uffeskitchen ul

Söndags pasta

Skrivet av Ulf Lassander 12.01.2020

Inte ofta man hemma får en önskan om pastarätter.
Desto roligare att ta fram någonting gott och smakrikt. Nu var det så
att på gumman jobb hade de diskuterat mat och då hade Carola tipsat om en rätt hon brukar göra.
Lite ofullständigt recept men jag förstod idén.
Så här blev det.

kyckling6Som jag brukar, snittar jag filéerna rakt över. De blir genom gräddade mycket snabbare.
Salt och peppar.

hacketGrunden till såsen. En stor lök, ett halvt äpple, två klyftor vitlök och en halv paprika.
Det här får småsteka i panna tills allt är mjukt. Tillsatte ett glas äppeljuice 
och låter den koka ner. Tillsätter hackad torkad tomat och några småtomater.
Kryddar med salt, peppar, 1 tsk Sambal Oelek och två rejäla msk Creme Bonjour.
Hittade en påse medelhavskryddor också som ströddes över.

Medan detta puttrar så stels kycklingen och läggs i såsen under lock.
Samtidigt kokas lite färskpasta (tomat/mozzarella).
Då pastan är nästan färdig hälls de i samma stekpanna med kycklingen.
Strax före servering rivs en hel del Västerbottens ost över och toppar med
klippt färska basilika.

stekpanna5

Färgrikt och glatt, gott dessutom.

pastaratt

Ett gott rödvin till och kvällen är räddad.
Gott blev det och ingenting lämnade.


Hotellöppning

Skrivet av Ulf Lassander 12.01.2020

I går var det äntligen dags för premiären av Smedsby uf:s fars Hotelliggaren.
Redan på fredag spelade de inför publik under genrepet och under kvällen
började det dyka upp positiva kommentarer i facebookflödet.
Jag har fungerat som scenograf och pärmbilds tecknare så
det var med stor spänning man satte sig i salen.
lobby2Fru och herr Wallén i hotellets lobbybar.
Ingen kunde föreställa sig i detta skede vad som skulle komma
och att fru Wallén skulle röra sig på scen med bara en badhandduk runt sig
eller att herrn skulle trippa omkring i silkeskalsonger.
goran totteDen finska servitören och Göran försöker styra upp
paret Walléns kärleksaffärer och kanske sina egna på samma gång.
divaner2Divanerna jag byggde under hösten har nu fått sig
en pälsklädsel och nått en ny nivå.
Här ett tidigare inlägg då vi byggde scenen.
allapascenEfter mycket spring i dörrarna, klädbyten, scenbyten och glada skratt i publiken
var det dags att tacka publik och skådespelare.
rosetackVuxeninstitutets rektor Rose Heir ville också tacka för årets pjäs.
här fick även jag vara med på scenen. 

uffetack2Man bugar och bockar för att man fått vara med i ett
intressant och roligt projekt.
Hoppas att kommande föreställningar också spelas för fullt hus.
Ser bra ut med förhandsbokningarna men platser finns kvar och
det lönar sig verkligen att styra kosan mot Smedsby uf. 


Blev omplåstrad!

Skrivet av Ulf Lassander 17.12.2019

Nu har jag äntligen fått det som så länge saknades, en genomförd första hjälpen kurs.
Kursen hölls på Vasabladet för kolleger både från VBL och ÖT, totalt 16 personer.

aterupplivningsdocka

Som skolare hade vi Harriet Harf som har dragit första hjälpen utbildning i 12 år.
Normalt jobbar hon som senior-rådgivare på Närpes stad.112 appenKursen börjar med att ladda ner 112-appen. En ny bekantskap för de flesta av oss.
En bra app med kontakt till de viktigaste kontakterna.
andningsbesvar
En hel del viktig info om hur snabbt man bör rycka in då olyckan är framme.

Och sedan var det dags för praktiska övningar. Nu var det att
söka fram sina skådespelar talanger.

fredrik
nordman”Han ser lite stel ut”!

sofia30 tryck och 2 blåsningar...vid återupplivning är det viktigt att turas om.

uffe5Själv hade jag råkat ut för bruten axel och ymnigt blödande bensår.
Som tur råkade hjälpen finnas nära till hands.


deffaIntressant också att se hur en hjärtstartare (defibrillator) fungerar.
De börjar ju finnas lite här och där i gatubilden.

anna10”Nu får vi snällt vänta på ambulansen och hålla oss varma”!


dagensdrickaÄr det första hjälpen på programmet så vill också 
Röda Korset i Vasa vara med på ett hörn och under 16 timmar
behövs det en hel del dricka.

 


Revytider

Skrivet av Ulf Lassander 14.12.2019

Österbotten lever i revytider. Det betyder att ute i byarna tränas och byggs det för fulla muggar
inför kommande uf-revyer. Så också i Smedsby.
Vad är det som skall ske?

En lokalpolitiker har rest med sin fru till Helsingfors.
Tar in på fyrstjärniga Hotel Elit och hamnar i den situationen
att han borde få undan sin fru för att kunna tillbringa
lite tid med sin älskarinna. Ja, ja ingenting blir lätt. Men nog om detta.
Nu en tur bakom kulisserna där jag huserar som scenograf
och därför har det varit ganska lång paus med bloggandet.
scenEn av Österbottens största lokalscener (enligt Wasa Teater). Här plockas stolar ut
för att man skall kunna bedöma publikavstånd.
fanervaggVeckorna går och väggarna börjar ta form. Material samlas in
från lokala företag och restlager.
Här skymtar man också hörnsoffan som sågades i tu och blev två divaner,
mer om det projektet kan du läsa här.
rummetHotellrummen börja skapas och få sin design.
telebordKulisser är kulisser. Här ett telefonbord med namnet ”Rönne”, kanske nåt för Ikea?
Här har även jag kommit med på bild, pynjande med receptionsväggen.
elitevagg

En väggmålning brukar höra till mitt varumärke, så blev det också
i det här projektet. Stolarna är uppfixade hemma och fått nytt tyg.
Mer om stolarna ser du här.


nyckelskap2Varje hotell bör ha ett nyckelskåp, så även här.
Snickrat i lidret då vintern var som kallast.
symaskin

Börjar bli dags för sömnad och då man inte vill pressa den egna maskinen,
får man skaffa sig en arbetshäst. Den här 60-tals maskinen fick jag på
facebooks roskalava. Efter en kvälls putsande och oljande spinner den
som bara den.

recpanÄven i dag blev det lite talkojobb. Nyckelskåpet är infällt i väggen och
entrédörren är nästan klar.
banderollTeaterbanderollen är på plats och reklamen på LED-tavlan vid Salutorget i Vasa
läggs ut på måndag.
Nu endast en månad kvar till premiär och det mesta är klart.
Mitt senaste liknande projekt var en makover på en TexMex krog i Nottingham
för flera år sedan. Men på listan finns allt från Oliver´s Inn och Fondis till
Pizzeria Michelangelo, Pikku Italia, Ali Baba, Nouto Pizza, Mediterranean Seafood i Bristol,
Carleys, Friendi med mera. Trodde att man rostat men nej farten och idéerna fanns kvar.


Julmys och historia

Skrivet av Ulf Lassander 16.11.2019 | 1 kommentar(er)

Kan en lördag börja bättre? Sevendays hade bloggevent i Saluhallen i Vasa
och de bjöd på husets morgonmål.
Halen hade pyntats inför julhandeln och allt var i toppskick.
Klockan nio var det dags att ta steget in i den över 120 åriga historien.
Kauppahalli1910Den ursprungliga Saluhallen började byggas år 1900 och 
år 1902 skedde invigningen. Då bestod ”hallen” enbart av den nedre hallen
där Pentik finns i dag. År 1927 öppnades den övre hallen.

I början fanns det 44 små butiker i hallen som var en modernisering av
torgstånden. Som mest har det funnits 68 företag i utrymmena och
i dag finns det åtta.
korridor2Nyöppnade dörrar och lördags morgon. Skönt och fridfullt.
Julstämningen infann sig ganska så snabbt.
bloggare2Men snart blev det liv i luckan. Bloggare anlände och buffébordet
dukades upp inne i Pentik.
buffe1Ett rejält bord med godsaker från företagen i hallen.
Här är bara ett smakprov: Rökt lammstek, rökt kalkon, pepparwürst, havtornsgelé, ostar och sillar, sallader,
kakor och tryffel. Ja, till och med nygjorda vårrullar från hallen egna lilla vietnamesiska lunchställe. Mums!

buffe3

Hörde kommentarer ”bättre än ett riktigt julbord”! De flesta av produkterna
är hemgjorda och till och med gjorda i hallen av närproducerat.
morgonmalSå här såg en av mina tallrikar ut. I´m in heaven!

pentikdisk

Hallen hade laddat upp rejält inför julen. Hos Pentik, som grundades i Posio år 1971 och
är världens nordligaste keramikfabrik, fanns vackra tyger, intressanta julklappar och en 
jultävling där du kan rösta fram den snyggaste juldukningen och samtidigt få intressanta duknings tips.

julstjarnor2

Hann med några julstjärnor och chokladtryffel också.
Smakbutiken har massor med godsaker.

ostronRuotsala hade laddat upp med allt från ostron till hälleflundra, färsk sik
och så mycket annat gott.

fisk7smakbutiken

Smakbutiken med över 100 olika te- och kaffesorter bjöd också
på Kaneli Mammas otroligt goda tryffel och andra godsaker.
Här finns det allt för allas smaker och ta en extra titt
på Kaneli Mammas produkter, hon har till och med skräddarsytt
vissa produkter med svenska namn för oss i Österbotten, tummen upp!
ostdisk2Ost har inte försvunnit från hallen. Camilla med Materiet är nyaste företagaren i hallen
och bjuder på förutom ost en hel del delikatesser som hon tillverkar själv.
Är speciellt intresserad av en BBQ-sås som fanns i vår goodiebag :)

kottdiskFöretaget Löfmark som grundades år 1954 är äldst i hallen. Här kan du köpa
ren, älg, kalkon, lamm, korv... ja det mesta som behövs för en
riktigt god middag.lillaentrenLilla Entrén säljer mycket närbakat men bakar en hel del själv också på stället.
I dag fick vi smaka på Havtornsglögg serverad i romantiska franska koppar.
Annika har också fått alkoholrättigheter så kanske ett glas vin till kakan inte sitter helt fel.
lofmark2Bistron mitt emot Löfmark körde lågprofil på lördags morgonen trots att de var på plats
och levererade sallad. En sallad som jag så väl känner igen från
luncherna, kanske stans bästa. Med både jordgubbar och björnbär.
knackebrod

Vi fick också med oss en goodiebag hem med en del godsaker.
Jag fastnade för det enkla -Wasa konditoris egna knäckebröd.

Tror det blir lunch i Saluhallen flera gånger under veckan som kommer.
Julstämningen var toppen, tack!


En kväll i smugglarnästet

Skrivet av Ulf Lassander 07.11.2019 | 1 kommentar(er)

I kväll hade vi ett bloggevent på Niska i Vasa. Ett långbord stod dukat och stämningen hög.
Man kan nog påstå att inägget är ett samarbete med Niska Vasa.


Vem var Niska?

Algoth Niska levde och verkade mellan 1888 och 1954. Förbudslagen, 1912–1932 orsakade
en intensiv spritsmuggling i Finland. Algoth Niska stod i spetsen och hade kunder
även i Tyskland och Sverige. Spritsmugglingen förde ut honom på fartfyllda resor,
stormiga havsfärder och flykt från tullbåtarna. ”Agi”, som han kallades, var äventyrslysten
och älskade att dyka in i nya äventyr och övervinna utmaningar.
Fastän förbudslagen senare avskaffades och spritsmugglingen inte längre var lönsam
nådde Niskas karriär som smugglare ännu inte sitt slut – ett möte med en judisk pälshandlare
startade Niskas nya karriär som människosmugglare. Under de följande åren hjälpte Niska 150 judar fly.
algoth niska 1888 1954
Tillbaka till kvällen.
vinlistaEtt gott plåtbröd fodrar ett gott vin.
För min del blev det ett fylligt rött, Il Terzo Grado från Toscana, Italien.
Kvällens plåtbröd: Förbudslagen
meny
bloggare

Det serveras och Jennifer blundar och njuter av doften.

inbakadpizzanNärmast i bild är min Förbudslagen.
Som extra överraskning bjöds vi på ett efterrättsbröd med
honung, vitchoklad, citronmeliss, blåbär, hallon och jordgubbar.
Det slank lätt ner två bitar.
efterrattspizza

Mästerkocken Michael Björklund, som skapat Pub Niska-konceptet, fungerar sedan 2007
som ambassadör för Ny Nordisk Mat, ett projekt som vill inspirera ­nordiska matlagnings-traditioner.
Björklund har också utsetts till Årets kock i både Finland och Sverige. Björklund är även känd från
TV- programmen Strömsö, Mat så in i Norden och Strandhugg. Björklunds intresse för
lokalproducerade råvaror ­inspirerade honom att erbjuda ett alternativ till ”vanliga” pizzor.
Från denna idé föddes de originella plåtbröden som producerades av åländska varor
och serverades i ett litet stämningsfullt ­restaurangutrymme.
I Vasa vill man dock inte använda ordet Pub, här har man riktat in sig mot ett restaurang-koncept.
De ypperliga utrymmena och färdiga köket fanns där färdigt efter Kaffehuset August.

Niskas luncher är också mycket goda. Testa, det brukar jag göra
flera dagar per vecka.

 


Nostalgiska tider

Skrivet av Ulf Lassander 05.11.2019

I går parkerade jag VBL-cykeln utanför mitt arbetsrum på Ekgården.
Vagnen har laddats upp med nya historiska VBL-college
inför farsdag och julen. The peede is still going strong!
peede2Det var år 2018 som cykeln togs fram till Konstens Natt.
Vasabladets dåvarande VD Anna-Mari Karhunen gick all in och
trivdes som fisken i vattnet då vi samtidigt tog fram trycket för VBL:s historiska logon.
Ett logocollage som hade skapats redan till 150 års jubiléet men legat i dvala.
peede1Här Anna-Mari glad över publikmagneten som testades på gågatan redan dagen före Konstens Natt.

Men cykeln gjordes inte över en dag. Den växte fram under sommaren hemma hos mig i Malax.
Går också till historien som ett intressant och utmanande projekt som lyckades.
Här kan du läsa blogginlägget om hur cykeln skapades.


Projekt i rasande fart

Skrivet av Ulf Lassander 04.11.2019

För en tid sedan sågade jag sönder en hörnsoffa som blev två divaner.
Nu har jag fått händerna på två gamla stolar som jag ville
väcka till nytt liv. 
stol1Tråkig, kantstött och skranglig.
stol3Redan med lite svart färg och ett nytt glänsande plyschtyg
börjar det nya livet ta form.

stol4
I kväll blev det dags för det ”lilla extra”, ett kantband som
gömmer bort stift och sömmar.
Den här makovern kostade inte många euron. 


Revydags

Skrivet av Ulf Lassander 25.10.2019

Nu börja revytiden ute i bygden. Kulisser byggs och det tränas för fullt.
Även i år är jag med på ett hörn med Smedsby uf:s kommande revy.
Bilden växer fram och helheten börjar tar form.


hotell 7D

I år har även salongen anpassats för rullstolar och dessutom
fått en läktare. Mitt andra projekt var hörnsoffan som blev två divaner. Den finns här.


Revydags!

Skrivet av Ulf Lassander 19.10.2019

Som vanligt har jag en hel del projekt på gång.
Just nu förutom Röda Korset så är de kommande Smedsby Uf:s vinter revy som gäller.
Tog på mig uppdraget att vara med och få skapa scenografin.
Revyn utspelas på ett **** stjärnigt hotell i Helsingfors.
I den behövs bland annat två divaner,
ja, ja Uffes Kitchen är så mycket mera än mat och resor.

Råkade via facebook få tag på en hörnsoffa. Den skall slaktas!


hornsoffa
snittetMånne det är här snittet skall sättas? Men någon gång är alltid första gången.

15mm 72dpt 1Det är det här som är på gång. Håller också på att
bygga roomservice vagnen.

delningOkej, ingen återvändo.

sagasTusan om man hade en aning om vad man gör. Men nu skall det sågas.
tusagadNu börjar självtron växa, ser slutet i tunneln.
nyagavlarEfter delningen behöver delarna också några nya förstärkta gavlar.
divan2Den första divanen klar. Helt bra resultat.
divanerLämnade inte mycket över efter soffslakten.
Det här blir bra i revyn Hotell Liggaren