söndag 26 november 2017 - 18:18

Julpyssel

Dagen i kortet kan beskrivas som ”från och till”. Började med att dekorera julgranen på FRK-avdelningen, är ett julfest på kommande i veckan. Det är inte vårt utan en hyresgäst som jag tycker borde få lite julstämning. Plastgranen är en donation och dekorationen är den vi använde i torpet i Petalax för 30 år sedan. Toppstjärna och pepparkakor i lera, tror jag brände dem i ugnen.

julgran

Sedan blev det dags för att kolla julöppningen och LED-tavlans reklam.

bjud led

Några få lampor vid ”P” som borde fixas.

fin led

vbl led

Bra då det går att publisera reklamen via kalender och klocktider. Det här gjorde vi i fredags och det är uppe bara fram till klockan 24.

krista skriver

Krista skriver autografer bakom scenen. Hon fick igång en bra julstämning på torget.

krista nimmari

Ingen jul utan luciasång och den biten lyckades jag också få ta del av. Annat smått och gott var barnkör, ponnyridning och får. Godis, bakverk, kransar etc.

lucior

Efter ett litet glas rött vid August så blev man saltsugen, som tur var Saluhallen också öppen. Snabbt in till Ruotsala efter lite gravad lax och sedan hem. Kan det bli bättre?

smorgas2

Kanske det blir några till...

fredag 10 november 2017 - 11:55

1000 dagar i köket!

Tiden går då man har roligt. Nu lyfter vi glasen och skålar för den 1000 dagar gamla Sevendays och Uffes Kitchen. Har blivit en hel del god mat, resor och galenskaper under den tid som gått. Har i dag stått och småfrusit på Sandö tillsammans med Yle Vega och Extrem. De kickade igång sitt jippo kring Näsdagen, en insamling där en del av pengarna går till Röda Korset. Blir nog ett längre blogginlägg om detta i kväll.

skumpa UL2

fredag 3 november 2017 - 22:31

En dag med Mickes Söta

Dagen började klockan 11 vid Köttdisken i Malax. Jag och Micke Björklund skulle promota kokboken Mickes Söta fram till klockan 16. Klockan 17 skulle det fortsätta vid Prisma i Vasa fram till 20.

korsnas

Redan utanför butiken ställde Skärgårdsdelikatess från Bergö upp med sina produkter i skinande solsken.

sylt

Djävulssylten hade jag också med mig hem.

micke disken

Det var full rulle med kunder vid Köttdisken. Många glada skratt då Micke bjöd på sig som vanligt.

 

Hur går det med skarvpizzorna på Åland?

Jo, de går bra åt ännu men tillgången är dålig på Skarv. Hoppas att ni här uppe skule få börja skjuta Skarv så vi fick mer råvara.

Den kommentaren fick många malaxbor att skina upp och le.

 

mickes bocker

En vacker rad med böcker som fylldes på i god takt.

aminne

Åminne-tidningen ville ha en intervju till julnumret. Kust-Nytt dök också upp under dagen.

 

Passade också på att fråga Micke om tips på lättlagad julmat med det lilla extra:

En laxfilé. Rör ut lite grov senap med Philadelphia ost. Bred osten över laxen och låt den vara i ugnen ca 15 minuter i 180 grader. Till detta kan du göra en potatissallad och hacka ner lite äppel, olja, salt, peppar och hackade örter. Ta de örter du själv gillar.

Som efterrätt en risgrynsgröt med vispkesella, apelsinbitar. Blir lite som en Ris a la Malta.

 

Vill man inte ha fisk kan man välja kyckling. Ett kycklingbröst, skär upp en ficka i sidan och fyll med färskost. Linda en skiva bacon runt och stek och grädda i ugnen.

 

smakprov

Besökarna bjöds på smakprov på julens produkter. Pepparrotssmör, gubbröra, ingefärsgravad lax, rödbetsgravad lax och hovmästarsås med lite kaffe.

helgkassen

Måste kolla vad det var folk kom in efter. Jo, det var helgkassen.

grisar

En armlängd från var vi stod med våra böcker låg det farligt doftande grisar etc.

knackebrod

Plötsligt dyker det upp en prototyp på ett kommande julknäckebröd. Hoppas det blir en produkt till jul.

micke isabella2

Glada miner efter dagen, innan Micke och jag byter spelplan.

micke prisma

Dagens tre sista timmar tillbringade vi på Prisma i Vasa.

micke uffe

Det var den dagen och det lär komma fler. Nu vänder jag hem till Malax och Micke kör ner mot Åbo.

fredag 3 november 2017 - 07:00

Vinprovning med Quevedo

Platsen är Domus Botnica nere vid Kråkfjärden i Vasa. Tankarna och känslan är långt nere i Dourodalen i Portugal bland vintrampande bönder, portvinsfat och källarvalv. Doften av ostar är också påträngande, på ett behaglit sätt. Det är landets största portvinsprovning som står inför dörren. Glenn Sundstedt och Oscar Quevedo hade igår en liknande provsmakning i Nykarleby och med kvällens tillställning så uppskattar de att 150 personer vet lite mera om den ljuvliga drycken.

Just nu i Douro är allt skördat och stockarna får vila till våren (mars). Jag hade äran att få hänga med en timme under förberedelserna och känna av stämningen inför. Lets go!

infor

Full rulle och alla hjälper till.

lador

flaskor

Ser bra ut det här...ögonen faller på Vintage!

oljor

Klart att Glenn har oljorna också till salu.

bocker

Böckerna är ett givet inslag och Oscar signerar glatt.

oscar

glas

uppdukat

Börjar bli uppdukat och dags. Oscar, dags att byta om!

vantan

vittvin

viner2

rodvin

Quevedos vita och röda viner var riktigt goda. Oscar har sitt namn på det vita och systern Claudia på det röda.

deltagare

Kvällen börjar med en föreläsning om portvinets och Dourodalens historia, odlingssätt och klimat. I Dourodalen kan temperaturen på vintern gå ner till -5 grader till heta sommrar på + 40. Den ideala temperaturen för druvorna är kring +20 och det kan man njuta av under fem månader varje år.

glennvintage

Börjar bli dags för portvinsrundan.

portvin2

Härliga dofter och mjuka, fylliga smaker. För egen del så satt Riitan Herkkus Gorgonzola helt rätt. Köper du hem ett portvin så testa med bland annat ost, nötter, mörk choklad, torkade frukter eller en söt efterrätt...låter bra inför vintern.

ostar

Från klockan 1: Lantbrie, Raclette, Old Dutch Master Gouda, Gruyere och Gorgonzola. Riitan Herkku hade sponsorerat med ostarna och de gick åt.

hemglas

Inför hemfärden fick alla köpa eller packa ner sina använda glas som gåva.

vintage port

Em trevlig kväll. Glenn skulle vidare till Seinäjoki på en liknande kväll och Oscar packade för hemfärd till ett slumrande vindistrikt och troligen en brakfest med familjen och gott portvin.

Avslutar inlägget med en selfie, Oscar tog också en :)

uffe oscar

 

fredag 27 oktober 2017 - 19:36

Mitt Vasa utställningen

I kväll har jag varit på vernissage i Konsthallen. 19 kreativa ungdomar har tänkt till och ställt ut olika alster och funderingar på temat: Vad skulle du vilja spara för kommande 100 år. Eller den officiella texten: Hur ser ditt Vasa anno 2017 ut om hundra år? Vad skulle du själv vilja visa upp av din tid om 100 år?

En välbesökt utställning som håller på till januari, och som du absolut skall besöka. Här en liten rundtur.

elever

En del av gänget, alla rymdes inte med på en bild.

infotavla

elliot

bocks

vbl

Jag tackar för att Vasabladet också får vara med om hundra år. Ungdomarna har själva fått välja ut nyheterna.

skarv

Skarven, dagens nyhetsanka?

lampa

nyckel2

mosaik

Det finns så mycket mera att se på. Samtidigt öppnade Ibis sin utställning med Patricia Rodas fototavlor. ”jag brukar sparka till kamerastativet för att uppnå rörelse” förklarade Patricia.

ibis

rodas1

rodas2

Som sagt, en utställning som är väl värt ett besök. Och var det vernissage så var det...skål!

glas

fredag 27 oktober 2017 - 08:50

Kör bil med kaffesump!

En kväll på Stormossen!

Inlägget är ett samarbete med Stormossen

som vill uppmärksamma på fördelen med att återvinna.

 

 

info tv 2

Tro det eller ej, men Stormossen tar emot 178 miljoner kilogram avfall per år. Av detta sopberg återvanns hela 98,4% under år 2016. Det enda som inte kan återvinnas är glasull, bergull, planglas (fönster), asbets och förorend jord.

T.ex. söndriga dricksglas (som inte skall sorteras bland glas), porslinsprylar, tallrikar, kaffekoppar och annat porslin, blir till aska som går att använda i markberedning som i grund under parkeringsplatser och trotoarer.

 information

Stormossen har en hel del kanaler som du kan besöka om du känner dig osäker om hur du skall sortera eller vill vara i kontakt med dem om inköp av bland annat matjord. Hemsidan hittar du här.

 

sortering

Självklart skulle vi testas hur vi klarade av att sortera rätt. Blev ett bra resultat till och med av Stormossens yngsta besökare.

sortering 2

”inte slängde du väl min kamera”?

Nej, kamera och andra större elektroniska prylar skall föras till återvinningsstationen i Dragnäsbäck i närheten av Kemiras port. 

hjalmar

Ups, nu blev det dags för maskerad...eller?

kladsel

Man skall vara rätt klädd då man rör sig i Stormossens utrymmen.

rundvandring inne

biogasbehallare

Biogas behållaren fylls 4 gånger per dygn. Här tankar Vasa stad sina 12 nya Biogasbussar. En buss körs ett dygn på en tankning. Dessutom finns det 40 personbilar som också tankar gas på Stormossen. En av dessa är Stormossens egna Volkswagen som går på 100% billig Biogas. Målet är att nå upp till 1000 personbilar som tankar Biogas.

gasbil

Kan du tänka dig vad 1 kg bananskal, kaffesump, lökskal, tepåsar...(det vi kallar för bioavfall eller köksavfall) kan användas till? Man kan t.ex. hålla igång en kyl/frys ett helt dygn, man kan tvätta en hel tvättmaskin eller köra 1,5 km med en gasbil. Ganska häftigt att man kan köra bil på kaffesump!

slaggrader

I det stora stenbrottet på området ligger slutligen det överblivna soporna för kompostering blir till jord för kanske ditt trädgårdsland eller ny jord i stadens esplanader. Hos Stormossen kan du också hyra släpkärra om du vill frakta hem jord. Info om allt detta finns under Tjänster

Nu är det bara att tänka till två gånger och sortera rätt. Vill du få snabb information då du känner dig osäker, kan du ladda ner Stormossens App.

 

Här en liten snabbguide. Lycka till!

guide

torsdag 5 oktober 2017 - 19:00

Också en arbetsdag!

Avslutade mitt kontorsjobb i dag med att övergå i bokprojekt. Fungerade som bland annat svamplätare inför nästa års bokprojekt. På listan stod det kantareller, trattkantareller och tranbär. I med 4-hjulsdriften och ut på lervägarna med jeepen. Satsade på mina normala stället och det blev FULL POTT på alla tre.

För tranbären fick vi söka rätt tuva med hyfsad mängd bär. Trattkantarellerna blev fotograferade ”hemma vid”. Kantarellerna fodrade den längsta vandringen men fixade sig på första stället. Från ett hyfsat regn inne i Vasa till ett stilla duggregn i skogen så beslöt vi att avsluta då vi uppnått våra mål. Det var tur, för väl i bilen kom regnet.

linus2

Linus Lindholm försöker glömma älgflugorna medan han bränner av ute på mossen.

 

Väl hemma kunde jag inte motstå frestelsen att åka till Köttdisken men hade max. 10 minuter på mig innan de stängde. Magen ropade grill!

370gram

Det blev en 370 grams entrecote biff.

 

kantareller

Dagens ”filmstjärnor” hamnade i stegpannan.

 

grillning

Dags att bränna på!

 

skogsentrecote

Mums! Det var just det vad det blev, trots regnet.

lördag 30 september 2017 - 20:34

Kycklinggryta en favorit

Då fantasin tar slut gällande veckslutsmaten blir det oftast att vi nämner Pollo del dia. En gryta jag komponerade själv i torpet i Petalax enligt metoden ”man tager vad man haver”. Och detta hade man.

Receptet finns här.

ost2

Osten blev en hel del bitar som fanns i kylskåpet.

pasta6

Dagens kycklinggruta blev med pasta och blomkålsplättar. Blomkålsplättarna finns här.

 

Flera har frågat om burkarna vid spisen. De innehåller allt från torkade kantareller, trattkantareller, chili och svart pasta. På hyllan ovanför finns hallon vineger. Allt gott som kan hamna i kastrullen.

burkar

torsdag 28 september 2017 - 07:57

Mustig köttgryta

I dagens Sydin har jag ett recept på en mustig fransk köttgryta med rotfrukter, vin och allt möjligt gott. En smart rätt som går att äta under flera dagar och blir bara bättre. Toppen också att frysa in.

 

gryta1gryta2

lördag 23 september 2017 - 15:39

Nytta och nöje

Röjkniv i en handen och svampkniv i den andra. Så ser man ut då man förenar nytta med nöje. For till skogs i morse och skulle väl troligen kolla svamp men det blev en hel del skogsvård då jag högg upp en rå i Petalax. Energitillskott finns i skogen i form av lingonröda tuvor, det är bara att mumsa. Svampar finns lite här och där. Blev en hel bricka.

kantarellbricka2

I senaste nummer av Maaseudun Tulevaisuus påpekas att man skall memorera svampställena för de växer på samma plats år efter år. Enda avbrottet blir om skogen huggs ner. Om t.ex en granskog kalhuggs tar det upp till 20 år innan kantarellerna kommer tillbaka. Årets första svampar växer oftast i blandskog med björk och gran.

maaseusuntylevaisuus