uffeskitchen ul

Mindre plastkassar

Skrivet av Ulf Lassander 12.07.2019 | 1 kommentar(er)

En positiv nyhet kom från S-gruppen som meddelar att hos dem
har försäljningen av plastkassar minskat med 3 miljoner kassar.
En ökning syns på försäljningen av bionedbrytbara kassar med 47%
och papperskassar med 30%.

En rejäl minskning, eller snarare ras, syns på
de hållbarare bomullskassarna.
En ökning syns också på försäljningen av avfallspåsar.
Allt fler kunder har med sig egen kasse till butiken än tidigare.


Det har också jag då vi handlar om man bara kommer ihåg att ta den med ur bilen.
Men det händer att vi väljer att går ut till bilen efter en före kassan.

plastkasse1


Mycket på gång!

Skrivet av Ulf Lassander 09.10.2018

Den senaste tiden har det varit intensiva och omväxlande veckor.

Två veckor sedan var jag på Cypern med 55 personer på hälsoresa.
Förra veckan försökte man ”springa ikapp” reseveckan och samtidigt delta
i ett planeringsprojekt på Yle kring kommande Näsdagen 9.11, då som Röda Korsare.


Samtidigt håller vi på med att puffa för fullt
för Vasabladets stödkampanj för Cancervården som
kulminerar 12.10. Förutom att det går att donera pengar hela oktober.

 

Den här veckan är det två Röda Korset styrelsemöten,
ett avklarades i går och det andra i morgon.


Dessutom har jag hunnit fixa en profilbild åt Smedsby uf:s nya satsning inom ”shåw”.

 

Ställningen för Mickes Vilda på Prisma fick ett tillägg
och Targa hallen i Malax en VBL-reklamskylt.

 

I kalendern står det också ”Jubiléumskommité” och ”FRK-Unga”. På fredag står vi i Espen från klockan 10 till 15 och säljer våra rosa collegen för stödkampanjen.

 

Och på lördag morgon bär det iväg till Portugal en vecka för vinprovning.
Sedan hoppas jag det lite lugnar ner sig, så man hinner leva
och byta vinterdäck...om nån vecka.

 

uffe pr

 

 

Fördelen med att ha många järn i elden är att det skapar nya kontakter och öppnar nya möjligheter.

Det ena föder det andra...

och så har vi ju roligt också!

 


Testar bloggande via iPhone

Skrivet av Ulf Lassander 07.06.2018

Kategorier:
Taggar:

Testar hur i Phone fungerar med bluetooth tangentbord. Ser bra ut, men är inte så smidigt att komma igång som det borde vara.

image236

Lite knepigt med trådlöst och liten skärm i admin läge. Men det men fungerar.

image237

Bilduppladdningen fungerar hyfsat och telefonens ”bildbehandling” räcker bra till. Nu blir det att testa och träna. Bilden är inte mitt arbetsbord utan från annonsavdelningen. 


Mångfald!

Skrivet av Ulf Lassander 24.03.2018 | 1 kommentar(er)

Idag har det varit en intensiv dag på torget i Vasa. Som avdelningsodförande ansåg jag att man borde också engagera sig med teman som ungdomarna genomför. Dagens evenemang var en del av nationella kampanjen Mot rasism. Men blev en blandad dag med intryck. Hundratals våfflor gick åt. Mycket diskussion kring rasism, även åldersrasims inom företag. Bra musik och trevliga Reddie-hundar som dansade all day long! Barn som gillade våra röda ballonger. Studerande som drog förbi på Pampasnationalvecka såg också ut att gilla både musik och våfflor. En toppen dag med andra ord, kunde dock ha varit mera solsken.

Hur sammanfattar man dagen i Vasa i en enda bild?

maria3

Kanske med Maria med sitt härliga leende då hon äter våfflor.


Mobilen dör!!!

Skrivet av Ulf Lassander 28.02.2018

Därför funkar inte mobilen i kyla
Köld och minusgrader – och stendöd telefon. Våra mobiler är dåligt anpassade för den nordiska vintern, och när temperaturen sjunker under nollan lägger ofta batteriet av. Och det här problemet får vi leva med, säger en expert.

Boven i dramat är att den kemiska reaktion som mobilbatteriet bygger på fungerar sämre vid kyla och batteriet förlorar i spänning.

– Jonerna rör sig väldigt mycket långsammare vid låga temperaturer, och litiumbatterier är extra känsliga för förändringar, förklarar Sven Lidin, professor i materialkemi vid Lunds universitet.

Fryst process
Förutom att jonerna slöar till blir den kemiska reaktionen också långsammare i sig. Lidin jämför processen med ett vattendrag som fryser.

– Det blir stor skillnad på rörligheten. Litiumbatterier har det här problemet, och det är svårt att komma runt.

Vill man ha ett batteri som tål kyla behövs en helt annan kemisk process, baserad på till exempel bly eller nickel-kadmium – men de innebär i stället miljöproblem. Och även om branschen är medveten om att batteriernas köldkänslighet är ett problem, är det tveksamt hur mycket man jobbar på att hitta lösningar, enligt Lidin. Däremot har batterierna blivit mindre, vilket i stället gör dem ännu känsligare för kyla.

Vikten viktigare
– Vikt och volym är viktigare – man vill ha lätta mobiltelefoner. Mobilföretagen jobbar mot globala marknader, och problemet med låga temperaturer berör bara en mindre del av världen. På andra håll är detta ingen intressant frågeställning.

Och om man står på fjället med en död telefon och absolut måste ringa har Sven Lidin ett handfast råd för att tina upp den.

– Stoppa den i armhålan. Det är ett lika klassiskt knep som att sova skavfötters för att inte förfrysa tårna.

Text: Daniel Martinsson/TT

 

mobilesnow

SÅ SPAR DU MOBILENS BATTERI I KYLAN

Iphone-tillverkaren Apple uppger att deras enheter funkar bäst mellan 0–35 grader, och att "mycket kalla förhållanden" kan förkorta batteritiden eller göra att enheten stängs av. Här är några knep som kan lösa problemet:

Stäng av alla appar du inte använder.

Förvara telefonen nära kroppen, förslagsvis i innerfickan. Använd hörsnäcka så du kan ha kvar telefonen i fickan när du pratar.

Stäng av mobilen helt, eller sätt den i flygplansläge. Starta den bara när det verkligen är nödvändigt.

Ta med en powerbank – ett bärbart batteri – som du kan ansluta vid behov.

Det finns även speciella mobilskal som skyddar telefonen mot extremt väder. En yllestrumpa kan också funka som billigare alternativ.

Källa: Macworld

 

Kopierade texten från VK.se för tyckte det är högst aktuellt problem i dag med över -20 grader. In med mobilen intill kroppen! 


Think Pink!

Skrivet av Ulf Lassander 12.02.2018

Nu börjar det bli nära med Alla hjärtans dag! På onsdag så är det dags.

Alla hjärtans dag, eller vändagen, som den också kallas trots att det är en översättning från finskans ystävänpäivä. Temadagen firas den 14 februari varje år och har sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentin under medeltiden i Frankrike och England. Den kallas därför också Valentindagen eller Sankt Valentins dag. (tog jag från Wikipedia).

Just nu känns det som vi borde få in lite glädje och färg i den gråa vardagen och vad passar bättre än en hel massa nyanser av rött.

Var med och visa hur du firar dagen. Kom ihåg att tagga med #allahjärtansösterbotten så samlar vi alla bilder på samma ställe.

pink

Sätt på dig någonting pink och stick ut och locka fram ett skratt!

wear pink2


Näsdagen med dopp

Skrivet av Ulf Lassander 10.11.2017 | 1 kommentar(er)

I dag kickade Yle Vega igång årets Näsdags-kampanj med att bjuda in lokala profiler till Pingvinernas bastu på Sandö i Vasa. Det skulle samlas in pengar till bland annat Röda Korset, därför var jag på plats under några morgontimmar. Med +3 gradigt vatten och liknande temperatur på land så började nog flera vrida sig på bryggan innan det var dags att hoppa i plurret. Gästerna hade några minuter på sig att samla in pengar och vid en viss summa var det klart för dopp. Folk peppades via radion att sms:a in belopp och resultatet följdes i realtid.

morgon

Klockan 08 laddade vi upp.

brygga

Med tanke på gårdagens regnväder och storm, var detta rena paradiset. Bryggan ut har eluppvärmda aluminiumplattor att gå på.

fritjof sahlstrom

Första gästen ut är professor Fritjof Sahlström från ÅA.

jonas sundstrom

En annan lycklig ”skäggdopping” är Jonas Sundström, ny programledare på Strömsö. Ted Urho, Malin Valtonen och Marie Söderman hade också lovat att ”kanske” doppa sig. Medan jag var på plats var det bara Malin som inte blev våt...förstår henne så bra.

Det jublades en hel del då resultatet visade att Vega på Sandö hade gått förbi Extrems insamling som samtidigt pågick i Helsingfors. Dagens slutsaldo i Vasa blev 6000 euro.

 

kamera

En av kamerona tog en paus.

camilla kivivuori2Tongåvans Camilla Kivivuori satte också på sig näsan och hoppade i. ”Skall nog ta elva simtag då jag en gång går i” det blev 13 stycken.

kati enkvist

Kati Enkvist dök upp och skulle ha vispgrädde. Kanske vispadet var ett sätt att hålla oss varma? Men det är en chokladtermos som hålls stadigt i andra handen.

johannes bjorlqvistJohannes Björkqvist från Extrem i Vasa blev rejält utmanad via kollegan längre söderut och hamnade också i plurret.

mikko malin

För Mikko Ollikainen blev det också ett dopp. Folk strömmade till hela tiden och listan på gäster var lång. Själv måste jag börja jobba. Men, tack för att man fick vara med och TACK alla för pengarna.

 

Pengarna från Näsdagen går till FRK:s biståndsprojekt i Östafrika. I Burundi, Syd-Sudan och Somalien har FRK några mångåriga projekt på gång där barnen står i fokus. Målet är att förbättra deras hälsonivå hemma. Att försäkra vattentillförseln till skolor och förbättra deras sanitetsproblem. I Somalien strävar vi också till att förbättra hälsonivån för mödrar och barn.

Pengarna går direkt till hjälpområdena och under de senaste åren har Näsdagen inbringat ca 300.000 euro som är ett enormt stöd. Röda Korset är en av 10 organisationer som får del av de insamlade medlen tillsammans med Unisef, Kyrkans Utlandshjälp, Fida, Rädda Barnen, Plan etc.


Friskförklarad

Skrivet av Ulf Lassander 30.08.2017

I dag tänkte jag göra någonting som jag tänkt på länge, åka till Promedi och visa upp några födelsemärken som jag var fundersam över. Med tanke på att jag varit på över 50 södernresor till solen så var man ganska så förberedd på svaret. Tick, tack...15 minuter gick jääätttelåångsamt i korridoren. Dörren öppnas och in skall jag! Dags för slakt eller??!

Läkaren tittade några sekunder och så var jag friskförklarad...”det är åldern. En typ av vårtor som går att skrapa bort. Ingen kirurgi behövs”. Glad men lite snopen pöllade jag iväg tillbaka till jobbet.

 

Ei muuta kun matkaan!    Någon som kommer med, finns några platser ännu.

vaska2


I sambans rytmer

Skrivet av Ulf Lassander 11.08.2017

Fördelen med att igår jobba med Röda Korset och Fhj-jouren var att man stod mitt i händelsernas centrum. Framför bilen dansades det latino och på andra sidan gungade sambatåget förbi.

latinoHär var det både gungande rumpor och svajande höfter. Dansarna kom från Boombox Crew. ”Vi är en lokal dansgrupp som mest dansar jamaikansk streetdans, berättar Monserrat Villarroel” hon med svarta byxor längst till vänster.

samba

Här var det många mindre dansare som också ville vara med.

samba3

samba2

samba5

samba6

Tillväxten inför kommande sambatåg?

trummor

frk gang

Blev en lugn kväll för oss, några stödjande ord och plåster.


Konstens natt blir röd

Skrivet av Ulf Lassander 10.08.2017

Klockan tickar och klockan 18 är det dags att styla om inför Konstens Natt i Vasa. Blir varken sambaklädsel eller nåt annat konstigt, i år klär jag mig i rött och hänger vid FRK:s första hjälpen bil som står parkerad på gågatan framför Hese. Skall vara en del av Fhj-gruppen och som extra lyx har man rejäla bussfotöljer att sitta i om man vill relaxa en stund. Känns ganska skönt att inte ha kravet på sig att hinna med så mycket som möjligt.

Kanske vi syns!

frk Vasa2