uffeskitchen ul

Gädda på två sätt

Skrivet av Ulf Lassander 01.09.2020 | 1 kommentar(er)

Senaste veckoslut resulterade i två gäddor i kylrummet.
Nu har jag ätit gädda till lunch i två dagar.
Måndag: Den mindre gäddan fylldes med citron, svartpeppar och basilika.
gadda pa grillKanske grillade den lite för länge, men åt upp hela fisken.
grillad gaddaDen vita klicken är en Creme bonjour ost (gräslök/dill) som jag
blandade med pepparrot.


Tisdag: Gäddmedaljonger i tomatsås. En helt egen test som blev riktigt bra.
Smörad ugnsform, i med en hackad lök, två kluvna vitlöksklyftor, tomatkross, kapris, basilika och
det som var kvar av måndagens creme bonjour ost.
Detta fick puttra i ugnen ca 15 minuter.
Sedan satte jag ner gäddan och lite vittvin.
Tillbaka in i ugnen ca 15 minuter.
tomatform2Nu börjar det dofta Medelhavet igen. Medan fisken är i ugnen
kokade jag lite italiensk pasta.
tomatgadda
Det här smakade gott på riktigt.
Kunde tänka mig att göra det här på nytt med torsk och räkor.


Helt galen effektiv söndag

Skrivet av Ulf Lassander 30.08.2020

Kategorier:

Hade varvat ner med hela villa avslutningen, tog det lugnt i stället.
Men vilken effektiv söndag det blev i stället.
Började dagen med att plocka äpplen.
appelplock
Fast vi har mustat det vi behöver för ett år, ville vi ta vara på den frukt som gården ger.
appellador3Första omgången blev 4 fulla lådor, men totalt blev det 6.
De körde vi direkt till Lalles Gård i Veikars.

På samma gång fördes fallfrukten (efter sortering) till Kerstins får.
Fåren gillar äpplen för nu skall de ”banta” inför slakt och få en godare köttsmak.

farapple

Som om inte gårdagens gäddor räckte till så blev det en sväng via villan i dag också.

gaddorgaddrens

Helt sjukt. Jag hade inte hunnit ro ut till stället då gumman på andra kastet drar upp en igen.
Nu får det räcka, nu åker vi hem för att fixa mat...bara bastun först.
CajungrillJag hade planerat cajunkräftor inför kvällen. Hon fick gratinerade havskräftor.
cajunpannaHär puttrar det gott om lök, basilika, persilja, vitlök, olja, chorizo, kryddor, majs och kräftor.
Såsen är tomat, krossad tomat, tomatpuré, olja, citron och vitt vin.
cajunrattTror vi båda blev lika nöjda. Smakade bra med lite batong till för att få upp den sista såsen. 


Glass från Åland

Skrivet av Ulf Lassander 30.08.2020

Kategorier:

Gillar härliga storyn. Nu fick jag tag i en godbit med nytänk.
Det börjar med att Fanny Lindström är licensierad PT med över 15 års erfarenhet inom träning och hälsa. Hon har jobbat fram Fananammas egna träningskoncept “IT” där fokus ligger på att utmana både psykiskt och fysiskt.

Vilket gäng!
glassteam2
Men hon hade en dröm om att kunna njuta av en härligt god glass varje kväll efter ett tungt träningspass.
Den drömmen blev sann.

glassburkar
”Riktig glass för ett hälsosamt liv”...får inte riktigt glass och hälsa att hänga ihop.

 

Så här berättar de själv om sin glass:
Vi är mer än stolta över vår glass som är gjord från grunden på finsk grädde,
finskt protein och äkta kärlek. En lågkolhydrat glass utan tillsatt socker eller annat skräp.
Som sötning använder vi erythritol; en kalorifri naturlig sötning som utvinns
genom en fermenteringsprocess. Våra glass påverkar därav inte ditt blodsocker
och håller dig stabil och fin. Fananammas FANtastiska Livsstil är rörelse glädje,
äkta näring och starka tankar som tillsammans formar ett liv som är värt att leva.


Men på Åland lyckas man göra det. Blev uppmärksammade i Ålandstidningen.
glassfanny
Om de nu erövrar Finland (riket) så var finns den då att köpa?
Här i Vasa regionen namnges dessa ställen:
CM/Stenhaga, K-Market i Vörå, Sundom, Malax, Piffi/Smedsby.
Kanske man borde testa och bli lite mer hälsosam.


Fish and chips hemma

Skrivet av Ulf Lassander 23.08.2020

Kategorier:
Taggar:

Så var det i kväll dags för en vinterfavorit, fish and chips.
Nu får vi bara se till så vi inte föräter oss på detta.
Brukar använda fryst torskrygg men i något skede testade vi
Fionors Torsk som fryspaket, blev riktigt gott.
torskfilePanering: vetemjöl, ägg och sedan pankogryn.
Fritering görs i en vanlig wokpanna fast det finns fritös i huset.
Pommes, aioli (egen) och smörslungade ärter.

Här ett tidigare recept på samma rätt, men med ättiksgurka.

fishandchips4


Besök på musteriet

Skrivet av Ulf Lassander 23.08.2020

Så var det dags för första besöket till Lalles Gård i Veikars för att göra äppelmust.
6 lådor nyplockade äpplen kördes till Veikars i går, fast jag hade bokat tid till tisdag.
Tänkte att de får musta dem om det kommer några luckor i tidtabellen.
Efter några timmar hemma kom meddelande om att musten stod färdig.
appellador2
Ingen fallfrukt, den har vi kört till en fårfarmare.
appelboxar95 kg äpplen blev 19 lådor färdig must.
appelmustFin färg och god smak. Tänk att denna dryck hängde i trädet i går.
Det blir nog en tur till on nån vecka då de andra äppelträdens frukter blir mogna.
Denna sats räcker nästan ett helt år.
 
Här fjolårets inlägg med hur musteriet ser ut.

Samtidigt passade vi på att skörda lite stickelbär och ärter.
skord6


Matresor från soffan

Skrivet av Ulf Lassander 17.08.2020

En hel del resor har blivit avbokade detta år, men det hindrar mig inte
att uppleva smaker och delta i matresor från soffan. 
Välj ut någonting gott, googla och ta reda på historien om företaget
och regionen. Finns mycket intressant att dyka ner i.
Dagens lunch blev en italiens pasta (som jag skrivit tidigare om), och
en burk chilimarinerade musslor.
Nu satsar jag på musslorna och nonchalera inte konservhyllan i butiken.
musslor13
Pasta, musslor med spad, tomater, basilika, persilja parmesanost och
gårdagens batong som sög upp musselspadet.
calvo askEn anspråkslös ask men med stora smaker 
och rikligt med hälsosamma B12 vitaminer.

Längst västerut i norra Spanien ligger Galicien. Här i Carballo, norr om
”huvudstaden” Santiago de Compostela, 
grundade Luis Calvo Sanz sitt lilla företag år 1942.

carballo map
calvo historyI dag är Calvo ett internationellt bolag vars produkter säljs i över 60 länder.
För egen del skall det alltid finnas Calvos musslor och tonfisk i kylrummet.

Galiciens kust med sin generösa tillgång på fisk och skaldjur inbjuder också till stora gastronomiska upplevelser,
som i Portugal. Den blåa Atlanten dukar upp och låt fantasin ta över.
carballo2carballo


Friluftsliv

Skrivet av Ulf Lassander 17.08.2020 | 1 kommentar(er)

Gumman har ett skogsområde som bör gallras och innan dess skall gränserna huggas upp.
Hållit på att tyda gamla kartor. Tyvärr är området inte ännu registrerat på Skogsvårdsföreningens
kartsystem så inga nyare kartor finns för skiftet.
rasten riktningDen här råstenen låg omkullvält så den uthuggna siffran låg mot marken.
Borde stå 35. Stenen var så tunga att jag mäktade inte resa upp den
utan fick ta mobilkameran till hjälp.
Sedan var det att analysera terrängen och få fram en rå som sträcker sig 1,2 km i pilens riktning.
rasten54
Väl i den andra änden så fick man gräva fram den råstenen som var helt överväxt.
Här syns 34 mycket tydligt.
rasten35
Den karta jag hade tillgång till hade inte så mycket information.
Fanns en kopia men några diken inritade och de hjälpte en del.
karta2
Dagens belöning var en tydligt upphackad rå och ett rejält grillat kycklinglår,
råstekt potatis med lök och kantareller, sallad och basilikakräm.
grilladkycklinglar


Finns sol fast det regnar

Skrivet av Ulf Lassander 23.07.2020

Tidningarna skriver om en bra bärskörd, och det stämmer. Blåbär finns överallt. 
Men, skogen börjar också bjuda på andra delikatesser.
Tog en morgon en tur innan jobbet (steg upp klockan 04).
Kantareller har börjat titta fram och några Karl-Johan svampar.
De små gula solarna i mossan lyser upp till och med i mossan då det regnar.
skogTyst och skönt längs gamla traktorvägar, den här var dock nykörd.
svamp kalleLättast är att putsa dem färdigt i skogen så är det bara
att skära upp dem hemma. Blev en kort skogstur men resultatet
räcker bra till två varma smörgåsar.
svampsmorgasSvamp, lök och korv stekt i smör. Peppar och salt och lite hackad saltgurka.
Det stekta ägget är ett måste.
Råkade inte ha någon persilja men det skulle det också ha varit.
Gick bra utan.


Skyddsutrustning

Skrivet av Ulf Lassander 16.07.2020

Corona skärmen är mitt senaste projekt. Blev kontaktad av ett äldreboende som ville ha
hjälp med att få en stabil besöksskärm mellan anhöriga och klienter.
Den skall placeras på ett bord och gå att torka av.
Trä, plexi, lite rundstav, silikon och färg.
Den första prototypen dissade jag själv, blev för vinglig och svag.
Äldreboende andas gammal stil så den fick bli i samma anda.
Dessutom ville jag också göra en design som inte påminner om sjukhus
och sterilitet. Fick mera vara åt det sommar romantiska hållet.
 coronaskarm2
Kul att få fundera ut lösningar som man aldrig tidigare gjort.
Ser väl mysigt ut då man skall få anhöriga på besök.
Fokusera på mysfaktorn och ta bort fokus på coronan.
Fram med söndagsporslinet och spetsservetter.
uppdukat vbl


Ordning i vinkällaren

Skrivet av Ulf Lassander 12.07.2020

I samband med att coronan drog igång började jag också köpa in lite vinlådor från Italien.
Trevligt att få testa på viner som inte finns på Alko och
fördjupa sig i vingårdarna.
Men, alla dessa papplådor gör att man inte får någon helhetsbild av vad man har i källaren.
ladorDetta skall åtgärdas. Har en 70-tals pinnsoffa som skall göras till ved men
tycker att virket är för bra för att sågas sönder.
Men som material för någonting nytt fungerar det bra. Nu skall vinkällaren kompletteras med mera hyllor.
stativSidostativen börjar formas. 

hyllorraaDesignen växer fram och vinfacken testas med tomflaskor.

hyllormalade

Det är färgen som gör allt. Ser skapliga ut.
kallareNu börjar det se ut som det skall. Ännu ryms det några lådor.
Borde komma en eller två lådor i veckan som kommer.
hylla33Kostnaden för dessa två hyllor blev 30 euro d.v.s priset för vad en ny slipmaskin kostade.
Material som virke, skruvar, lim, färg hade jag sedan tidigare projekt.