Fredagsmys & spa
Kvällens fredagsmys blev litet av en kväll i södern.
Skulle bli en skaldjurssallad åt oss båda men blev
en åt gumman. Själv blev jag helt såld i dag vid Fiskdisken
då jag såg de hade jätteräkor.
Kvällen var räddad.
Huset doftar södern av stekta räkor i vitlök och persilja.
Mums!!!
Och vad blir det nu då?
Fortsätter med myset på spa-avdelning i skymningen.
37 grader och ingen blåst.
Tror det blir ett glas rött by the pool.
Fiskchoritzo
Det finns en sol fast det regnar. Dagens sol blev att få bekanta sig med fiskchoritzo.
En närproducerad ”korv” från Polarfilé i Nämpnäs. Korven innehåller bland annat
braxen, gädda och en hel del kryddor. Den var riktigt god och min mun saknade
kanske rödbeta med en klick smetana.
Det lär vara butiksansvarige Jonathan som tagit fram choritzon.
Bra jobbat!
Var jag hittat den? Jo, råkade få mig mig en korv
från Fiskdisken i Vasa i dag.
Fyllda kycklingfiléer
Även i dag blev det trädgårdsjobb för hela slanten. Sommarens pelargoner skulle slängas, urnorna tvättas
och tulpanerna, jag grävde upp i våras för spa byggandet, skulle nu ner i jorden.
Efter en stund i spa-baljan för att få upp kroppsvärmen var det
dags att tillreda kvällens middag.
I kväll blev det fyllda kycklingfiléer inlindade i bacon.Fyllningen består av några strimlor paprika, lite soltorkad tomat,
peppar och en klick pepparost (typ: Mustapekka)
Bacon runt och en snabb stekning i smör för att få färg och yta.
Ingredienser i ugnsformen:
Stekte en strimlad morot med mera paprika,
trattkantareller och en skivad lök. I med några tomater och mera pepparsost.
Grädde, äppelmust och en skvätt oxfond.Medan potatisen kokade blev kycklingen också färdig.
En klick svartvinbärs gelé satte pricken på det hela.
Ett gott fylligt rödvin i glaset.
Husmanskväll
Efter en intensiv utedag var det skönt att gumman tog tag i maten.
Hade köp en rejäl bit stek -30% på affären och nu
var det dags att göra någonting gott.
Grekisk stifado eller mammas kalops?
Det blev en kopia av mammas kalops.
Rödbetor och gelé är ett måste.
Nu har vi god mat för flera matboxar fram över.
kan tänka mig lite stekt bacon eller knackkorv i såsen för kommande dagar.
Men gott var det.
Nu är det ute spat som kallar.
Det lilla extra
Du som brukar titta in på min blogg vet att torskrygg brukar dyka upp lite nu som då.
Inspirerad av resan till Umeå ville jag krydda lördagens torskrygg med det lilla extra.
Det blev några kaprisfrukter by Zeta. Såsen är en citrussås med trattkantareller.
Om det smakade gott!
Söndagens middag blev en rejäl wokpanna och
dagens ”lilla extra” blev att provsmaka GW:s rosévin som vi köpte på Systembolaget.
Lättdrucket och läskande till den heta woken.
Smaklig roadtrip till K:stad
Vi kan kalla dagen för en födelsedags middag. Men denna gång gick roadtrippen till Kristinestad
och min vän Kurt Roos vid Crazy Cat invid torget.För min del blev det sniglar till förrätt. Gumman tog en kantarellsoppa. Höga poäng för båda.
Menyn innehöll så mycket gott, men i dag hade
jag spetsat mig på plankstek Alabama, ett bra val och supergott.
Måltiden avslutades med en dubbel espresso.
En snabb blick in i vinkällaren. Här fanns det också mycket godis,
men så är ju Kurt också sommelier sedan många år.
Den här trippen gör vi absolut om, då skall jag ha stekt lever.
Schnitzel på kyckling
Senaste tiden har ja experimenterat med att göra wienerschnitzel på kyckling
och det har blivit så gott. I går var det dags igen.
En liten men viktig ingrediens är dijon senap som skall penslas ut på en sida
av den utbankade filén.Peppar och salt. Ett dopp i lättvispat ägg och panering i pankomjöl (blir kripigare).
Stekning i lite smör och olja. Går snabbt tack vare den tunna schnitzeln.
Klyftpotatis på dagsfärska potatis ur det egna landet.
En liten tomatsallad ur det egna växthuset.
En gräddfilssås med curry och dragon.
Schnitzeln toppad med den traditionella citronen, anjovisen och kaprisen.
Lycka till!
En svamprunda gav skörd
Lovades regn och åska idag, det betyder bra svampväder (alltså får vara ensam i skogen).
For ut lite efter klockan 08.
Kom inte långt från bilen då den första familjen kantarell dök upp.
En till familj, och en till. Tittade bakåt och såg fortfarande bilen!
Plockade i en papperskasse och den började bli mjuk i bottnen.
Hoppas jag hinner till bilen innan den går sönder.Det gick vägen ända hem, och håller med rubriken i Vasabladet ”Allt man behöver finns”.
Dagens skörd efter 2 timmar.
Nu ligger lammribbs i marinad och de får blir troligen
sällskap av kantareller nu till lunch.
Följande dag blev det en ny runda.
Resultat: två papperskassar med mera godis.
Italien på några minuter
Trots värmen på över 40 grader på terrassen i Malax, bör man äta.
Solens mat, är pasta och det går att fixa till en god pastarätt på några minuter.
Och vips är du på resa.
I dag en ravioli med musslor, parmesan, svartpeppar och persilja.
Klar på under 10 minuter.
Man skall inte underskatta halvfabrikat och konserver.
De är bra att ha om orken tryter och värmen slår till.
Allt finns i närbutiken.
Lycka till på ”resan”!
Enris och öring
Råkade få tag på en fin öring och det stod genast klart att den skulle grillas.Som tur är att man bort intill skogen så en av de
viktigaste ”kryddorna” fanns på 10 meters avstånd.
Enriset, ger så god smak och doft.Inga extra krusiduller i dag. Salt och peppar får räcka.
Tar inte många minuter att grilla så fin och spröd fisk.
Rostade potatis, en enkel grönsallad och ett litet kryddsmör med vitlöksost och lite pepparrot.
Mums, vad det här var gott.