uffeskitchen ul

Havets godsaker

Skrivet av Ulf Lassander 21.10.2018 | 0 Kommentarer

En vecka bland allt möjligt gott. Förutom intressanta viner har vi också ätit gott. I staden Portos fiskehamn får vi uppleva två fiskrestauranger som vet hur fisk och skaldjur skall tillredas. Utsikten över Atlanten är det heller inget fel på. Då jag får se ut över havet trivs jag som bäst.

beach2

Mixtgrill. Då det plötsligt dyker upp över trettio kunder och meddelar att de endast har en timme på sig att äta, då skall köket och personalen kunna sitt. Det gör de med bravur. Grillad bläckfisk, fisk och gambas med potatis och sallad.

mixtgrill

Men det gick nog också att ta ut svängarna och beställa in musslor med vitlök och persilja.

clambs

 

Vid vår följande fiskrestaurang blir det färsk havsabborre som hade fångats 20 kilometer utanför kusten, där de större abborrarna finns.

havsabborre

Fisken presenteras och godkänns före tillagning. Restaurangens fiskdisk ser också lovande ut.

fiskdisk

Det röker rejält från de två grillar medan fisken får en knaprig skinnyta. Kryddades endast med lokalt havssalt, olja och citron. Stora fiskar skall först grillas med skinnytan mot glöden, då sprider också benen värmen in i köttet. Här finns det delar som är upp mot 6 cm tjocka och då är det svårt att få en jämn värmefördelning.

Samtidigt som fisken grillas plockade kockarna också in färska paprikor i glöden. Då hinken är full med mörka paprikor bärs den in till köket där paprikorna blir till sallad.

grill1grill4

Som efterrätt blir det en Creme brulee som också gjörs på ett speciellt sätt. En tunn brulee kräm hälls ut på det varma fatet, lite socker över och allt bränns av med ett järnlock som hela tiden också ligger i glöden. Fiffigt och gott.

bryle

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar