torsdag 11 oktober 2018 - 10:40

Strömming är gott

Strömming är gott, en av mina favoriter i fiskväg. Råkade få tag i några recept från Sydin som publicerades 2014. Del åter mycket intressanta så kanske man skulle borde testa dem på nytt. Vissa år har det varit svårt att få tag i strömming men nu ser det ut som de finns allt som ofta i diskarna.stromming1 stromming2

söndag 7 oktober 2018 - 17:20

Ett år senare!

3 november 2017 träffade jag Oscar Quevedo i Vasa. Knappast kunde jag då tro att ett år senare skulle jag vara på väg till hans vingård i Portugal. Men så är det, på lördags morgon bär det iväg Vasa-Hesa-Frankfurt-Porto...och sedan vinsluttningarna längs Dourofloden. På vägen upp längs floden kommer vi också att testa en hel del andra vingårdar. ”Bloggmaskinen” är 100% med på resan. Här inlägget från i fjol.

Ett år tidigare, november 2016, var jag på väg till Playa del Ingles. Då med en rykande färsk bok som sällskap -Portvinsdalen. Vad jag tyckte om den boken? Det kan du läsa här!

 

oscar

 

lördag 6 oktober 2018 - 19:37

Färsk höstmat

Färsk höstmat kan man nog kalla det för då man ställer till med en wok-rätt. Fast food, men på mitt sätt. Chilin och paprikan är årets sista skörd ur det egna växthuset som tömdes och tvättades idag.

wok chili

Det är troligen endast vitlök, lime och ingefära som inte är närodlat.

wok ravaror

wok fond

Köpte två kycklingfiléer med skinn och klubba från Köttdisken i morse i fall det skulle bli till att grilla. Nu blev det wok istället så då kokade jag en fond på klubborna, skinnet och lite kryddor (curry, lagerblad, ingefära, trattkantareller, lime saft, vittvin, kinesisk soya och risvinäger).

wok tval

Jobbar man med kyckling är det viktigt att tvätta sig ordentligt innan man går lös på grönsakerna.

wok2

Den börjar bli klar, några minuter till.

wok ratt

Det blir nog många wok-rätter i vinter både med kyckling och skaldjur. Mättande och gott.

lördag 22 september 2018 - 19:15

När lammen tystnat

När lammen tystnat, är det troligen styckade och fint uppskurna i Köttdisken. Det var de idag. Köpte ett paket med tre fina närproducerade lammkotletter Lallin Lammas i Kurikka. På grund av regnet så blev det att kicka inne. Råstekta potatis med dagsfärska trattkantareller och lök. Lite timjan och vitlök stektes tillsammans med kotletterna. En lite klick gräddfil med vitlök, citron, peppar och salt. En stekt citron och en rejäl bit greve ost. Om det var gott!

lammkotlett2

 

lördag 22 september 2018 - 12:52

Det vilda Malax

Det vilda i Malax är kanske inte så vilt som det låter, men nu är den tredje kokboken med Michael Björklund ute. En maskulin bok med bilder som minst sagt, sticker ut. Malax då? Jo, jag var ute med fotografen Linus Lindholm och fotograferade tranbär, svampar etc. och Linus fick tycke för mossen bakom vårt hus i Malax och vips så stod Micke där.

mickemossen1

Här står kocken ute på ”vittmosan” som den heter i folkmun. Ett ställe jag brukar besöka lite nu som då, inte för att skörda utan kanske mer för att njuta av tystnaden och öppna landskap. Just nu är den ett tillhåll för tranor som samlas inför flytten söderut. Mossen är också full av viltstråk-stigar efter hjortar och älg.

 

micke mossen2

Förmodligen är det tranbär han smakar på för hjortronen var som bortblåsta i år. Så ute bland tuvorna på en mosse i Malax vandrar en smakglad Ålänning. Tänk vad Uffes Kitchen kan ställa till med och tack Micke för TACKET i boken för att jag visade dig några hemliga kantarellställen...vad gör man inte för konsten!

söndag 16 september 2018 - 19:50

Röding i foliepaket

Röding i foliepaket, är snabbt, enkelt och gott. Varsin fiskfilé toppas med en blandning av fetaost (hade en burk kvar i kylskåpet) och egen gjord pesto. Några skivor citron över, en klick smör, salt, peppar och en skvätt vitt vin (2 matskedar). Det gröna ovanpå är Persiljado krydda, skulle gått lika bra med dill. Gör paketen så luftsäkra som möjligt så att alla ångor och smaker gottas med fisken.

rodin i paket2

Diskussionen kring kvällens potatis tog en lång stund men vi beslöt att göra som i går. Pressad potatis. Såå god! Såsen blev en ny diskussion men även här kom vi fram till ett beslut, smörsky med kapris. 

roding pa fat

Ovanpå fisken blev det en tolkning av en gammal favorit från Mallorca, stekt vitlök med trattkantareller. Och gott blev det :)

 

lördag 15 september 2018 - 19:27

Födelsedagsmiddag

Födelsedags middag. Trots att det känns som en vanlig weekendmiddag. I morse mellan alla grattisar gick jag ut en sväng och plockade lite trattkantareller. Gumman hittade några Karljohan på gården. Köpte ett par limousinbiffar på Köttdisken i går och nu var det dags för dem.

svampsas

Lök, buljong, skumpa, äppekjuice och kryddor. Mixas, passeras och kokas med lite grädde.

rabiff

Härliga biffar och lite Karljohan på fatet ovanför.

pa grillen

Härliga dofter!

ratt2

Oj, vilka smaker. Karljohan svamp som stekt tillägg ovanpå biffen. Det här gör vi om!

söndag 9 september 2018 - 18:45

Höstfeeling och soppa

Höstfeelingen slog till ikväll. Först bastu och bad nere vid havet, sedan en rejäl kastrull korvsoppa med ”extra allt”. Basturökta- och kryddiga korvar. Rotfrukter, nu som de är som bäst. Kålrot, rova, palsternacka, morötter, lök, purjo, chili, torkad trattkantarell, potatis i en härlig fond av grönsaks- och oxbuljong. Ner dalade också några lagerblad och plopp, plopp några kryddpeppar korn. Salt och mera peppar!

soppkok2

Persiljan åker i kust före servering.

korvsoppa portion

Hittade ett verkligt gott bröd med dadlar och nötter på Citymarket. Härligt då smöret sakta smälter ner i brödet.

college

Var ner och simmade i kväll och tyckte att hösten kommit en bit längre fram nere vid havet. I kväll hade det varit skönt att få dra på sig en av våra nya VBL-tröjor. Den här rosa modellen är helt ny och skall saluföras i oktober till stöd för cancervården i Vasa. Men den skulle ha suttit riktigt bra ikväll.  

lördag 8 september 2018 - 18:27

Shopping och röding

Shopping var det sista jag hade tänkt mig idag. Men så blev det. Dressmann, Brothers, HM, Andiamo, CM, KappAhl, Lindex...den gamla vanliga lunken. Men vädret var bra. Mitt i karusellen blev det ett obligatoriskt besök hos Ruotsala i Saluhallen och med en rödingfilé i kassen var det roligt att vända hemåt.

Fisken åker på grillen med lite peppar, salt och citron. Pressad potatis och kokt broccoli. Gräddfilssåsen innehåller bara lite vitlök, hackad kapris, salt, peppar och lime zest. Det kalla rosévinet satt som pricken på...

roding7

Senare ikväll skall vi sätta upp en kastrull med korvsoppa med lite kryddiga korvar. Ser fram emot den också. Korv är bra mat om den tillagas och har hög kötthalt.

söndag 2 september 2018 - 21:00

Medelhavet dukar upp

Medelhavet är aldrig långt borta. Men om man inte har möjlighet att åka ner så går det mesta att fixa till hemma. Här tar jag med dig på en tur till några av mina smultronställen kring ”det blåa havet”.

seabass chania2

Seabass (Psari) i Chania på Kreta. En av de godast grillade fiskar jag ätit. Tävlar starkt med grillad sjötunga. Här finns hela inlägget.

 

havskraftor split

Efter en veckas motionsresa i Kroatien var det skönt att få sitta ner vid hamnrestaurangerna i Split. Här njöt jag av vittvinskokta havskräftor med vitlök och persilja. Ett ställe jag gärna besöker igen. Vill du se mer av Slip så finns inlägget här

 

blackfisk i malax kroatien

Det kroatiska köket överraskar mig varje gång. I Losinj fick jag bekanta mig med bläckfiskcarpaccio. Den var så god att jag beslöt mig för att testa den hemma också (bilden). Råvarorna köpte jag vid Asian Market i Vasa. I Biograd åts det också bläckfisk men då valde jag en grillad variant.

blackfisk grillad

 

Under en resa tillsammans med kocken Micke Björklund var Nice ett av huvudmålen. Är man i Nice får man absolut inte missa musslor i vin. Lugnt och skönt på terassen vid en av restaurangerna ute på stan. Tror att du också skulle ha njutit. Men Micke bjöd också på en rejäl skaldjursbuffé.

musslor i nice

Uppe på hotelltaket bjöds det på det mesta i skaldjur, till och med grodlår dukades fram. Rejäl fest men så var det också vår sista kväll i Nice. Kolla länken, kanske du ser någon bekant.

grillad havskrafta nice

 

Som sagt, om man inte kan resa ner till maten får man väl göra det bästa av situationen här hemma. Fick göra ett sponsrat blogginlägg åt Köttdisken i Malax på temat Medelhavsmat. Köttdisken levererade och jag kockade under äppelträdet. Jag kan lova att det doftade både grill och Medelhav i Malax. 

laxspett

tagleatelle i Monte Carlo

Monte Carlo är också ett ställe som jag gärna besöker på nytt. Liv och rörelse på en liten yta men maten fick mig att glömma allt runt omkring. Tagliatelle med skaldjur, vilka smaker.

 

Du har säkert också starka matminnen från dina resor. Sök fram bilder och dokumentera, det är alltid lika roligt att minnas och uppleva goda ögonblick och smakupplevelser om och om igen. Jag blir i alla fall glad av det. Hur är det med dig?

vitlok2