uffeskitchen ul

Kalkon på grillen

Skrivet av Ulf Lassander 08.04.2020

Kategorier:

Shoppingdag i Vasa och påsken är hemma. Men tiden tog slut.
Därför blev det en god kall potatissallad från Fiskdisken:
Kokt potatis, rödlök, sparis, kapris, finhackad persilja...som jag skulle ha gjort den själv.

Hade två utbankade kalkonfilér i frysen som tinade upp på rekordtid.
På med lite citron, salt, soya och pesto. Grilltiden var inte många minuter
tack vare att de var så lövtunna.
kalkon1
Såsen blev en gräddfilssås med lite dijonsenap, peppar, saften av en halv lime och salt.

kalkon3

Snabblagat, saftigt kött och gott!
Vinet är en favorit bland italienarna, en guldvinnare i fjol.


Nya druvsafter i källaren

Skrivet av Ulf Lassander 06.04.2020

Förväntningarna är som hos ett barn på julafton
då Piccolo svänger in på gården i Malax.
Då vet jag att någonting gott är på kommande.

I dag var det en låda rött från vingården Franchini Agricola
en bit norr om Verona.
kartaHusen härstammar från 1700-talet och Franchini omfattar
i dag över 9 hektar på höjder som 280–400 meter.
sigill
kordJust nu på gården förbereder man sig inför påsk. Här hängs det upp kors 
som enligt gammal tradition skall förhindra dåliga stormar
och husbränder.
husenHärliga gamla hus som bjuder bland annat på vinprovning med godsaker.
vinprovningI min ägna lilla källare så ryms det ännu några lådor.
Väl förpackade viner, dags att bära ner!
viniladaEtt robust och kryddigt vin som fått åldras på ekfat.
Ypperligt till kötträtter, fågel, vilt och lagrade ostar.
Perfekt inför påsk och grillen.
vallpolisella kallare2


Kyckling med bulgur

Skrivet av Ulf Lassander 05.04.2020

Kategorier:
Taggar:

I kväll gjorde vi en rätt som vi brukar göra lite nu som då.
Stekta kycklingpinnar med pesto, chili och curry.
Snabb stekning och in i ugnen för att få långsamt bli klara.
Väl klara strödde vi över lite rostade sesamfrön.

kycklingpinnar3
Under tiden kokade jag bulgur enligt receptet på paketet
(satte dock med lite olja av soltorkad tomat och kycklingfond).
Gjorde 4 portioner för den är god att blanda i en kall sallad.
Tillsammans med bulgurn, som skall svälla i kokande vatten, 
blandade jag också i hackad paprika och lite soltorkad tomat.

Jobbar ju hemifrån så kan bli en bra rätt i morgon.
Gårdagens vitlöksås och en klick coleslaw. 
Godis och mättande.

 


Sol&snö grillning

Skrivet av Ulf Lassander 04.04.2020

Sol&snö är en jätte bra kombo.
Frisk och ren luft tillsammans med solen strålar som ger energi.
I dag var det toppenväder att stå vid grillen.
På menyn är kycklingspett.
spett6Vackra färggranna pinnar med kyckling, paprika och lök.
Marinad/grillsås med pesto, citron, soya, vitlök och lite äppelmust.
Kryddning: salt, peppar, citron, pesto, chilflakes och lite curry.
vidgrillenDofter, dofter av grill och vitlök.
grillspett2
Medan jag grillade så fixades franskisar i köket, lite tomat med purjo
och en gräddfilsås med peppar, citron och salt.

Dagens vin är från Italien och levererades hem i veckan. 
Ett riktigt biffvin men passade också bra med grillad kyckling.


Bland de bästa vingårdarna i Italien

Skrivet av Ulf Lassander 01.04.2020

Kategorier:

I dag svängde Piccolo transport in på gården i Malax.
Det var dags att ta emot en ny intressant låda vin från Italien.

vergo kartaLite norr om Verona ligger samhället Negrar.
Det är därifrån dagens vinlåda skickades.
vingardenportenVingården Fratelli Vogadori är familjeägt och förutom viner, grappa och prosecco
erbjuder de också tasting och bed and breakfast.
Här bland kullarna är man bland de bästa italienska vingårdarna.
vinflaskor
Ett trevligt sortiment inför påsken fiskar, lamm och andra godsaker.
Om bara coronan skulle lugna ner sig så skulle området vara
väl värt ett besök.
druvor


Till-lyxad sej ur frysdisken

Skrivet av Ulf Lassander 31.03.2020

Kategorier:

I dessa kristider är det bra att lyxa till en vardaglig ugnsfisk.
Köpte ett Frionor sejpaket på S-Market och lite djupfrysta räkor.
Skivad purjo, pepparrot, kapris, citronskivor både under och ovanpå fisken.
Allt läggs i en smörad ugnsform. På med en skvätt vittvin, grädde, peppar och salt.
Råkade ha lite riven ost som jag också strödde över och torkad dill samt 
en halv påse frysta bönor som också åkte i.
sejform
In i 200 grader i ca 25 minuter med potatisen kokar. 
Just innan fisken är klar plockar jag på räkorna. Tillbaka in i ugnen medan potatisen hälls av
och det dukas.

rakoriform2Servera med ett gott kallt vittvin. Mums!

sejratt

Smaklig spis!


Grilldoft

Skrivet av Ulf Lassander 29.03.2020

Kategorier:
Taggar:

Grilldoften spred sig i går över bygden. Hade kickat i gång Webern.
På menyn stod en kycklingfilé med ben och en rejäl vackert marmorerad biff.
Jo, det blev en sväng via Köttdisken.
Köpte också en burk marinerade oliver, lök och soltorkade tomater.
Gräddfilssås med vitlök och svartpeppar.

Smaken är precis som den skall vara så nu tror jag att våren är här
och grillen svalnar kanske till senhösten.

grillbiff2


Sill och lite dill

Skrivet av Ulf Lassander 27.03.2020

Kategorier:

Sillbord är absolut inget tecken på krismat.
Råkade få syn på en sillburk och nypotatis i mitt flöde på facebook i går.
Det fångade jag upp direkt.

Billigt, lättlagat, snabbt och sååå gott.
Drycken hade nog sitt med i upplevelsen. Men ett jätte bra tips i dessa ”sitta hemma” tider.
sillbord2En oplanerad rätt som alltid lyckas med ”sås” av hackad lök, nu även lite gräslök;
en rejäl klick smör, salt och vattnet som potatisen kokat i. Lakaveeto, pickaveeto, pickalaka...
kärt barn har många namn. Torkad dill på påse fungerade bra.


Lite grekiskt

Skrivet av Ulf Lassander 14.03.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Vårsol och värme får pulsen att pumpa lite extra. I dag blev det ett långkok med kött.
Grund idén var kanske kalops men slutade i en typ grekisk stifado.

Ett recept på stifado är:

2 gula lökar, 3 vitlöksklyftor, 800 g grytbitar av nöt, 1 msk rapsolja,
400 g krossade tomater, 2 köttbuljongtärningar, 1 tsk socker
1 msk rödvinsvinäger, 2 tsk oregano, 2 lagerblad, 1 kanelstång,
1 krm mald nejlika, 1 dl syltlök, salt, svartpeppar.
I dagens rätt lämnade jag bort vinägern, nejlika och syltlöken. Sockret ersattes med svartvinbärs gelé.
Tillsatte också morötter, färsk timjan och persilja.

Jag vände ner köttbitarna i vetemjöl och kryddor. Stekte först lök och sedan köttet i rikligt med smör.
Häll i krossade tomater (använde färska och puré) vatten och äppelmust så att det täcker köttet.
Tillsätt därefter buljongtärningar, socker (gelén), rödvinsvinäger, oregano, lagerblad, kanelstång och mald nejlika.
Hade också i nästan en hel flaska rödvin.
Koka upp och skumma av fett och slaggprodukter. Koka i 1-2 timmar (beroende på köttets kvalitet).

kottgryta2

Nu har vi mat för flera dagar. Tar köttet slut så går det bra att
tillsätta stekt knackkorv. Då får du en helt ny rätt.


Italien i låda

Skrivet av Ulf Lassander 09.03.2020

Kategorier:

Vet att leverantören i Italien sitter i karantän. Men lådorna hittar sin väg upp till Vasa.
I dag levererades ett rödvin från gården San Rustico Valgatara i norra Italien, 
inte långt från Garda sjön.
150 druvor150 karta
Det är femte generationen som driver gården
och skulle i mars firat sitt 150 års jubileum. Men lär bli uppskjutet på grunda av det rådande läget.
160
Lådan som levererades ser bra ut. Lagringsbart, 14% och med nyanser av choklad och kaffe.
Gott till grillat, helt i min smak.
Vinet skall dekanteras i två timmar före avnjutning — intressant :)
Nu väntar man bara på grillväder.
150 porta