Skrivet av uffes 14.05.2011
Under påskhelgen sådde jag tre påsar basilika. Chansade och förde ut de späda plantorna till växthuset för över en vecka sen, tänkte att tar nattkylan dem så låt gå. De klarade sig helt bra :) I dag var de dags att skola om dem i krukor. Tre planteringsformar med små gröna blad blev till 17 st basilikakrukor..NICE! Bådar gott inför sommarens grillade kyckling (marinad med basilika, vitlök, citron, peppar och olja). Gott oxå på en helt vanlig tomatsallad med gräslök, tomater och basilika. Eller varför inte som krydda i pasta. Det mesta kommer att bli pesto som är en ypperlig grund för det mesta t.o.m till fisk. Kanske jag t.o.m kommer att så en till omgång, de är också kul att ge bort en rejäl basilikakruka åt nån.
0
Skrivet av uffes 12.04.2011
Hittade en oas i Östermalm. Oyster Bar -Skaldjur&Champagne. Bilderna ser lovande ut med allt vad en hungrande man behöver. Nästa gång så är adressen given!!!! Försöker lobba med Kaffehuset August för att få till en skaldjurskväll för intresserade.
0
Skrivet av uffes 28.03.2011
I dag blev det lite kylskåpstömning. Kall bulgur (gårdagens) som blandades med inlagd vitlök, småklippt inlagda tomater, creme fraichesåsen från i går och rökt oxskinka (uppskärning). Gott och lätt som kvällsmat.
0
Skrivet av uffes 28.03.2011
I fredags skulle jag efter lite lax från saluhallen men blev glatt överraskad då jag såg att de hade färsk Hälleflundra i disken. En 15 cm stor bit, cirka 10 euro, och lördagen var räddad. Den stektes lätt med endast peppar och salt som krydda. Rotfrukter i ugn till, vi kör lite GI just nu, och en creme fraiche sås med capris och lime. Kul då de vågar ta hem lite mer udda fiskar.
0
Skrivet av uffes 24.02.2011
Gav restaurang Il Banco i Vasa en ny chans i dag att överraska mig med god mat. Det gjorde de verkligen. Lax i vittvinsås, nåja så mycket lax och sås blev det inte men vilka matiga sallader! En rejäl tallrik och skulle kunna äta det på nytt igen. De marinerade kronärtskockorna var super och broccolin med exakt tuggmotstånd.
Tusan, det här får jag göra om :)
0
Skrivet av uffes 03.07.2010
Nu fick trädgårdslandet verkligen fart då värmen kom. Ett av trädgårdslandet godaste snacks är rädisor. I Tunisien serverar man den skivade med persilja och vinegrett. En gammal rätt från bl. a Svenska Klubben i Vasa är skivade rädisor men salt. Men jag tycker de är bäst direkt ur landet...JUST NU!
0
Skrivet av uffes 03.07.2010
Håller på att föräta oss på denna!
Blanda först ihop en blandning av kryddor. I dag tog jag dragon, timjan , gräslök, vårlök och basilika från trädgården. Dessa hackade och blandades med med creme fraise, salt och peppar samt lite riven citronskal och permesanost. Ställ en bit lax på en bita smör på en folie. Salta/peppra om det behövs. Smeta ut örtblandingen över laxen och knyt ihop paketet. Vill du så släng i lite kapris oxå. Doften från grillen säger då det är klart ( ca 30 min. beroende på fisktjocklek). Men skär upp och kolla å tillbaks på grillen om den inte ännu är klar. Serveras till råstekt potatis och grönsallad. Experimentera och upplev en verkligt god lax!
Är lite lyx att få plocka egna kryddor i landet :)
0
Skrivet av uffes 01.07.2010 | 3 kommentar(er)
Här är några enkla men supergoda recept som du skall testa.
Superenkel salladsdressing
Blanda 3 msk olivolja, 1 msk vitvinsvinegär med 1 msk italiensk salladskrydda.
Gott till skivad färskgurka eller en vanlig grönsallad.
Kall vitlökssås
Gott till grillat!
2 dl turkisk yoghurt eller créme fraiche
0,5 tsk salt
några drag med pepparkvarnen
1 pressad vitlöksklyfta
Hittar du kryddan Persillade så sätt till den, supergod till det mesta. Går också med italiensk salladskrydda.
Rör ihop, låt stå 15 minuter och servera. Till grillad kyckling kan man
också tillsätta curry efter önskemål.
Laxrulle med mozzarella och pepparrot
4 stora skivor gravad lax. Skär mozzarellan in stavar.
Riv pepparrot (eller lite wasabi) över laxskivorna och
rulla in oststaven i laxskivan. Garnera med riven citron eller apelsinskal.
Marinerade champinjoner
Billigt och toppengott till grillat.
Pressa 4 st vitlöksklyftor i en skål. Tillsätt hackad persilja (1 dl). Häll på en god olja, salt och peppar. Blanda allt väl. Skär ner champinjonerna i tjocka skivor eller i fyra klyftor. Rör om så att allt blandas väl. Låt stå och dra i kylskåpet några timmar eller över natten. Rör om någon gång under tiden. Det gör ingenting fast svampen mörknar, den är lika god för det.
0