uffeskitchen ul

”Fisken skall simma”

Skrivet av Ulf Lassander 18.08.2019

Kategorier:

”Fisken skall simma” heter det men nu har det regnat hela dagen och det gjorde
besöket i potatislandet inte så behagligt. Ett jädrans kladd.
Dagens middag blev panerade abborrfiléer, stekta i smör.
Paneringen var dock inte den vanliga med pankomjöl utan med krossade ostbågar.
Ingen större skillnad, trodde bågarna skulle ge mera smak.

Fisken blev god och den rivna pepparroten gjorde sitt.
abborrfile2


Fiskspett på riktigt

Skrivet av Ulf Lassander 17.08.2019

I kväll ville jag börja förbereda mig smakmässigt inför kommande resa till Kroatien om en månad.
Det betyder seafood med vitlök, lime och citron.
raspett2Kvällen spett innehåller lax, marulk och jätteräkor. Kryddor: citron, lime, limezest, peppar och salt.

siggpackSom tillbehör en enkel sallad. Råkade få tag i Siggs gurka från Närpes. Inte ofta man ser den i Vasa.
grillpotatisNypotatisen förkokades en stund och sedan rostades på grillen
i olja och röktpaprika pulver. Citronen gör sitt då den grillas, blir så söt och saftig.
spettrattSåsen: gräddfil, citron, lime, vitlök, salt, peppar och olja. Mums!

 

I morgon blir det abborrfileer!


Rökt och grillat

Skrivet av Ulf Lassander 12.08.2019

Rökt och grillat blev det till veckoslutet.
Projekten vill ta överhand så maten kom inte i första skedet.

Men rökta abborrar på lördag.
Söndagens regnväder lockade mig till grillen med kycklingspett marinerade i egen pesto
och med en rejäl klick gräddfil med curry.
Gott!
aborre4
kycklingspett pesto


Skördetid

Skrivet av Ulf Lassander 11.08.2019

Skördetid står för dörren och dagen började med att
tvätta vinflaskor för kommande svartvinbärssaft.

flaskor3Då man ändå håller på med duschslangen kan man väl fortsätta
med att rengöra frysboxarna och skaffa sig en överblick på
vad som finns i frysarna. Mera produkter på kommande idag.
Men det finns hallon, tranbär, hjortron, svartavinbär, rödavinbär, saksatonbär,
äppelmos, hummer och skaldjur, bröd, soppbaser etc.
boxar1Tur att alla boxar står intill bastuavdelningen så rengöring och tvätt är inget problem.
boxar2Saftkoket är i gång och snart blir det en leverans av nyplockade blåbär.
Plockade själv 20 burkar svartavinbär i går och mera skall plockas.

En bra dag!


Rödavinbär som smoothie

Skrivet av Ulf Lassander 02.08.2019

Gårdens bärbuskar börjar få bra färg. Svarta vinbären är mer än välkomna
men vad gör man av röda vinbär?
I går testade jag att göra en smoothie på röda vinbär och den blev ganska bra.
vinbar1,5 dl vinbär och några blad ”chicago” mynta
(den som smakar tandkräm eller tuggummi för den som kommer ihåg).
chicago
smothie vinbar3 dl äppeljuice, 2 bananer, 1 tsk vaniljsocker och 2 dl turkisk yoghurt.
Ner med mixern i koppen och kör!

smothieglas vinbar

Blev god och det lär nog bli flera vinbärs smoothies i höst.


Smakliga cajunkräftor

Skrivet av Ulf Lassander 30.07.2019

Terrasser, kräftskivor och augustinätter. Vi har en skön tid framför oss.
Därför vill jag lyfta upp en gammal favorit då man tröttnat på
de traditionella frysta kräftpaketen. Hotta till kräftorna
och bjud på smakliga och kryddstarka cajunkräftor.
Receptet har nåt år på nacken men serveras alltid lite nu som då.
Ingredienserna börjar finnas i den egna trädgården.

cajun 2


Kalkon och örter

Skrivet av Ulf Lassander 29.07.2019

Kategorier:

Söndagen var fylld med projekt men ändå hann man få till en riktig middag.
Kokta potatis ur det egna landet (kalla). Fransk körvel, purjolök, persilja och årets första sockerärter.
Detta är grunden till potatissallad. Kapris är ett måste och vinägrett på olja,
dijonsenap (med basilikasmak), citron, peppar, salt.
potatis1
Som sås blir det en gräddfilssås med egen pesto, vitlök, olja, salt, lite citron och peppar.
pestosas
Kalkonspett kryddade med chili (egen), pesto, en gnutta soya, salt och peppar.
Majskolvarna har bara paprikapulver på sig och lite citron.
grillpinnar1
grill7
Potatissalladen och såsen kunde lika väl ha passat till
en grillad eller rökt fisk. Mums!
Det gäller att ta vara på det gården har att erbjuda nu då vi närmar oss skördetider.
ratt 1


Terrasshäng i solen

Skrivet av Ulf Lassander 22.07.2019

Just nu är vädret som gjort för sköna stunder på terrassen eller balkongen.
Men ganska snabbt så kurrar det i magen.
Ett snabbfix för det problemet är cocktailpinnar (mingelmat), modell ”man tager vad man haver”.
Vi har alltid någonting gott som går att använda.

pinnmat
Annat gott som går att använda är: färdiga köttbullar (mindre), bitar av paprika, medwurts, saltkött.
balkhonghang

Sedan är det bara att välja passande dryck. Vid det här tillfället blev det sangria med äpplen och apelsin. 

En annan lite lyxigare variant är att gå på skaldjurs spåret och använda räkor eller kräftstjärtar
med en bit citron och en dillkvist.


Ett annat förslag är att blandar du mjukost (gräslöksmak) med kallrökt lax,
svartpeppar, lite gurksallad och finhackad gräslök.
Bred fyllningen på Malax limpa och skär brödskivan i fyrkanter. Varva så många du vill ha per sticka.
Bilden är lånad från Malax Limpan.

malaxlimpa


Fisk i paket

Skrivet av Ulf Lassander 21.07.2019

Dagens intensiva värme gjorde att vi ville ha någonting lätt till middag.
Det blev en rödingfilé med gräddfilsås. Till vår stora glädje hade vi också egna nypotatis i landet.
Två kålar och det räckte mer än väl åt två personer.
potatis3Rödingen fick ligga på lite grovsalt. Ovanpå fick den ett lager av två lökar, chili, peppar, salt och citron.
En skvätt vatten i paketet och en gnutta wasabi ur tub.

rodingpaket3

roding11

Gräddfilsåsen bestod av peppar, salt, tre klyftor vitlök, citronsaft och lite citronolja.

Mums, blev det igen!


Rökt abborre...mums!

Skrivet av Ulf Lassander 20.07.2019

Kategorier:

Efter en dag på mossen och en liter solmogna hjortron rikare
var det gott med en saltig och rökig abborre.
Smaken var bra och påminner för tillfället lite om smaken
av kolgrillad seabass i Grekland.
aborre2