uffeskitchen ul

Korv med kyckling

Skrivet av Ulf Lassander 23.06.2019

Kategorier:

Färsk pesto, vackert väder och en glödande grill...kan det bli bättre?
Hade just gjort egen pesto från växthuset och den skulle nu testas
på grillad kyckling.

Först började jag med en vinägrett gjord på olja, citronsaft
och en dijonsenap (chili typ) som jag köpte i staden Dijon i Frankrike.
dijonKvällen grillspett blev, kyckling marinerad i dagens pest
och några bitar chorizo korv. 

grillspett

En lätt sallad med bara tomat, gurka, rödlök ett par ägg och lite örter.
Vinägretten gjorde sitt.

sallad7

Blev riktigt gott. Detta gör vi om, kanske redan i morgon!

korvspett


Pestofabriken

Skrivet av Ulf Lassander 23.06.2019

Så var det äntligen dags att sköra årets basilika. Flera krukor blev till bara blad.

skord2

Du skall veta att det doftade rejält av basilika i växthuset.
mix
Dags för mixning. Basilika, vitlök, salt, olja och peppar.
Ingenting annat för då håller sig peston bäst. Vill man tillföra ost
och nötter senare går det bra.

pesto2

Härlig nyans och doft.

burkar

Fina brukar som nu åker in i kylrummet för kommande behov.

efterskord

De kvarvarande krukorna ser lite tilltufsade ut men de kommer igen om några dagar. 


Rökt kyckling

Skrivet av Ulf Lassander 17.06.2019

Kategorier:

Söndagen bjöd på en ny upplevelse. I stället för att grilla kycklingen till 100%
beslöt jag mig för att testa Webers Rökspån.
Valde en neutral sort eftersom jag aldrig tidigare testat dem.
Nästa gång blir det kanske spån med whisky smak.

weber

Gott blev det och en härlig brun nyans även på majskolven och löken.
En bearnaisesås passade riktigt bra till det hela.
roktkyckling4


Underbar helg

Skrivet av Ulf Lassander 03.06.2019

Underbar helg, så kan man väl omfatta detta veckoslut. Examensfest, trädgårdsarbeten och en hel del annat pyssel.
Men utomhus fick man vara och det är den största belåtenheten.
Fick för mig att koka rabarberdricka medan de ännu är färska och fina.
Rabarbern har stått på samma ställe i flera år och ingen har riktigt brytt sig om den.
Men nu så tyckte jag det var dags att göra någonting åt saken.

kastrull

Använde bara späda rabarber för jag ville inte skala dem och ta bort de röda delarna som ger så fin färg.
Hade väl cirka 9 stjälkar som hackades i bitar.

Lägg dem i en stor kastrull med vatten  ( ca 2,5 liter).
Låt dem koka i minst 10 minuter så de blir mjuka.
Satte också med en skivad citron, en apelsin, en uppskuren ingefära och 2 tsk mald kardemumma.
Sila upp koket i en skål via durkslag eller silduk. Rör ner sockret ( 2 dl ) i den varma saften
så att det löses upp. Smaka av så du får en sockermängd som du gillar.
Låt kallna och häll upp på rena flaskor. Tycker du saften blev för stark går det att blanda i mera vatten vid servering.
Och glöm inte isen!
Den blev riktigt bra. Detta gör vi snart igen.

dricka 

Nu vänds blickarna mot växthuset.
vaxthus4
Känns lyxigt att redan kunna skörda egen basilika. Tänkte göra en snabb marineringspesto
för kycklingen som skall på grillen.
mortel
Basilika, vitlök, peppar, salt och en neutral olja. Mortla ihop och smörj in kycklingen.
Låt marineras i ca 20 minuter före grillen.
grill6Råstekt potatis med sparris, lök, tomater och vitlök.
Gräddfilsåsen går till det mesta, allt från fisk och sallad till kött.

file4

Härliga tider vi har framför oss med mycket grillat och färska grönsaker och örter. Njut!


Morsdag en grilldag

Skrivet av Ulf Lassander 12.05.2019

Kategorier:

Jag som alla andra laddade upp inför morsdag. Hade bestämt oss för att äta hemma och inte på restaurang.
Mysfaktorn förstärktes ju av regnet. Men det löste sig med hjälp av en pressening.
Menyn var spikad långt på förhand, alla vill ha grillad kyckling så
det var den lättaste biten.

eldgrill

Kycklingen marinerades i salt, peppar, citron, timjan och mynta (ur växthuset).
Vi testade också att göra basilikakräm på Philadelphia ost,  Crème fraîche,
citron salt, peppar, vitlök och basilika. Blev helt bra.
ratt3Tror bestämt att min mor var både mätt och nöjd.
mamm2


Mitt veckoslut

Skrivet av Ulf Lassander 05.05.2019

Mitt veckoslut i korthet

Förväntningarna var höga på det kommande veckoslutet. Men humöret sjönk en smula
då vi fick vinter igen. I växthuset hade jag slagit på infravärmen i taket så där var det varmt och skönt,
både basilika, timjan och vinrankorna växer. Dock tog jag mig själv längre söderut,
nja inte riktigt. Åkte en sväng till Plantagen för att får värme och inspiration.
Blev nog lite shopping också.

vinranka uffe

Väl hemma satte jag igång ett projekt för Röda Korset. Organisationens grundare,
Henri Dunant fyller år på onsdag och det vill jag uppmärksamma med
en oljemålning i FRK-avdelningen i Vasa.
Förlagan uppe till höger, den våta duken till vänster och
resultatet på tork i glasverandan. 
henri treMedan Henri torkar får jag en annan förfrågning. Att hjälpa Rödakorsvännen Ramieza Mahdi
med kampanjkort och webbheader. Hon har fått panik då planeringen sprack.
Klart man hjälper, och ger goda råd som bollplank.


ramy seven
Söndagen började med en snabbtur till Bergö. Bara för att få lite miljöbyte
och en försmak av sommaren och havet.
bergo2
Mat har det också blivit. Stekt sik med smörsky, vitlök och kapris.
I dag blev det också en del hotdogs!

stektsik2hotdogs

 


En kalkonfilé för två

Skrivet av Ulf Lassander 01.05.2019

1-Maj middagen blev en kalkonfilé för två.
Låter i minsta laget men då jag väl öppnade paketet så förstod jag idén.
Stor som en tallrik, den skulle grillas hel.
Marinaden blev en nygjord pesto, peppar, chili och citron.

basilika pesto2

En halvtimme i marinad i kylrummet.
kalkonmarinadMedan potatisklyftorna var i ugnen så fixade jag en tzatziki aktig sås
och dekorerade lite vid matbordet. Tur att påskliljorna just hade slagit ut
så fick vi lite av gårdens  vårblommor på bordet.
paskliljor

Oj, vad den blev god. Det här gör vi om. Sparrisen fanns i kylrummet och
lika bra att använda dem medan de är färska. Hade också kvar
lite timjansmör från påsken som också passade bra till kalkonen.

kakonratt


Växthustvätt

Skrivet av Ulf Lassander 20.04.2019

Växthustvätt, låter inte så roligt men skönt att se resultatet efter en dag med slangen. Först skall allt bäras ut (vinterförråd). Sedan fönstertvätt med Fairy så att alla alger från i fjol fås bort. Tömma vattenrännorna etc. Men sakta, sakta blir resultatet ”glasklart”.

Trätrallarna, hyllorna och trappan fick sig också en genomgång med ny träolja.
De blev som nya trots att de har 10 år på nacken.

IMG 2097

Ett minne från senaste år hänger kvar. De har passerat russinstadiet för länge sedan
och väntar nu på årets nya generation druvor, som faktist redan börjat visa knopp.

vinklase2

 


Påsk flundra

Skrivet av Ulf Lassander 19.04.2019

Kategorier:

Blev ett impulsköp hos Ruotsala i Saluhallen i Vasa i går.
Två vackra sjötungor, inte så stora som nere i Medelhavet men helt godkända. 
Pommes som  fixades av konsten alla regler. En remoulad sås från Köttdisken.

Fisken stektes med vitlök och persilja. Rommen fanns kvar och den fick jag. den var GOD!
Här ligger en hane och en hona, sida vid sida och sprider en doft av Medelhavet!

flundror1

flundror3

En god rätt behöver inte vara så svår.

 


Växtkraft

Skrivet av Ulf Lassander 16.04.2019

Växtkraft till max må jag säga. I lördags satte jag på trappan och sådde basilika och timjan.
I dag på tisdag pickar de första bladen upp.
Hoppas vädret håller i sig och jag orkar vattna så har vi pesto till sommaren.

basilika3