uffeskitchen ul

Nordafrika serverat, en bloggresa?

Skrivet av Ulf Lassander 17.01.2021

I kväll började hjärtat slå för Nordafrika, köket i Egypten, Tunisien och Marocko.
Gumman låg ock messade medan jag pysslade i köket, fick bli en överraskning.
Några inspirationsbilder först för att komma i stämning.

tunisien1Här några grillade bläckfiskar och grönsaker. Tänk dig olivolja, vitlök blandat med kolgrill.
tunsi2Soukernas urval av kryddor i mängder och dofter till max.
tunisia3En riklig dukning med god mat som sallader och röror.

 

Men nu till kvällens middag.


sas3Börjar att röra till yoghurtsåsen.
Några msk turkisk yoghurt,, zesten och saften av en lime och två vitlöksklyftor,
salt och lite krossad kardemumma. Har du mynta så i med den också.
Blir bara bättre om den får stå och dra.

sallad14En liten snabb gjord sallad på skivad blodapelsin (säsong just nu),
rödlök, lite skivade oliver, krossade pistagenötter, peppar och olivolja.
kyckling tre
Kycklingen, snabbt i en marinad med salt, sambal oelek, timjan
och lite, lite curry. De skall stekas.
dukningSå blev det. I slutskedet på stekningen fick det gå några tomater
och gröna bönor (frysta) under lock.
Bulgurn var kokt enligt receptet på paketet. Men satte till lite apelsinjuice,
soltorkade tomater, oliver och timjan.
afrikaonplate2Om det var gott!
tog till lite i receptet så det också skall
räcka till gummans lunchlåda i morgon. 

Minnena lever kvar. 
uffes2


Varm smörgås och lax med sallad

Skrivet av Ulf Lassander 16.01.2021

Efter en dag med en hel del pyssel både ute och inne, lät det ganska bra med ”någonting lätt”.
Låter som fisk.
tonfisksmorgas2En grönsallad och en bit rostad lax från Fiskdisken.
Brukar köpa den lite nu som då, lättlagad och god.
Gumman ville ha de varma tonfisksmörgåsarna från senast så
hon fixade dem. Jag ville också ha jalapenos i mina.
Såsen är en gräddfilsås med wasabi och peppar.
Salladen har en vinägrett med dijonsenap. olja och vinäger.

Gott och mätta blev vi.


Tryffelpasta men lax

Skrivet av Ulf Lassander 09.01.2021

En oinspirerad middag blev någonting helt magiskt.
Hade köpte en påse italiens pasta med tryffel, ett impulsköp.
En par skivor lax, babyspenat och lite broccoli.
Någon idé fanns väl i bakhuvudet men blev nog mera att man bara plockade nåt i vagnen.

Pastan väckte lite nyfikenhet och samma märke har jag haft tidigare.
Pastan kommer från en ort strax söder om Neapel, innan
man styr ut mot Sorrento. Tycker alltid det är kul att se varifrån
produkterna kommer och läsa lite om deras historia.
pastakarta
pastashopHäftig fabriksbutik.
label
tartuffo2
Gott blev det. Hade en tre dagar gammal sås som gjordes till kyckling.
Men redan då jag smakade den säg jag att den också skulle passa till fisk.
Kan bra göra denna rätt på nytt.


Tonfisk mackor

Skrivet av Ulf Lassander 08.01.2021

Gumman fick inspiration i morse av Steffo i TV4:s morgontv.
Så i kväll dök det upp en inköpslista i mobilen.
Varma smörgåsar med tonfisk, låter helt bra.
Men det blev lite mera än så.
Om du tänker dig en varm smörgås a la Subway så är vi nära.
4 skivor rostbröd
2 burkar tonfisk i vatten
1 silverlök
1 rågad dl majonnäs
saften av en 1/2 citron
tabasco (eller motsvarande)
1,5 dl riven ceddarost
jalopeñjo i skivor
3 dl riven sallad
ajvar relish och salt.

Blanda ihop tonfisk, hackad silverlök, majonnäs och citronsaften i en stor skål.
Smaka av med tabasco till passlig hetta.
Fördela röran över brödskivorna, toppa med den rivna osten och
några skivor jaopeñjo ( typ 4 st).

Tillaga mackorna i ugnen på 200 grader tills osten smält.
mackor utan lock2Lägg på salladen och garnera med silverlök och en skvätt tabasco.
Stek några brödskivor i smör, med ajvar på ena sidan.
Nu har du ett lock för de varma smörgåsarna.

mackor
Dela dem på diagonalen och servera med ett kallt vitt eller rosévin.
En kall öl passar också bra.
Tack gumman, det var gott!


Trevligt fredags mys.


Höstlamm på tallriken

Skrivet av Ulf Lassander 02.01.2021

Kategorier:

Julmaten håller äntligen på att försvinna. Fryste ner de sista skivorna av rökta kalkon för sallad.
Rökta älgen nästan slut, det är också den inlagda strömmingen.
I kväll hade jag dukat upp för en familjepizza från den lokala pizzerian, men i sista minuten blev
det att tänka om. Gumman ville ha mer åt sallads hållet. 

Hon gjorde sig en sallad med rökt kalkon. Och jag fixade till
en rätt med stekt lammribs, från höstens slakt. Rosmarin och vitlök gav doften i köket.
Om det var gott!
lammribs2021


Hälsomat till max

Skrivet av Ulf Lassander 19.12.2020

Kategorier:

I kväll fick jag för mig att testa superbäret Aronia i matlagningen.
Vi har tidigare plockat dem som ”självplock” för smoothies. Men nu ville jag testa en färdig produkt
från Finnish Superbarries i Österbotten.
Som de säger själv är det från de renaste länderna i världen.
Har tillgång till både färdigpressad must och pulver.
Aronia har stora fördelar som påverkar hälsan. Så varför inte testa.

I kväll testade jag aronia med kyckling.
skar upp fickor i kyckligfilén och fyllde den med en blandning av
aroniapulver, en msk plommonmos, en msk sambal oelek och lite curry.
Kycklingen lindades in med bacon och fick ligga en stund i aronia must och soya.
Stektes runt och placerades i smörad ungsform.
Hällde på aronia marinaden, grönskasbuljorng, oliver, några klyftor vitlök,
rikligt med purjo, grädde och lite vitt vin.

Medan detta puttrade i ugnen på ca 200 grader i 30 minuter så kokade jag potatis.
aronia2

Aronia har en hög tanninhalt och kan upplevas som lite besk. Men musten i sig
är söt och påminner lite om rå vindruvssaft. Vi har nu också druckit ett glas om dagen
hela veckan. Lär vara bättre än blåbärssaft.

kyckling1Maträtten fick en fylligare smak och detta gör vi om.
Nästa gång öser jag på mer av aronia.

Kul att aronia gett ett nytt inslag i det traditionella jordbruket.

baret
 


Luciasill

Skrivet av Ulf Lassander 13.12.2020

Ett generöst fat med sill och annat gott sitter alltid rätt.
Dagens rätt består av matjessill, ägg, brynt smör och mycket annat.
Men vi tar det allt efter.
silltallrik2
Hacka en rödlök, en salladslök och ett rött äpple
Halvera eller skiva några rädisor.
Koka ägg och halvera dem.
Bred ut allt på ett serveringsfat. Skär matjessill i munsbitar och
arrangera den ovanpå.
Hacka gräslök och dill och strö över.
Sakta försiktig och några varv med pepparkvarnen.
Klicka på lite rom om du vill.
Smält smör i en kastrull och låt det sakta brynas under omrörning.
Häll smöret över ingredienserna.

Serveras till kokt potatis.

 


Kvevlax vs Italien

Skrivet av Ulf Lassander 08.12.2020

I dag blev det en mixa både av det ena och det andra.
Morgonen började med en leverans gott pizzavin från Italien.
Har köpt det tidigare, det kan du läsa om här.
Fyller på källaren inför jul och nyår. Den lådan var väl just vad som rymdes.
casale ladacasale kallare2
Före lunch var det dags att bekanta sig med lokal fisk vid
Jeppes Fisk i Kvevlax. Det är ett sponsrat blogginlägg som publiceras
under veckan. Fick med mig 1 kg helströmming som skall bli
inlagd kryddströmming. Återkommer både till inlägget och receptet senare.

jeppes dorr


Lördags wok

Skrivet av Ulf Lassander 05.12.2020

Kategorier:
Taggar:

En råkall dag som denna så smakar det riktigt gott med en het wokpanna.
Kål, paprika, morötter, palsternacka, purjo, vitlök,
kyckling, lime (både skal och saft), curry, japansk soya och vinäger
och ett glas nypressad apelsinsaft.


Tur att det lämnade så mycket ingredienser så vi har till en ny wok nästa vecka också.
wok5


Wienerschnitzel på kyckling

Skrivet av Ulf Lassander 28.11.2020

Kategorier:

I kväll stod fantasin helt still då det gällde maten.
Kyckling och röding fanns, men kändes som det bara blir det samma.
Då klack det till!
Jag gjorde en wienerschnitzel på kyckling.
In med filéerna mellan bakplåtspapper och banka dem tunna.
Salta och peppra.
Vänd dem i vetemjöl, klappat ägg och sedan i panko.
Stek i olja.
Franskisar, bea, broccoli och lite sallad.
Det här blev gott.
wiener2