uffeskitchen ul

Hantverk möter digitalt

Skrivet av Ulf Lassander 04.03.2016 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Trots att vi i dag lever nästan helt digital inom media så finns det ett hantverk i grunden. Jag fick i går strax före lunch ett samtal från ÖT i Jakobstad och de hade ett akut problem med att få en illustration till ett kåseri på 6000 tecken, normalt skall de ligga på ca 2000 tecken. En kort redogörelse om ämnet och en bild började framträda i huvudet.

 

Här kommer hantverket in.

 

skiss7

 

Papper och penna, några snabba skissdrag och efter en stund så är teckningen klar för scanning. Däckets placering på bilden ställde till problem så det skar jag ut och monterade det på rätta stället. Nåja, scanning var väl att ta till, det blev foto med mobilen och vips var bilden in i datorn och Photoshop.

 

skiss8

 

Små justeringar, färgläggning och en liten justering av gubbens pupiller, de skulle se på däcket och inte förbi. Kort därefter, ca 40 minuter senare, mejlades en JPG-fil till ÖT där bilden monterades in på sidan.

Vid tidningens deadline skickas sidorna till tryckeriet i Karleby och samtidigt skickas sidfiler till e-tidningsleverantören i Danmark. Tidningen trycks och levereras till utdelarna i hela Österbotten. Redan nu är e-tidningen ute hos läsarna. Själv fick jag min papperstidning i postlådan klockan 05 i Malax och illustrationen ser bra ut i tryck. Likaså ser den bra ut i den digitala versionen.

 

 

skiss9

 

skiss10

 

Ett långt kåseri har fått ett blickfång som snabbt illustrerar en händelse som har skett med en firmabil i Jakobstad några hundra meter från ÖT-huset.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar