uffeskitchen ul

Kvevlax:s egna fiskdisk

Skrivet av Ulf Lassander 09.12.2020 | 0 Kommentarer

Inlägget är ett samarbete med Jeppes Fisk i Kvevlax.

Redan då jag för en tid sedan läste om att Jeppes Fisk, som nyligen öppnat sin fiskbutik 
i Kvevlax, vaknade intresset för vilket sortiment som fanns.
Tufft att i dessa tider satsa på eget företag!
I dag hade jag glädjen att redan från morgonen ”hänga på dörren” till butiken.

jeppe urklipp
Bra läge mitt i Kvevlax centrum, intill K-market och Sale. Här kan man bekvämt göra hela
matuppköpet på en och samma gång. Allt är nära och rejält med parkeringsutrymme. Nice.

jesper dorrButiken som varit i gång sedan veckan före lillajul, har redan funnit sin kundkrets
och dörren går med jämna mellanrum trots att det är tidig förmiddag.

– Kunderna blir glada då de hör att jag vill satsa på lokalt fiskade fiskar.
Var till och med själv ute med en kompis och fiskade sik, påpekar Jesper Källskog.
sik2

Här är det bara små leveranser som gäller för att kunna garantera att det är färska fiskar i disken.
Forellen som kommer från Kaskö har bra åtgång, likaså abborre och sik från Köklot.

lax6

 – Kunderna är positivt överraskade då jag också kan erbjuda egen gravad sik och lax.
Den egna skagenröran tog slut nästan direkt. Våra rökta fiskar kommer nästan barar från Sundom.
Vill man ha någonting extra, är det bara att höra av sig så hör vi oss för om det går att få.
Jesper ler och ser nöjd ut.
gravlaxbockling
Förutom de lokala fiskarna finns det också en hel del annat gott i butiken.
Frysdisken erbjuder en hel del godsaker för den som gillar skaldjur, och till verkligt bra priser.
griffeltavla
Här finns också sillinläggningar från omtyckta Klädesholmarna och inlagd sill i lösvikt.
Många godsaker för julbordet.
sillarsill ilosvikt

Ostdisken är också fylld med en hel del godsaker
i passliga förpackningar för dig själv eller familjens ostbricka.

ostar3
Själv fastade jag för färs helströmming, en söndagsfångst.
Ett kilo rikare åker jag hemåt och nu skall det bli inlagd kryddig helströmming,
ett måste till julbordet trots att den kommer att vara uppäten före det.

helstromming

Min traditionella kryddströmming:

1 kg rensad helströmming (med huvudet kvar)
5 dl vatten
1,5 dl ättika
0,5 dl salt
1,5 dl strösocker
1 msk stötta vitpepparkorn
1 msk stötta svartpepparkorn
5 lagerblad
4 skivade gula lökar

Blanda ättika och vatten. Slå över fisken och låt den dra 12 timmar i kyl.
Låt fisken rinna av. Blanda salt, socker, kryddor och lagerblad.
Varva strömming, lök och kryddor i en glasburk.
Låt stå i kylen i 3 dygn och tryck ner fisken i lagen varje dag.

Njut av den till kokt potatis eller på knäckebröd, dekorerad med lite dill och hackad rödlök.

Njut av julen med god lokal fisk, det skall Jesper och jag göra!
underskrift

 Adressen dit är: Kvevlaxvägen 2 66530 Korsholm 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar