uffeskitchen ul

Lågpris till Italien

Skrivet av Ulf Lassander 06.05.2021

Har just satt in det sista nya glasfönstret i växthuset och blev kall och hungrig.
Är man i växthuset är man i södern så munnen ville ha någonting med pasta.
Det blev en färskpasta med sparris, oliver, örtost och parmesan.
En skvätt olivolja och peppar över.
pasta11Gott!
Men det här var en rejäl lågpris resa till Italien.
Man tager vad man haver och då blir det bäst.

pasta nafsDet mesta fanns i skåpet sedan förra veckoslutet, 
bara väntade på att komma till användning.
Inte svårare än så.


Vin för fisk och kyckling

Skrivet av Ulf Lassander 04.05.2021

I dag fick jag ett sommarvin för fisk och kycklingrätter.
provolo malax
Ett torrt krispigt vitt vin från Veneto regionen i Italien.
Vi befinner oss nu nord ost om Verona. Vinet är perfekt till fisk, skaldjur och lätta kycklingrätter.
Vinet har en ljus vacker gul ton och en doft som påminner om ananas och persikor.
provolo karta
provolo19.4Den 19 april såg det ut så här på vingården. Om cirka fem månader är det dags för skörd.
Här skall det gå undan.
provolo traktorMarco Provolo gör som sin far och farfar, ser själv till att ta hand om druvorna och få dem till källaren.
provolo kallareMen oj så vackra landskap och vilka kullar.
provolo kullarFör tillfället omfattar Provolo vingården ca 20 hektar med
vinstockar och olivträd på 300 meters höjder över havet.
Kolla lavendeln i nedre kanten.


Besök i arkipelagen

Skrivet av Ulf Lassander 10.04.2021

I dag blev det en tur till arkipelagen, nästan halv vägs till Sverige.
karta5
Här finns Kvarken Brewery, ett microbryggeri som grundades år 2017.
Bryggeriet ligger granne både med Café Compass och Kalles Inn.
Havsnära till 100%, eller hur.
havsnara
bryggeri4Dagens buteljering på gång.
etikett2etiketterDet har hunnit bli en del sorter under åren. Om några veckor släpps ett nytt sommaröl.
Dags för shopping i butiken.
olshopping
kvarkenFörra veckan låg hamnen isfri men så kom drivisen men
om några dagar är det troligen isfritt igen.
Under turen ut mot öarna skall man ju över Replot bron och där finns det också godsaker.
replotbron
fiskdisk2Fick med oss en påse varma ”Stundars” grisar som de sålde utomhus från husvagn.
Väl hemma skulle det dock provsmakas.
Hade ett urval i låda att välja på.
olladaolglas2Bra jobbat och tack för att jag fick komma på besök.
Grillkorven och potatissalladerna var goda.


En paus i Monte Carlo

Skrivet av Ulf Lassander 09.04.2021

Kategorier:
Taggar:

Vi startade tidigt och körde längs kusten till Monaco och Monte Carlo.
En paus vid casinot Monte Carlo hör väl till.
Blev ett par glas skumpa vid de runda boutique paviljongerna.
Kolla den dagen här. 5 april 2017.
Glimtar från Monaco finns här.

montecarlo2


Vinresa i Portugal 2018

Skrivet av Ulf Lassander 07.04.2021

Kategorier:

Vinresan genom Frankrike 2017 gav mersmak och redan följande år 2018 passade jag på
tillsammans med oenologerna i Vasa att delta i en portvinsresa i Portugal längs Dourodalen.
Månaden var oktober så skördandet var i full gång.
Skulle bland annat träffa Oscar Jr Quevedo...trodde jag.
Läs mera om den dagen här.

dourodruvor2


2017 på ett tak i Nice

Skrivet av Ulf Lassander 05.04.2021

Året var 2017 och jag befann mig på en vinresa genom Frankrike med bland andra Micke Björklund.
En resa som innehöll en hel del vinprovningar men också tryffeljakt
och en hel del godsaker som besök vid dijonfabriken.
I morgon 6.4 befann vi oss i Nice och Micke arrangerade tidernas skaldjursbuffé på hotellets takterrass.
Själv hade jag mumsat på musslor nere på stan, köpt stråhatt som solskydd och spänd för följande dags resa till Monaco.
micke5


Italien i kastrullen och på trappan

Skrivet av Ulf Lassander 30.03.2021

Kategorier:

Det finns dagar då man står i köket och kokar äkta italiensk pasta, solen tittar in och
det knackar på dörren...där ligger en låda med italienskt vin.
I dag var det en sån dag.
Lite norr om staden Verona bland vinkullarna hittar man gården Azienda Agricola San Cassiano.
soave karta
soave gardVilken utsikt och vilka vinfält!
soaveBara att kliva ner i källaren och plocka in.

Pastan kommer från Masciarelli. Fabriken ligger nästan mitt i Italien i höjd med Rom.
I dagens pasta finns musslor, persilja , kapris och toppad med parmesanost.
pasta2
 


Färska havskräftor

Skrivet av Ulf Lassander 27.03.2021

Skulle bli grillat ikväll men i stället blev det gratinerade havskräftor med sallad.
Grillningen tar vi i morgon.
Kräftorna var färska, inte djupfrysta. Råkade få ögonen på dem i Saluhallen
och 16 stycken åkte ner i en påse.
kraftpanna
Här finns uppspjälkta kräftor, persiljesmör med vitlök, salt, peppar och riven parmesanost.
In i ugnen i 10 minuter på 200 grader.
Samtidigt gräddades en örtbatong.
Tillbehöret är en enkel med god grönsallad, vinägretten är bara
neutral olja, vinäger och dijonsenap.
Här blev det dock lite stora ögon hos gumman
”har du saffran i vinägretten”? Inte hennes favorit krydda.
Jo, hade köpt lite dijonsenap i staden Dijon i Frankrike och det var den klicken som hon kände av.
Men det såg ut att smaka. Besöket i Dijon fabriken finns här.
krafttallrikHavskräftor väcker många minnen. Här bland annat ett från Split i Kroatien.


Solens mat i solen

Skrivet av Ulf Lassander 19.03.2021

Kategorier:

Solen skiner från klarblå himmel.
En snabb tur till Köttdisken för att se vad som bjuds.
Plockade ihop en egen kallrätt.
Pasta med cheddar och örter, några skivor rostbiff
och en klick av fjolårets egna vindruvsgelé.
Lite peppar över.

Nu bara att bänka sig på terrassen, på med Ray Bans och njut av allt som bjuds.
solmat


Mättande, lätt och gott

Skrivet av Ulf Lassander 14.03.2021

Kategorier:

Söndagens uteliv tar på och magen ropar mat. Men vi vill ha någonting lätt men mättande.
Då blir det kycklingwok.
Ett helt huvudkåls huvud hyvlas ner, en rejäl morot, citron, 4 klyftor vitlök,
10 cm strimlad purjo. Ett paket tunna kycklingfiléer som strimlas.

I wok pannan med het olja. Kycklingen först och lite chili.
Sedan det andra. Ett halvt glas vatten så kålen får ångas.
Apelsinjuice, soya sås, några stänk japansk vinäger. Några skivor ingefära.
Salta och peppra efter behag (smaka av).

Gott och nu har magen någonting att jobba med.
Dessutom blev det över till några matlådor.
Glöm inte den sötsura såsen som tillbehör.
mars wok