uffeskitchen ul

Kyckling a la Nordafrika

Skrivet av Ulf Lassander 17.11.2019

Kvällen inspiration är Nordafrika a la Malax.
Ville inte krångla till middagen men det blev som det blev.
Dykresorna som jag får dagligen som nyhetsbrev och alla dessa trevliga förslag på
lägenheter i södern, blev ju inte bättre av ett samtal från Irak. 
I stundens hetta blev det en arabisk inspirerad rätt.
kycklingspett2

Några kycklingstrimlor i marinad med pesto (egen) vitlök, peppar och chili.
Steks snabbt och läggs i ugnsform för att bli genom stekta.

kycklingpinnar2Dagens bulgur kokades i grönsaks buljong och lite apelsinjuice.
Efter kokningen (enligt paketets recept) fick bulgurn svälla under lock tillsammans med 
egen improvisation: soltorkade tomater, bönor och russin.

Det hela serveras på stort fat med mixtsallad, citron och lite balsamico.

Detta gör vi om! Och så har gumman mat för morgondagen
till jobbet. Kycklingpinnarna är nästan ännu godare följande dag


Julmys och historia

Skrivet av Ulf Lassander 16.11.2019

Kan en lördag börja bättre? Sevendays hade bloggevent i Saluhallen i Vasa
och de bjöd på husets morgonmål.
Halen hade pyntats inför julhandeln och allt var i toppskick.
Klockan nio var det dags att ta steget in i den över 120 åriga historien.
Kauppahalli1910Den ursprungliga Saluhallen började byggas år 1900 och 
år 1902 skedde invigningen. Då bestod ”hallen” enbart av den nedre hallen
där Pentik finns i dag. År 1927 öppnades den övre hallen.

I början fanns det 44 små butiker i hallen som var en modernisering av
torgstånden. Som mest har det funnits 68 företag i utrymmena och
i dag finns det åtta.
korridor2Nyöppnade dörrar och lördags morgon. Skönt och fridfullt.
Julstämningen infann sig ganska så snabbt.
bloggare2Men snart blev det liv i luckan. Bloggare anlände och buffébordet
dukades upp inne i Pentik.
buffe1Ett rejält bord med godsaker från företagen i hallen.
Här är bara ett smakprov: Rökt lammstek, rökt kalkon, pepparwürst, havtornsgelé, ostar och sillar, sallader,
kakor och tryffel. Ja, till och med nygjorda vårrullar från hallen egna lilla vietnamesiska lunchställe. Mums!

buffe3

Hörde kommentarer ”bättre än ett riktigt julbord”! De flesta av produkterna
är hemgjorda och till och med gjorda i hallen av närproducerat.
morgonmalSå här såg en av mina tallrikar ut. I´m in heaven!

pentikdisk

Hallen hade laddat upp rejält inför julen. Hos Pentik, som grundades i Posio år 1971 och
är världens nordligaste keramikfabrik, fanns vackra tyger, intressanta julklappar och en 
jultävling där du kan rösta fram den snyggaste juldukningen och samtidigt få intressanta duknings tips.

julstjarnor2

Hann med några julstjärnor och chokladtryffel också.
Smakbutiken har massor med godsaker.

ostronRuotsala hade laddat upp med allt från ostron till hälleflundra, färsk sik
och så mycket annat gott.

fisk7smakbutiken

Smakbutiken med över 100 olika te- och kaffesorter bjöd också
på Kaneli Mammas otroligt goda tryffel och andra godsaker.
Här finns det allt för allas smaker och ta en extra titt
på Kaneli Mammas produkter, hon har till och med skräddarsytt
vissa produkter med svenska namn för oss i Österbotten, tummen upp!
ostdisk2Ost har inte försvunnit från hallen. Camilla med Materiet är nyaste företagaren i hallen
och bjuder på förutom ost en hel del delikatesser som hon tillverkar själv.
Är speciellt intresserad av en BBQ-sås som fanns i vår goodiebag :)

kottdiskFöretaget Löfmark som grundades år 1954 är äldst i hallen. Här kan du köpa
ren, älg, kalkon, lamm, korv... ja det mesta som behövs för en
riktigt god middag.lillaentrenLilla Entrén säljer mycket närbakat men bakar en hel del själv också på stället.
I dag fick vi smaka på Havtornsglögg serverad i romantiska franska koppar.
Annika har också fått alkoholrättigheter så kanske ett glas vin till kakan inte sitter helt fel.
lofmark2Bistron mitt emot Löfmark körde lågprofil på lördags morgonen trots att de var på plats
och levererade sallad. En sallad som jag så väl känner igen från
luncherna, kanske stans bästa. Med både jordgubbar och björnbär.
knackebrod

Vi fick också med oss en goodiebag hem med en del godsaker.
Jag fastnade för det enkla -Wasa konditoris egna knäckebröd.

Tror det blir lunch i Saluhallen flera gånger under veckan som kommer.
Julstämningen var toppen, tack!


Sej i ugn

Skrivet av Ulf Lassander 09.11.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Kvällens middag blev ett snabbfix, Pressad potatis och en sej i ugnen.
Inget speciellt men smakade bra.
Smörad ugnsform, en skicad purjolök, ett paket djupfryat sejfilé, 3 dl grönskasbuljong,
en msk pepparrot, lite chili, rivet skal av en citron, torkad dill, peppar och salt, 2 dl grädde.
I ugnen ca 20 minuter på 200grader.
Gott med ett kallt vitt riesling.
sej2


En kväll i smugglarnästet

Skrivet av Ulf Lassander 07.11.2019

I kväll hade vi ett bloggevent på Niska i Vasa. Ett långbord stod dukat och stämningen hög.
Man kan nog påstå att inägget är ett samarbete med Niska Vasa.


Vem var Niska?

Algoth Niska levde och verkade mellan 1888 och 1954. Förbudslagen, 1912–1932 orsakade
en intensiv spritsmuggling i Finland. Algoth Niska stod i spetsen och hade kunder
även i Tyskland och Sverige. Spritsmugglingen förde ut honom på fartfyllda resor,
stormiga havsfärder och flykt från tullbåtarna. ”Agi”, som han kallades, var äventyrslysten
och älskade att dyka in i nya äventyr och övervinna utmaningar.
Fastän förbudslagen senare avskaffades och spritsmugglingen inte längre var lönsam
nådde Niskas karriär som smugglare ännu inte sitt slut – ett möte med en judisk pälshandlare
startade Niskas nya karriär som människosmugglare. Under de följande åren hjälpte Niska 150 judar fly.
algoth niska 1888 1954
Tillbaka till kvällen.
vinlistaEtt gott plåtbröd fodrar ett gott vin.
För min del blev det ett fylligt rött, Il Terzo Grado från Toscana, Italien.
Kvällens plåtbröd: Förbudslagen
meny
bloggare

Det serveras och Jennifer blundar och njuter av doften.

inbakadpizzanNärmast i bild är min Förbudslagen.
Som extra överraskning bjöds vi på ett efterrättsbröd med
honung, vitchoklad, citronmeliss, blåbär, hallon och jordgubbar.
Det slank lätt ner två bitar.
efterrattspizza

Mästerkocken Michael Björklund, som skapat Pub Niska-konceptet, fungerar sedan 2007
som ambassadör för Ny Nordisk Mat, ett projekt som vill inspirera ­nordiska matlagnings-traditioner.
Björklund har också utsetts till Årets kock i både Finland och Sverige. Björklund är även känd från
TV- programmen Strömsö, Mat så in i Norden och Strandhugg. Björklunds intresse för
lokalproducerade råvaror ­inspirerade honom att erbjuda ett alternativ till ”vanliga” pizzor.
Från denna idé föddes de originella plåtbröden som producerades av åländska varor
och serverades i ett litet stämningsfullt ­restaurangutrymme.
I Vasa vill man dock inte använda ordet Pub, här har man riktat in sig mot ett restaurang-koncept.
De ypperliga utrymmena och färdiga köket fanns där färdigt efter Kaffehuset August.

Niskas luncher är också mycket goda. Testa, det brukar jag göra
flera dagar per vecka.

 


Grekisk frestelse

Skrivet av Ulf Lassander 02.11.2019

Efter lite trädgårdsjobb med bland annat vinrankorna så är det skönt att få
ställa till det i värmen och köket. I kväll blir det grekisk frestelse
enligt ett gammalt beprövar recept (urprung Ghita).
lokringar2
Receptet är för att det skall räcka i flera dagar för 2 personer.
4 st lökar (inte de största)
1 kg potatis
Löken och potatisen skivas, jag använde mandolin och valde den grövre sidan.
Potatis och en halv påse frusta bönor kokas i ca 3 minuter.
stekpanna3Medan potatisen kokar steks 450 gram maletkött med vitlök och lökringarna.
Krydda med salt, peppar och de örter du gillar (pizza- eller grekiskkrydda).
Krossa ner ett paket Aura ost (mögelost).
frastelse2Då potatis och färs är färdiga blandar du ihop dem och häller över i en 
smörad ugnsform. Häll över 1,5–2 dl grädde.
Låt det gräddas i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
gregiskfrastelse
Vill du ha en grönsallad till är det toppen. I kväll valde vi bara gurka (färsk och saltad).
Härliga dofter i köket och gott med ett fylligt rödvin, både som kockvin men också till maten.
En kall öl passar också bra.


En tio poängare!

Skrivet av Ulf Lassander 27.10.2019

Vissa middagar blir bättre än andra. I kväll blev det en tio poängare.
Kanske för att vi var hungriga eller så blev det bara så bra. 
Hade inte 100% feeling för mat i kväll så det fick bli improvision.

Tog en sväng bakom huset för att få lite frisk luft, en sväng som gav resultat.
En liten kopp med färska trattkantareller och många fler än vad som skulle
behövas för kvällen middag.

svamp2

Också i kväll blev det pressad potatis och liten tomat och gurksallad.
Kycklingen är från Köttdisken och har benklubban kvar (ger smak).
Några snitt över den köttiga delen på filén och gnid in med peppar, salt, pressad vitlök (2 klyftor)och chili.
Jag använder egen odlad och torkad chili som är mortlad till flingor.

Stek filéerna snabbt i smör så de får en vacker  yta.
Lyft upp och låt dem vila medan du gör såsen.


Såsen, den som lyfte allt.
Stekte en stor hackad gul lök med smör och finhackad paprika. Tillsätt ett dricksglas buljong
och låt det hela koka ner. Häll på ett dricksglas apelsinjuice och 15 st rosépeppar frön.
Dela ner 8 st trattkantareller. Hacka tre soltorkade tomater och sätt i.
Tillsätt 1 dl grädde och låt det småkoka en stund.
Smörj en ungfast form med smör, lägg i kycklingen och häll såsen över.
Låt stå i ugnen i 200 grader ca 20 minuter så att du ser att såsen småkokar.
kycklingfile1
Saftig kyckling med mycket smak. Detta gör vi om :)

Ett gott födelsedags vin passade också bra till.
vinet


Pepparbiff, de du!

Skrivet av Ulf Lassander 20.10.2019

Kategorier:

Blev en heldag i trädgården. Lövsamling från klockan 10 till 14.30.
Då blev det trevligt att fixa till nåt gott.
En nöt innerfilé fanns i frysen från ett par veckor sedan.
Sagt och gjort. Helhets menyn växer fram allt efter.
pepparbiff4

Klyftpotatis med vitlök och timjan kändes helt rätt. Såsen, en pepprig blandning av smör. grädde
och en burk creme bonjour (rostad paprika), soltorkad tomat och lite kantareller.
Lite sallad till och en klick gelé.

Kvällens vin var en italiensk Ripasso från 2015.


Kyckling, lite grekiskt.

Skrivet av Ulf Lassander 19.10.2019

Kategorier:

Jobbat i garaget sedan tidigt i morse, så maten kändes inte som ett måste. Kunde lika bra hoppat över allt.
Men, nu blev det inte så. Istället blev det en stekt kycklingfilé so fick puttra i buljong, vatten, lök och timjan.
Före servering fick de gå en stund i grädde och peppar mjukost.
Hittade också en påse äkta grekiska Kalamata oliver i örtmarinad. De åkte också i.
Till detta en färskpasta, sallad och lite ruccola.
panna
Här puttrar kycklingen.
pastakuddar2

Kryddigt och gott trots inga soltorkade tomater...det går det också.


En mindre festmiddag!

Skrivet av Ulf Lassander 12.10.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Natten avslutades med cognac tasting tillsammans med
Korsholm Företagarförening på Vallonia i Smedsby. Vilken makalös kväll!
Kvällen lotsades fram av gamla bekanta Antoine Brastaad från Frankrike.
braastadI kväll ( tung i huvudet sedan i går) skulle vi göra nåt lätt.
Säg aldrig så!

Efter att hämtat bilen från Vallonia, krökte vi in till Fiskdisken i Vasa för lite shopping.
40€ euro fattigare men inspirerad så började kvällens middag ta form.
Kammusslor till förrätt. Ligger på en bädd av marinerad fänkål och riven färsk gurka.
Lite citron och några droppar basilika olja (egen) och några droppar balsamico olja.

kammussla2Varmrätten blev en Benella röding.
Vad är Benella?
Benella är ett varumärke för noggrant utvalda inhemska odlare av Benella Regnbågslax
som har förbundit sig till att följa ett övervakat konceptet och odla fisken endast med
Raisioaquas Baltic Blend-foder som återanvänder näring ur Östersjön. Slutresultatet av den övervakade
odlingsprocessen är en läcker och högklassig Benella Regnbågslax,
vars EPA- och DHA-fettsyror är på rätt nivå för människan. Benella rödingen skall vara lite rå i mitten.
Kvällen röding var odlad utanför Mariehamn på Åland.


Gjorde en egen tolkning av remoulade sås på de gröna tomater och chili som jag lade in
för två veckor sedan. En burk gräddfil och lite majonäs och några små saltgurkor och en liten rödlök.
En klick röktfiskröra finns också med. Pepparrot över!
benellaSom efterrätt mumsade vi på en inhemsk tryffelost och lite fikonmarmelad.
tryffelostSaknade lite smaken av rosengelé som vi fick i Kroatien under Hälsoresan.
(Finlir..ja)!

dadelbollar
Efter att disken var undanplockad och köket i skick blev det en
slurk Brastaad XO  och en Fiskdisken egna godis. En dadelboll med nötter i choklad fodral.
Kvällen är fulländad!


Kyckling och vinskörd

Skrivet av Ulf Lassander 06.10.2019

Kategorier:

Eter en dag med trädgårdsjobb var det riktigt skönt att få en rejäl
pastarätt med kyckling. Dessutom var vi ute i mörkret och skördade de sista vindruvorna.
De som ännu inte är mogna kommer knappast att hinna bli färdiga.

kyckling i form

Här puttrar de stekta kycklingfilérna i grädde, rosepeppar, buljong,
tomater, grekiska kryddor och vitlök

kycklingpasta4

En färskpasta fylld med ricottaost och spenat. Vinterns varma smaker a la italien.

Samtidigt fick vi för oss att i mörkret skörda de sista vindruvorna i växthuset.
blev en vacker skål trots att vi delat med oss generöst av årets skörd.

vindruvor5