uffeskitchen ul

Bloggnyheter och mediespråk

Skrivet av uffes 23.01.2015

Kommentarer och funderingar haglar in kring nyheten om nya bloggsajten sevendays, det bådar gott inför starten 14.2. Samtidigt som ribban på blogginläggen höjs. I dag, om en liten stund, är det dags att registrera sig till årets Mediespråk 2015 vid Academill i Vasa ”språkbrukarnas firmafest” . En heldag med föreläsningar, mingel och nattsudd bäddar för en lördags i slow motion som också inleds med föreläsningar. Hörde att i år skall vi hålla till med mat och mingel nere i Mediacitys ”studio”. Senast vi var där så var det ett verkligt drag och stämningen var hög.

Sevendays bloggnyhet

Skrivet av uffes 22.01.2015

Det var en rejäl kickoff i går kväll i Vasa för nya bloggsajten Sevendays. Klart man var med :) sevendays_vasaKolla VBL!

Kycklinggryta a la lätt

Skrivet av uffes 17.01.2015

Grytor hör väl till det lättaste att laga. I kväll blev det ett ”näringsrätt” recept för ovanlighetens skull, brukar inte köra med recept. Helt 100% höll jag inte mig receptet denna gång heller men gott blev det. Och efter ett FB-påpekande så var det inte kyckling utan kalkon. Orginalreceptet är på kycklingklubbor så det var där det gick fel ;) 1 paprika 1 bit kycklingsbuljong 1 kg kycklings (kalkon) filé en halv torkad chili 2 dl vatten 1 zucchini 1 gul lök örter (persilja) olja 4 vitlöksklyftor 1 stor burk krossade tomater 500 gram 2 dl vittvin 10 cm purjo salt och peppar Bryn kycklingen i olja i en stekpanna. Tillsätt lök, chili och vitlök. Salta och peppra. Häll över allt i en gryta och tillsätt vin, tomater, vatten och buljongtärningen. Här slängde jag också i en halv torkad chili och en persika. Låt allt koka i 20 minuter. Skr paprikan, zucchinin och purjon i bitar och låt det koka i 10 minuter till. Lägg i oliver, örter under den sista koktiden. Här slängde jag också i 3 mts syltlök. Efter några minuter är allt klart…smaka av hela tiden och kolla peppar- och saltnivån. Serverades med färsk gurka och bulgar. Näringsvärdet enligt receptet: Energi 507 kcal, Kolhydr. 32 gr, Protein: 38 gr Fett: 20 gram. Men vad det blev efter mina egna utsvävningar vet jag inte.

 

grytan


Fredagsmys med lite vege

Skrivet av uffes 16.01.2015

I kväll blev det en annan favorit. Vet inte hur många kilon färska morötter vi ättit i höst som snacks framför tv:n. Nu blev det lite proteiner: lammrack för mig och kassler för sambon. Som tilltugg blev det en hel del rotfruktsstavar, rättika samt guacamole och påstzatziki som dipp. Gott var det :)

mys


Godis tallrik

Skrivet av uffes 15.01.2015 | 2 kommentar(er)

Efter att äntligen kommit hem blev det dags för en av mina kvällsfavoriter, en tallrik med godsaker. Ruccola, spansk korv och skinka, några skivor ost och oliver. Behöver absolut inte vara spanska korvar utan går lika bra med en mild medwurst och en god skinka, men de spanska eller italienska smakerna ger det lilla extra. Testa som fredagsmys i morgon :) Kunde ha tänkt mig några soltorkade tomater men hittade inga i kväll, vet att de gömmer sig någonstans i kylrummet.

 

tallrik


Mustig sjömansbiff

Skrivet av uffes 14.01.2015

sjömansbiff En kall vinterkväll eller varför inte till veckoslutet smakar det gott med en varm mustig gryta. En lättlagad favorit är sjömansbiff. Här är ett lättlagat recept: 800 gr nötkött 200 gram gula lökar 50 gram smör 1 kg potatis 1 flaska mörkt öl 1 tsk salt 1 lagerblad 1 tärning köttbuljong svartpeppar och persilja Skär köttet i skivor och peppra. Skiv löken tunt. Skär potatisen i 1 cm tjocka skivor och bryn dem väl. Bryn också löken. Varva köttskivor, lök och potatis i en kastrull. Salta och tillsätt buljongtärningen. Skölj ur stekpannan med 0,5 dl vatten per portion och slå över i kastrullen, så även ölet. Låt allt sjuda tills köttet är mört. Servera med nyklippt persilja. Som tillbehör passar saltgurka, inlagda rödbetor och en klick lingonsylt. Vill du få en mer pikant smak kan du också koka ner några chorizo korvar och gillar du stark smak går det bra att slänga i lite chiliflan.

Kyckling på pinne

Skrivet av uffes 11.01.2015

En del i hushållet har inlett en träningsperiod och därför anpassas maten till en hälsosammare diet. I kväll blev del stekta kycklingspinnar och bulgur. Kycklingen (4 pinnar från en stor filé) kryddades endast med peppar, salt, citron och pesto. Stektes en stund för att få färg och sedan in i ugnen ca. 15 minuter på 200 grader. Bulgurn kokades i lite buljong (enligt anvisning på paketet) och straxt före färdigt slängde jag i en näven gula russin för att ge lite sötma. Satte i en halv matsked harissa också för att lyfta smaken. Som sås en Cream Fraise sås med citron, peppar, salt och curry. Färskgurka och på min tallrik en rejäl skvätt Thai sås ;)

kycklingspinnarKycklingspinnarna går bra att göra lite fler, de är också goda att värma upp eller att äta kalla då man är smått sugen.


Parma på bädd

Skrivet av uffes 07.01.2015

Efter en otroligt intensiv arbetsdag var skönt att få klä sig varmt och gosigt, tillreda en tallrik med parmaskinka på salladsbädd med lite färsk mejram. Några skivor god ost, gurka och rödkål och lite god balsamico över. Några drag med pepparkvarnen och klart. Leif Mannerström på tv gjorde kvällen inte sämre :)

parma


Lätt serranotallrik

Skrivet av uffes 02.01.2015

Så här efter nyårs frossandet känns det som om man skulle behöva någonting lättare. En enkel tillagad rätt är en tallrik med serrano skinka. Bred ut skinkskivorna på en tallrik. Mixa några inlagda paprikor (i olja) krydda med peppar och salt. Plocka ut rucolablad över köttet, häll den mixade såsen över och hyvla rejält med parmesanost över. Det lilla extra får du genom att rosta lite pinjenötter i en torr stekpanna och häll dem över. serranotallrik

Skalisar och sånt

Skrivet av uffes 30.12.2014

Håller på att inventera frysboxarna och får en känsla av att nyåret kommer att fixa sig :) Här finns kungskrabba, kräftor, kungsräkor, tigerräkor, skalade räkor, grönmusslor, blåmusslor, torskrygg, räkspett, kräftstjärtar, rom etc. Nu blir det skaldjursfest i dagarna två...nyårsafton innehåller dock också ett ankbröst och lite ostron. Nåja, året har varit fullt av prövningar så en fest vid Grand Final har man väl råd och rätt att bjuda sig.