uffeskitchen ul

Smaklig roadtrip till K:stad

Skrivet av Ulf Lassander 18.09.2021 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Vi kan kalla dagen för en födelsedags middag. Men denna gång gick roadtrippen till Kristinestad
och min vän Kurt Roos vid Crazy Cat invid torget.
uffe crazyFör min del blev det sniglar till förrätt. Gumman tog en kantarellsoppa. Höga poäng för båda.
alabamaMenyn innehöll så mycket gott, men i dag hade
jag spetsat mig på plankstek Alabama, ett bra val och supergott.
Måltiden avslutades med en dubbel espresso.
espresso
En snabb blick in i vinkällaren. Här fanns det också mycket godis,
men så är ju Kurt också sommelier sedan många år.
vinlager
Den här trippen gör vi absolut om, då skall jag ha stekt lever.


Schnitzel på kyckling

Skrivet av Ulf Lassander 05.09.2021

Senaste tiden har ja experimenterat med att göra wienerschnitzel på kyckling
och det har blivit så gott. I går var det dags igen.
En liten men viktig ingrediens är dijon senap som skall penslas ut på en sida
av den utbankade filén.
paneringPeppar och salt. Ett dopp i lättvispat ägg och panering i pankomjöl (blir kripigare).

stekningStekning i lite smör och olja. Går snabbt tack vare den tunna schnitzeln.

schnitzelKlyftpotatis på dagsfärska potatis ur det egna landet.
En liten tomatsallad ur det egna växthuset.
En gräddfilssås med curry och dragon.
Schnitzeln toppad med den traditionella citronen, anjovisen och kaprisen.
Lycka till! 


En svamprunda gav skörd

Skrivet av Ulf Lassander 18.08.2021

Lovades regn och åska idag, det betyder bra svampväder (alltså får vara ensam i skogen).
For ut lite efter klockan 08.
Kom inte långt från bilen då den första familjen kantarell dök upp.
stor kantarell5
En till familj, och en till. Tittade bakåt och såg fortfarande bilen!
svampstalle1svampstalle2svampstalle3
Plockade i en papperskasse och den började bli mjuk i bottnen.
Hoppas jag hinner till bilen innan den går sönder.
kantarellskord2Det gick vägen ända hem, och håller med rubriken i Vasabladet ”Allt man behöver finns”.
Dagens skörd efter 2 timmar.
Nu ligger lammribbs i marinad och de får blir troligen
sällskap av kantareller nu till lunch.

 

Följande dag blev det en ny runda.
Resultat: två papperskassar med mera godis.
uffeinsta2 


Växthusdrömmar

Skrivet av Ulf Lassander 17.08.2021 | 1 kommentar(er)

Fick en förfrågan om hur växthuset ser ut just nu. Sagt och gjort, blev en runda med kameran.
dagsljusDet viktiga för mig vara att också få in en myshörna i mitt
10 kvm stora växthus. Odlar i krukor för att snabbt kunna få ut
eventuella sjukdomar och så är det lättare att hålla rent.
basilika9Basilikan börjar vara klar för pesto. Växer så det knakar men nu börjar den bästa växtperioden vara över.

druvor4Druvorna (Zilga) är fem fått färdiga. Brukar mumsa på dem till villa avslutningen.

rankor skottFinns också tre stockar som står på tillväxt i urnor.

gulatomaterplommontomaterAv tomaterna äter vi så mycket vi hinner. Brukar slinka ner några medan man grillar också.

flaskor5Murgrönan är främst som inredning men trivs som bara den.
Fjolårets murgröna flyttade in i huset där den växer och mår bra.

natten2Du som följer mig på Instagram har sett bilden tidigare.
Men även nattetid är mysfaktorn hög under vinrankorna.
Finns infravärme i taket om den skulle behövas


Väggtvätt och regn

Skrivet av Ulf Lassander 17.08.2021

Det är både mysigt och lummigt att bo intill skogen. Men det har också sina nackdelar.
Skogen släpper ifrån sig en hel del löv och barr som lägger sig på tak och i vattenrännor,
dessutom blir det snabbt alger på fasaden.
Är huset ljust så bör man tvätta fasaden ganska ofta.
Jag håller på som bäst med grönsåpa (Biltema) och BioComb (Tokmanni).
Gynsar med borstar av alla de slag och spolar med högtryckstvätt
och vattenslang. Tacksam för regn som också spolar av väggarna.
sapa
vagg2Det blir en viss skillnad i alla fall. Här skall nog den tvättade väggen tvättas lite mera.
Kolla hur grön stegen är, men blir som ny efter tvätt.


vagg1
Sedan skall det målas nertill på de mest utsatta ställen där snön ligger emot i vinter för att
inte fukt skall dras i i träfasaden.

Men se så snyggt det blir!

vagg3

Sedan kan man väl unna sig någonting gott som 
grillad vildlax med råstekt potatis och kantareller.
vildlax


Medelhavsmat med ägg

Skrivet av Ulf Lassander 08.07.2021

Om man googlar på Frittata så hamnar man i Italien.
Tanken vara att det skulle bli en spansk rätt – en bondomelett.
Men vi håller oss kring Medelhavet i alla fall, även i temperaturen utomhus.
I dag var det gumman som stod på köket så jag vinglade i vägen
och försökte rensa upp.


Detta behöver du:
600 gr kokt kall potatis (vi körde med nypotatis).
1 röd paprika, 1 gul lök, en bit purjo och ett par klyftor vitlök.
6 ägg, 1 dl grädde eller mjölk, 75 gr riven parmesanost
och några oliver.
korv3Vi satte med lite chorizo korv också för smakens skull.
oliver2
Skulle ha varit svarta oliver men gick lika bra med gröna örtmarinerade.

potatis4

Dela potatisen, purjon, korven och paprikan. Stek dem i olja tills de börjar få färg.
Sätt ugnen på 225 grader.

Äggsmeten: Blanda ägg med grädde eller mjölk och ost. Salta och peppra.
Häll äggsmeten över det i stekpannan och tillsätt oliver och gräslök.
Sänk värmen på stekpannan och stek frittatan tills smeten börjar stelna längs kanterna.
Ställ pannan i ugnen och efterstek i ca 5 minuter tills den stannar i ytan.
Servera med en god sallad och lite vitlöksbröd på surdeg.
frittata
Gott blev det, det här gör vi om!

tallrik5


Egen sider

Skrivet av Ulf Lassander 01.07.2021

Kategorier:

Fjolårets äppelskörd var enorm, vi mustade en hel del som det ännu finns kvar av i kylrummet.
Men jag passade också på att göra en sats egen sider.
siderbord2Bilderna är från 13 september i fjol.
Äpplena kördes i saftcentrifugen och sattes på jäsning med lite socker och en gnutta jäst.
tunna3
Nu, nästan ett år senare, har jag ett porlande hemmagjort sider.
Intressanta projekt men gör inte om det. Flaskorna har stått i vägen ett
ett helt år. Men kul att testa.
ciderglas


Blomstershopping

Skrivet av Ulf Lassander 29.05.2021

I dag var det dags för den traditionella inhandlingen av sommarblommor.
Min hovleverantör är Söderlunds Trädgård i Övermark.
Alltid lika roligt att få handla direkt ur växthuset.IMG 7723Inköpet i dag blev 19 pelargoner, 29 lubelior, 3 murgrönor, 6 cosmosblommor och en del annat.
IMG 7725Dessa kom med hem.
IMG 7726Leijongap kom inte med hem.
IMG 7728Cosmos blomma, kom med hem och håller jättebra som snittblomma.
Blommar hela sommaren.
Även denna gång var bilen så full att det inte skulle ha rymt någonting mer.
Totalkostnad 114 euro.


Hemgjord limoncello

Skrivet av Ulf Lassander 26.05.2021 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Solens magiska krafter gör att längtan ut till trädgården blir stark.
Inte blev det bättre av att i morse se tv-programmet Solens Mat a la Italien.
En sväng ner till växthuset fick fantasin att spåra iväg.
kitchen3Några grader till och det skulle vara så skönt att
få sitta under äppelträdet och smutta på någonting gott.
Kanske en Limoncello?

Här är ett enkelt recept på Limoncello som man kan göra själv
med bara fyra ingredienser.
limocello bild13 citroner (bra pris just nu, välj ekologiska)
7,5 dl sprit
2 dl vatten
1,5 dl strösocker

Skölj citronerna väl. Skala av det gula med potatisskalare (det vita gör drycken besk).
Lägg skalen i en glasburk med lock.
Pressa de skalade citronerna och häll saften och de gula skalet i burken.
Häll på spriten.
Låt stå mörkt (under lock) minst en vecka och sila sedan bort skalen.
Sedan blir det dags att koka upp vatten och socker. 
Låt sockerlagen svalna helt. Häll den i burken och låt stå ännu en vecka.
Sila limoncellon och häll upp på väl rengjorda flaskor.
Nu har du en trevlig sommardryck som du också kan ge i present.

Ha en skön italiensk sommar!

 


Rabarberpremiär

Skrivet av Ulf Lassander 24.05.2021 | 2 kommentar(er)

Kvällssolen fick det att knycka till och den knycken blev årets första rabarberdricka.
Ett recept som är fånigt enkelt men blir så gott.
rabarber10 rabarberstjälkar. Skär bort bladet och roten och hacka/skär stjälkarna i bitar.
Ta en rejäl kastrull, min var 4,5 liter.
I med rabarbern, en skivad citron, 1-2 tsk krossad kardemumma.
Max 2 dl socker, men gillar du sött så sätt mera.
3 liter vatten.
Låt det koka i ca 10 minuter så att rabarbern blir mjuk.
rabarberkokLåt kallna, sila av och häll upp på flaskor.
Denna gång lämnade jag bort ingefära som också kan blandas med.
Serveras kall med is.rabarberdricka3