Kulissprojekt
Ett av mina återkommande vinterprojekt håller på att sjösättas.
Har fungerat som scenograf några år åt Smedsby uf och på lördag är det premiär.
Kulisserna har jag nog fixat på stället i Smedsby men en
hel del av rekvisitan är gjorda hemma i min projektverkstad.
Här kommer en liten rundtur.Det mesta är uppbyggt av FinnFoam isoleringsskivor.
Här skärs ”pärleporten” ut ur två skivor.
Så gjordes också fem björkar. Här var det viktigt med höjden så de
skulle gå att plocka fram genom scenens dörrar och
samtidigt rymmas in i min bil för transporten.De blev riktigt hyfsade.
Samtidigt byggdes en del av scenen om i Smedsby och skulle få ny färg och tapet.
Grundscenen är klar och nu skall den bara pyntas.
Jag brukar inte ha ritningar då jag bygger men i vissa skeden är
det bra att ha en skiss så man kommer ihåg vad man tänkte.I årets revy finns ett inslag från Strömsö. Här blev det en
trätapet som jag förstärkte skuggorna på så det skulle su ut som stockar.
Kryddhyllan är utklippt från en annan tapet (restbit).En gammal motionscykel förvandlades till ett solenergiverk.
Alla större evenemang skall väl ha en egen Instavägg. Så även här.
Logona skar jag ut med alla möjliga konstiga verktyg.
Nu fick man vara kreativ till max.Bra blev det med en gammal tavelram, julbelysning, en bit glittertyg
och två ansikten som också gjordes av Finnfoam.
Det är bara att boka plats till någon föreställning och
skratta loss under den två timmar långa revyn.
Ett enormt teamwork där många har jobbat enligt egna tider
från tidig morgon och sena kvällen.
och övat och övat.
Här en färskt foto från det första genrepet, taget av Christian Rönn
från ljud och ljusbordet på läktaren.
Jultradition
För några dagar sedan kunde vi läsa i Vasabladet om jultraditionen i Malax
med handgjorda julkors. Också hos oss hänger ett julkors sedan många år.Här är det Nina Betlehem som snurrar fast pappers dekorationen på sitt kors.
Korset är uppbyggt på en trästomme med 16 pinnar och på varje pinne skall det vara ett ljus.
I dag kör vi med elektriska ljus istället för levande. Foto: Isabella Lindell.Här är vårt kors, bild från 2018. Utsmyckat med girlanger i tyg och glaskottar.
Tyvärr var den en lödning som gav upp under åren och
till följande jul fick jag komma på en annan lösning.
Eftersom eltrådarna ligger under dekoren ville jag inte slita loss den.År 2020 var de så dags för fjärrstyrda LED-ljus. Men tyckte de lyste för lite,
så det var bara att slita bort allt det vackra.I år har vi fått ny elektrisk belysning och ny dekor. På bilden saknas ännu
girlangerna och kottarna men de kommer nog de också.
Det nya korset är pimpat på kursen i Yttermalax skola.
Nu blev det åter jul i vårt hus.
Lastpallar får nytt liv
Ett av sommarens och höstens större projekt var att skapa en ny inredning till Röda Korsets Hjälplager i Vasa.
Det tidigare lagret stängdes för några månader vid midsommar och nu är det nya lagret i full gång.
Utan pengar är det svårt att skapa inredning, därför får man ta till
det material som finns gratis –lastpallar.Helpall är stabila och passar bra som underrede för bord. Här med en fanerskiva
som kunde varit tjockare men då också tyngre att lyfta ensam.
För att skapa stabilitet i bordet skruvade jag fast ett bräde mitt över.
Det fungerar också bra som skiljevägg mellan bordshalvorna.En så kallad halvpall fungerar bra som ett mindre sidobord. Då står pallen på högkant och
här räcker det bra med en halv fanerskiva. Går också att utöka med en mellanhylla
som vilar på det mittersta pallbenet.Så plötsligt kom det ett önskemål om mera klädhyllor.
Tack Malax Byggmaskiner och Lantmännen Malax för de pallar jag snabbt fick.
Det gäller att fundera och planera så att allt sitter ihop och går lätt att
transportera och montera.Under pallarna spikade jag fast lite filtbitar för att pallen/bordet skall lättare
gå att dra längs golvet utan att göra allt för stora spår.Blev helt hyfsat, en del pallar var lite svaga i sin konstruktion så
de fick jag förstärka med en metallvinkel.I veckan kom frågan hur vi kunde hänga upp gardiner.
En del fundering och planering utgående från en råpall.Ibland går det som på Strömsö, alla bitar föll på plats och som
stänger återvann jag benen från några gamla vädringsställ
som sagt upp. Nu skall det hela plocka ner,
in i bilen och till lagret för montering.Ser ut att fungera. Nu är det nästa team som får ta över och sortera
och hänga upp.
Barnen fick en egen lekknut med sittdynor av pallar.
Beklädnaden är lapptäcken av gamla jeans och med ett
litet Röda Korset profilmärke. De i sig är broderade tygmärke från gamla
svarta och urtvättade pikéskjortot.
Till sist vill jag visa upp hur bra det kan bli med gamla donerade
källarhyllor. På med lite vit målfärg (en donation) och de är som nya.
Har väl satt ner max 300 euro på en helt ny fungerande butiksinredning
i ett 370 kvm stort hjälplager.
Helt onödigt projekt
Det finns projekt, onödiga projekt och fullständigt onödiga projekt.
I dag håller jag mig inom den sistnämnda kategorin.
Under morgonens skogspromenad hittade jag en grankäpp som jag använde flera gånger
som vandringsstav i fjol. Och den fungerade lika bra nu.
Tog med grankvisten hem och pimpade lite extra.
I uthuset fanns en gammal brödkniv, alltid bra att ha en kniv i skogen.
Slidan fixades av en träbit (värmebehandlad) som låg på golvet i vedlidret.
Också bra att ha en bit järntråd med sig till skogs. Lindade ca 70 cm runt en skåra i skaftet i fall om.Ett gammalt läderbälte blev bra material för en upphängnings ögla (Ernst varning).
Nertill knackade jag fast en rörstump av rostfritt.
Hela härligheten är 130 cm och är nu betslackad.
De du, en vandringsstav modell 2022.
Hundraåring räddad
Har man inga projekt så skapar man dem.
Efter veckan på Kreta känner man sig utvilad och
inspirationen pirrar i kroppen.
Började städa ut ett garage i går och hamnade in i ett nytt projekt.
Det över hundra åriga skåpet hade fått rejält stryk
och skulle sågas sönder och bli ved.
Ville ändå testa om ett flera gånger avslutat projekt kunde räddas.Bytte ut vissa ruttna delar och förstärkte.
Nja, det kanske kunde lyckas. Timmarna gick,
och lite senare så stod det i garaget för spackling. Krönlisten upptill är helt nygjord av gammal golvlist
och ett itu sågat kvastskaft (hade ingen rundstav).Dags för tvätt med både målartvätt och såpa.
Fanns ett vitt pulver i skåpet som kunde ha varit kalk eller nåt gammalt gift.
Hyllorna är också återvinning, två gamla dörrar från en kontorsmöbel.
Passade bra till det här, med bra yta att förvara verktyg på. Ännu under kvällen fick skåpet en grundfärg och
en helhet började träda fram.I morse var det äntligen dags för målning.
Det fick samma gråa färg som det tidigare skåpet jag fixade till.
Ser riktigt hyfsat ut.
Skåpet lär härstamma från den lokala malaxmålaren ”Dali Vill” som bodde
inte så långt från oss nere i dalen. Han var född i slutet på 1800-talet
och lär ha haft många knepiga funderingar.
Avfall eller Återvinning
Känner du igen dig med att påbörja ett jobb men plötsligt bli uppslukad av ett annat roligare projekt?
Det hände mig nu då jag skulle fixa till en ny större projektverkstad.
Där fanns ett gammalt skåp fullt med skrot och oljor. Hade redan tidigare bestämt att det skulle
till Stormossen. Skåpet hamnade dock under granskning och nu blir det ett nytt skåp för verktyg.
Efter hundra år var en hel del ruttet som jag bytte ut, lister saknades och de skapades på nytt.
Men då man väl kommit underfund med hur det var byggt var det inget problem att skapa nya delar.Hade stått på marken i tiotals år i uthuset och bottnen var rutten. Den byttes ut.
Skåpet hade fått mycket stryk under åren, men det mesta går att fixa.
Skit och olja tvättas bort, om och om igen.Lite spackel och nya trälister - det börjar ta sig. Satte också till en nya sarj/kant
upptill på skåpet för att inte skruvar och sånt skall rulla ner bakom skåpet.
Dessutom hör en kant till på den här modellen.Lite grundfärg gör det hela så mycket bättre.
Nu skall du inte kolla allt annat i verkstan, det är under arbete och skall fixas still.Dagens jobb var att måla skåpet grått. Målet är inte att restaurera eller
skapa en ny möbel. Målet är att få ett funktionellt skåp för verktyg
och andra diverse prylar. En gammal möbel i trä skall användas.
Fy tusan för våra moderna möbler i spånskiva som inte håller mer än några år.
Här är ett skåp i långsamt växt trä som har klarat sig i snart hundra år
och kanske hundra till.
Skörd till stor hjälp
Nu är det fullt upp i buskar och snår. Skogen ger sitt och då är det också dags i trädgården.
Emellanåt kan det bli för mycket av det goda och då
funderar man -vad kan jag göra av alla fina och nyttiga bär?
I år fick vi på Röda Korset en donation av bär.
Häftigt, jag plockade till av egna bär och kokade saft på dem.
Passade samtidigt på att koka lite svart vinbärsgelé.
Blev en hel del god saft till vinterns evenemang.
Vi skall bjuda besökare på varm saft då kylan slår till.Ännu oetikerade flaskor, står ännu i grannens kylrum.
Följande dag fick också de sina etiketter.
Samtidigt under Konstens Natt i Vasa fick vi in en ny donation
på röda vinbär och en kasse med socker.Medan natten framskred i Vasa, stod jag hemma och kokade saft av bären.
En egen litet projekt som ändå inte alls är svårt.Det du behöver är en Mehumaija som du häller bären i.
Kokande vatten i kastrullen längst ner. Sedan sköter den sig själv.
Rör om nu som då, ta bort urkokade bär och i med nya bär och mera vatten.
Dags för socker koket och ett par tabletter ”säilöntäaine”, låt det svalna och så är saften klar.
Blev några vackra flaskor ”rött” som fick klart godkänt vid provsmakningen. Egen etikett skall det vara.
Det ser bra ut om man inte är med bakom kulisserna.
Då ena stora fyllda glasflaskan skulle flyttas i köket,
lossnade botten och en stor del av köksgolvet och skåpen blev helt röda.
Nåja, vi fick ju köket städat på samma gång.
Vintillverkning
Körsbärs- eller bigarråträdet bar rejält med frukt i år.
Trastarna kalasade för fullt tills vi fick nät över och det mesta skördat.
Nu skulle det igen bli en vinsats på egna bär, det var flera år sedan senast.Här ligger ca 5 kg färska bär.
Som mosas. Oj så mycket saft det blev.
Bären blandas med 8 liter vatten. 1 dl vinjäst tillsätts,
och det hela får jäsa i tre dagar.
Sedan silas bären bort genom durkslag eller silduk.
Jag silade av dem två gånger.
Min gamla damejan flaska åkte i golvet för ett år sedan så
nu har jag skaffat mig en ny som jag hittade i Singsby.
2 kg strösocker rörs ut i saftblandningen och det hela hälls i flaskan.
I med en tät kork med vattenlås och låt det ”putra” några dagar
tills jäsningen lugnat ner sig.
Sedan skall saften hällas över (utan bottensats) i ett nytt kärl
där det får stå ytterligare några dagar.
Buteljeras och får mogna några veckor ( står det i receptet),
senast glömde jag bort flaskorna under några år
och väl vid provsmakningen trodde vi att det var sherry.Vacker bärnsten färgad dryck. Hoppas på samma resultat denna gång.
Passar på att hålla lite smakskola samtidigt.
Av erfarenhet vet vi att graden av sötma känns tydligast på tungspetsen,
syrlighet känns på sidorna av tungan och eventuell beskhet längst bak.
Tungan innehåller ca. 3000 smaklökar.
Låt det väl smaka!
Dagen för vinbärsgelé
I dag var det dags att koka egen gelé på svartvinbär.
Bären håller på att mogna och då innehåller de mycket
naturligt pektin som gör att saften blir till gelé.
Vår tidigare gelé håller på att ta slut så några
nya burkar av årets skörd är välkommen.
Mitt gelérecept ur en gammal bok:
2 liter nyplockade bär ( ca. 1 kg) sköljs.
Men de behöver inte rensas desto mera.
Koka eller ånga bären ca. 5 minuter.
Sila av dem genom duk, jag tog ett par gamla men rena strumpbyxor.
Gör ett första geléprov för att se om bären innehåller pektin.
PEKTINPROV MED KYLA: Kyl gärna en tallrik i kylen eller frysen först.
Lägg en msk gelé på tallriken och kyl hastigt förslagsvis i fem minuter i frysen eller 15 minuter kylen.
Då ska den stelna till den konsistens du önskar.
Dra ett streck genom med en sked. Flyter inte gelén ihop är den tillräckligt fast.
Häll över saften i en kastrull och låt den småkoka i 3-5 minuter.
Rör ner 6 dl syltsocker, lite i sänder, så att sockret hinner lösa sig.
Låt gelén koka försiktigt utan omrörning 10-15 minuter.
Gör geléprovet igen.
Ta kastrullen från spisen och låt massan stå några minuter.
Ta försiktigt bort skummet med en hålslev.
Ös upp gelémassan i varma glasburkar (kokta i vatten).
Låt geléet kallna och sätt på lock
och förvara svalt.
Det här receptet gav mig 1 liter gelé.
Skall bli gott i vinter till kyckling eller kött.
Dags för pesto!
Så blev det i dag dags att avsluta odlingen av basilika. Sådde dem 2 maj och de skolades om tre veckor senare.Vuxit så det knakar och lika livskraftiga varje år.
Tar endast bladen och lämnar så mycket att de
kanske fortsätter att växa fram till hösten.Mixar ner basilika, vitlök, lite citronsaft, olja och peppar.
lämnar bort bröd och nötter för då håller min pesto mycket längre.
Var efter den använd häller jag på lite mera olja i burkarna.Blev fem burkar pesto till fisk eller kyckling.
Kolla dessa länkar: Kyckling, Pasta, Korvsallad, Kassler