lördag 2 juni 2018 - 20:50

Blomdoften!

Hemma igen efter två veckor på Kreta. Värmen är inte alls dum men myggen gillar jag inte. I dag blev det till att handla sommarblommor i Övermark. Vi brukar alltid fara direkt till växthuset och köpa för då är urvalet som störst...och priset bra :)

vaxthus

Vi hade bilen full då vi for hem.

liljekonvalj2

Efter två veckor i Grekland så blir också dofterna så påtagliga här hemma. Huset är fullt av liljekonvaljer ock syren.

grillblom

Till och med vid grillhörnan blommer det nåt enormt och mera läsr det bli kanske i morgon då kaprifolen står ut.

kaprifol

Men till maten. Kycklingfile, med benet kvar, från Köttdisken.

kycklin pa grill

En tomatsallad med alla möjliga tomater. Fanns på S-Market men var odlade i Övermark.

kycklingstallrikRåstekt nypotatis (spansk) med rödlök och en vitlök/limesås. 

fredag 11 maj 2018 - 09:46

Morgonmål & lunch

I går vid 11-slaget var det dags för oss att få lunch. Ali var nyvaken så för honom var det morgonmål. Svårt att få till det då man lever i olika tider.

Han ville göra maten. Det blev en stekt tomatröra med lök, lite curry och tomat. Detta skulle man doppa bröd i. Blev också en slags omelett med stekt potatis ost och lite grönsaker som dekoration.
Vi tömde samtidigt en burk fetaost och inlagda vitlökar. 

 

ali3

ali sallad2

Allt smakade gott ute i solen och ingenting lämnade :)

ali1

Får se vad det blir idag!

torsdag 10 maj 2018 - 13:05

Kulturmix igen!

I går kväll blev det igen en kulturmix gällande maten. Grillade kycklingspett me kryddstarka korvar. Ali hoppade över korvarna eftersom de innhöll gris. Men han ställde sig glatt i köket och gjorde igen Betijanie som tilltugg. Senast föll det alla på läpparna och så även igår.

I dag är han nyvaken men ställde sig i köket igen för att fixa sitt morgonmål och vår lunch. Doftar gott, få se vad det skall bli. Återkommer om det.

spett3

söndag 6 maj 2018 - 20:28

Åminne levererar

I kväll blev det till att fira en 90 åring. Då var det restaurangen vid Åminne Folkpark som gällde. 90 åringen vill se vad den nya krögaren gick för! Ord och inga visor, vi åkte dit. Bra bemötande och trevlig personal som grattade gubben, det gick hem.

Den traditionella pepparbiffen och långkokt Black Angust (typ 10 timmar) och ett rejält salladsbord med det mästa. Hit skall jag på nytt.

pepparbiff

Pepparbiff med rejäla och goda klyftpotatis som de gör själva. För egen del kunde jag ha haft lite mer peppar men det fanns pepparkvarn men orkade inte hämta. Ena biffen skulle vara väl stekt och den var den, den andra medium och det var den också.

black angust

Black Angust kokt i 10 timmar och köttet bara föll sönder. Madeirasås och rotfrukter. Allt slank ner.

shiraz2

Till detta rekomenderades ett verkligen gott Shiraz. Föll alla i smaken.

Det blev mycket med mat idag för väl hemma så började vardagen krypa inpå. Under veckan som kommer har vi en kampanj på jobbet för vi vill få in nya prenumeranter. Vi riktar oss till de som inte prenumererar på Vasabladet på områden som Oravais-Vörå-Maxmo, Korsholm med skären, Sundom, Solf och Malax kommun.

Beställer man VBL på papper (+ allt det andra) så deltar man i utlottningen av en Weber Performer de lux. En riktigt storfräsare bland grillar, har en liknande på gården. Det var den sista grillen som fanns i lager  och nästa leverans var mycket osäker. Någon blir i alla fall lycklig grillägare och alla andra får en hel del att läsa i sommar. Vi kör med mässkampanjen från Stormässan, 3 månader för 91 euro.

Får du ett kort i postlådan, slå till!

grillen

 

söndag 29 april 2018 - 14:41

Växthuset i skick

Blev en dag i växthuset som skulle tvättas och sättas i skick inför våren. Fairy och högtryckstvätt, diskborste och trasor...jynsa, jynsa för att får bort alger, mossa och annat skit från i fjol.

hogtryck

Ser lätt ut men attan så det sitter.

temperatur

Efter grovtvätten satte jag på infravärmen för att få upp värmen lite. Var blöt som en trasa.

tvattat

Efter att jag fått in trätrallarna var det dags att ge dem en behandling med träolja.

nytvattat2

Nu får det torka i lugn och ro innan det är dags för tomater etc. att flytta in. Allt skall vara klar med bevattningssystem m.m innan jag drar till Kreta i slutet av maj.

skumpa2

En litenbelöning!

vinknopp

Vinstocken gillar läget och visar de första knopparna.

söndag 8 april 2018 - 19:54

Skön söndag!

Stormässans sista dag. Vi öppnade starkt en timme före mässan öppnade med en morgonkick och infopaket åt utställarna. Närmare 100 stycket dök upp. Vi bjöd på nötter, energiknäcke och smoothies från It`s Pure. Ett ganska nytt företag i Rewell Center som har allt möjligt smått och gott och som kör på den hälsosamma linjen.

foodly

Det var vår matsajt Foodly.fi som bjöd på morgonmålet. Anna Riska informerade om sajternas olika profiler, målgrupper och möjligheter till mix mellan olika paket. En intensiv morgon som fick igång oss alla.

hakan

Sedan gled vi in i det mässprogrammet för allmänheten. Företagshuset Dynamos avgående vd. Håkan Westermark i intensiv diskussion med Sydins chefredaktör Mats Ekman till väster. Arbetsplatser och sysselsättning i Sydösterbotten stod på tapeten.

heidi

Webbhörnan var i dag bemannad av Heidi Kojonen som alltid är glad.

linn4

Linn Øvergaard fokuserar sig på jobbet och kryper ner bakom ryggen på filmediterare Felix Rantschukoff. Ett toppenteam som prioriterar jobbet.

lisbeth

Lisbeth Rosenback leder diskussionen med Wasa Teaters Marit Berndtson om vad publiken kan förvänta sig av jubileumsåret och den nya teatern.

honga

Göran Honga förklarar hur det ser ut med vårdreformen och varför man är i dag där man är.

roy

Samtidigt med allt filmande och webbande finns det reportrar i hallen som skriver för papperstidningarna. Här har Roy Mäki-Fränti hittat en egen skrivarlya där han skriver för tisdagens tidningar.

lördag 7 april 2018 - 18:25

Som på Strömsö!

Första mässdagen är över och det mesta gick som på Strömsö. Folk strömmade in, diskuterade och deltog i lotteri. Tre siffriga tal visade sig också då vi kollade loggen till våra olika webbsändningar. Bra stämning och bra personal gjorde att man stod med ett brett leende hela dagen.

Brukar hålla mig lite back stage för då ser man det hela i en helt ny vinkel.

willman2

Först ut var diskussionen kring Topelius. Viveca Dahl från VBL håller i diskussionen men Gösta Willman och Anci Holm.

bryggeri2

Henrik Othman från ÖT för diskussionen mellan Patrik Willför (Kvarken brewery) och Björn Höglund (Keppo bryggeri). Lär finnas utrymme för fler bryggerier i Österbotten! Dock hade de inga smakprov med sig.

kaj2

KAJ gjorde PR för sin kommande musikal ”Gambärmark” och tyckte att det nog var bättre förr.

 

christine2

Christine Smedberg var en av de som skötte webben i dag från Botniahallen. Glad som alltid.

 

triss2

Jonny Smeds räknar ner inför tagning. Christine och Roy är taggade.

Ännu i morgon får vi ha kul på jobbet och hålla till i Botniahallen.

fredag 6 april 2018 - 20:31

Filmtime!

Idag har jag hängt nästa hela dagen i Botniahallen. I morgon slås dörrarna upp för Österbottens Stormässa. Vi från HSS Media satsar lite mer än vanligt och flyttar ut webbredaktionen till hallen över veckoslutet. Samtidigt sänder vi programmet live på webben.

Men idag har vi monterat, riggat, testat och tejpat. Det ser ut att bli bra det här. Är du på plats så kom och säg hej! Väljer du att sitta hemma så vet du att du kan följa oss live under hela helgen på vasabladet.fi, ot.fi och sydin.fi men du måst vara inloggad.

jonny felix

felix

Jag fick fungera som förpratare för att få ljud & ljus inställda.

helamontern

VD:n kom också på besök och ville se vad vi ställt till med...hon var nöjd!

 

Men hur växte montern fram?

Det hela började med en ritning för att sälja in idén på jobbet. Efter att den godkändes blev det dags att få in lite människor i bilden. Grundskissen for också som beställningsunderlag till de som skulle bygga montern.

personalskiss

Lite slarvigt skissade personer och tidningsställningar m.m. Dags för renritning vid ljusbordet hemma.

ljusbord

Det var ett av mina påskpyssel.

monter photoshop

Inskanning och dags för lite Photoshop och färgläggning. Nu är det en reklambild på gång och en illustration till tidningarna, då får man lämna bort vissa detaljer och förstärka andra. Men läsaren skall till slut kunna känna igen sig i verkligheten.

monter i print

 

Färdig illusration i print. Förekommer också på webben och finns i verkligheten under veckoslutet i Botniahallen.

måndag 19 mars 2018 - 20:00

En ny bit av Irak

I dag doftade det mat ända ut på gården. Nu var det irakiska köket på gång. I kväll skulle det inte bli någonting sött utan salt.

På menyn stod Sambosa och Betinjanie. Sambosa är ett degknyte som fylls med kött eller fisk. I kväll blev det tre olika varianter fyllda med ost, kryddat maletkött och potatis med persilja.
Betinjanie, eller salsa på aubergin med granatäppel och starka kryddsåser. ”Skulle passa bra även till allt grillat”. Till den kommentaren nickar Ali glatt...”yes, yes any BBQ”!

kocken2

Ali fyller och viker degknytena (Sambosan).

sambosa ra

Små vackra paket. De fyrkantiga blev egen snabbare variant då det började dra ut på tiden.

friterade

Friteras i olja.

salsa aubergin

Betijanie ser lite rörig ut men smakar desto bättre.

Grönsaker i såsen är:
Aubergin som steks ganska så kraftigt.
Hackad gurka, lök, granatäpple och tomater. Allt får sjuda en stund i stekpanna så smakerna frigörs.

Såsen:
Granatäppelsirap, HP sås och ketchup och en pressad citron.
Inga kryddor behövs.
Rör ihop och klipp persilja över.

 

irakifood

En riktigt festmåltid. Nylagad på äkta råvaror :)

söndag 18 mars 2018 - 20:51

Kunafe by Ali

Vår gäst Ali ville göra någonting gott efter middagen, det vill han alltid så det är bara fritt fram.

I kväll blev det en Kunafe, ett bakverk som finns i hela Mellanöstern. Kvällens kaka är halva fylld med nötter och andra halvan med Mozzarella. Eftersom det är söndag blev det ett kors av hackade pistage nötter som dekoration, tror det var mera med glimten i ögat :

ali 3

Samma bild som från mitt förra inlägg.

kunafe skars2

Seg och god Mozzarella.

kunafe bit

Ett glas skumpa var som gjort för godisbiten.