uffeskitchen ul

Salsa verde till grillat

Skrivet av Ulf Lassander 03.06.2021

Det lär bli grillat till helgen och då passar det bra med salsa verde. Salsa verde eller italiensk grön sås,
är en enkel och god sås till kött och  fisk.
Här är det absolut godaste receptet, lättlagat dessutom.
salsaverde bild
Ingredienser:
1 kruka basilika, 1,5 dl grovhackad bladpersilja, 1 vitlöksklyfta, 
1,5 dl kapris, 0,5 msk rödvinsvinäger, 1 tsk dijonsenap, 3 msk olivolja, 0,5 tsk salt.
Finns också varianter med sardeller och mynta som ger en extra piff på såsen.

Skala vitlöksklyftan, repa bladen från basilikan.
Mixa alla ingredienser med en stavmixer.
Servera salsa verde till grillat och stekt fisk, kött eller kyckling.
Den passar också till sallader och grönsaksrätter.


Rabarberpremiär

Skrivet av Ulf Lassander 24.05.2021 | 2 kommentar(er)

Kvällssolen fick det att knycka till och den knycken blev årets första rabarberdricka.
Ett recept som är fånigt enkelt men blir så gott.
rabarber10 rabarberstjälkar. Skär bort bladet och roten och hacka/skär stjälkarna i bitar.
Ta en rejäl kastrull, min var 4,5 liter.
I med rabarbern, en skivad citron, 1-2 tsk krossad kardemumma.
Max 2 dl socker, men gillar du sött så sätt mera.
3 liter vatten.
Låt det koka i ca 10 minuter så att rabarbern blir mjuk.
rabarberkokLåt kallna, sila av och häll upp på flaskor.
Denna gång lämnade jag bort ingefära som också kan blandas med.
Serveras kall med is.rabarberdricka3


Grillat och spanskt vin

Skrivet av Ulf Lassander 17.05.2021

Veckoslutet gick helt i trädgårdens tecken.
Men trädgårdsjobb resulterar också i kurr i magen.
Lördagen bjöd på ett grillat laxspett med sallad. Helt enkelt och lätt.
Det rödbruna nyansen på laxen är Aronia pulver, hälsosamt och gott.
Den sötsura såsen är ett måste. 
grilladlaxspett
Söndagens middag blev grillad kyckling och klyftpotatis.
Samma sallad och nu med en vitlökssås på gräddfil och citron,
en allround sås som passar bra också till fisk.
Sedan blev det någonting gott i glaset.
grilladkyckling4
Om vi befinner oss i norra Spanien och Atlantkusten i området söder om
Bilbao och Plampona är vi i vinets hemtrakter.
Samhället heter Olite.
Olite
piedemontebodegaBodegas Piedemonte grundades 1992 i området Navarra. Om man säger att Navarra området
är beläget norr om La Rioja så får man en bättre smakbild.

Det var regionens vinodlare som gick samman
och grundade företaget för att kunna ta fram moderna kvalitetsvin.
I dag har Piedemonte totalt över 300 hektar vingårdar.
Under de 20 år som gått har vinerna prisats för sitt fina pris/kvalitét förhållande. 
piedemonte vin
Piedemonte Reserva är ett vin som passar till gris, kyckling, lamm och korv
(kötträtter med andra ord) men även med starka ostar.
Valt till Vuoden viini 2020.
Druvorna är: Temparnillo, Cabernet Sauvignon och Merlot. Alkoholhalten 14%.
Energi: 80 kcal/100 ml och priset 9.89 euro.
Ett vackert rubinrött vin med smak av russin.
Det här är nog ett vin som hamnar i min källare. 


Musselfredag TGIF

Skrivet av Ulf Lassander 07.05.2021

Kategorier:
Taggar:

Efter dagen begravning i Maxmo var det skönt att
få glida in på parkeringen bakom Fiskdisken i Vasa.
En bit lax till veckoslutet och en påse blåmusslor tills i kväll.
lok4En lök och några klyftor vitlök svettas i olja.
musslor17I med en putsad påse blåmusslor, min påse hade ca 8 st krossade som slängdes.
I med ett rejält glas vitt vin, 2 dl:s krossade tomater (burk) och hacka persilja.
Satte i en matsked fiskbuljong också.
Låt det koka under lock några minuter så att musslorna öppnar sig.
musselskal2
Vilken härlig skål och vilja ljuvliga dofter.
sas4
Det bästa kommer på slutet, såsen.
Doppa några skivor rostat bröd och njut.
Glöm inte att äta upp löken...vilka smaker.


Lågpris till Italien

Skrivet av Ulf Lassander 06.05.2021

Har just satt in det sista nya glasfönstret i växthuset och blev kall och hungrig.
Är man i växthuset är man i södern så munnen ville ha någonting med pasta.
Det blev en färskpasta med sparris, oliver, örtost och parmesan.
En skvätt olivolja och peppar över.
pasta11Gott!
Men det här var en rejäl lågpris resa till Italien.
Man tager vad man haver och då blir det bäst.

pasta nafsDet mesta fanns i skåpet sedan förra veckoslutet, 
bara väntade på att komma till användning.
Inte svårare än så.


Härlig söndag, härlig mat

Skrivet av Ulf Lassander 02.05.2021

Vilken händelserik söndag. Skogspromenad med gumman, målade lite trädgårdsmöbler,
shopping vid XXL, Stadium Outlet, Rusta och Puuilo.
Nu äntligen dags för grillning i solen.
weber2Doften, den doften.
grillpinnar2Kycklingen i dag fick lite extra sting med sriracha, peppar, salt och vitlök.
chilisas
varrattVi var till och med ganska tysta medan vi åt -ett bra tecken.
Gumman har det samma som matbox till jobbet i morgon.
Lyxrätt som jobblunch.


1 Maj mat

Skrivet av Ulf Lassander 01.05.2021

Kategorier:

1 Maj maten blev inte så mycket annorlunda än vanlig solskensmat.

lax pagrillMen fick också ut rottingsmöblerna runt grillen.


Laxspett på grillen, några sparrisar, pressad potatis,
en liten sallad och gräddfilssås med vitlök och citron.
Gott var det och en kall Mateus rosé till.
laxtallrikI morgon satsar vi på kycklingspett.


Snabbis via grillen

Skrivet av Ulf Lassander 29.04.2021

Solens magiska krafter. Trots att det blev en räksmörgås från Fiskdisken
blev jag småsugen nu i kväll.
Ingenting färdigt hemma, blev en sväng till S-market efter ett
paket Snellmans innerfilé. Ena biffen skars upp och varvades med paprika
på en grillpinne, den andra får bli lunch i morgon.
En burk Kaisersallad fick duga som tilltugg.
spett1

Lite ”Jävla sås”, rödvin, salt, peppar och olja.
Det gick snabbt vid grillen.

spett11Enkelt, osexigt men gott och otroligt mört.


Nästan ett keto recept

Skrivet av Ulf Lassander 25.04.2021

Kategorier:

I kväll testade vi någonting nytt.

I grunden är det här ett keto recept (kallades stuvning) som vi tänjde lite på gränserna med.
800 gr kycklingfiléer skars i mindre bitar och stektes i smör.
kyckling11
Gratineringen:
En blandning av en burk gräddfil, två rivna vitlökslyftor, en halv pressad citron,
tre tsk pesto, 1 dl mjukost (ört), 1 tsk chiliflakes
1 tsk mald svartpeppar och lite salt.
Rör i hop.

Fyll en smord ugnsform med kycklingen. Bred ut gratineringen ovanpå och toppa med en hackad purjo
och 4 dl blomkål (i små buketter) några kluvna plommon tomater.
tomater4
Låt formen gå i ugnen i 20 minuter på 200 grader.
Ta ut och strö över riven cheddar och låt den gratineras i 15 minuter till.

 I dag gjorde vi som tillbehör klyftpotatis och en enkel grönsallad.
stuvningVi var båda lika förvånade hur gott det blev.
Detta gör vi säkert om.


Nästan sommar feelis

Skrivet av Ulf Lassander 18.04.2021

Kategorier:

Dagens härliga solsken gav oss sommar feelis.
Lite pynjande i rabatterna, sommardäcken på den sista bilen och planering av en hel del nya projekt.
Det hör ju sommaren till.
Dagens mat blev den traditionella kalla potatissalladen
med stekt korv, syltlök, kapris, tomater ja, allt vad du själv tycker om.
Lite parmesan och ruccola.

Bättre recept får du här.
maten