uffeskitchen ul

Ravioli och kyckling

Skrivet av Ulf Lassander 19.01.2020

Kategorier:

Dagens lilla nysnö piggade glatt upp söndagen. Kvällens meny var given, det skall bli pasta.
Tyvärr var ingen av oss mega hungriga så en lite lättare pastarätt
lät helt okej.
Vi delade en stekt kycklingfilé som fått puttra i grädde, tomater, pesto,
paprika och en rejäl klick creme bonjour (chili&torkadtomat),
och en skvätt apelsinjuice.
Snabbt lagat och gott!
Kyckling pasta2


Alkoholfritt och fisk

Skrivet av Ulf Lassander 18.01.2020

Efter en härlig shoppingdag i Vasa var det skönt
att få komma hem och ställa sig vid spisen.

Dagens idag skall bli torskrygg (går också bra med tork i paket ur frysdisken).
Smörad form och några extra klickar smör i bottnen.
På med fisken, ca 20 syltlökar (i bruk), en matsked kapris (i burk), strö över lite färsk eller
torkad dill, peppar och salt samt ca 1 dl grädde.
Medan detta gottas i ugnen ca 20 minuter på 200 rader,
kokas potatis till pressad potatis.
Just före servering öser jag ner de pillade räkorna (nyskalade) i såsen.
Själv ville jag ha en matsked forellrom som klicket på moset.
torskaratt4Otroligt gott, jag slickade upp det sista.
Men var nu kommer det alkoholfria in. Har testat själv flera olika varianter.
Vissa bra men de flesta helt kass.
I kväll var det dock dags för två sorter.alkoholfritt

Båda muskat ”viner”. Den första ”blommigare” helt bra och en som vi köper nu som då.
Den andra en ny bekantskap som jag själv tyckte mera om ( mer muskat smak).
Smaken är delad i detta fall och jag drar mig snabbt tillbaka :)
Mitt egna vin i kväll var helt hyfsat till fisk och skaldjur.
matvin
 

 


Turkiskt i Vasa

Skrivet av Ulf Lassander 17.01.2020

Kvällens bloggevent och mingel skedde på
nya Selmas Turkish Cuisine & Catering på Storalånggatan 44 i Vasa.

De öppnar i morgon lördag men redan i kväll var det uppdukat
med meze för inbjudna VIP-gäster.
ljusreklamVi som har ätit tidigare på Selmas i Brändö minns den ljusa inredningen.
Nu har de satsat på mysfaktorn och val en mörkare inredning, stiligt.
bar
mezebord2
Ägaren Mehmet Bekalp påpekade tidigare i veckan i Vasabladet att han vill
att maten skall smaka så som den gör i Turkiet. Smaken var bra, fräsch och god.
Härliga röror med mycket smått och gott. På min första tallrik blev det ganska trångt.
tallrik2I morgon är det den officiella öppningen och jag tror nog framöver att Selmas kommer
för mig att ingå i utbudet av veckans lunchställen.
Nytt är också söndagarnas brunch i turkisk stil och caterings service vid högtider.
Mehmet berättar i Vbl att han anställt fem nya personer
och de jobbade bra i kväll.

vasabladets


Söndags pasta

Skrivet av Ulf Lassander 12.01.2020

Inte ofta man hemma får en önskan om pastarätter.
Desto roligare att ta fram någonting gott och smakrikt. Nu var det så
att på gumman jobb hade de diskuterat mat och då hade Carola tipsat om en rätt hon brukar göra.
Lite ofullständigt recept men jag förstod idén.
Så här blev det.

kyckling6Som jag brukar, snittar jag filéerna rakt över. De blir genom gräddade mycket snabbare.
Salt och peppar.

hacketGrunden till såsen. En stor lök, ett halvt äpple, två klyftor vitlök och en halv paprika.
Det här får småsteka i panna tills allt är mjukt. Tillsatte ett glas äppeljuice 
och låter den koka ner. Tillsätter hackad torkad tomat och några småtomater.
Kryddar med salt, peppar, 1 tsk Sambal Oelek och två rejäla msk Creme Bonjour.
Hittade en påse medelhavskryddor också som ströddes över.

Medan detta puttrar så stels kycklingen och läggs i såsen under lock.
Samtidigt kokas lite färskpasta (tomat/mozzarella).
Då pastan är nästan färdig hälls de i samma stekpanna med kycklingen.
Strax före servering rivs en hel del Västerbottens ost över och toppar med
klippt färska basilika.

stekpanna5

Färgrikt och glatt, gott dessutom.

pastaratt

Ett gott rödvin till och kvällen är räddad.
Gott blev det och ingenting lämnade.


Fredag - en räkmacka

Skrivet av Ulf Lassander 10.01.2020

Fredagen blev en räkmacka. En av mina återkommande favoriter.
Sallad, kokta ägg, majonäs, räkor och några rökta räkor. Ett kallt gott vitt vin.
Det är fredagsmys :)
raksmorgas2

Här en tidigare version av samma. Kan också förekomma rödlök och laxrom ovanpå. 


Nyårs biff

Skrivet av Ulf Lassander 31.12.2019

Kategorier:

Nyårs afton och lite god mat som tack för att ha jobbat
med oljepannan i två dagar...och lite andra projekt.

Nå väl. Dagens sås börjades från en hel del godsaker som kokades ner till en buljong.
Lök, paprika, grönsaksbuljong, pepparrot, broccoli,
äpple, en klementin, peppar, rödvin ...typ.
Silades av och kokades upp med ”musta pekka” ost och grädde.
klementinsas2
Det övriga blev klyftpotatis med färsk timjan och två
fila oxfilé biffar som jag fick i födelsedagsgåva av kollegerna på
Vasabladet. Nja, blev nog en hel stor filé som skars upp till rejäla biffar.
nyarsratt
Några stekta champinjoner och rikligt med stekt lök och en minisallad
och ett gott rödvin.
Gott igen, och nu till skumpan.


Kyckling a la Nordafrika

Skrivet av Ulf Lassander 17.11.2019

Kvällen inspiration är Nordafrika a la Malax.
Ville inte krångla till middagen men det blev som det blev.
Dykresorna som jag får dagligen som nyhetsbrev och alla dessa trevliga förslag på
lägenheter i södern, blev ju inte bättre av ett samtal från Irak. 
I stundens hetta blev det en arabisk inspirerad rätt.
kycklingspett2

Några kycklingstrimlor i marinad med pesto (egen) vitlök, peppar och chili.
Steks snabbt och läggs i ugnsform för att bli genom stekta.

kycklingpinnar2Dagens bulgur kokades i grönsaks buljong och lite apelsinjuice.
Efter kokningen (enligt paketets recept) fick bulgurn svälla under lock tillsammans med 
egen improvisation: soltorkade tomater, bönor och russin.

Det hela serveras på stort fat med mixtsallad, citron och lite balsamico.

Detta gör vi om! Och så har gumman mat för morgondagen
till jobbet. Kycklingpinnarna är nästan ännu godare följande dag


Julmys och historia

Skrivet av Ulf Lassander 16.11.2019 | 1 kommentar(er)

Kan en lördag börja bättre? Sevendays hade bloggevent i Saluhallen i Vasa
och de bjöd på husets morgonmål.
Halen hade pyntats inför julhandeln och allt var i toppskick.
Klockan nio var det dags att ta steget in i den över 120 åriga historien.
Kauppahalli1910Den ursprungliga Saluhallen började byggas år 1900 och 
år 1902 skedde invigningen. Då bestod ”hallen” enbart av den nedre hallen
där Pentik finns i dag. År 1927 öppnades den övre hallen.

I början fanns det 44 små butiker i hallen som var en modernisering av
torgstånden. Som mest har det funnits 68 företag i utrymmena och
i dag finns det åtta.
korridor2Nyöppnade dörrar och lördags morgon. Skönt och fridfullt.
Julstämningen infann sig ganska så snabbt.
bloggare2Men snart blev det liv i luckan. Bloggare anlände och buffébordet
dukades upp inne i Pentik.
buffe1Ett rejält bord med godsaker från företagen i hallen.
Här är bara ett smakprov: Rökt lammstek, rökt kalkon, pepparwürst, havtornsgelé, ostar och sillar, sallader,
kakor och tryffel. Ja, till och med nygjorda vårrullar från hallen egna lilla vietnamesiska lunchställe. Mums!

buffe3

Hörde kommentarer ”bättre än ett riktigt julbord”! De flesta av produkterna
är hemgjorda och till och med gjorda i hallen av närproducerat.
morgonmalSå här såg en av mina tallrikar ut. I´m in heaven!

pentikdisk

Hallen hade laddat upp rejält inför julen. Hos Pentik, som grundades i Posio år 1971 och
är världens nordligaste keramikfabrik, fanns vackra tyger, intressanta julklappar och en 
jultävling där du kan rösta fram den snyggaste juldukningen och samtidigt få intressanta duknings tips.

julstjarnor2

Hann med några julstjärnor och chokladtryffel också.
Smakbutiken har massor med godsaker.

ostronRuotsala hade laddat upp med allt från ostron till hälleflundra, färsk sik
och så mycket annat gott.

fisk7smakbutiken

Smakbutiken med över 100 olika te- och kaffesorter bjöd också
på Kaneli Mammas otroligt goda tryffel och andra godsaker.
Här finns det allt för allas smaker och ta en extra titt
på Kaneli Mammas produkter, hon har till och med skräddarsytt
vissa produkter med svenska namn för oss i Österbotten, tummen upp!
ostdisk2Ost har inte försvunnit från hallen. Camilla med Materiet är nyaste företagaren i hallen
och bjuder på förutom ost en hel del delikatesser som hon tillverkar själv.
Är speciellt intresserad av en BBQ-sås som fanns i vår goodiebag :)

kottdiskFöretaget Löfmark som grundades år 1954 är äldst i hallen. Här kan du köpa
ren, älg, kalkon, lamm, korv... ja det mesta som behövs för en
riktigt god middag.lillaentrenLilla Entrén säljer mycket närbakat men bakar en hel del själv också på stället.
I dag fick vi smaka på Havtornsglögg serverad i romantiska franska koppar.
Annika har också fått alkoholrättigheter så kanske ett glas vin till kakan inte sitter helt fel.
lofmark2Bistron mitt emot Löfmark körde lågprofil på lördags morgonen trots att de var på plats
och levererade sallad. En sallad som jag så väl känner igen från
luncherna, kanske stans bästa. Med både jordgubbar och björnbär.
knackebrod

Vi fick också med oss en goodiebag hem med en del godsaker.
Jag fastnade för det enkla -Wasa konditoris egna knäckebröd.

Tror det blir lunch i Saluhallen flera gånger under veckan som kommer.
Julstämningen var toppen, tack!


Sej i ugn

Skrivet av Ulf Lassander 09.11.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Kvällens middag blev ett snabbfix, Pressad potatis och en sej i ugnen.
Inget speciellt men smakade bra.
Smörad ugnsform, en skicad purjolök, ett paket djupfryat sejfilé, 3 dl grönskasbuljong,
en msk pepparrot, lite chili, rivet skal av en citron, torkad dill, peppar och salt, 2 dl grädde.
I ugnen ca 20 minuter på 200grader.
Gott med ett kallt vitt riesling.
sej2


En kväll i smugglarnästet

Skrivet av Ulf Lassander 07.11.2019 | 1 kommentar(er)

I kväll hade vi ett bloggevent på Niska i Vasa. Ett långbord stod dukat och stämningen hög.
Man kan nog påstå att inägget är ett samarbete med Niska Vasa.


Vem var Niska?

Algoth Niska levde och verkade mellan 1888 och 1954. Förbudslagen, 1912–1932 orsakade
en intensiv spritsmuggling i Finland. Algoth Niska stod i spetsen och hade kunder
även i Tyskland och Sverige. Spritsmugglingen förde ut honom på fartfyllda resor,
stormiga havsfärder och flykt från tullbåtarna. ”Agi”, som han kallades, var äventyrslysten
och älskade att dyka in i nya äventyr och övervinna utmaningar.
Fastän förbudslagen senare avskaffades och spritsmugglingen inte längre var lönsam
nådde Niskas karriär som smugglare ännu inte sitt slut – ett möte med en judisk pälshandlare
startade Niskas nya karriär som människosmugglare. Under de följande åren hjälpte Niska 150 judar fly.
algoth niska 1888 1954
Tillbaka till kvällen.
vinlistaEtt gott plåtbröd fodrar ett gott vin.
För min del blev det ett fylligt rött, Il Terzo Grado från Toscana, Italien.
Kvällens plåtbröd: Förbudslagen
meny
bloggare

Det serveras och Jennifer blundar och njuter av doften.

inbakadpizzanNärmast i bild är min Förbudslagen.
Som extra överraskning bjöds vi på ett efterrättsbröd med
honung, vitchoklad, citronmeliss, blåbär, hallon och jordgubbar.
Det slank lätt ner två bitar.
efterrattspizza

Mästerkocken Michael Björklund, som skapat Pub Niska-konceptet, fungerar sedan 2007
som ambassadör för Ny Nordisk Mat, ett projekt som vill inspirera ­nordiska matlagnings-traditioner.
Björklund har också utsetts till Årets kock i både Finland och Sverige. Björklund är även känd från
TV- programmen Strömsö, Mat så in i Norden och Strandhugg. Björklunds intresse för
lokalproducerade råvaror ­inspirerade honom att erbjuda ett alternativ till ”vanliga” pizzor.
Från denna idé föddes de originella plåtbröden som producerades av åländska varor
och serverades i ett litet stämningsfullt ­restaurangutrymme.
I Vasa vill man dock inte använda ordet Pub, här har man riktat in sig mot ett restaurang-koncept.
De ypperliga utrymmena och färdiga köket fanns där färdigt efter Kaffehuset August.

Niskas luncher är också mycket goda. Testa, det brukar jag göra
flera dagar per vecka.