uffeskitchen ul

Kycklingsgryta på Uffes vis

Skrivet av Ulf Lassander 09.01.2016 | 1 Kommentarer

Gjorde i kväll en gammal goding som jag komponerade ihop i torpet i Petalax en vinter för över 10 år sedan. Kallade rätten för ”Pollo del dia” p.g.a att jag tog vad jag hade i kylskåpet. Den blev en favorit som går att mixtra och mixa med efter behag.

ingredienser

I dag: 700 gr kycklinglår utan ben. Som bryntes direkt i kastrullen med smör, olja och curry. I åkte 1,5 glas apelsinjuice och lika mycket vatten. En kapsel höns buljong och en grönsaksbuljong. En stor hackad lök, tre skurna morötter, en halv purjo och fyra klyftor vitlök. Ta ner värmen så att det inte stormkokar.

tomater i

Hittade torkad dragon och av den åkte en rejäl matsked ner. En rejäl dos (kanske en matsked) mortlad rosépeppar. Svartpeppar 2 rejäla matskedar syltlök och lika mycket soja. Råkade hitta tre lagerblad som också åkte ner. Vill man så går det bra att tillsätta oliver och soltorkad tomat.

persilja

 

Klippte ner en halv kruka persilja för smakens skull, resten skall ner före servering. Häll på grädde enligt behag, jag satte ca 1,5 dl. Smaka av och salta eller tillsätt curry om det behövs. Vill du ha grytan tjockare så tillsätt maizena.

 

ernst

 

Blir varmt och törstigt vid spisen så lite dricka är viktigt ;)

 

pollo del dia2

Servera med bulgur, potatis eller pasta. Det lämnar garanterat gryta till följande dag och då går det bra att tillsätta stekt knackorv, chorizo eller bacon för att få en helt nya smak.

Kommentarer

  • Maria 09/01/2016 7:27pm (8 år sen)

    Gott! :) Det där med att "ta vad som finns i kylen" påminde mig om att man i Spanien brukar kalla sådana rätter "ropa vieja"(gamla kläder). Fast numera är ropa vieja ofta en speciell sorts gryta/stuvning som brukar innehålla vissa basingredienser, men grundidén var väl att man rör ihop något av gårdagens rester helt enkelt :) Ungefär som pyttipanna idag kan vara en rätt man tillagar "nytt", istället för att laga den av gamla matrester.

    • Ulf Lassander 15/01/2016 8:07pm (8 år sen)

      Stämmer bra, man skall inte underskatta sånt som lämnat. Piffa till det och det är helt super!

Skriv en kommentar