uffeskitchen ul

Från hjärtat av Valpolicella

Skrivet av Ulf Lassander 07.07.2020

Kategorier:

En bil kör in på gården och en låda lasta av. Det är en låda vin från hjärtat av Valpolicella i Italien.
sa kartaDenna vindal har varit bebodd sedan äldre stenåldern, tack vare rikedomen i överflödet av vatten.
Men det äldsta dokumentära beviset som visar att det finns ett område som heter Mezzane härstammar år 1035.
Nå väl, dagens vingår omgärdas fortfarande av gröna böljande kullar.
sa vingardOch har man sett en vinkällare så har man sett de flesta. Men alltid lika fascinerande för en österbottning.
Doften, svalkan och tystnaden som i en katedral. 
sa kallareVingården San Cassiano gör inte bara vin, de gör olivolja också.
sa oliver
Så till dagens leverans. En collection på sex flaskor rödvin och vittvin.
Amaronen 15,5% på bilden ligger i prisklassen 36 euro på Alko.
Men ner i källaren skall de med de övriga italienska vännerna.
sa vin2 


OSTRONVÄDER

Skrivet av Ulf Lassander 14.03.2015

Kategorier:

Några timmar skogsbruk och nu njuter jag av solen på terassen (+30 grader)!!! Vad sitter inte bättre än nåt smått, sallt och som får en att må ännu bättre. Det finns väl ingen övre gräns på välmående? I mitt fall i dag blev det ett par rejäla ostron som jag spontanköpte i går i Saluhallen. Ett glas eller två vitt till. Satt bra, nu ser man fram emot kvällen då det blir marulk.

ostron2


Lill lördag

Skrivet av Ulf Lassander 11.03.2015

Kategorier:

Vårsolen tittade så skönt fram under lunchen så tankarna for snabbt till grillen. Visste att då vi kommer hem står den i skugga men so what! Blev en utbankad grisfilé i marinad. Marinaden torkades snabbt bort då vi kom hem. Plockade ihop varsin lösviktssallad på Prisma så det var bara att gå ut och grilla. Medan grillen brann halsade man en Stallhagen vraköl och kollade in grannens två hästar :) Nån skoter och en bil åkte förbi och de kollade in grillröken....ja, ja jag grillar igen!

Hade också tid att se om vinrankan i växthuset hade börjat visa några tecken på liv men nix, kanske lite för tidigt. Brukar sätta i gång växthuset vid 1-maj så ännu finns det tid att planera och fantisera. Kaprifolen därimot har redan stora knoppar.

Köttet blev perfekt och salladen var god, nu hängt lite tvätt medan gumman pynjar med diskmaskinen. Sånt e livet!

 

temp2


Dragonkyckling

Skrivet av Ulf Lassander 04.03.2015

Senaste tiden har det varit en hel del inlägg på facebook om hur bra luncher vi har i Vasa. Håller helt med att lunchnivån ligger på hög nivå. Själv brukar jag äta lunch på 1R+K, Il Banco, Kaffehuset August, Strampen, Wasa Konditori och Martin Baari. Alla har sin särprägel men alla har god och välgjord mat. Dagens lunch blen dragonkyckling på August.

dragonkyckling


Sköna växthus

Skrivet av Ulf Lassander 03.03.2015

Kategorier:

Längtar så till vårsolen och att få börja pyssla i växthuset. Här ett bra alternativ från Ukkonen Oy. Saturn 11,5 kvm tillverkat i aluminium och grönmålat. Härlig takhöjd och de avrundade kanterna blir inga lövsamlare under sommaren och vintertid rasar snön lätt ner. Vill du ha ett högre och nån grad varmare växthus, murar du upp en sockel av 4 varv tegelsten.

saturn5

sun119Sun är 11,9 kvm och erbjuder djupare odlingsytor på långsidorna. Själv odlar jag alltid i krukor och i den här modellen så ryms det rikligt med krukor. Varför kruka? Jo, det är lättare att avhjälpa eventuella svampangrepp och mögel -ut med krukan, så är det klart. Odlar du i jordbädd kan det hända att smittan har spritt sig i hela bädden.

Här lite mer ispiration från Willab Garden, kolla detaljerna :)


Stekt kalvfilé

Skrivet av Ulf Lassander 01.03.2015

Kategorier:

I kväll blev jag bjuden på nåt riktigt gott. Gumman fixade till en stekt kalvfilé med en sky som reducerats av rödvin, balsamico vineger och charlottenlök. Det knaperstekta baconet gjorde också sitt. Jag fick slutföra purén på potatis och kronärtskocka och en liten grönsallad. Toppen gott! Vi råkade se på fejan att Köttdisken hade kalvfilé i fredags och vi hann dit medan de ännu hade öppet. Detta får G gör om :)

 

kalvfile2


THAI KYCKLING

Skrivet av Ulf Lassander 28.02.2015 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

I kväll var det teamwork i köket. Gumman grillade i ugnen kycklingspett och hade tidigare fixat till en jordnötssås som dipp. Jag skötte woken med vitkål, chili, vitlök och champinjoner. Lite fisksås, ris vineger, lime, apelsin och soyja. Det är svårt att få ihop en balans då det är två som kockar men jag kan inte säga annat än –som det gifte sig och SÅ GOTT!

Skall man ha thaikyckling...så skall det smaka så här :)

wok

thaipinnar

thaikyckling2


Köksväxthus

Skrivet av Ulf Lassander 26.02.2015

Kategorier:

Hur ofta är det inte som man får slänga örter man köpt från butiken. Man försöker få dem att överleva under veckan men oftast hamnar de i soppåsen. Nu läste jag på Yle att det går att få dem att överleva några veckor med ett köksväxthus med belysning. Här är några intressanta modeller och de finns också hos Hobby Hall.

koksvaxthus2


Thai i Malax

Skrivet av Ulf Lassander 26.02.2015 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Så får Malax sin första Thai restaurang. Thai Style öppnar sina dörrar om en månad (25.3) i fd. Malins utrymmen intill Strandvägen. Tur att de kommer att ha öppet till klockan 19 vardagar så hinner man in efter Take Away efter jobbet.

thaistyle2


SPANSK SKINKA

Skrivet av Ulf Lassander 25.02.2015

Kategorier:

Blev så otroligt sugen i kväll på spansk skinka (patanegra). Öppnade ett nytt paket :) Lite ruccola, ost, olivolja, balsamico och ett glas rött. Lite söndersmulat fröknäckebröd. Va goootttt!

 

Sedan råkade jag se i ögonvrån att Malax skall få sin första Thai restaurang!!! Det skall kollas upp närmare i morgon. Kanske ett nytt inslag till fredagsmyset :)

 

pata negra2