Lite grekiskt
Vårsol och värme får pulsen att pumpa lite extra. I dag blev det ett långkok med kött.
Grund idén var kanske kalops men slutade i en typ grekisk stifado.
Ett recept på stifado är:
2 gula lökar, 3 vitlöksklyftor, 800 g grytbitar av nöt, 1 msk rapsolja,
400 g krossade tomater, 2 köttbuljongtärningar, 1 tsk socker
1 msk rödvinsvinäger, 2 tsk oregano, 2 lagerblad, 1 kanelstång,
1 krm mald nejlika, 1 dl syltlök, salt, svartpeppar.
I dagens rätt lämnade jag bort vinägern, nejlika och syltlöken. Sockret ersattes med svartvinbärs gelé.
Tillsatte också morötter, färsk timjan och persilja.
Jag vände ner köttbitarna i vetemjöl och kryddor. Stekte först lök och sedan köttet i rikligt med smör.
Häll i krossade tomater (använde färska och puré) vatten och äppelmust så att det täcker köttet.
Tillsätt därefter buljongtärningar, socker (gelén), rödvinsvinäger, oregano, lagerblad, kanelstång och mald nejlika.
Hade också i nästan en hel flaska rödvin.
Koka upp och skumma av fett och slaggprodukter. Koka i 1-2 timmar (beroende på köttets kvalitet).
Nu har vi mat för flera dagar. Tar köttet slut så går det bra att
tillsätta stekt knackkorv. Då får du en helt ny rätt.
Kommentarer
Stig Nilsson 15/03/2020 3:42pm (4 år sen)
Min favorit mat när jag är i Grekland
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar