uffeskitchen ul

Sjöfågel och oxrullad

Skrivet av Ulf Lassander 11.10.2020

Vilken kväll vilka smaker, jag är lyrisk.
Råkade få tag i två bröstfiléer av kricka (en andfågel), skjuten i Malax.
kricka
Oxrulladen inlindad i bacon stektes, de två små kricka filéerna stektes snabbt endast i salt och peppar.
Såsen blev en improvisation.
En hackad lök, en rejäl knippe timjan, rödvin, soya,
en skvätt Martini Rosso (hade ingen sherry), peppar och salt.
Då allt hade puttrat en stund silade jag såsen och satte i rulladerna
och ett näve tranbär.
Krickan fick ligga i foliepaket.
Pressad potatis, broccoli och en sallad.
Himmelskt! Tur man har några påsar kricka till i frysen.

Till efterrätt blev det chokladtårta. Inte Maxmo hembageri utan Wasa Konditoris egna.
Smaklig och god tillsammans med ett gott rödvin.

krickaratt2


Skogen levererar

Skrivet av Ulf Lassander 04.10.2020

Skogen slutar inte leverera. Hittade ett nytt kantarell ställe i förra veckan.
I dag skulle vi plocka lite till kvällens middag, vips så står ännu en ny familj framför oss.

kantarellgrupp2stor kantarell4Får trattkantarellen växa ifred kan den bli rejält stor.
kantarellskordDagens skörd efter ca 20 minuter.
I kväll blir det kyckling i ugn med en gräddsås med trattkantareller. 
Dragonen intill växthuset ser också pigg ut
så det blir också fransk dragon i såsen.


Senare samma kväll

Det blev baconlindad kycklingfilé fylld med paprika och mjukost.
Trattkantareller i gräddsåsen med dragon.
Årets egna gelé på vindruvor, sallad, klyftpotatis
och egna inlagda äppelskivor.
Mums!

kyckling10


Höstsmaker till middag

Skrivet av Ulf Lassander 27.09.2020

I kväll fick vi till en rejäl höst smak på middagen.
Grunden är en grillad kyckling och nyupptagna potatis.
Potatisen gjordes som ugnspotatis med kryddor.
Kycklingen som vanligt med curry, olja, soja, peppar och salt.
Gräddfilsåsen också med lite curry, vitlök, citron, salt och peppar.
Men i dag fick vi också avnjuta egna inlagda äpplen med kanel och
gårdagens skördade vindruvor so hunnit bli gelé.
kycklingmedapplen2Tusan vad gott!
Dessutom ville guman överraska med de sista äpplena från trädet.
Äpplen, kanel, sirap, smör, mandel och vanilj.
Jag tror jag går av!
appeliugn

Nu en liten Larsen Cognac VSOP till och kvällen är hemma.


Rostad lax

Skrivet av Ulf Lassander 26.09.2020

Kategorier:

 I kväll kände vi inte för någon mega stor och tung middag.
Men hade köpt nåt som kunde ha blivit en bra förrätt.
Nu fick det bli huvudrätten i stället.
Vid Fiskdisken gick den under ”Sotad lax”. Två mindre bitar laxrygg
med en rubb.
rostadlax2Ett lätt grönsallad till med sallad, ruccola, tomat, gurka,
några handpillade räkor, kokt ägg, tomat och en dressing med senap, olja och vinäger.
Lite snabbt picklad rödlök och en äppel/ingefära sås från Fiskdisken.
Några stekta trattkantareller ovanpå fisken.
I salladen finns också lite kall svartpasta.
Gott, sååå gott.


Italiensk dukning

Skrivet av Ulf Lassander 20.09.2020

I kväll var det dags att testa italiens porchetta by Vasco. Portugisen som tog över Lövmarks köttdisk i Saluhallen i Vasa.
Vasco har senaste tiden jobbat både på Köttdisken i Malax och Solf Gästgiveri.  Och nu har han eget.

Porscetta. Den officiella benämningen är en fläsksida som rullats ihop med färska kryddor
och tillagats på låg värme under lång tid i ugnen.
I Vascos egna porchetta finns timjan, persilja och gräslök.
vasco2
Kul då man får smaka någon annans recept och kultur. Hoppad han har flera överraskningar på kommande.

porshetta2

Värmde snabbt upp skivorna i grillen, grönsallad och gårdagens potatisstomp med jordärtskockor.
Den bruna såsen är också Vascos egna BBQ-sås.
Tur man har källaren fylld med italienska viner som passade så bra med maten.
Smaken: som en välgjorda revbensspjäll men utan ben.
Det här skall jag ha mer av. 


Havskräftor och kyckling

Skrivet av Ulf Lassander 19.09.2020

Blev en liten smakupplevelse ikväll också.
Hade fått av grannen några knölar jordärtskockor som fått växa till sig under nästan två år.
I dag var det dags att kolla knölarna.

jordartskocka

Hoppsan hejsan, vackra knölar. Tur jag inte tog upp alla.
Det här skall bli potatis stomp.

Men först till förrätten.

forratt4Havskräftor är bara sååå gott!
De här var från Ruotsala i Saluhallen.
havskraftor tallrik
En trevlig förrätt med smör, persilja och vitlök
och några minuter i ugnen.

spett8Varmrätten blev kycklingspett med kryddiga korvar.
kycklinspett kockaOm det var gott. Den gula såsen är gjord på majonäs, dijonsenap, curry och gräddfil.
I morgon blir det porchetta från By Vasco i Saluhallen.
Spännande.


Helt galen effektiv söndag

Skrivet av Ulf Lassander 30.08.2020

Kategorier:

Hade varvat ner med hela villa avslutningen, tog det lugnt i stället.
Men vilken effektiv söndag det blev i stället.
Började dagen med att plocka äpplen.
appelplock
Fast vi har mustat det vi behöver för ett år, ville vi ta vara på den frukt som gården ger.
appellador3Första omgången blev 4 fulla lådor, men totalt blev det 6.
De körde vi direkt till Lalles Gård i Veikars.

På samma gång fördes fallfrukten (efter sortering) till Kerstins får.
Fåren gillar äpplen för nu skall de ”banta” inför slakt och få en godare köttsmak.

farapple

Som om inte gårdagens gäddor räckte till så blev det en sväng via villan i dag också.

gaddorgaddrens

Helt sjukt. Jag hade inte hunnit ro ut till stället då gumman på andra kastet drar upp en igen.
Nu får det räcka, nu åker vi hem för att fixa mat...bara bastun först.
CajungrillJag hade planerat cajunkräftor inför kvällen. Hon fick gratinerade havskräftor.
cajunpannaHär puttrar det gott om lök, basilika, persilja, vitlök, olja, chorizo, kryddor, majs och kräftor.
Såsen är tomat, krossad tomat, tomatpuré, olja, citron och vitt vin.
cajunrattTror vi båda blev lika nöjda. Smakade bra med lite batong till för att få upp den sista såsen. 


Glass från Åland

Skrivet av Ulf Lassander 30.08.2020

Kategorier:

Gillar härliga storyn. Nu fick jag tag i en godbit med nytänk.
Det börjar med att Fanny Lindström är licensierad PT med över 15 års erfarenhet inom träning och hälsa. Hon har jobbat fram Fananammas egna träningskoncept “IT” där fokus ligger på att utmana både psykiskt och fysiskt.

Vilket gäng!
glassteam2
Men hon hade en dröm om att kunna njuta av en härligt god glass varje kväll efter ett tungt träningspass.
Den drömmen blev sann.

glassburkar
”Riktig glass för ett hälsosamt liv”...får inte riktigt glass och hälsa att hänga ihop.

 

Så här berättar de själv om sin glass:
Vi är mer än stolta över vår glass som är gjord från grunden på finsk grädde,
finskt protein och äkta kärlek. En lågkolhydrat glass utan tillsatt socker eller annat skräp.
Som sötning använder vi erythritol; en kalorifri naturlig sötning som utvinns
genom en fermenteringsprocess. Våra glass påverkar därav inte ditt blodsocker
och håller dig stabil och fin. Fananammas FANtastiska Livsstil är rörelse glädje,
äkta näring och starka tankar som tillsammans formar ett liv som är värt att leva.


Men på Åland lyckas man göra det. Blev uppmärksammade i Ålandstidningen.
glassfanny
Om de nu erövrar Finland (riket) så var finns den då att köpa?
Här i Vasa regionen namnges dessa ställen:
CM/Stenhaga, K-Market i Vörå, Sundom, Malax, Piffi/Smedsby.
Kanske man borde testa och bli lite mer hälsosam.


Fish and chips hemma

Skrivet av Ulf Lassander 23.08.2020

Kategorier:
Taggar:

Så var det i kväll dags för en vinterfavorit, fish and chips.
Nu får vi bara se till så vi inte föräter oss på detta.
Brukar använda fryst torskrygg men i något skede testade vi
Fionors Torsk som fryspaket, blev riktigt gott.
torskfilePanering: vetemjöl, ägg och sedan pankogryn.
Fritering görs i en vanlig wokpanna fast det finns fritös i huset.
Pommes, aioli (egen) och smörslungade ärter.

Här ett tidigare recept på samma rätt, men med ättiksgurka.

fishandchips4


Besök på musteriet

Skrivet av Ulf Lassander 23.08.2020

Så var det dags för första besöket till Lalles Gård i Veikars för att göra äppelmust.
6 lådor nyplockade äpplen kördes till Veikars i går, fast jag hade bokat tid till tisdag.
Tänkte att de får musta dem om det kommer några luckor i tidtabellen.
Efter några timmar hemma kom meddelande om att musten stod färdig.
appellador2
Ingen fallfrukt, den har vi kört till en fårfarmare.
appelboxar95 kg äpplen blev 19 lådor färdig must.
appelmustFin färg och god smak. Tänk att denna dryck hängde i trädet i går.
Det blir nog en tur till on nån vecka då de andra äppelträdens frukter blir mogna.
Denna sats räcker nästan ett helt år.
 
Här fjolårets inlägg med hur musteriet ser ut.

Samtidigt passade vi på att skörda lite stickelbär och ärter.
skord6