uffeskitchen ul

Kasta vin!

Skrivet av Ulf Lassander 18.08.2018 | 1 Kommentarer

I går kväll hade jag äran att som ny medlem i Vasa Oenologer (vinsällskapet) delta i höstens första Kottabos-mästerskap och en intressant vinprovning inne i Vasa Segelförening. Enligt inbjudan formulerade ordförande Hasse Eriksson kvällen så här:

”Vi får ta del av en unik smakresa genom en del av de länder som någon gång tillhörde Romerska riket. Vi korsar gränser till olika länder och vi prövar våra egna gränser gällande att smaka och kombinera mat och vin. Under kvällen kommer vi att serveras två förrätter, två varmrätter och två efterrätter, alla inspirerade av utvalda länders mattraditioner. Till respektive avdelning serveras tre viner: ett mousserande, ett vitt och ett rött vin. Sammanlagt serveras vi sex maträtter och nio viner...” som blev tio viner.

 kotta

 kottabospel

Kottabos, som ofta avbildas på antika dryckeskärl, var en sport som skapades 600 år före Kristus och som praktiserades av grekerna i drygt 300 år. Den hörde till de stora idrotterna och var likvärdig med bland annat diskus, löpning och brottning.
Vid fester till vinguden Dionysos ära, som brukade äga rum på Akropolis östsluttning, roade man sig ofta med spelet. Liksom vid så kallade symposier där lärda män träffades och bedömde viner. Tävlingens urprung lär ha varit då en grek släckte kvällens sista ljus genom att kasta den sista vinskvätten mot ljuset varefter det slocknade.

tageHär visar tävlingsmästaren Tage Neuman hur det skall gå till. Tage skriver också om vin på sajten Foodly.fi. Samtidigt som vår vinprovning hade sevendays.fi och foodly.fi en sommarfest på Faros. Där skulle jag också ha varit men kan inte vara på två ställen samtidigt. Men den såg också riktigt bra ut.

vin8

Äntligen dags för kvällens dinér vinicole.

 

forrattVia förrätten startar vi från Italien med fänkål och musslor, en knocki tar oss över alperna till Österrike och en saltbit med bland annat skinka. En urgod såsreduktion på musslor binder otroligt bra ihop smakerna.Till det här blev det både viner och prosecco.

 

gadda

Ut mot atlantkusten och Portugal, där vi bjöds på en gäddfilé tillredd i 67 graders värme, en tapenad gjord på torkade oliver och sardiner. De krispiga potatisen satt också 100%.

spanien

Väl i Spanien blev det en mycket välgjord biff med traditionella spanska smaker. Vinet följde oss hela vägen och byttes ut till nya sorter under hela resan.

efterratt

Efterrätten landade i Frankrike med ett creme brulee skum, toppad med kokossocker. Lite brödpudding och ett chokladägg.

flaskor

En vacker rad av flaskor visar att vi bekantade oss med en hel del nya smaker som alla passade mycket väl ihop.

hasse

Sällskapets ordförande Hasse Eriksson ledde allsången trots att texten på sångbladet blev allt mindre och mindre ju mer skymningen lade sig.

bryggeri3

Själv ville jag också se det lilla mikrobryggeriet som finns i husets övre våning. Smakprov härifrån får bli en annan resa.

Vilken otroligt smakfull kväll som jag kommer att minnas med välbehag. Ser redan fram emot portvinsresan till Portugal i oktober med samma förening.

Kommentarer

Skriv en kommentar