Rabarberdricka
Så är det dags igen för sommarens första rabarberdricka,
en ständigt återkommande tradition.
Receptet är det samma så det får bli
en länk till 7 juni 2020.
Har just kokat in en sats som står till sig i kylrummet innan
den skall tappas på flaskor.
I år skall jag testa att blanda i bubbel (med eller utan alkohol).
Valborg i Malax
Vi hade bestämt oss för att inte göra någonting extra av Valborgsmiddagen.
Började dock shoppa in lite godsaker som föll på läpp
och det blev en skapligt helhet trots allt.En sallad med jordgubbar och annat gott.
Gumman fixade några pajer med ost, skinka och tomat.
Jordgubbsmajonäs, remouladsås, aioli...
Räkor och gratinerade havskräftor, som hade kokats på morgonen
hos fiskaffär Ruotsala i Saluhallen.Prosecco från Italien finns i källaren så det räcker.
Det blev en helt bra middag.
Snabblunch a la Italy
Trädgården börja träda fram under snön, jobbet börjar.
Därför är det kul att kunna snabbt fixa till en god lunch
och få njuta av den varma vårsolen.
Kortare sagt är det PASTA på bordet.
Allt finns i din närbutik. Hos mig finns det i reserv i kylrummet.
Färskpasta tar bara några minuter att koka. I dag blev det den här med koktid på 2 minuter.
Samtidigt i samma vatten kokade jag tre gröna sparrisar.
Efter att silat pastan/sparrisen i durkslag så satte jag tillbaka dem i kastrullen.
På med en matsked av den färdigt dillkryddade creme fraichen.
Servera med t.ex. några räkor.
Lammlägg som snabbmat
Har varit och påskhandlat till Vasa, och en dag som denna brukar det bli slarvat med maten.
Så blev det inte idag. Köpte en färdigt gjord lammlägg på Fiskdisken.
Väl hemma blev den uppvärm i ugnen och öst med buljong.
Hollandaisesås på tetra, en kvist rosmarin och mera citron.
Nykokt sparris och en slev blomkålssallad.Det blev snabbt gjord festmat.
Snabblunch hemma
Fryspizza eller en soppa? Nej, jag vill ha varm rejäl mat. Hoppade i bilen och for ner till
Köttdisken efter två bitar pepparbiff och en skål pastasallad med kapris, oliver och örter.
Vi S-market efter tomater, rosmarin och ängsyra. Klappat och klart i ett nafs.
Nog kan det vara gott med gjord mat trots det vara ett hop plock.
Grillsäsongen öppnad
Så har man äntligen fått gräva fram utegrillen under snön.
I går blev det ett laxspett med sesamfrön,
sallad, pressad potatis och gräddfilssås med vitlök och lime.
I dag satsade vi på kycklingspett med sallad och grillad sparris.
Samma gräddfilssås som i går.Nu får våren komma!
Torskrygg i ugn
Kunde inte hålla mig i dag utan måste köpa två fina bitar torskrygg.
Det blev en ugnsfisk som alltid går hem.Ville använda upp sånt som fanns från tidigare i kylskåpet.
Purjon skars upp och lades i en smörsmord form.
Kvarvarande sparris skars ner, lite syltlök, citron och riven pepparrot.
Peppra och salta. På men en burk grädde.Ser bra ut och vilken härlig doft.
Mera riven pepparrot, sommar gurka, pressad potatis och knapert stek bacon.
Vi åt så vill höll på att spricka
Inspirations resa
Sorry, det har varit lugnt en stund på bloggen. Har jobbat med mitt här hemma
men fick till slut en resa bokad för att få inspiration och komma tillbaka.
Stack ner ensam en vecka till Costa del Sol och Fuengirola.
Lite för tidigt på säsongen men brände mig både på näsan och pannan
så helt OK resa. Inte mer om det.
Inspiration
För mig gäller det att komma till skott med fisk och allt annat gott.
Så det blev att börja där man slutade med Spanien.Att få grillade sardiner var nummer 1.
Samma fisk men friterade, kunde man plock i sig hur mycket som helst.
Lite grillat lamm hör också till ”måsten”, men gör det bättre själv.
Måste-är också en pizza. Den var god och tänkte äta den på nytt.
Tapas-absolut. Nu hade de tapas festival på gång men för min del
ville jag testa på den här. Typ, hårt bröd med pullpork och någon typ av potatis strips.
Ett nytt ställe för mig var en Thai buffé nere i marinan. Mycket gott
och goda saker men det fanns sånt som jag tog
flera gånger av men ville inte analysera vad det var...Som jag trodde. Babyål, men gott var det.
Kanske det bästa på resan var Seabass. Vilken mäktig portion
men ner for den.
Hemma med minnen
Så var det dags att ”hitta hem” här hemma.
I dag blev det en pasta med sparris, crème fraiche och en
burk skalade hjärtmusslor. Vilken doft då jag öppnade burken.
Burk, ja köpte några konserver på Mercadona så jag skulle ha sånt
man inte får här hemma.
Ser inte mycket ut för världen men oj vilka smaker.
En produkt från Barcelona.Så blev det och Ernst hade lyckats att få till det
med vinet också.
Lär nog bli någon form av pasta i morgon också.
Corona mat!
Så blev det som det blev och coronan knackade på.
Nu har både jag och gumman två streck på den lille vite.
Men mat skall man ha för det.
I kväll blev det en ”morosås” med pasta.
Låter lite enkelt men man tager vad man haver.
Började med en salsa via mixern på fem övermogna tomater, persilja, peppar, salt och en salladslök.
Dags för att steka maletköttet med vitlök, tomatpuré, en del av tomat salsan, mera lök och vitlök.Vilka härliga dofter i köket. Bra att ösa på med salsan, tillsätt chili efter behag.
Lite extra MUMS blev det men en italiensk tryffelpasta som jag hade kvar i skåpet.
Såsen kommer att räcka i flera dagar. Finns fler intressanta pastan i skåpet.
En mycket kritisk gummat till och med tyckte det var gott!
Inte Medelhavet men nästan
Skulle bli någonting annat i dag då jag svängde in till Fiskdisken i Vasa,
men så blev det strömming.
Idéerna snurrade för fullt vid disken, vädret var emot mig med duggregn och
grått i alla des färger.
Men sagt är sagt. Nu skall det grillas.De små liven plockas upp på grillspett.
Då de är så färska som de är måste jag
staga upp dem med ett par träpinnar för att
de skall hållas i grillen.
På med vitlök, salt, svartpeppar och olja.
Skulle ha varit bra att låtit dem ligga en stund i saltlag för att styvna till sig.
Medan de ligger på grillen hinner jag inspektera hotellet
intill grillen.Några ”rör” är igentäppta nertill i träklossarna = hotellgäster.
Byggåret.Doften är rätt!
Nu är det bara att mumsa i sig med fingrarna
och njuta av ett glas vitt.
Här ett tidigare recept.