare bad de om leveransadress
och fakturerings adress (e-post).

Vinet kommer från området intill Gardasjön i norra Italien, har varit i området
så jag visste att vinerna är bra...om det vill sig.
bertoldi kartabertoldi husSer ut som de flesta vingårdar.

Dagar går och i fredags levereras lådan till jobbet. Fakturan hade kommit på mejl några dagar före.
lada

Sex flaskor för 100 euro (16,66/flaska), skatten var 18 euro.
Men vinet då?

flaska2Den djupt mörka färgen lovade gott. Färska dofter av björnbär och körsbär,
med nyanser av trä och kryddor.
Ett raffinerat vin, resultatet av en gammal vinframställningshistoria.
Ypperligt med grillad kött eller lagrade ostar. Ett vin som skall serveras vid 16-18 ° C.
Nu blev det varken grillat eller lagrade ostar.
Det blev en rejäl pyttipanna men wiener-, chorizokorv och köttbullar.
Lök, syltlök, saltgurka, chili, peppar, potatis, persilja och ägg.
Till denna rätt gav vinet också ifrån sig smaker av kaffe och choklad.
Intressant att se hur olika smaker påverkar varandra.

pytt

Nöjd med köpet och det lär nog bli fler inköp.
Nu är det bara att vänta på grillöppning och sommarvärme i Malax.
Gammal bild men samma dröm. Ser ut som om jag grillar laxspett med rosmarin och citroner a la Medelhavet.
Här finns lite inspiration.
grillning3 


Vasas nyaste hotell

Skrivet av Ulf Lassander 03.02.2020 | 1 kommentar(er)

Måndags morgon och att bli bjuden på frukost är inte helt fel. Dessutom i Vasas nyaste hotell
 800 meter från torget. Hotell Greenstar ett miljövänligt hotellkoncept med fyra hotell i hela landet
 men det skall bli flera. Vasa är det nyaste och öppnades 1 januari i år.

naavavaggRedan i aulan möts man av ett fräscht intryck, lätta och luftiga möbler.
Till och med hotellmattorna är av återvunnet material.
receptionkorridor3hotellrumI den helt nybyggda fastigheten finns 98 rum från standardrum på 16 kvm
till större familjerum på 23 kvm. De större rummen är också anpassade för rullstolar.

tvatteri

I varje våning finns också ett klädvårdsrum med tvättmaskin, torktumlare och strykbräde.
Våningarna har också en gemensam kokvrå med gemensamt kylskåp för varje rum.
De större rummen har också kylskåp i rummet.

kylskap

lobby3Här finns allt man behöver. Inför sommaren kommer det också att finnas
hyrcyklar och förslag på cykelrutter. En av specialiteterna i ”baren” är lokal rostat kaffe från Vasa.
Tinto Roastery finns i grannkvarteret och hotellet skall snart
lansera en egen blandning. 

matsal2

Lugnt och rofyllt trots att man är ett stenkast från centrum. Hotellet har också egen grottparkering
och laddningsstationer för elbilar.

ljusreklam2

Anländer man sent mitt i natten är det inget problem.
Med sitt reservationsnummer och PIN-kod som man får vid bokningen
kan man snabbt skapa sig själv ett nyckelkort. Nyckelautomaten fungerar på flera olika språk.
Här betalar man per rum och i de större rummen finns bäddplatser för tre personer.
Snittpriset för ett rum är 70 euro.

kortautomat


Bröd blir öl

Skrivet av Ulf Lassander 01.02.2020

Idéerna flödar i det Bock´ska hörnet. I dag deltog jag i en lite grupp som fick provsmaka Bread Ale
(ett öl gjort på gammalt bröd). Projektet är ett samarbete mellan Bock´s bryggeri och bageriet Aroma.
Den ursprungliga idén är att minska andelen bröd som hamnar i sophinken.
I Österrike har man kommit fram till att var femte nybakat bröd går kastas bort.
Då idén att göra öl på gammalt bröd dök upp i Vasa för ett år sedan, gjorde man slag i saken
och kontaktade Aroma bageriet, som tände på idén.
Under två månader samlade man ihop och torkade överblivet bröd.

olglas
alex

Samarbetet mellan bagare och bryggare har anor från medeltiden
påpekar bryggerimästaren Alexander Maier.
Då var färsk jäst inte så bekant för bryggaren. Men att få tillgång till bagarens färska jäst
öppnade nya möjligheter.
I dagens bryggning av 1000 liter Bread Ale på Bock´s, har en del av maltet ersatts med 50 kg bröd.
En mix av olika brödsorter från Aroma bageriet, dock har man undvikigt bröd
med nötter eftersom de innehåller fett som påverkar lagringen.
etikett
alexbrod

Dagens öl påminner om ett amerikanskt Pale Ale men med en rund och fräsch smak.
Enligt Maria Vestergård från Aroma passar den bra med burgare eller revbensspjäll.
Hon känner också smaken av Levine brödet som är bakat i deras stenugn.
Hon är glad över att deras överblivna bröd går att återanvända.

 Varför detta?

Nu eftersträvar Bock´s vad de kallar cirkulär ekonomi. Öh! Vad då!...
Överflödigt bröd blir öl och restprodukter från bryggeriet kan i sin tur användas i
brödtillverkning eller som djurfoder. Man cirkulerar produkterna till max och
använder lokalproducerat så långt som möjligt.
Aroma har gjort egna tester med sina ”ölbröd” men är ännu inte helt nöjda.
Visionen är att få fram ett bröd som passar till lagrade ostar och lufttorkad skinka.

pressbesok
Dagens öl har ändrat både smak och karaktär under de senaste 2 veckorna
och skall vara klart till ölfestivalen vid Bock´s på vändagen. Då finns ölen på kran varefter
det tappas på flaskor och finns då att köpa i Ernst Salonger och i vissa lokala butiker.
Nu är det frågan en premium produkt som tillverkas i takt med att det finns råvaror (bröd).

Efter ölprovningen var det dags för en paus i baren.
bardisk

Väl hemma fanns det också med två signerade premiumöl i kassen.
dobbelbock

Ett  10%:igt Dubbelbock på halvliters flaska.

eisbockoch ett mörkt 12%:igt Eisbock.
Vilken lördag :)

 


Ett adjö!

Skrivet av Ulf Lassander 26.01.2020

I kväll låste jag dörren till torpet för sista gången. Tre dagars tömning är över,
sorteringen återstår men det får bli ett sommarprojekt.
De sista bilderna från min fristad i Petalax/Nyby.
idestuga
Bakom dessa galler fanns minnen från projekt med TV-Shop, Olivers Inn, Strampen, Vasabladet m.m.
Ser nu att en schablon men en kräfta hänger kvar på väggen,
skulle bli en större kräftskiva men minns inte var.
Finns också en affisch från VBL:s och HBL:s tidigare annonspaket TopPar.
verkstadUrplockad till 99%, resten bjuder jag på.
bastuBastukammaren skulle få nytt golv – så blev det inte.
Här har hållits kräftskivor med mera. Panelväggens ljusa yta är märket av en
träskylt från Mallorca, gaveln av en Mateus rosé trälåda som jag släpade hem
från Alcudia någon gång på 80-talet.
stuga2
Stugan: hörde en berättelse av några skogshuggare som hyrde stugan en tid att en
älg hade stuckit in huvudet genom fönstret en morgon. Nja, vet inte vad jag skall tro
men älg finns det.
kok2Kistan tog jag bort i dag. Köket skulle behöva en fullständig renovering.
stugan2Kammarn är renoverad för några år sedan och i hyfsat skick.
UPO-kaminen lämnades kvar. Spinnrocken anno 1930 togs bort, 
den var min mormors Hilma Asplund (flicknamnet).


Dagen avslutas med bastu och filéskivor i gräddsås med
lök, syltlök, paprika och ”musta pekka-ost”. Klyftpotatis och en flaska rött!
filebiff