söndag 9 december 2018 - 18:34

Svart kaviar!

Svart kaviar, fick krona dagens pasta rätt. Känner mig helt halv förkyld, utslagen och idélös gällande maten. Gumman fixade gårdagens kyckling och ...ja, smaken fanns där och den var god! Ingenting lämnade, det får hon gärna göra om.

I dag, smakade det bara sååå gott, enligt egna smaklökar. Det blev en pasta med anjovis och en rejäl klick med svart kaviar.

pasta5

Hur gjorde jag nu?

En ask tortelloni pasta 250 gram (butik)
1/2 broccoli
5 körsbärstomater
1 normal lök (kunde varit schalotten lök)
2 vitlöksklyftor
chiliflakes
6 anjovisliflér
3 msk olivolja
0,5 dl citronsaft
1 msk socker
salt och peppar.

Koka pastan enligt anvisning (max. 5 min). Hacka lök och vitlök och låt dem svettas i oljan. Kör genast ner hackad anjovis och chili med löken. Skär upp brockolin i mindre buketter och sätt dem med samt citronsaften. Smaka av med mer salt och peppar. Recept för 2 personer.

Samtidigt har pastan kokat och och blanda ihop pasta med sås.

 

Här också en bild av gårdagens kyckling med cognacsås.

kyckling4

lördag 1 december 2018 - 18:51

Spanien flashback

Rödtunga blev en riktig nostalgitripp tillbaka till Costa del Sol (då var det sjötunga). Råkade få ögonen på godiset i Citymarkets fiskdisk i Stenhaga. Med i shoppingvagnen dök också en påse kronärtskockor, lite vårlök och kvisttomater.

Fina firrar med romsäcken kvar! Kanske det heter firror då?

rodtunga file

Knapert stekt vitlök med kapris som garnityr. Skirat smör och stekta vårlökar och kvisttomater. Allt som behövs.

vitlok3

Lite kokt broccoli till. Kronärtskockorna och lite vitlök blev till puré

rodtunga2 

onsdag 21 november 2018 - 08:02

KYRÖ på besök

Andjakten hade just dragit igång och jag fick en förfrågan om att presentera finsk bastukultur åt en i Tyskland boende Australiensisk/finsk bloggare via Kyrö Distillery. Klart man ställer upp. Vi träffades vid S-Market i Malax och drog i väg med min jeep till skäribastun. Traditionellt bastubad till härlig solnedgång. En rejäl grillkorv på bastustenarna och några olika smaker av Kvarken öl. Carl var euforisk över kvällen, och en blogg blev det. Den kan du läsa här!

kyro700

 

söndag 18 november 2018 - 16:43

Från mosse till biff

Från mosse till biff, passar bra en dag som denna. Uppe med tuppen klockan 06 och fick snällt vänta till 09 innan det blev ljust. Sedan bar det iväg ut på mossen. Samma mosse som figurerar på pärmen av kokboken Mickes Vilda.

uffemosse2

Kallt ännu innan morgonsolen kommit över trädtopparna.

mosse

Tyst och lugnt. Några svanar flög över och trumpetade glatt.

tranbar

Tranbären har hunnit frysa några nätter så det var bara och plocka. Här började kvällens middag ta form.

lervag

Tur man har 4WD för ännu har inte lervägarna frusit till sig. Lite som att vara ute och köra på hal is.

 

pepparbiff2

Mumsigt gott! Rårörda tranbär med socker och lite sherry. En traditionell pepparbiff. Pressad potatis och broccoli. Såsen är gjord på en egen fond av lök, äppelmust, trattkantareller, timjan, oxfond, svart vinbärssaft, peppar, smör och grädde. Låter som om man nog får göra detta på nytt :)

lördag 17 november 2018 - 13:43

Hälleflundra med wasabikräm

Hälleflundra står i dag på menyn. Blev ett spontaninköp på Köttdisken i torsdags då kocken Vasco Borralho också skulle ha hälleflundra. En vacker bit åkte med hem, trots att det inte är världens vackraste fisk. Lånade en bild från Sportfiskeforum.se för att visa hur den ser ut.

halleflundra fiskas

Jag valde att pankopanera den för pankomjölet ger så fin och krispig yta.

halleflundra panerad

Vetemjöl, vispat ägg, pankomjöl och sedan ner i oljan.

 

Wasabikrämen gjorde verkligen sitt. Lättlagad dessutom, tog ca 2 minuter att göra.

En burk creme fraiche, 1 tsk wasabipasta (på tub), 1 tsk risvinäger, 1 krm salt. Jag valde att också hacka ner en rejäl knippe gräslök. Krämen kan serveras kall.

halleflundra ratt

Det här gör vi på nytt!

söndag 11 november 2018 - 19:17

En skön söndag

En skön söndag trots att man lever i förkylningstider. En hosta som sitter i sedan resan till Portugal. Därför går det liter efter liter men hemlagad ingefärsshot. Hjälper halsen och får allt att dofta gott.

Dagens recept: Riv 600 gram ingefära grovt. Pressa saften ur 2,5 citroner.
Lägg ingefära och vatten i en kastrull och värm upp det på låg värme, det får inte gå upp över 60°.
Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt citronsaft och 1 dl honung.
Låt stå ca 20 min. Sila upp blandningen i en flaska.
Håller i 1-2 veckor i kylen.

shot2

Gumman var på jobb idag och hade beställt förra veckoslutets kyckling, som då var en helt improvisation. Men har man gjort det ett veckoslut så lyckas det väl igen.

kyckling3

Kycklingfile fylld med en blandning av smältost med smak av soltorkade tomater (+några soltorkade tomater till), Sambal oelek och timjan. Pressad potatis med morötter kokta i rikligt med timjan. En vitlökssås med salt, peppar och pesto. Kycklingen stektes snabbt i varm panna för att få yta. Sedan en stund i ugnen i ett litet bad av apelsinjuice, vitlök, några tomater, kycklingfond, smör och stekspadet från stekpannan.

De hyvlade morötterna har bara salt och peppar på sig och några stänk ättika.

söndag 4 november 2018 - 17:08

Oplanerat gott!

Oplanerat, då det gäller maten är en genomgående linje för detta veckoslut. Mickes boksignering tog udden av all matplanering och lördagens helg visade sig att Köttdisken var stängd. Frysen...nej så katastrofalt är det inte. S-market i Malax levererar också. I går blev det kyckling och i dag stekta laxmedaljonger.

I dag pressad potatis/morot kokta med rikligt med timjan. Gräddfilssås med dill, vitlök, pepparrot, lite laxrom, peppar, salt och citron. Laxen kryddan med limepeppar och smörstekt med timjan, vitlök och citron. Helheten känns som mycket välplanerad :)

lax

Att det bubblar till lite extra i glasen gör ju inte middagen sämre. En turkisk torr skumpa.

skumpa4

Samtidigt som jag bloggar knackar det på dörren och får en lotterivinst till Elsas kök. En lunch för två :) Happy, happy!

lördag 3 november 2018 - 20:20

Italiensk kyckling

Gumman åkte på jobb i dag och jag ville bjuda på nåt gott efter jobbet. Råkade ha två rejäla kycklingsfilér i kylrummer och känslans sa italienskt. Skar upp en ficka i varje filé som jag fyllde med ost. Osten var en mjukost med smak av soltorkade tomater. Men hackade ner 5 soltorkade tomater till, chili, timjan och en italiensk kryddblandning som jag köpt på nån av de senaste resorna. Snabb stekta i olj och smör med 5 vitlöksklyftor. Sedan in i ugnen ( 200 grader) medan potatisen kokade. Salladen var enkel. Skivad purjo med en hyvlad morot, kryddor och ättika. Gräddfilsåsen blev en blandning med citron, pesto, salt och peppar.

Slutkommentaren: Det här får du göra igen!

italienskyckling  

fredag 2 november 2018 - 19:53

Roadshow med böcker

Roadshow till 100% blev det i dag. Klockan ringde på ca 04 både i Karis där Micke sov och hemma hos oss i Malax. Han hade en lite längre väg fram för sig, jag hade en morgon med rejäl ”egen tid”.
Hur som haver så träffades vi klockan 09 vid Halpa Halli i Närpes. Redan efter 7 minuter hade vi sålt och signerat en hel del böcker.

HH Micke

Första gången jag besöker nya Halpa-Halli i Närpes och blir verkligen imponerad.

HH gronsaker

Snygg grönsaks/fruktdisk

HH klader

Ordning och reda på kläderna.

HH glas

Glas/porslin ser också bra ut.

HH sydin

Och så dyker Sydin upp, representerad av reportern Ann-Sofie Långvik. Efter två timmar i Närpes bär det iväg mot Malax.

malax signera

På nya Lunchdisken i Malax får Micke genast börja signera böcker i ilfart.

malax micke

Emilia Vikman från Herrgårds Rökeri bjuder på rökt nöthjärta. Dagens snackis är skarvar, vargar och NMT-centralen. Kunde skriva en revy av allt som kommenteras.

malax micke film2

Malax Lokal-TV är på plats. Två timmar i Malax betyder ilfart till Prisma i Vasa.

CM Micke

Vid Prisma har det hunnit bli kö som väntar på sina böcker trots att vi är endast 3 minuter försenade. Även här blir det två timmar och efter det vände Micke bilen mot Åbo och kvällsfärjan till Åland. Det var en sån dag och nu är det skönt med fredagsmys framför tv:n. Hoppas Micke beställer någonting gott på båten.

emilia

 

 

söndag 28 oktober 2018 - 19:04

Fiskweekend

Fiskweekend kan man nog kalla det här veckoslutet för. I går blev det en stekt röding men pressad potatis och ättiksgurka. Sades vara en ”en av de godaste rätterna”, bra så själv kände jag inte mycket smaker (förkyld). Den stekta citronen gjorde sitt. En god Remouladesås är bara ett måste:

2 dl crème fraiche.
2 msk majonnäs.
4 msk bostongurka eller hackad ättiksgurka.
2 msk kapris.
3 msk hackad persilja.
1 tsk dragon.
salt och svartpeppar.

roding8

Ikväll blev det fish and chips på torsk och egen aioli med dragondijonsenap. Den friterade löken gjorde sitt ikväll.  

fish2