Irish Coffee!
Nu är det sportlov och rejält kallt i Österbotten. Då passar det bra med en värmande Irish Coffee. Drinken uppkom under 1940-talet av köksmästaren Joseph Sheridan på restaurangen Foynes på en flygplats i Irland då han ville bjuda frusna flyresenärer på en värmande välkomstdrink. Här vill jag bjuda på två intressanta recept.
Jamaican Coffee
1 kopp starkt svart kaffe
2 sockerbitar
4 cl jamaicansk rom
Vispad grädde
1. Häll kaffe i glaset och lägg i sockerbitar och rom.
2. Lägg vispgrädden på toppen och servera direkt (rör inte om!).
Irish Cappuccino
4 cl irländsk whiskey
1 tsk socker 1 dubbel espresso
1,5 dl värmd mjölk 3%
1 dl mjölkskum
1. Blanda socker och whiskey i ett avlångt glas.
2. Gör en dubbel espresso och häll i glaset.
3. Värm mjölken tills den börjar ryka. Vispa upp så att hälften blir skum.
4. Häll varm mjölk och sedan skum i glaset.
5. Pudra gärna över kanel.
En mer klassisk Irish Coffee som vi är vana med görs av dessa ingredienser och blandningen är upp till var och en.
Eller en klassisk Romtoddy
Kryddig och charmerande romtoddy av rom, kanel, lime, kryddnejlika och honung. Tillagningstiden är under 15 minuter.
Koka upp vattnet.
Tillsätt honung, kryddnejlikor och kanelstänger.
Pressa i lime juice och låt koka en liten stund.
Tillsätt rommen utan att låta det koka upp igen. Häll upp i glas. Dekorera ev med en lime skiva och låt kanelstängerna vara kvar.
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar