onsdag 20 februari 2019 - 08:25

Livet i värmen

Dagarna går och det är en vecka sedan jag landade från Karibienkryssningen. Från dagar med över +30 grader och varma vindar, prasslande palmblad och latinska rytmer bakom varje knut, känns det verkligen avlägset med dagens snöyra. Men har du inte följt läsarresan under de 10 dygnen som vi kryssade fram mellan öarna så har du möjlighet att följa hela resan här

Här några bilder till som inte tidigare visats :)

karibian uffe

Härligt med egen hytt med balkong för en skumpa innan middagen. På väg igen...

karibian hytt

karibian plate

Middagen var dessutom hel i min smak :)

karibian show

På kvällen beställer man en drink och bänkar sig för show. Här är det förmågor från besättningen som står för underhållningen.

karibian beach

Är man i Karibien så skall det vara sand mellan tårna och turkosblått hav. Alla element på plats!

karibian beer

Hemma sa de att ”se upp för hajar”  och det gjorde jag. Men stötte på dem på land också.

karibian bar

Så skall en bar se ut...sommar fiilis!

karibian rum

Rum tasting...och lite kaffe. Turistigt – ja men det var gratis. Me like!

söndag 17 februari 2019 - 20:08

Pasta!

Pasta, så fick det bli i kväll! Efter tio dagar på kryssning på en italiensk båt har jag ännu inte fått nog av pasta. Såsen blev en modell av ”man tager vad man haver”. Mjukost med vitlökssmak, tomater, en vårlök med hela blasten och lite salt, peppar. Den snittade kycklingen låg en 30 minuter med salt, peppar, citron och lite chili. Är allt förberett så fixar man rätten under 10 minuter. Servera med krasse (som i går) samt ett par stora kaprisfrukter.

Ett gott italienskt rött vin!

kycklingpasta

 

lördag 16 februari 2019 - 20:27

Äkta röding

Äkta röding smakar gott efter tio dygn i Karibien. Alltid lika gott med hemlagat. Köpte en stor rödingfilé i går. Pressad potatis och lite stekt vitlök ovanpå fisken. Ättiksgurka och krasse fick räcka som sallad. Såsen är gräddfil, hackad vårlök, kapris, saltgurka och lite salt. Ett par teskedar rom sitter alltid rätt och ger färg.

En flaska rosévin slank också ner som lemonad! Gött var det, i morgon blir det kyckling! Nu sitter vi och mumsar på nystekta plättar med jordgubbssylt.

roding10

onsdag 30 januari 2019 - 19:32

Varma smörgåsar

Gjorde det lätt för mig ikväll. En ungsform varma smörgåsar med tonfisk och några med skinka. Mums så gott med några glas kallt rosévin till. Nu skall det sista lilla packas. I morgon mitt på dagen bär det iväg till Helsingfors och i morgon bitti Karibien i 12 dygn :) Vi hörs via ”läsarresan” och Sevendays Instagram.

varmasmorgasar

söndag 20 januari 2019 - 18:53

Grönsaker

Grönsaker lär vara nyttiga! Därför testade jag någonting helt nytt i kväll. I fredags så blev det dumplings med chili/soya dipp. I går en kycklinggryta (den egna Pollo del dia). Men i kväll skulle det testas nåt nytt. En del är sånt som lämnat från tidigare och passar bra i en paj.

Paj låter inte så svårt. Broccoli, rödlök, paprika, purjo, tomatpuré och rökt skinka. Mozzarella i äggblandningen och lite över en halvtimme i ugnen. Inte så dumt, finns mat till flera dagar.

paj2 

söndag 13 januari 2019 - 19:05

Hemgjord slaskmat!

Hemgjord slaskmat, men istället för att åka till grillen kan man göra det själv. Så var tanken med kvällens middag. Ugnskorv men en gräddig ost. Pressad potatis (egen). En senapssås med gräddfil, två sorters senap, peppar, lite honung och en skvätt apelsinjuice (eget recept). Gott blev det eftersom  skålarna gapade tomma. Smaken var som från ett gatukök men med rena råvaror.

ugnskorv

lördag 12 januari 2019 - 21:21

Röding i ugnen

I dag är det en dag då ingenting biter. Slö, trött och slö och trött. En hel del har nog fixats, julen ut ur huset bland annat etc. Kvällens middag blir en röding från Köttdisken. Den tillagas i ugnen. Tillbehören är en gräddfilssås med bland annat pepparrot. En puré på jordärtskockor som vi saknade några veckoslut sedan, nu fanns de i butiken och det blev inköp direkt. En grönsallad har vi längtat efter. Gott blev det trots att all inspiration är borta.

roding9

 

fredag 11 januari 2019 - 08:23

Mindre sprit!

Alkos mängd såld alkoholliter rasade under senaste år med 8,5%. En bidragande orsak är nya alkohollagen, som gjorde att starköl, cider och longdrinks började säljas via matvaruhandeln från fjolårets början. I ren alkohol var försäljningsraset 5,4%.

 

alko

 

Här är Alkos 20-topplista på såld sprit under 2018.

 

1. Leijona Viina, 2 990 531 liter

2. Koskenkorva Viina, 2 509 630 liter

3. Suomi Viina, 2 047 999 liter

4. Original Long Drink, 1 313 830 liter

5. Olvi Tuplapukki, 1 046 156 liter

6. Tapio Viina, 905 977 liter

7. Gato Negro Sauvignon Blanc, 850 917 liter

8. Pearly Bay Dry White, 796 268 liter

9. Jaloviina , 578 808 liter

10. Koskenkorva Viina 30%, 566 564 liter

11. Gato Negro Cabernet Sauvignon, 556 546 liter

12. Viña Maipo Chardonnay, 513 618 liter

13. St. Elmo Village, 509 083 liter

14. Viña Maipo Cabernet Sauvignon, 506 527 liter

15. Magyar Fehér Bor, 495 979 liter

16. Original Long Drink Strong, 472 158 liter

17. Karhu 5,3, 442 083 liter

18. 2u Duas Uvas, 421 630 liter

19. JP. Chenet Cabernet Syrah, 400 440 liter

20. Espíritu de Chile Cabernet Carmenère, 375 703 liter

 

Foto: Alko Arkadia i Helsingfors.

måndag 7 januari 2019 - 08:24

Lågkolhydrat pizza

Lågkolhydrat pizza med endast en ingrediens, låter konstigt men testa!

Är du ute efter låga kolhydrater i din kost, skall du testa den här pizzabottnen. Fyllningen får du välja efter eget tycke. Receptet är för en botten.

agg2

Ingrediensen är: 5 ägg


1. Separera noggrant äggvitan från gulan.

2. Vispa äggvitan till ett hårt skum och tillsätt en nypa salt.

3. Vispa sedan äggulan till en jämn smet och häll den i äggviteskummet. Blanda inte ihop, utan vänd ihop blandningen så att luftigheten bibehålls.

4. Bred ut smeten på ett smörpapper och forma den till en pizzabotten.

5. Grädda den i mellannivå på 200 grader i ca 10 minuter.

6. Ta ut bottnen, fyll med önskad fyllning och grädda den ännu i ca 15 minuter.

 

pizza

Foto: Stock Photos

lördag 5 januari 2019 - 17:31

Italiensk kyckling & pasta

Har gumman däckad för sjunde dagen i rad med feber och hosta. Önskemålet om italiensk kyckling och pasta, kom i går. Så menyn var klar ganska tidigt i morse. In via akuten och vidare till butiken. I morgon blir det traditionell (nåja brukar alltid flippa ut) korvsoppa som kan ätas i flera dagar. I kväll kyckling!

kycklingform

Som färdig rätt var det helt sjukt härliga dofter.

Ingredienser:

2 rejält stora kycklingfiléer

flingsalt och nymald svartpeppar

4 soltorkade tomater i burk (olja)

1 klyfta vitlök eller fler

en halv färsk chili eller flakes

timjan och oregano (torkad eller färsk). Mängd enligt vad du gillar.

2 dl kycklingbuljong

1dl grädde

1 dl riven parmesan

 


Inför servering:

5 körsbärstomater

färsk basilika

kokt pasta

kycklingratt2

Sätt ugnen på 180 grader. Fräs kycklingen på medelvärme tills den får lite färg runt om. Salta och peppra. Lägg över den i en ugnsform, gärna några smörklickar under att vila på.

Strimla den soltorkade tomaterna. Skala och hacka vitlöken, chilin och fräs allt i cirka 2 minuter tills det börjar dofta härligt.

Krydda med timjan och oregano. Häll i buljongen. Tillsätt grädde och osten. Låt det sjuda tills osten smält. Skeda såsen över kycklingen. Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Ta ut formen.

Dela tomaterna i halvor, Plocka över basilikabladen och strä det över i den varma formen. Servera direkt med den nykokta pastan.