lördag 27 oktober 2018 - 13:46

Portugal i glimtar

Portugal i glimtar får bli mitt sista inlägg från Dourodalen. Det gick som jag befarade, värsta flunsan slog till vid hemkomsten och har i två dagar bara varit iklädd myskläder. Men ingenting är förgäves, hann idag tömma den andra kameran på bilder och här är resultatet.

atlanten

Stormigt på Atlanten och vågorna väller in mot piren i Porto. Men vi har ju inte kommit hit
för att se saltvatten. Bäst att krypa ner bland vinhusens trygga valv.

taylors

hasse gun

Vinsällskapets ordförande Hasse Eriksson med fru njuter av det Taylor´s har att erbjuda.

calem

Här finns också finare sorter som man bara vill visa upp och locka med.

pinhao kakel2

Järnvägsstationen i Pinhao är rikligt utsmyckad med vackert handgjort kakel
som på så många andra ställen i Portugal.

hamnen i Pinhao

Nere vid hamnen i Pinhao.

trappa

Alltid lika roligt att titta in i gränderna som inte är menade för turister.

stenhus pinhao

oliver

Olivtider.

kyrkani Lamego

Den otroligt vackra kyrkan i Lamego som växer sig upp längs sluttningen. På avsatts nummer två kan man också se taket av en bil som kör förbi.

 

dourokullar

Härliga kullar längs Dourofloden.

dourokullar2

Här sluttar det rejält. Skall inte vara lätt att vara vinbonde.
Inga skyddsräcken på vägen utan ”fritt fall” om chauffören skulle vingla till.

sandeman logo

Det här besöket har jag verkligen sett fram emot.

sandeman old tawny

Hyllorna är fulla av godsaker.

sandeman kar

Här trampas vindruvorna och börjar jäsa.

sandeman lager

Tyst och stilla som i en kyrka.

ingsva

Hela resan var delvis en bussresa och flyg med Lufthansa. Totalt använde vi oss
av fem olika bussar under veckan. Då vi lämnade Ingsva bussen i Portugal
tog den en ny riktning mot Madrid. Hörde att Ingsva har totalt fem bussar
stationerade i Europa.

måndag 22 oktober 2018 - 21:21

Glimtar från Portugal

Glimtar från Portugal med intressanta ögonblick. 

staendelunch do pego

Ett stående lunchbord inför vinprovningen vid Cuinta do Pego.

ostbricka3

Många läckra korvar, skinkor och ostar.

vinsortimen

Ett litet sortiment dyrare viner...men det fanns nog dyrare också.
Till exempel en lyxport från Grahams med prislappen 8 500 euro. 

lyxport grahams

Men allt börjar med druvorna ute längs kullarna. Det mesta hade skördats men
lite fanns kvar för oss snåla österbottningar som gladeligen mumsade i oss.

vittvinsklase

glasrad do pego

En vacker rad med glas som snart skulle stå färdiga för disken.
Det fanns rikligt med guldutmärkelser och diplom på de flesta gårdarna (quintas).

quinta do pego

espumante pego

Men priserna på skumpa var riktigt hyfsade. 

poolen pego

Tänk att få ligga i solen vid poolkanten med en kall skumpa och se ut över Dourofloden.

portvinsbat

En miniatyrmodell av en traditionell portvinsbåt som fraktade tunnorna längs floden
ner till förråden i Porto.

pacheca tunnor

glenn pacheca

Reseledaren Glenn Sundstedt blev allt nöjdare vartefter vi kunde pricka av
våra besök i källarvalven.

uppdukat i pacheca

Dags för en provning till och en bit salt.

söndag 21 oktober 2018 - 16:41

Portugal på kran

Ser fram emot att få träffa en gammal bekant Oscar Jr Quevedo. Men väl inne på gården får vi höra att han just åkt till Kanada. Nåja, får väl satsa på hans syster i stället. Claudia har också ett vin som bär hennes namn.

Men vi tar det från början och här körs ännu årets skörd in för trampning.

quevedo druvor

quevedo tankar

Rejäla cisterner, ser lite modernt ut. Jag vill se ektunnor.

quevedo fat

Äntligen, nu smakar vi portvin från olika årgångar.

quevedo garafferia

Under en trappa får jag också se en liten mängd vin som är lagrade på större glasflaskor.  Skulle ha varit roligt att smaka på de här också. Kanske nästa gång?

quevedo 1968 port

550 liter från 1968.

quevedo kran2

Nu är det på riktigt. Tasting direkt ur de stora ektunnorna. Jo, så var det Claudia som gärna ställde upp på bild trots att de hade mycket att stå i med just nu. Oscar får vara med i tanken och genom tidigare inlägg.

claudia

söndag 21 oktober 2018 - 13:12

Havets godsaker

En vecka bland allt möjligt gott. Förutom intressanta viner har vi också ätit gott. I staden Portos fiskehamn får vi uppleva två fiskrestauranger som vet hur fisk och skaldjur skall tillredas. Utsikten över Atlanten är det heller inget fel på. Då jag får se ut över havet trivs jag som bäst.

beach2

Mixtgrill. Då det plötsligt dyker upp över trettio kunder och meddelar att de endast har en timme på sig att äta, då skall köket och personalen kunna sitt. Det gör de med bravur. Grillad bläckfisk, fisk och gambas med potatis och sallad.

mixtgrill

Men det gick nog också att ta ut svängarna och beställa in musslor med vitlök och persilja.

clambs

 

Vid vår följande fiskrestaurang blir det färsk havsabborre som hade fångats 20 kilometer utanför kusten, där de större abborrarna finns.

havsabborre

Fisken presenteras och godkänns före tillagning. Restaurangens fiskdisk ser också lovande ut.

fiskdisk

Det röker rejält från de två grillar medan fisken får en knaprig skinnyta. Kryddades endast med lokalt havssalt, olja och citron. Stora fiskar skall först grillas med skinnytan mot glöden, då sprider också benen värmen in i köttet. Här finns det delar som är upp mot 6 cm tjocka och då är det svårt att få en jämn värmefördelning.

Samtidigt som fisken grillas plockade kockarna också in färska paprikor i glöden. Då hinken är full med mörka paprikor bärs den in till köket där paprikorna blir till sallad.

grill1grill4

Som efterrätt blir det en Creme brulee som också gjörs på ett speciellt sätt. En tunn brulee kräm hälls ut på det varma fatet, lite socker över och allt bränns av med ett järnlock som hela tiden också ligger i glöden. Fiffigt och gott.

bryle