uffeskitchen ul

still going

Skrivet av Ulf Lassander 14.05.2015

Kategorier:

Dagens trädgårdspyssel blev att få igång den gamla jordfräsen som vi hittade på tippen för ca 17 år sedan. Har gått som klockan sedan dess trots att den stått uten största delen av året. Motorn har vi väl nog bytt men det är en gammal motor från en gräsklippare som rostat sönder så det är återvinning som gäller :) I dag var det bara lite ny bensin och olja som behövdes innan den hostade igång och fräste upp potatislandet. Nu får det vila till veckoslutet då jag kör över det igen.

 

jordfras2


träningsrunda

Skrivet av Ulf Lassander 14.05.2015

Kategorier:

Dags för en träningsrunda med kameran. En sväng runt gården för att se hur mackapären fungerar.

karleksort

ormbunke2

bergenia

pasklilja

parlhyasint

rododendron

visippa

ved

Tacksamma objekt som står stilla :)


Bloggmaskin

Skrivet av Ulf Lassander 13.05.2015 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Hastigt och lustigt dök det upp en ny bloggleksak. I morgon börjar jag installera och testa. 

 

nikon2


Basilikaodling

Skrivet av Ulf Lassander 10.05.2015

Kategorier:

Så var det dags att skola ut (omplantera) den basilika som jag sådde 2 maj, den har vuxit som sjutton. I själva verket är den en aningen liten ännu för omskolning men under de kommande veckorna före resan rill Grekland kommer att ha fullt upp så det passade bra i dag i morgonsolen.

24 krukor med vanlig basilika och 12 krukor småbladig klotbasilika. Sen kom det till några urnor med sommarblommor som jag inte riktigt vet vad det är, nån grekisk sort som skall dofta om kvällarna och locka humlor till sig. Tiden får utvisa.

 

basilikaplantering2


Solgrillning

Skrivet av Ulf Lassander 18.04.2015

Kategorier:

Härligt att få stå i solen och tillreda mat. I kväll blev det som vanligt ett spett med kyckling och choritzo och tre lammribs. Nackdelen: samma tråkiga bilder. Fördelen: jävligt god mat.

Fördelen vinner :)

grilldags2

Dags att tända grillen. Chorizo korv, kyckling, sparris, lamm. Marinad med soja, timjan, rosmarin, citron, olja och vitlök. Peppar och salt hör till.

borjar bli grillat

Börjar bli klart. Vilken doft!

grillat lamm

Om det blev gott i kväll igen :) 


Vinodling hemma

Skrivet av Ulf Lassander 02.04.2015

Köpte lite påskblommor på Plantagen i går och kunde inte hålla mig från att också köpa en vinranka. Det lilla livet är en Vitis vinifera. Härdigheten är det lite si som så med men tänkte att den skulle få stå i urna på terassen eller nere vid växthuset. Har nog tänkt på att skaffa några till men då skall jag aboslut till Wickmans Planskola i Närpes. Har en vinstock som står utomhus och i den hänger det ännu några gamla klasar från i fjol.

Den som jag nu köpte borde få ljusbruna/rosa druvor. Den som jag har ute på friland och inne i växthuset har mörkblåa och påminner mer om blåbär än vindruvor :)

vinranka

vinranka malax2

Så här såg det ut i växthuset i fjol och så brukar det oftast göra. Rankan täcker hela taket och växer hejvilt. Har t.o.m gett blad åt en kompis som ville göra grekiska dolmades, blev helt bra :)

kroatien vin

Så här såg det ut i fjol på läsarresan till Kroatien. Här druvtransport på lilla ön Susak.


Smakbyn, vilken kockkväll

Skrivet av Ulf Lassander 27.03.2015

I skuggan av Kastelholm ligger Smakbyn, målet för min resa. Jag skulle delta i en kockkväll med kocken Michael Björklund. Smakbyn impade på mig redan vid första anblicken med sina rejält tilltagna utrymmen och otroliga rymd.

1 kastelholm

2recept

3.smakbyn

Nio personer klädde på sig sina förkläden och högg in på råvarorna.

byxning

Här byxas abborfiléerna innan panering.

abborre

Pankopanerade filéer. Men kanske ni borde få veta mer om förrätten?

Förrätten: Pankofritterade abborrfiléer i kräft- och ål-meistersås med pepparrostade morötter. Kräftbuljongen kokades på havskräftor.

forratt

file.rens

Nu dags för rensning av nötfilén. Alla hinnor och senor skulle bort. Det här vara också min punkt. Men jag fixade min filé och drog vidare med kameran medan flickorna gjorde sin.

fileer

Sedan skulle filéerna gnidas in med salt. pepper, rosmarin och timjan.

 

4micke i kok

Kocken Michael deltog flitigt i alla moment. Här förklarar han stekningen innan filéerna åkte på hällen för att snabbt brynas.

 

kantarellerTill varmrätten serverades också en Grönsaksragu på gula morötter, sidfläsk och kantareller etc.

 

potatis

Potatisterrinen klar och dags för en stund i kylen. Innan servering skulle den in i ugnen i 10 minuter på 150 grader.

Varmrätt: Örtstekt oxfilé med vitlökssky. Serverades med Tomataioli, Bearnaisesås och Pepparsås. Till detta även Grönsaksragu på bönor, sidfläsk och kantareller. Där till en Potatisterrin.

fileratt

 

efterrattHär testas efterrätten och Chokladfondanten.

Efterrätt: Creme brule med syrlig hallon sorbet, Chokladfondant med vaniljglass och citrussallad samt snickerskaka och Apelbrandsmaksatt äppelkompott

fondante

stege

Inget med maten att göra men ett exempel på alla de trevliga detaljer man kunde vila ögonen på medan man njöt av den goda maten.

kockarna2En trevlig kväll som tog alltför snabbt slut...vi höll på i fem timmar. Mätt blev man, det kan jag lova.
Är du intresserad av nåt motsvarande så tveka inte. Go for it!


Stallhagen kan öl

Skrivet av Ulf Lassander 24.03.2015

Under veckoslutet besökte jag Åland. Ett ställe jag absolut ville besöka var Stallhagens bryggeri. Bryggeriet grundades år 2004 och tillverkade det första året ca. 40.000 liter öl, i fjol var produktionen uppe i över 700.000 liter och redan nu börjar det blir trångt i vissa utrymmen. Stallhagen ägs av 1600 aktieägare av vilka de flesta äger 1 till 2 aktier var, så det räknas som ett familjeföretag som ägs av ”familjen Åland”. I bryggeriet jobbar i dag ca. 10 personer och då det gäller att packa flaskorna i lådor så plockas det ca 2500 flaskor i timmen, så undan går det.

stallhagen 2

stallhagen 3

Det var inte bara jag som vandrade omkring i bryggeriet. Träffade också en grupp österbottningar som jag hängde på med på rundvandringen.

stallhagen 4

 stallhagen 6

stallhagen 7

stallhagen 8

Det ryms 3500 liter öl i bryggverket och tar 8 timmar att brygga ölet till en klibbig, alkoholfri vätska. Blandningen sker för hand och det ger Stallhagens öl en egen själ med småa variationer från sats till sats.

stallhagen 9

stallhagen 10

stallhagen 11

Besöket avslutades med ölprovning men den kunde jag inte vara med på för det fanns mycket mera på dagsprogrammet som jag återkommer till i andra inlägg.


skönt uteliv

Skrivet av Ulf Lassander 13.03.2015

Vårvädret börjar locka ut oss men ännu möts vi av kalla vindar. Då vet jägaren bäst hur man skall klä sig. Minns senast då det var inne att klä sig i jaktkläder och gå ut på en citypromenad på några timmar. Sedan dess har materialen utvecklats och det mesta gått ner i pris. Nu har vi en ny trend på gång med rejäla utekläder som är framtagna för långa stillasittande jaktpass. Här ett litet plock ur Egelsons webbshop i Falkenberg.

 

jakt


VEDTRANSPORT

Skrivet av Ulf Lassander 12.03.2015

Kategorier:

Så här inför villa säsongen skulle det vara kul att hitta något nytt och stiligt sätt att transportera ved. Yes, för 700 euro finns denna tysktillverkade metallkärra med vedhäck. Känns lite överpris men om man inte själv kan tillverka en så är det bara att betala. Skulle vara kul att se ett alternativ i trä.

vedkorg