söndag 18 november 2018 - 16:43

Från mosse till biff

Från mosse till biff, passar bra en dag som denna. Uppe med tuppen klockan 06 och fick snällt vänta till 09 innan det blev ljust. Sedan bar det iväg ut på mossen. Samma mosse som figurerar på pärmen av kokboken Mickes Vilda.

uffemosse2

Kallt ännu innan morgonsolen kommit över trädtopparna.

mosse

Tyst och lugnt. Några svanar flög över och trumpetade glatt.

tranbar

Tranbären har hunnit frysa några nätter så det var bara och plocka. Här började kvällens middag ta form.

lervag

Tur man har 4WD för ännu har inte lervägarna frusit till sig. Lite som att vara ute och köra på hal is.

 

pepparbiff2

Mumsigt gott! Rårörda tranbär med socker och lite sherry. En traditionell pepparbiff. Pressad potatis och broccoli. Såsen är gjord på en egen fond av lök, äppelmust, trattkantareller, timjan, oxfond, svart vinbärssaft, peppar, smör och grädde. Låter som om man nog får göra detta på nytt :)

lördag 17 november 2018 - 13:43

Hälleflundra med wasabikräm

Hälleflundra står i dag på menyn. Blev ett spontaninköp på Köttdisken i torsdags då kocken Vasco Borralho också skulle ha hälleflundra. En vacker bit åkte med hem, trots att det inte är världens vackraste fisk. Lånade en bild från Sportfiskeforum.se för att visa hur den ser ut.

halleflundra fiskas

Jag valde att pankopanera den för pankomjölet ger så fin och krispig yta.

halleflundra panerad

Vetemjöl, vispat ägg, pankomjöl och sedan ner i oljan.

 

Wasabikrämen gjorde verkligen sitt. Lättlagad dessutom, tog ca 2 minuter att göra.

En burk creme fraiche, 1 tsk wasabipasta (på tub), 1 tsk risvinäger, 1 krm salt. Jag valde att också hacka ner en rejäl knippe gräslök. Krämen kan serveras kall.

halleflundra ratt

Det här gör vi på nytt!

torsdag 15 november 2018 - 11:53

Årets primörvin

Årets primörvin gör sin entré i dag. Årets Beaujolais Nouveau lanseras i dag i hela världen. I Finland finns det två olika sorter, totalt 54 000 flaskor. Det blir att smaka av årets buteljerade skörd i kväll. Vinåret har präglats av värme och torka i hela Europa. Det resulterade i att druvorna inte blev så stora men i stället gav en mer konsentrerad och aromrikare smak. Dagens vin buteljerades för ca. 6-8 veckor sedan. Årets vin skall avnjutas lite kylt 12-14 grader.

 

vin9

Vinhuset Pierre Ferraud & Fils ligger i Belleville, väster om Rhone floden och norr om Lyon. Gården  grundades 1882. Ja, jag har haft vägarna förbi.

Några timmar senare:
Mina helt personliga åsikter. Ett av de bättre Beaujolais vinerna jag druckit. Lättdrucket, inget direkt blask vin, bra och tydliga smaker med tanke på att det är årets skörd, tydlig alkoholsmak 13%. Testade med både ost och rökta räkor. 

söndag 11 november 2018 - 19:17

En skön söndag

En skön söndag trots att man lever i förkylningstider. En hosta som sitter i sedan resan till Portugal. Därför går det liter efter liter men hemlagad ingefärsshot. Hjälper halsen och får allt att dofta gott.

Dagens recept: Riv 600 gram ingefära grovt. Pressa saften ur 2,5 citroner.
Lägg ingefära och vatten i en kastrull och värm upp det på låg värme, det får inte gå upp över 60°.
Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt citronsaft och 1 dl honung.
Låt stå ca 20 min. Sila upp blandningen i en flaska.
Håller i 1-2 veckor i kylen.

shot2

Gumman var på jobb idag och hade beställt förra veckoslutets kyckling, som då var en helt improvisation. Men har man gjort det ett veckoslut så lyckas det väl igen.

kyckling3

Kycklingfile fylld med en blandning av smältost med smak av soltorkade tomater (+några soltorkade tomater till), Sambal oelek och timjan. Pressad potatis med morötter kokta i rikligt med timjan. En vitlökssås med salt, peppar och pesto. Kycklingen stektes snabbt i varm panna för att få yta. Sedan en stund i ugnen i ett litet bad av apelsinjuice, vitlök, några tomater, kycklingfond, smör och stekspadet från stekpannan.

De hyvlade morötterna har bara salt och peppar på sig och några stänk ättika.

torsdag 8 november 2018 - 09:36

Den rosa resan

Bilden med Vasabladets logon genom tiderna tog jag fram inför 150 års jubliét.
Tanken var då att det skulle bli t-skjortor och andra trycksaker, blev vykort och affischer.
Då förstod man inte värdet och tyngden av ett av landets äldsta varumärken.
Nu, över tio år senare, började intresset vakna för idén och retrokänslan vinner.
Tavlor sattes upp i kafferummet, företagets bilar tejpas om och nu äntligen blir det collegetröjor som skall säljas på Konstens natt.
En speciell cykel skapades under sommaren för att förstärka vårt story
och få oss att sticka ut i mängden.

logon3

VBL polo

  

Någonstans i det här skedet strax före Konstens natt började tanken vakna
på en tröja i en annan färg. Vändagen låg allt för långt borta och plötsligt står det klart att det är Rosa-månaden oktober som vi skall satsa på
och den Rosa-resan började.

anna mari2

 

En plan läggs upp för vad som skall göras.
Vad behövs och när skall vissa saker beställas.
Finns det collegen i lager? Nej, inte i Finland så de tas från Sverige.
Skall tröjorna paketeras vid försäljningen? Nej, vi ger en bomullskasse
med samma tryck, samtidigt slipper vi problemet med plastkassar
och påsar ock kunden får en hållbar shoppingväska på köpet.

Var skall tröjorna säljas och på vilket sätt?
Valet blir nya Espen och den rosa dagen 12 oktober.
Österbottens Cancerförening kontaktas och ett samarbetsprojekt skapas.

 

foto2

 

För att lyckas och kunna lyfta en kampanj behövs bra foton som håller
i både tryck och digitalt.
Tur att vi har duktiga fotografer i huset som glatt ställer upp och hade fått ögonen
på en passande cementvägg som skulle bli bra bakgrund.
Cancerföreningens stödpersoner fungerar som modeller och
samtidigt förstärks engagemanget hos donationsmottagaren.
Paraplyet, kom med på köpet för det råkade regnade den dagen.

 

vaggfoto

 

För att nå ut så brett som möjligt till olika målgrupper använder vi oss av
alla våra plattformar print, webb och sociala medier.
Det skrivs blogginlägg, tas bilder.
För att få ut maximal delning av budskapet skapas #jagärmed #ärdumed.

 

helsida

 

En del lokala profiler kontaktas som vill vara med och  stöda kampanjen
bland annat via instagram.

 

hurmio

Viktor Hurmio var en av de som direkt ställde upp.
Snygg färg på kavajen har han också!

 

Den 12.10 klockan 10 plockar vi upp  popup-shoppen i Espen
och försäljningen drar igång före vi egentligen  skulle börja.
Timmarna rusar iväg och lådorna töms.

 

saljdisk

 

Samtidigt har vi ett upprop i tidningen att privatpersoner och företag
kan också stöda kampanjen genom att betala in en fritt vald summa
direkt till Cancerföreningens konto.
Uppmaningen publiceras i ÖT, VBL och Sydin.

 

VBL resultat2

 

 
Oktober går mot sitt slut och resultatet blir 8500 euro som doneras till Cancerföreningen för cancerforskningen i Österbotten. Föreningens verksamhetsledare Markku Suoranta är också jätteglad över den synlighet deras verksamhet fått och att de tydligt sett ett ökat intresse
för de tjänster som de kan erbjuda.

 

Det blev rejält trafik på instagram med fina bilder på tröjorna.

rosa instagram

En lyckad kampanj som väcker mersmak. Ett stort TACK till alla som deltog.

söndag 4 november 2018 - 17:08

Oplanerat gott!

Oplanerat, då det gäller maten är en genomgående linje för detta veckoslut. Mickes boksignering tog udden av all matplanering och lördagens helg visade sig att Köttdisken var stängd. Frysen...nej så katastrofalt är det inte. S-market i Malax levererar också. I går blev det kyckling och i dag stekta laxmedaljonger.

I dag pressad potatis/morot kokta med rikligt med timjan. Gräddfilssås med dill, vitlök, pepparrot, lite laxrom, peppar, salt och citron. Laxen kryddan med limepeppar och smörstekt med timjan, vitlök och citron. Helheten känns som mycket välplanerad :)

lax

Att det bubblar till lite extra i glasen gör ju inte middagen sämre. En turkisk torr skumpa.

skumpa4

Samtidigt som jag bloggar knackar det på dörren och får en lotterivinst till Elsas kök. En lunch för två :) Happy, happy!

lördag 3 november 2018 - 20:20

Italiensk kyckling

Gumman åkte på jobb i dag och jag ville bjuda på nåt gott efter jobbet. Råkade ha två rejäla kycklingsfilér i kylrummer och känslans sa italienskt. Skar upp en ficka i varje filé som jag fyllde med ost. Osten var en mjukost med smak av soltorkade tomater. Men hackade ner 5 soltorkade tomater till, chili, timjan och en italiensk kryddblandning som jag köpt på nån av de senaste resorna. Snabb stekta i olj och smör med 5 vitlöksklyftor. Sedan in i ugnen ( 200 grader) medan potatisen kokade. Salladen var enkel. Skivad purjo med en hyvlad morot, kryddor och ättika. Gräddfilsåsen blev en blandning med citron, pesto, salt och peppar.

Slutkommentaren: Det här får du göra igen!

italienskyckling  

fredag 2 november 2018 - 19:53

Roadshow med böcker

Roadshow till 100% blev det i dag. Klockan ringde på ca 04 både i Karis där Micke sov och hemma hos oss i Malax. Han hade en lite längre väg fram för sig, jag hade en morgon med rejäl ”egen tid”.
Hur som haver så träffades vi klockan 09 vid Halpa Halli i Närpes. Redan efter 7 minuter hade vi sålt och signerat en hel del böcker.

HH Micke

Första gången jag besöker nya Halpa-Halli i Närpes och blir verkligen imponerad.

HH gronsaker

Snygg grönsaks/fruktdisk

HH klader

Ordning och reda på kläderna.

HH glas

Glas/porslin ser också bra ut.

HH sydin

Och så dyker Sydin upp, representerad av reportern Ann-Sofie Långvik. Efter två timmar i Närpes bär det iväg mot Malax.

malax signera

På nya Lunchdisken i Malax får Micke genast börja signera böcker i ilfart.

malax micke

Emilia Vikman från Herrgårds Rökeri bjuder på rökt nöthjärta. Dagens snackis är skarvar, vargar och NMT-centralen. Kunde skriva en revy av allt som kommenteras.

malax micke film2

Malax Lokal-TV är på plats. Två timmar i Malax betyder ilfart till Prisma i Vasa.

CM Micke

Vid Prisma har det hunnit bli kö som väntar på sina böcker trots att vi är endast 3 minuter försenade. Även här blir det två timmar och efter det vände Micke bilen mot Åbo och kvällsfärjan till Åland. Det var en sån dag och nu är det skönt med fredagsmys framför tv:n. Hoppas Micke beställer någonting gott på båten.

emilia

 

 

söndag 28 oktober 2018 - 19:04

Fiskweekend

Fiskweekend kan man nog kalla det här veckoslutet för. I går blev det en stekt röding men pressad potatis och ättiksgurka. Sades vara en ”en av de godaste rätterna”, bra så själv kände jag inte mycket smaker (förkyld). Den stekta citronen gjorde sitt. En god Remouladesås är bara ett måste:

2 dl crème fraiche.
2 msk majonnäs.
4 msk bostongurka eller hackad ättiksgurka.
2 msk kapris.
3 msk hackad persilja.
1 tsk dragon.
salt och svartpeppar.

roding8

Ikväll blev det fish and chips på torsk och egen aioli med dragondijonsenap. Den friterade löken gjorde sitt ikväll.  

fish2

 

lördag 27 oktober 2018 - 13:46

Portugal i glimtar

Portugal i glimtar får bli mitt sista inlägg från Dourodalen. Det gick som jag befarade, värsta flunsan slog till vid hemkomsten och har i två dagar bara varit iklädd myskläder. Men ingenting är förgäves, hann idag tömma den andra kameran på bilder och här är resultatet.

atlanten

Stormigt på Atlanten och vågorna väller in mot piren i Porto. Men vi har ju inte kommit hit
för att se saltvatten. Bäst att krypa ner bland vinhusens trygga valv.

taylors

hasse gun

Vinsällskapets ordförande Hasse Eriksson med fru njuter av det Taylor´s har att erbjuda.

calem

Här finns också finare sorter som man bara vill visa upp och locka med.

pinhao kakel2

Järnvägsstationen i Pinhao är rikligt utsmyckad med vackert handgjort kakel
som på så många andra ställen i Portugal.

hamnen i Pinhao

Nere vid hamnen i Pinhao.

trappa

Alltid lika roligt att titta in i gränderna som inte är menade för turister.

stenhus pinhao

oliver

Olivtider.

kyrkani Lamego

Den otroligt vackra kyrkan i Lamego som växer sig upp längs sluttningen. På avsatts nummer två kan man också se taket av en bil som kör förbi.

 

dourokullar

Härliga kullar längs Dourofloden.

dourokullar2

Här sluttar det rejält. Skall inte vara lätt att vara vinbonde.
Inga skyddsräcken på vägen utan ”fritt fall” om chauffören skulle vingla till.

sandeman logo

Det här besöket har jag verkligen sett fram emot.

sandeman old tawny

Hyllorna är fulla av godsaker.

sandeman kar

Här trampas vindruvorna och börjar jäsa.

sandeman lager

Tyst och stilla som i en kyrka.

ingsva

Hela resan var delvis en bussresa och flyg med Lufthansa. Totalt använde vi oss
av fem olika bussar under veckan. Då vi lämnade Ingsva bussen i Portugal
tog den en ny riktning mot Madrid. Hörde att Ingsva har totalt fem bussar
stationerade i Europa.