uffeskitchen ul

Alkoholfritt och fisk

Skrivet av Ulf Lassander 18.01.2020

Efter en härlig shoppingdag i Vasa var det skönt
att få komma hem och ställa sig vid spisen.

Dagens idag skall bli torskrygg (går också bra med tork i paket ur frysdisken).
Smörad form och några extra klickar smör i bottnen.
På med fisken, ca 20 syltlökar (i bruk), en matsked kapris (i burk), strö över lite färsk eller
torkad dill, peppar och salt samt ca 1 dl grädde.
Medan detta gottas i ugnen ca 20 minuter på 200 rader,
kokas potatis till pressad potatis.
Just före servering öser jag ner de pillade räkorna (nyskalade) i såsen.
Själv ville jag ha en matsked forellrom som klicket på moset.
torskaratt4Otroligt gott, jag slickade upp det sista.
Men var nu kommer det alkoholfria in. Har testat själv flera olika varianter.
Vissa bra men de flesta helt kass.
I kväll var det dock dags för två sorter.alkoholfritt

Båda muskat ”viner”. Den första ”blommigare” helt bra och en som vi köper nu som då.
Den andra en ny bekantskap som jag själv tyckte mera om ( mer muskat smak).
Smaken är delad i detta fall och jag drar mig snabbt tillbaka :)
Mitt egna vin i kväll var helt hyfsat till fisk och skaldjur.
matvin
 

 


Turkiskt i Vasa

Skrivet av Ulf Lassander 17.01.2020

Kvällens bloggevent och mingel skedde på
nya Selmas Turkish Cuisine & Catering på Storalånggatan 44 i Vasa.

De öppnar i morgon lördag men redan i kväll var det uppdukat
med meze för inbjudna VIP-gäster.
ljusreklamVi som har ätit tidigare på Selmas i Brändö minns den ljusa inredningen.
Nu har de satsat på mysfaktorn och val en mörkare inredning, stiligt.
bar
mezebord2
Ägaren Mehmet Bekalp påpekade tidigare i veckan i Vasabladet att han vill
att maten skall smaka så som den gör i Turkiet. Smaken var bra, fräsch och god.
Härliga röror med mycket smått och gott. På min första tallrik blev det ganska trångt.
tallrik2I morgon är det den officiella öppningen och jag tror nog framöver att Selmas kommer
för mig att ingå i utbudet av veckans lunchställen.
Nytt är också söndagarnas brunch i turkisk stil och caterings service vid högtider.
Mehmet berättar i Vbl att han anställt fem nya personer
och de jobbade bra i kväll.

vasabladets


Kyckling a la Nordafrika

Skrivet av Ulf Lassander 17.11.2019

Kvällen inspiration är Nordafrika a la Malax.
Ville inte krångla till middagen men det blev som det blev.
Dykresorna som jag får dagligen som nyhetsbrev och alla dessa trevliga förslag på
lägenheter i södern, blev ju inte bättre av ett samtal från Irak. 
I stundens hetta blev det en arabisk inspirerad rätt.
kycklingspett2

Några kycklingstrimlor i marinad med pesto (egen) vitlök, peppar och chili.
Steks snabbt och läggs i ugnsform för att bli genom stekta.

kycklingpinnar2Dagens bulgur kokades i grönsaks buljong och lite apelsinjuice.
Efter kokningen (enligt paketets recept) fick bulgurn svälla under lock tillsammans med 
egen improvisation: soltorkade tomater, bönor och russin.

Det hela serveras på stort fat med mixtsallad, citron och lite balsamico.

Detta gör vi om! Och så har gumman mat för morgondagen
till jobbet. Kycklingpinnarna är nästan ännu godare följande dag


Grekisk frestelse

Skrivet av Ulf Lassander 02.11.2019

Efter lite trädgårdsjobb med bland annat vinrankorna så är det skönt att få
ställa till det i värmen och köket. I kväll blir det grekisk frestelse
enligt ett gammalt beprövar recept (urprung Ghita).
lokringar2
Receptet är för att det skall räcka i flera dagar för 2 personer.
4 st lökar (inte de största)
1 kg potatis
Löken och potatisen skivas, jag använde mandolin och valde den grövre sidan.
Potatis och en halv påse frusta bönor kokas i ca 3 minuter.
stekpanna3Medan potatisen kokar steks 450 gram maletkött med vitlök och lökringarna.
Krydda med salt, peppar och de örter du gillar (pizza- eller grekiskkrydda).
Krossa ner ett paket Aura ost (mögelost).
frastelse2Då potatis och färs är färdiga blandar du ihop dem och häller över i en 
smörad ugnsform. Häll över 1,5–2 dl grädde.
Låt det gräddas i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
gregiskfrastelse
Vill du ha en grönsallad till är det toppen. I kväll valde vi bara gurka (färsk och saltad).
Härliga dofter i köket och gott med ett fylligt rödvin, både som kockvin men också till maten.
En kall öl passar också bra.


Fisk och andra kryp

Skrivet av Ulf Lassander 22.09.2019

Tog oss en tur på Akvariet i Pula, ligger ett stenkast från hotellet. Hela akvariet är inrymt i ett av de gamla forten
så vissa utrymmen är ganska trånga. Här en av gångarna till några försvarsluckor i bakväggen.

gangarfiskarhajarhummer2

Många av fiskarterna är gamla bekanta från Medelhavet och Röda Havet (dock inte hajarna).

hajtander2krokodilFick syn på två krokodiler som inte gjorde så mycket.
murena

Murena, en gammal bekant från vattnen utanför Hurghada och Kreta.

stor fsk


Sommarsolens adjö

Skrivet av Ulf Lassander 21.09.2019

Dagarna går i Kroatien. Ser inga större framsteg med mitt liv som motionär. Öm i alla muskler. 
Men solen skiner och börjar påminna mig om att – snart är det slut.
En del av motionstipsen tar man nog med sig hem....igen.
Men då man nu samtidigt fyllt 60 så borde man börja uppföra sig och
leva som en 60-åring...eller så inte.
Kul att dyka, cykla (morgondagens uppgift), leva loppan och ha kul.

Äh, tror inte jag kommer att byta livsstil så mycket. Den som lever får se.


uffebeachMorgongymnastik nere vid stranden i Pula. Om en stund blir det fiskrestaurang...(skrivet på kvällen).


Vinprovning i Kroatien

Skrivet av Ulf Lassander 19.09.2019

Blev överraskad med en födelsedagspresent i Pula i Kroatien. Dessutom överlämnades
gåvan personligen av givarna som hade flugit ner från Stockholm.
Nå väl, en kort taxifärd ut från Pula körde vi in på vingården Benazic.
Trevlig miljö och vi var de enda gästerna. Nu som då kom det in lokalbefolkning
som köpte med sig en flaska vin till kvällsmiddagen.
fisk6

Olika små lokalproducerade godsaker som fick vinet att ändra karaktär.

ost oljaost skinka2Tryffelosten var den bästa bland ostarna.
vinkallareNågra flaskor skulle man nog ha med sig från källarbutiken.
Ny taxi och nästa stop blev Yacht Restaurangen intill hotellet.
blackfisk yachtHär blev det grillad bläckfisk. Tillbehör, förutom mixsallad, är rostad rosmarin, gräslök och rosépeppar.

Det blev sent.


Kroatien nästa vecka

Skrivet av Ulf Lassander 11.09.2019

På måndag morgon är det dags att stiga på flygplanet i Kronoby och åka ner till Kroatien. Det har äntligen blivit dags för höstens hälsoresa, läsarresa, motionsresa...kärt barn har många namn. En vecka i Istrien i norra Kroatien, Pula är staden vi skall bo i. En gammal stad ute vi kusten. Det är därifrån jag kommer att blogga hela nästa vecka under Läsarresan här på Sevendays. Hoppas att wifin fungerar bättre i Pula än ute på öarna i Karibien i vintras.
Stadens vyer ser lovande ut.
pula night 


Ishockey kick off

Skrivet av Ulf Lassander 15.08.2019

Det surrar i luften inom ishockey. Vaasan Sport har en del träningsmatcher som får fansen att tända till.
Själv sitter jag inte i publiken (apberget) eller vad det nu heter.
Men är intresserad av fenomenet då det drar igång.

Nu på lördag är det dags för ”Sportis” att möta Björklöven i Umeå på hemmaplan i A3-Arenan.
a3 arenaSå här såg arenabygget ut den 28 juni.
a3 arena bygg

Lördagens spektakel har också fått Wasaline att skapa biljettpaket som
enligt ryktet sålt ganska bra.

a3 arena wasaline2

Dessutom har HSS Medias tidningar laddat upp med ett
specialtillfälle för prenumeranterna att se matchen live på VBL:s, ÖT:s och SYDIN:s webbplatser.
För prenumeranterna är det gratis och för de som inte har en prenumeration går det att köpa tillgång till
matchen för endast 1 euro. Dessutom har du hela webbinnehållet under en hel månad.
Matchen börjar klockan 16 nu på lördag. 
Måste väl bänka mig där hemma jag också och se hur det går.

a3 arena video

Vad skall man ladda upp med – öl, chips...

Bilderna är från: VBL, Björklöven, Wasaline och Byggkoll Ab.

 


Ofrivilligt dopp

Skrivet av Ulf Lassander 22.07.2019

 

Förra veckan forsränning hade också lite mer utmanande inslag än stilla paddlande på
Vindelälven. Högt vattenstång gjorde forsarna en aningen kraftigare än i fjol.

Så här kan det också gå men alla var glada och tyckte det var kul. Vissa gjorde turen på nytt.