uffeskitchen ul

Fredagsmusslor

Skrivet av Ulf Lassander 21.08.2020

Så blev det äntligen fredag och dags för lite fredagsmys hemma.
Som det brukar så blir det två olika rätter. I kväll blev det knackkorvs soppa för gumman, riktigt god.
För egen del blev det musslor i vittvin.
Och bara känslan och smaken att så sörpla
i sig såsen med lantbröd. Mums!
fredagsmusslor2En klick smör i kastrullen, sedan en eller två hackade schalottenlökar och en klyfta vitlök,
2 dl vittvin, 1 msk fiskfond (hade ingen så det blev grönsaksfond), 1 dl vatten eller mera vin, persilja,
svartpeppar och musslorna. Låt de koka några minuter tills de öppnar sig.
De som inte är öppna kastar du.

 


Vinbesök 2006

Skrivet av Ulf Lassander 18.08.2020

Mitt första besök, på en riktig vingård, gjorde jag i september 2006.
Bodde i Garda och var dagligen på vandring till Bardolino.
Själva besöket på vingården och provningen skedde i Avio hos
Maso Roveri med den vänliga ägaren Antonio Anzelini.
Jag var enda skandinav och de andra tyskar.
maso karta
Spännande att för första gången känna att det är här det gör och ingen turistfälla.
maso skyltSamma resa var jag upp en natt i Geneve, men för en österbottning
slutade man inte beundra bergslandskapet och vinodlingarna.
vingard
skord5vinskord11 september och skörden var i full gång.
vinkarSedan dess har det blivit en hel del gårdar och provningar i Frankrike,
Tyskland, Portugal, Italien och Kroatien. Fler lär det bli.


Blev påfyllning

Skrivet av Ulf Lassander 18.08.2020

Blev påfyllning av vinkällaren trots den börjar vara full.
Men man tackar och tar emot då det är leverans.
I dag kom rödvinet från Alessandro Rivetto i nordvästra Italien.
Orten La Morra ligger norr om staden Barolo och har
samma gynnsamma odlingsförhållande och jordmån.
vindal
Alessandros går är omgiven av vinodlingar och passar också bra som
pausställe om man skulle vara på plats med sin cykel.
rivetto
Medeltemperaturen i La Morra i juli är +29 och som kallast i januari med +5.
vinkallarHär en vinprovning på gång nere i källaren. I dag har de också ett vinloft där
vinprovningar hålls. Som vanligt så blir det också en bild från
det mörka vinlagret med lockande landskap och solljus utanför.
vinvalv

Det vin som kom i dag är sex flaskor från 2016.
Barbera D´ Alba, 15%. Ser lovande ut.

Alessandros Barolo vin har jag skrivit tidigare om.
vinleverans

 


Matresor från soffan

Skrivet av Ulf Lassander 17.08.2020

En hel del resor har blivit avbokade detta år, men det hindrar mig inte
att uppleva smaker och delta i matresor från soffan. 
Välj ut någonting gott, googla och ta reda på historien om företaget
och regionen. Finns mycket intressant att dyka ner i.
Dagens lunch blev en italiens pasta (som jag skrivit tidigare om), och
en burk chilimarinerade musslor.
Nu satsar jag på musslorna och nonchalera inte konservhyllan i butiken.
musslor13
Pasta, musslor med spad, tomater, basilika, persilja parmesanost och
gårdagens batong som sög upp musselspadet.
calvo askEn anspråkslös ask men med stora smaker 
och rikligt med hälsosamma B12 vitaminer.

Längst västerut i norra Spanien ligger Galicien. Här i Carballo, norr om
”huvudstaden” Santiago de Compostela, 
grundade Luis Calvo Sanz sitt lilla företag år 1942.

carballo map
calvo historyI dag är Calvo ett internationellt bolag vars produkter säljs i över 60 länder.
För egen del skall det alltid finnas Calvos musslor och tonfisk i kylrummet.

Galiciens kust med sin generösa tillgång på fisk och skaldjur inbjuder också till stora gastronomiska upplevelser,
som i Portugal. Den blåa Atlanten dukar upp och låt fantasin ta över.
carballo2carballo


Italien knackade på

Skrivet av Ulf Lassander 11.08.2020

En ny intressant vinlåda knackade på dörren och jag öppnade snällt.
Här var det bland annat smakprover från vingården Dindo.
Gården grundades 1960 och är belägen i det gynnsammaste
området i Vallpolicella på 300 meters höjd.
Med det hela började så klart i en äkta 60-tals miljö.
dindo1960
dindo kartaEtt stenkast från Garda sjön och städerna Garda och Bardolino, härliga ställen båda två.
vingarden2Vi befinner oss 300 meter över havet och det syns på granskogen.
Giovanni plockar

Försäljningschef Giovanni Dindo kollar skörden. Se vilka druvklasar!
Jag är galet förtjust i dessa källarvalv.

kallarvalv

skord3Häftig skörd. Druvorna skördas i oktober och lagras fram till mars på ståltankar.
Sedan får det åldras i 12 månader på ekfat och uppnå en alkoholhalt på 14%. 
giovanni smakarGiovanni börjar bli nöjd med det lagrade vinet.
Vackra flaskor som nu förs ner i källaren i Malax.
dindo

Men det är inte allt!

I dagens låda fanns också ett vin från Barolo i västra Italien.
massara flaska
 Ett Nebbiolo vin, lovar gott.
13% och passar till ost eller rökt kött. I en webbshop hade det priset 24,15 euro.
Granatrött med orange inslag och lagrats på ekfat i 12 månader.
massara stockarNu är det fråga om lite äldre vinstockar. På de cirka 10 hektar odlas
det mest Nebbiolo da Barolo.
Sista bilden får bli prydliga Barolotunnor.
barolo tunnor


Solen på en tallrik

Skrivet av Ulf Lassander 15.07.2020

Blev ingen restauranglunch i dag. Molnigt och trist
så det blev att pigga upp sig med en färggrann lunchtallrik.
Nu är det bara att njuta och drömma sig bort.

kalltallrik2Skivad apelsin, mozzarella ost, en tomat (egen skörd), en basilika kvist (egen skörd),
några klickar pesto (egen skörd och tillverkning), oliver,
prosciutto skinka och en pepparoxe. Lite olivolja och balsamico över
och några drag med pepparkvarnen. Lite flingsalt och mums!
En tallrik som skulle platsa på vilken uteservering som helst i södern. 


Italienare anlände!

Skrivet av Ulf Lassander 13.07.2020

I dag anlände nya intressanta italienare till Malax. Det betyder att källaren börja vara på maxgränsen.
Från en tidigare bekant vingård, Bertoldi Winery, kom en låda rosé.
Från vingården som grundades redan 1932 ser man till och med ut över Garda sjön.
bertoldi karta1
bertoldi huset
Vacker nyans.
bertoldi rose
Dagens andra nykomling är ett vin i 40 euros klassen.
Nu befinner vi oss i västra Italien i området Barolo, på några timmars bilfärd från Nice och Savona.
Jordmånen i området är en blandning av kalk och lera som bland annat kommer från eroderade berg i Alperna.
Det är just denna jordmån och det kuperade landskapet som gör att vinerna på
nebbiolodruvan blir så bra här. 

alessandro karta
alessandroHuset heter Alessandro Rivetto, det är Alessandro som är på bilden
med en del av sina prisbelönta godsaker.  
barolo2Barolo är ett elegant vin med söta tanniner. Förutom att vinet passar
bra till kötträtter och ostar så tipsas man om att testa det med
tryffelrätter. Vinet skall kanderas två timmar före servering, ett gott tecken.


Från hjärtat av Valpolicella

Skrivet av Ulf Lassander 07.07.2020

Kategorier:

En bil kör in på gården och en låda lasta av. Det är en låda vin från hjärtat av Valpolicella i Italien.
sa kartaDenna vindal har varit bebodd sedan äldre stenåldern, tack vare rikedomen i överflödet av vatten.
Men det äldsta dokumentära beviset som visar att det finns ett område som heter Mezzane härstammar år 1035.
Nå väl, dagens vingår omgärdas fortfarande av gröna böljande kullar.
sa vingardOch har man sett en vinkällare så har man sett de flesta. Men alltid lika fascinerande för en österbottning.
Doften, svalkan och tystnaden som i en katedral. 
sa kallareVingården San Cassiano gör inte bara vin, de gör olivolja också.
sa oliver
Så till dagens leverans. En collection på sex flaskor rödvin och vittvin.
Amaronen 15,5% på bilden ligger i prisklassen 36 euro på Alko.
Men ner i källaren skall de med de övriga italienska vännerna.
sa vin2 


Sallad full av smaker

Skrivet av Ulf Lassander 01.07.2020

Kategorier:

Du som har läst min blogg under några år har säkert läst om min favorit sommar sallad.
Men som sagt är det min favorit och den kommer att göras om och om igen.
Nu väntade vi på nypotatis och nu var det dags.
Kokta kalla nypotatis (det är en kall sallad).
Tomater, små saltgurkor (cornichons), syltlök, kapris,
basilika, rödlök, ruccola, rostad pinje. Korven är en stekt chorizo.
Hyvla parmesan ost över.
Som vinägrett en blandning av matolja, lite dijonsenap och en skvätt vinäger.

Som dryck blev det ett rödvin, men går lika bra med vitt eller en öl.
korvsallad6


Medelhavsköket i Malax

Skrivet av Ulf Lassander 23.06.2020

Kategorier:

Solen bränner och redan i morse smög sig dofter av Medelhavet in i näsan.
Varifrån vet jag inte, blev i alla fall fiskdofter och grillrök.

Nu som då gör jag mina fiskspett på strömming som skall
motsvara grillade sardiner. Inte samma men inte långt ifrån.
Dagens strömming hade de på Köttdisken.
stromming grill
Vik filéerna med skinnet inåt. Plocka på vad som ryms på en grillpinne.
Salta (rikligt) för salthalten skall motsvara den i Medelhavet eller Atlanten.
Pressa vitlök över, svartpeppra, pressa citron över och toppa med en olja.
Kan vara bra om spettet får stå en 15 minuter och dra sig.
På med grillen och låt det bli glöd.
Rosmarinen använder jag främst som pensel men ger också en god smak.
Hantera spettet varsamt, det är spröda fiskar då de börjar bli klara.
stromminsrattI dag serverades detta i växthuset. Salladen var en av Köttdiskens egna,
med kronärtskockor, marinerad lök, soltorkad tomat och säkert någonting mer.
Mums för gommen och aaah...för doftlökarna.