Lyxiga blomkålsplättar
Vi har just startat ett projekt #levlokalt i samarbete med vår ”systersajt” Foodly. Kvällens bidrag blir på temat blomkål men med det ”lilla extra”. Smaken blev en aningen mot en förrätt som lovar att ”bättre blir det” länmgre in i middagen. Blomkålen kostade ca 1 euro så det är billiga råvaror, dessutom använde jag bara halva.
Ingredienser:
200 gram blomkål (närodlad)
2 dl riven ost (använde Valios Salaneuvos)
2 ägg (fanns i kylskåpet)
2 tsk vetemjöl (fanns i skåpet)
1/2 tsk salt (fanns också hemma)
Börja med att pickla lite rödlök. Skiva rödlöken tunt och häll över lite citronsaft (1 msk).
Skär blomkålen i små bitar eller riv den. Blanda ost, ägg, vetemjöl och salt. Vänd ner blomkålen i smeten. Klicka upp passliga plättar i en stekpanna med smör. Låt plättarna svalna lite och klicka på en rejäl tesked creme fraise på varje plätt. Toppa med det du gillar. Garnera med picklad rödlök, gräslök eller dill. Smaka av en plätt och salt och ett par varv med pepparskvarnen.
Jag valde att bara hacka kålen smått.
Smeten blir inte som en deg. Ta en rejäl matsked med råge till varje plätt.
Då de börjar få en lite fastare form så sväng plättarna.
Min första variant blev med rom, knappast närodlad men producerad i Finland. Löken är från egen gård. Creme fraisen är Valios.
Kvällens andra variant är med rökt Kvarkensik och egen odlad dill. Citronen är den som fått färdas längsta vägen. Kunde tänka mig att i stället för sik, använda böckling, kräftstjärtar eller en lokalt rökt skinka.
Är du uppmärksam så ser du att till detta dricker jag ett äppelvin från Brocks så det går under rubriken närproducerat.
Kommentarer
livingwithmycamera 18/08/2017 7:51am (6 år sen)
Tack för tipset! Låter riktigt attans gott!!! Det ska definitivt testas!!
Ulf Lassander 18/08/2017 8:11am (6 år sen)
Gumman ville ha mera av plättarna så det blir nog att göra igen.
Malin 19/08/2017 8:19pm (6 år sen)
Åh tack!! Gjorde dessa idag o de va såå goda! Perfekt oxå åt dottern som e vegetarian :)
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar