uffeskitchen ul

Gatugris i Vasa

Skrivet av uffes 17.10.2014

Kategorier:
Under lunchen i dag i Vasa doftade det så gott av grillat fläsk. Det var Amarillo som hade hittat på ett nytt jippo med att grilla en hel gris på trotoaren utanför krogen. En glad och lite stelfrusen kock satt och vevade grisen för hand. Han påpekade glatt att grisen är färdig ca klockan 18 i kväll och det går att boka bord till kvällen. Tummen upp Amarillo!!!amarillopig

Hänga upp

Skrivet av uffes 16.10.2014

Kategorier:
Ett axplock av Hemtex sortiment kökshanddukar. Assar, Hunnebo, Reka och Loke. Snygga modeller som inte alls skulle sitta fel hemma hos mig i köksinredning med både stenplattor, Högfors järnspis och gräddgult lantligt kök. handdukar

I kväll vildsvin

Skrivet av uffes 11.10.2014

Kategorier:
Efter fyra timmar i skogen blev det en skogsinspirerad middag. Stekt vildsvin med trattkantareller kokta i äppelmust och grädde.  Pressad potatis och kokta morötter.Som tur blev de så mycket över att det blir en liknade rätt i morgon. Vildsvinen är från Kuni och finns just nu vid Köttdisken i Malax. vildsvin

Champagnebord

Skrivet av uffes 09.10.2014

Kategorier:
Hur har man klarat sig utan ett champagne bord? XL Corkis handgjorda bord är i metall och har bordsskiva i portugisisk naturkork. Bordet är designat av Stewart Rosen och ingår i hans omtyckta "Grand Vin de Champagne" -konstkollektion.  Höjd 54cm x diameter 38,5cm. Vikt: 5kg. Kolla Decanter. champagnebord  

Också ett drömkök

Skrivet av uffes 08.10.2014

Kategorier:
  Uppfattningen får vara vad den vill men IKEA kan ta fram rätt design vid rätt tidpunkt. Det här köket har luckorna Bodbyn och kan lätt representera mitt drömkök. En stor och rejäl köksö till att jobba vid så är allt klockrent. Huset vi har nu börjar ha 20 år på nacken och då ritade vi köket själv och hade Östmans Snickeri i Maxmo att tillverka det. Stilen lever kvar :) Men ni som väljer träskivor som arbetsbänkar, kom ihåg att de bör inoljas med jämna mellanrum framför allt runt diskhon och spisen. ikea-bodbyn

Kökstillverkare i Vasa

Skrivet av uffes 08.10.2014

Råkade in på vasaföretaget NELJÄ SEPPÄÄ:s hemsida och bara satt och stirrade. Först ett helt obekant företag i Vasklot som presenterade handgjorda, skräddarsydda kök i äkta trä. Stiligt! Prisbilden ligger i det övre segmentet men vad gör väl det om modellerna tilltalar och det gör de verkligen. Snickarglädjen och yrkeskunskapen baserar sig på skolning och yrkeserfarenhet från Jurva. kök50-talskök

Ugnsbakad dilltorsk med räkor

Skrivet av uffes 16.02.2014

Kategorier:
räktorsk Den här rätten går det knappast att misslyckas med. Servera med kokt eller pressad potatis. Går säkert bra också med färskpasta eller ris. 600 g  torskfilé 100 g  skalade räkor 1 st  schalottenlök 0,5 st  purjolök 2 dl  vatten 1 tärning  fiskbuljong 2 dl  gräddfil, lätt 1 dl  matlagningsgrädde 1 dl  dill salt och peppar Gör så här •    Smörj en ugnsfast form. •    Lägg finhackad schalottenlök i botten och torsken över. •    Skiva purjon tunt och strö över torsken. •    Salta och peppra. •    Värm vattnet, lös upp fiskbuljongen och blanda ihop med gräddfil och matlagningsgrädde. •    Blanda dill i såsen och slå över torsken. •    Sätt in i ugnen på 220 grader i 15 min. •    Servera med potatis och strö lite färska räkor över. Just nu kostar torskryggen 17 euro per kilo. De finns i frysta portionsbitar.

Gazpacho och pilgrimsmusslor

Skrivet av uffes 19.01.2014

Kategorier:

Råkade se ett morgonprogram i tv4 med Alexandra Zazzi. Sagt och gjort det skulle testas. Hade ju alla ingredienser hemma :)

gazpacho

Gazpacho med pilgrimsmussla: Det blev kvällen förrätt . 2 dl honungsmelon 1/3 dels skalad förskgurka 1 mogen avocado saften av en halv citron 1 tsk citronzest 10-12 myntablad (jag satte torkad mynta) 3 msk tjock youghurt salt och peppar. Allt i mixern och in i kylen. Vill man ha mera sting så går det att sätta till chili. Den här soppan är säkert lika god som dipp till räkor. Stek musslorna och servera i glas.

torsken

Stekt torskrygg med knaperstekt bacon. Citrus/gräddsås, bulgur och en rejäl klick av gazpachon som blev över. Hyvlad ättiksgurka till.


Pilgrimsmusslor som förrätt

Skrivet av uffes 28.12.2013

Kategorier:

Två intressanta förrätter med pilgrimsmusslor. 1:

sallad

6 musslor 1st zestad lime och juicen saften av en apelsin 1/2 avocado, skivad och smaksatt med limejuice 1/4 skivad gul paprika 1/4 skivad röd paprika 1 tsk riven ingefära lite riven koriander 2 tsk finhackad charlottenlök 1/4 rödchili, finhackad utan frön lite god olivolja Blanda ihop limeskalet och övriga ingredienser och lägg dem i kylskåp under 3 timmar. Lägg upp rätten med pilgrimsmusslorna i mitten. Garnera med den rivna koriandern, en bit limezest och den finhackade chilin.

 

sallad2

2: Den andra rätten är pilgrimsmusslor inlindade i bacon som grillas eller steks snabbt. Kan det bli enklare?


Gratinerad nyårshummer

Skrivet av uffes 25.12.2013

Julafton är förbi och börjar bli dags att se framåt mot nyårssupén. Hummer ( 600 grams) finns i frysen så menyn är given :)

Här ett lätt och gott recept på gratinerad hummer. 20 g rumsvarmt smör 1 msk torr sherry 1 tsk dijonsenap 0,5 krm svartpeppar, nymald 1 msk persilja, mycket finhackad 1 nypa havssalt

1. Sätt ugnen på 250°. 2. Rör samman smör, sherry, senap, peppar och persilja. 3. Klyv hummern i 2 halvor. Hugg jack i klorna på 2 ställen med en stadig kniv. Då går det bra att bryta isär klorna för att få tag i köttet. 4. Lägg hummerhalvorna på ett ugnssäkert fat, även klorna. Bred på smöret och sätt hummern högt upp i ugnen ca 5 minuter bara så att den blir varm och får lite färg på ytan. Eventuellt kan det behövas några korn salt på hummer vid serveringen.

hummer_rac