söndag 8 april 2018 - 19:54

Skön söndag!

Stormässans sista dag. Vi öppnade starkt en timme före mässan öppnade med en morgonkick och infopaket åt utställarna. Närmare 100 stycket dök upp. Vi bjöd på nötter, energiknäcke och smoothies från It`s Pure. Ett ganska nytt företag i Rewell Center som har allt möjligt smått och gott och som kör på den hälsosamma linjen.

foodly

Det var vår matsajt Foodly.fi som bjöd på morgonmålet. Anna Riska informerade om sajternas olika profiler, målgrupper och möjligheter till mix mellan olika paket. En intensiv morgon som fick igång oss alla.

hakan

Sedan gled vi in i det mässprogrammet för allmänheten. Företagshuset Dynamos avgående vd. Håkan Westermark i intensiv diskussion med Sydins chefredaktör Mats Ekman till väster. Arbetsplatser och sysselsättning i Sydösterbotten stod på tapeten.

heidi

Webbhörnan var i dag bemannad av Heidi Kojonen som alltid är glad.

linn4

Linn Øvergaard fokuserar sig på jobbet och kryper ner bakom ryggen på filmediterare Felix Rantschukoff. Ett toppenteam som prioriterar jobbet.

lisbeth

Lisbeth Rosenback leder diskussionen med Wasa Teaters Marit Berndtson om vad publiken kan förvänta sig av jubileumsåret och den nya teatern.

honga

Göran Honga förklarar hur det ser ut med vårdreformen och varför man är i dag där man är.

roy

Samtidigt med allt filmande och webbande finns det reportrar i hallen som skriver för papperstidningarna. Här har Roy Mäki-Fränti hittat en egen skrivarlya där han skriver för tisdagens tidningar.

lördag 7 april 2018 - 18:25

Som på Strömsö!

Första mässdagen är över och det mesta gick som på Strömsö. Folk strömmade in, diskuterade och deltog i lotteri. Tre siffriga tal visade sig också då vi kollade loggen till våra olika webbsändningar. Bra stämning och bra personal gjorde att man stod med ett brett leende hela dagen.

Brukar hålla mig lite back stage för då ser man det hela i en helt ny vinkel.

willman2

Först ut var diskussionen kring Topelius. Viveca Dahl från VBL håller i diskussionen men Gösta Willman och Anci Holm.

bryggeri2

Henrik Othman från ÖT för diskussionen mellan Patrik Willför (Kvarken brewery) och Björn Höglund (Keppo bryggeri). Lär finnas utrymme för fler bryggerier i Österbotten! Dock hade de inga smakprov med sig.

kaj2

KAJ gjorde PR för sin kommande musikal ”Gambärmark” och tyckte att det nog var bättre förr.

 

christine2

Christine Smedberg var en av de som skötte webben i dag från Botniahallen. Glad som alltid.

 

triss2

Jonny Smeds räknar ner inför tagning. Christine och Roy är taggade.

Ännu i morgon får vi ha kul på jobbet och hålla till i Botniahallen.

fredag 6 april 2018 - 20:31

Filmtime!

Idag har jag hängt nästa hela dagen i Botniahallen. I morgon slås dörrarna upp för Österbottens Stormässa. Vi från HSS Media satsar lite mer än vanligt och flyttar ut webbredaktionen till hallen över veckoslutet. Samtidigt sänder vi programmet live på webben.

Men idag har vi monterat, riggat, testat och tejpat. Det ser ut att bli bra det här. Är du på plats så kom och säg hej! Väljer du att sitta hemma så vet du att du kan följa oss live under hela helgen på vasabladet.fi, ot.fi och sydin.fi men du måst vara inloggad.

jonny felix

felix

Jag fick fungera som förpratare för att få ljud & ljus inställda.

helamontern

VD:n kom också på besök och ville se vad vi ställt till med...hon var nöjd!

 

Men hur växte montern fram?

Det hela började med en ritning för att sälja in idén på jobbet. Efter att den godkändes blev det dags att få in lite människor i bilden. Grundskissen for också som beställningsunderlag till de som skulle bygga montern.

personalskiss

Lite slarvigt skissade personer och tidningsställningar m.m. Dags för renritning vid ljusbordet hemma.

ljusbord

Det var ett av mina påskpyssel.

monter photoshop

Inskanning och dags för lite Photoshop och färgläggning. Nu är det en reklambild på gång och en illustration till tidningarna, då får man lämna bort vissa detaljer och förstärka andra. Men läsaren skall till slut kunna känna igen sig i verkligheten.

monter i print

 

Färdig illusration i print. Förekommer också på webben och finns i verkligheten under veckoslutet i Botniahallen.

måndag 19 mars 2018 - 20:00

En ny bit av Irak

I dag doftade det mat ända ut på gården. Nu var det irakiska köket på gång. I kväll skulle det inte bli någonting sött utan salt.

På menyn stod Sambosa och Betinjanie. Sambosa är ett degknyte som fylls med kött eller fisk. I kväll blev det tre olika varianter fyllda med ost, kryddat maletkött och potatis med persilja.
Betinjanie, eller salsa på aubergin med granatäppel och starka kryddsåser. ”Skulle passa bra även till allt grillat”. Till den kommentaren nickar Ali glatt...”yes, yes any BBQ”!

kocken2

Ali fyller och viker degknytena (Sambosan).

sambosa ra

Små vackra paket. De fyrkantiga blev egen snabbare variant då det började dra ut på tiden.

friterade

Friteras i olja.

salsa aubergin

Betijanie ser lite rörig ut men smakar desto bättre.

Grönsaker i såsen är:
Aubergin som steks ganska så kraftigt.
Hackad gurka, lök, granatäpple och tomater. Allt får sjuda en stund i stekpanna så smakerna frigörs.

Såsen:
Granatäppelsirap, HP sås och ketchup och en pressad citron.
Inga kryddor behövs.
Rör ihop och klipp persilja över.

 

irakifood

En riktigt festmåltid. Nylagad på äkta råvaror :)

söndag 18 mars 2018 - 20:51

Kunafe by Ali

Vår gäst Ali ville göra någonting gott efter middagen, det vill han alltid så det är bara fritt fram.

I kväll blev det en Kunafe, ett bakverk som finns i hela Mellanöstern. Kvällens kaka är halva fylld med nötter och andra halvan med Mozzarella. Eftersom det är söndag blev det ett kors av hackade pistage nötter som dekoration, tror det var mera med glimten i ögat :

ali 3

Samma bild som från mitt förra inlägg.

kunafe skars2

Seg och god Mozzarella.

kunafe bit

Ett glas skumpa var som gjort för godisbiten.

 

söndag 11 mars 2018 - 20:27

Rökt kyckling, fuskmat?

I kväll var orken helt slut inför maten. Finns torsk, lamm, köttfärs och skaldjur i frysen men allt känndes för tungt. Hade köpt en rökt broiler (Övermark Rökeri) så det fick sätt livet till ännu en gång.

roktkyckling2Franskisar ur påse, en gelé som man fått till julklapp, en kall Rydbergs MangoCurry sås svårare än så behöver inte latmasken göra. Alla var glada och nöjda. Dessutom finns det kvar av broilern som ger oss smörgås- eller ingredienser till pasta nästa vecka. Om den finns kvar, för jag går och småäter hela tiden.

Halvfabrikat är ingen fuskmat bara man gör den till någonting nytt.

lördag 10 mars 2018 - 17:00

Kryddig kyckling

Lite nu som då brukar vi göra en sats kryddiga kycklingspett. De är goda att också värma upp dagen efter eller äta kalla med dipp framför tv:n. I fredags hade vi en sats gjorda med pesto. I kväll blev det en sats med två olika kryddningar. Själv fick jag hålla mig i bakgrunden och hjälpa till, det var gumman som ville kocka.

pinnar2

Man strimlar upp en filé i typ 4 långa bitar. In med en grillpinne, men se till att ta av den så att den ryms i stekpannan. Vänd dem i olja och sedan i kryddor. Det jag brukar gilla är: citron eller lime zest, vitlök, salt, peppar, chili och sedan valbar krydda typ: pesto eller nåt asiatiskt.

kryddpinnar

Var inte rädd för att krydda, ös på ordentligt. Steks snabbt i panna så de får lite färg, sedan in i ugnen en stund för att bli helt färdiga...vi snackar max 15 minuter medan potatisen blir klara.

kryddor

I kväll testade vi Santa Marias  kryddor. Mango Curry var helt toppen. Den andra sparar jag till lammet.

grillpinnar

Gräddfilsås med vitlök, citron, peppar, salt och peppar. Salladen: rakt av med gurka, tomat och äppel...citron över, salt och peppar. Skulle gå hur bra som helst som Street Food.

måndag 5 mars 2018 - 21:34

Irakisk Baklava

I kväll doftar köket av Baklava!

Baklava är en söt efterrätt som är väldigt populärt i mellanöstern men även i Grekland. Det är filodeg som varvas med nötter och smaksätts med kardemumma, smält smör och sirap. Nöjd kock som ville gärna smaka på skapelsen medan den ännu var varm. Baklavan innehåller en hel del pistage nötter. 

pistage2

filodeg

Filodeg som varvas med nötter och smält smör.

Ali2Koncentration!

sockervatten

Över den färdigt gräddade baklavan hälls smält socker och mera pistage.

baklava

Gott med vaniljglass men gick bra också så här.

måndag 5 mars 2018 - 10:43

Härligt galleri

Måste in och kolla Metro Media Houses nya e-shop. En hel massa intressanta posters som väckte idéer och inspiration. Stilrena tavlor passar i de flesta miljöer, till och med om man tänker i stora mått.

metro poster2

metro

Stiligt!

lördag 3 mars 2018 - 20:25

Matresan fortsätter

Den irakiska matresan i Malax fortsatte ikväll. Vi skulle göra det som jag kallar Churros men där kallas för dadle (typ). Fick först åka mellan butikerna i Malax för att hitta en sprits som passade. Ett köp blev det men jag fick klippa om den då vi kom hem. Köpet blev också en påse pistage nötter och övriga hade vi hemma.

fritering

kockar2

teamwork

dadle

Efter friteringen skall de ligga i honungsbad.

pistage

Hackade pistage nötter strös över strax innan servering.

churros

Skulle ha smakat bra med vittvin eller skumpa men det hade vi inte så det fick bli ett glas rött...

kalops

som ändå skulle avnjutas till kalopsen som fixades samtidigt. Det blev en köksdag igen :)...och gott var det.