Hemleverans från Italien
Det hade just börjat ljusna i Malax då den välbekanta varubilen backar in på gården.
Det är en ny leverans med vin från Italien.
Vingården Fratelli Vogadori finns utanför Verona, har köpt tidigare vin från gården också.Här ordnas fest provsmakning, fester och B&B.
Mäktig infart och utsikt över vackra landskap.
Här finns det vin så det räcker.
Dagens leverans är en Corvina Veronese från 2018. 14%
Nu åker de ner i källare för kommande mys.
Såsen bestämde menyn
I går kväll svängde man ihop en rejäl pepparbiff med stekt rödkål ovanpå.
Inget svårt i det men att få till en pepparsås som skulle duga var utmaningen.Vilken höjdare!
Klyftpotatis och baby broccoli. Amarone vinet gjorde också sitt.
Tur man gjorde så mycket sås att det lämnade till följande dag.
Nu var också söndagens meny klar.
I kväll blev det stekt kyckling i bland annat rödapelsin juice och sötsur sås.
Pommes och såsen från i går med tillsatt grädde med löksmak.
Kvällens dryck blev et vin av ERNST från Toscana, överraskande gott.
Den sista såsen slickade jag i mig med några potatisar.
Såsens recept:
Mortla 1/2 msk rosépeppar, svartpeppar, vitpeppar och grönpeppar).
Mängden avgör du själv hur het du vill ha såsen. Jag tog till lite mer.
Bryn pepparn tillsammans med 2 msk smör.
Tillsätt 1 dl creme fraishe.
1 msk tomatpuré.
1/2 bit buljongtärning.
Låt småputtra i några minuter.
Spä på med grädde om du vill ha en rikligare sås.
Ha det gött!
Guld på nyårsbordet
En leverans från Italien backar in på gården passligt till nyår.
Det är en guldmedaljör som levereras.
Vingården Sanfeletto grundades i början av förra seklet och har nu utvecklats från traditionella bulkviner
som såldes i lösvikt i massiva träfat och hälldes sedan upp i glasdemijohns för slutlig leverans till kunderna.
Efter åren började också de första flaskorna med bubblig Prosecco dyka upp.
I dag är det högsta kvalitet som gäller. Den långa listan av internationella priser som Sanfletto
har tilldeltas är ett bevis på filosofin i vinskapande är framgångsrik och resulterar idag
i att Proseccon kan njutas i 15 länder på 4 kontinenter.Härliga landskap som ur en saga.
Vingården ligger i San Pietro di Feletto, en charmig by bland kuperande åsar
halvvägs mellan Venedig och Dolomiterna i nordöstra Italien.
Det är uteslutande här som Prosecco når toppen av sin kvalitet och förtjänar
den högsta certifieringen för ett italienskt vin, "Benämningen av kontrollerat och garanterat ursprung".
Sedan 2019 har kullarna i Prosecco Conegliano-Valdobbiadene inkluderats på
UNESCO:s världsarvslista som ett "kulturlandskap".Vacker sommarbild, idag är det bara +7 grader i området och
vinrankorna står nakna. Men vi håller oss med sommarkänslan.
I området Valdobbiadene har tiden stannat
och de extrema backarna tvingar vinodlarna att utföra de flesta uppgifterna i vingårdarna manuellt
och därav den höga kvalitén.
Guldmedaljen?
Proseccon som jag fick i dag är Conegliano Valdobbiadene DOCG
representerar toppen av kvalitetspyramiden i Prosecco.
Vid den internationella tävlingen CSWWC
(världsmästerskapen i champagne och mousserande vin)
belönades den första årgången av "SANPIERO" med GULD medalj.Vingården har haft ”flyt“ i tävlingen och kan stolt visa upp
en hel rad av årets medaljer.Min lilla låda med sex flaskor åker nu ner i vinkällaren
och får invänta nyår. Kan bli både fisk och havskräftor till
denna ädla dryck.
Paolo och Imelda från Sanfeletto önskar dig också ett Gott Nytt År.
Snögrillning
Äntligen fick man ställa sig vid utegrillen och känna dofterna.
Hade laddat upp med en kycklingfilé till gumman
och tre rejäla lammracks till mig själv.Lite kallt i blåsten men mysigt.
Äntligen fick man de smaker man saknat.
Chèvre ost och grillad rosmarin.
Sallad med vitlökssås.
Mums!
Dagens julboost
Om man nu skulle ha glömt att julen står för dörren
så var jag i dag till min hovleverantör av sommarblommor,
Söderlunds Trädgård i Övermark.
Nu var det julblommor som gällde.Härliga julstjärnor i olika färger och storlekar.
Rejäla amaryllis, vita, rosa och röda men finns en hel del annat också.
Nu fick jag en rejäl julboost också med mig hem.
Nu gäller det bara att få rum för allt vackert.
Trött hem får nytt liv
Den senaste tiden har gått åt till att uppdatera en trött lägenhet till mysig tvåa för ett ungt par
i Vasa som vill flytta in på favoritstället Brändö.
Röda Korset Vasa svenska avdelning råkar ha en tvåa intill torget
men den var rejält sliten. Blev faktist lite chockad då jag skulle granska den.
Se själv!
Några år med hårt leverne har satt sina spår.
Före senaste uthyrningen var den ytfixad och stod nog på tur för kommande renovering.
Men, allt går att ordna.
Mitt motto: Man skall inte hyra ut någonting som man själv inte kunde bo i.
Förutom att köket åkte ut (spisen också på väg ut) så skalades lokalen naken på alla tapeter.
Väggarna spacklade upp och slipades.
För projektet anlitades samma företag TR Byggtjänst i Malax som jag själv hade
för att bygga min spa-terrass.Själv fungerade jag som övervakare, bollplank, springpojke och transport företag.
Här backar jag in det nya vinylgolvet. Tungt till tusan men min gamla Toyota Rav 4 fixade jobbet.Att få väggarna jämna och raka behövdes en hel del spackel och slipning.
Tapeterna tog också bort en del av det gamla spacklet (dålig kvalitet).Golvet gick däremot på räls. Ett bra vinylgolv från Vasa Färg med färdig
gummiyta undertill. Det underlättade mycket och ger en tystare lägenhet.
Det är också tacksamt för eventuella ojämnheter i betonggolvet,
nu lämnade vi dock den gamla plastmatta under.Äntligen dags för tapeter. Här är det sovrummets fondvägg som får ögonfröjd från Boråstapeter.
Golvet är hela tiden väl täck med papper och skivor för att inte skråmas.
Lägg märke till hur rent det är i lägenheten trots att byggandet är i gång.
Tummen upp!Alla gamla golvlister byts ut till nya och fräscha.
Äntligen backar köksleveransen in på gården. Under samma dag bärs köket in och monteras.
Nu är det intressant på riktigt.
Men, alltså!
Målade mdf-dörrar, stiliga handtag, metall skiva mellan skåpen och
en bänkskiva som är ton i ton med nyanserna i golvet.
Ny varmluftsspis, fläkt och diskbänk med kran.
Måste ju påminna om att det är en hyreslägenhet!
I hela projektet deltog också företagen DB Rör, JAP-Sähkö och P. Hietamäki Kaluste.
Produkterna är från: Vasa Färg, K-rauta och Gigantti.
Vi hade kick off i början på oktober och i dag 17.12 överlämnas nycklarna.
Ett bra samarbete under rådande corona tider och leveransproblem.
Litet men gullit sovrum med utsikt mot biblioteket i Brändö.
Ja, elementen och fönsterkarmarna är också nymålade
Listarbetet ger också hela vardagsrummet en genomarbetad känsla.
Toaletten skurade rejält och fick en ny modern LED-spegel.
Bastun fick också en turbo-rengöring och allt gicks igenom.
Även hallen piffades till. Alla eluttag och knappar granskades och byttes ut.
I dag skrev de unga paret under hyreskontraktet och såg verkligen fram emot
att få flytta in i nytt hem till jul.
Uppskattar att hela renoveringen går på runt 15 000 euro.
Det är större glädje att giva och skapa än att bara lyfta hyra.
Huset blev kallt!
Trevlig julfest i går men morgonen var inte så rolig.
Vattencisternen i huset hade gått ner till 30 grader och skall vara 80!!!
What!
Efter en snabb genomgång visade det sig att en av cirkulationspumparna
hade sagt upp.Den hade över 20 år på nacken och lade av.
Men hur hittar man en ny på lördags morgonen?
Ringde till de rörmokare jag kände till men ingen svarade.
Onninen och Hanakat i Vasa hade inte lördagsöppet och K-Järn hade inga i lager.
Temperaturen sjunker.
Fick börja tänka i nya banor. Satsade på att kontakta Sanifast i Malax
för att höra om de hade något kontaktnät som jag inte kände till.
Jo, Sami Salonsaari var på väg med skräp till Stormossen och hade en kontakt på
Fågelberget som kanske hade dem i lager.
Under tiden plockade vi bort den söndriga.Vi fick ju boilarrummet städat på samma gång.
Ett par timmar senare körde Sanifast in på gården och levererade en ny pump.
Plugga in, skruva ihop och värmen började sprida sig i golvvärmen.Vilken härlig känsla att få problemet snabbt löst under en lördags morgon
med rejäla minusgrader ute. Samtidigt fick jag info om
att Toms Rör i Korsnäs också hade pumpar i lager.
Vad lär man sig? Jo, att ha ett kontaktnät som garanterar att
man inte står handfallen då problem dyker upp.
Tack till alla som hjälpte till och
Sanifast - bästa kontakten!
Att bygga ett ute SPA
Årets största satsning blev att förverkliga en mångårig dröm om ett eget ute spa.
Redan medan vårblommorna skulle slå ut i blom googlade och skissade jag upp olika förslag och idéer.
Ville dock att blommorna skulle få blomma ut innan jag satte spaden i jorden.
Slänten intill garaget var en bra plats och har sol
nästan hela dagen och bra vindskydd av skogen.
Den var som gjord för en spa-terrass.Kilstenarna flyttades på plats redan då vi byggde år 1996, som blev en kant för rabatten.
Här har jag spänt ut snöre för att se hur mycket yta ett spa kommer att ta.
Hur mycket terrassutrymme runt omkring vill man ha?
Äppelträdet till vänster skulle vi inte ta bort, så bredden var också given.Sjukskriven efter blodpropp, men projektet skulle gå vidare.
Sakta, sakta ett par skottkärror per dag då gräsmattan och rabatten grävdes bort.
Ville få bort all sten i marken för att badet skulle stå stadigt och inte påverkas av tjäle.Avrinningen från stupröret ville jag flytta på så att det
skulle komma in under terrassen och inte ta onödigt terrassutrymme.
Bara att gräva upp, förläng rör och isolera på nytt.
Dags att börja fylla gropen. Tur man har traktor till förfogande.
I med en markduk som förhindrar ogräs att växa igenom
men också ger en extra stabilitet åt markbädden. Den grovkorniga gruset hjälper
också till avrinningen så att det inte står vatten under grunden och badet.
Gropen fylld och nu dags att vibrera så att gruslagret blir så kompakt och stabilt som möjligt.Nu inväntade jag min terrassbyggare och samtidigt går vi in i en regnperiod.
Jag skulle inte vilja bygga i regn så därför satte jag upp ett regnskydd
över hela arbetsplatsen. Jag gjorde också en markeringen på marken där badet skulle stå.Hade tänkt anlita lokala företag så långt som möjligt. Byggprojektet föll på
TR Byggtjänst som bor ett par kilometrar ifrån oss. Hade fått tips om honom av ett annat
byggföretag som redan hade fullt upp. Det gäller att hitta partners som förstår vad du vill ha
och vad du skissar och planerar. Den här firman förstod direkt.Nu placerade vi ut isoleringsskivor (Finnfoam 50 mm) innan gjutformarna spikades ihop.
Tobias Rosengren (chef för bygget vid sågen) plockade fram den ena sågen efter den andra ur kärran.
Han hade också inkallat Juha som hjälp för projektet.Sedan blev det dags för gjutning. Det gick åt en hel del säckar torrcement
för dessa plintar.
En sen kväll dök gummans släktingar upp och hjälpte till med att lyfta badet på plats.
Stort tack till Kristian och Daniel för det.Tur att man inte började ensam med detta projekt. Jag har inte så här fina maskiner att jobba med
och det skulle inte finnas orsak att börja köpa nya maskiner.
TR Byggtjänsts maskiner är nästan alla sladdlösa och fungerar jätte fint.
Jag lät proffsen sköta sitt jobb och hjälpte bara till med att bära fram och plocka bort.Att få ihop ett stabilt underrede är ingen vetenskap men
det tog mycket tid för att få alla bitar och vinklar att stämma.Tur att man har nära till det mesta. Malax Byggmaskiner levererade det mesta direkt hem,
och tog någonting slut var det bara att hämta.Mitt i allt byggande kom gumman med ett önskemål om en trappa som inte alls var
planerad från början. Byggarna nappade direkt på idén och en dag senare började trappan ta form.
Härligt med flexibla jobbare som kan se lösningar i det mesta.Framför badet skulle vi ha ett staket men det ändrade vi på. I stället blev
det ett staket bakom som en fondvägg och ett mindre element på garageväggen
för att binda ihop allt som en helhet.Nu var det bara elektrikerns jobb kvar. Även han är en lokalt företagare.
Installation av badet och diverse lampor.
Det började närma sig och spänningen steg.
Spa-premiären skedde i regn. Men i kväll var det dags för lite mera relax.Blev en riktigt mysig del av huset, jag är så nöjd. Ser du stupröret på garageväggen som
nu går direkt ner genom terrassgolvet.
Spa-badet köpte jag på webben och blev en liten chansning då de första leveranserna
hade fastnat på tvären i Suezkanalen i mars. Men den som väntar på någonting gott...Nu saknas det bara lite musik. Det får bli nästa projekt.
Skål!
Händelserikt veckoslut
Under fredagen avslutade jag byggandet av mitt ute SPA, kommer ett eget inlägg om det senare.
Kvällen avslutades med en vinprovning hos Vinsällskapet i Vasklot.Saku Railio som har Bank Food & Wine i Vasa stod för maten med
flera olika sallader och en mustig oxgryta som varmrätt.
I glasen hälldes det upp tre vita och tre röda viner från ”Alkos högre hyllor”.
Priskategorin låg då på +- 50 euro flaskan.
Av rödvinerna avslutade vi med ett Amarone (39,90 €)
och ett Napa Valley-vin (64,98 €). Vilken kväll!
Lördagen började med en promenad bakom huset som gav ett trevligt resultat.
Och mera finns.Senare under kvällen var det dags för premiären av Smedsby uf:s fars Full Beredskap.
Jag hade även denna gång fungerat som scenograf och
det gjorde det hela mer spännande.
Allt gick bra och publiken skrattade. Vackra tackord och applåder.
Söndagen blev lite tam. Nåja, lite shopping vid Plantagen, schaktning av grus på gården,
installation av Röda Korsets Första hjälpen bil som kom för förvaring och
lite dator pyssel på småtimmarna. Så mycket man hinner med då farten är uppe!
Överraskningen blev att gumman hade fixat maten.
En gammal beprövad rätt från tidiga 90-talet.
Grekisk frestelse som vi i tiderna bjöds på vid Vasabladet som lunchalternativ
från företaget Berg & Granskog. Receptet har hängt med och tolkats om och om igen.Vinet är rekommenderat av Pia på Alko och passade bra till.
Efterrätten blev en ny bekantskap.
I grunden en portugisiskt ”bakelse” men hade fått
ny ingrediens via gummans kollega på Dermoshop.
Nu fanns det med stekta äpplen i socker och kanel.
Den gör vi om och utvecklar kanske med en bit vaniljglass.
Smaklig roadtrip till K:stad
Vi kan kalla dagen för en födelsedags middag. Men denna gång gick roadtrippen till Kristinestad
och min vän Kurt Roos vid Crazy Cat invid torget.För min del blev det sniglar till förrätt. Gumman tog en kantarellsoppa. Höga poäng för båda.
Menyn innehöll så mycket gott, men i dag hade
jag spetsat mig på plankstek Alabama, ett bra val och supergott.
Måltiden avslutades med en dubbel espresso.
En snabb blick in i vinkällaren. Här fanns det också mycket godis,
men så är ju Kurt också sommelier sedan många år.
Den här trippen gör vi absolut om, då skall jag ha stekt lever.