fredag 12 oktober 2018 - 21:16

Resglädje

Resglädje kan också bli tungt i längden. Äh, det var mera som en fras. 

Var på Kreta i slutet av maj då det kom ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till. Den 8 juni ansökte jag om medlemskap i Vasa vinsällskap för att kunna delta i deras kommande resa till Portugal. En vinprovningsresa med bland annat portvin. Nu sitter jag här, två veckor efter min senaste resa till Cypern. Väskan är nypackad i kväll och i morgon bär det iväg. Konstigt hur mycket resande det kan bli inom några månader, och hur mycket man hinner med där emellan.

Vinprovningen lär vi återkomma till on några dagar. Åker i morgon och är framme i Porto på kvällen.

Vi bloggs!....(hörs).

packat2

Ingen beach semester...lite vitt och lite svart.

 

söndag 7 oktober 2018 - 17:20

Ett år senare!

3 november 2017 träffade jag Oscar Quevedo i Vasa. Knappast kunde jag då tro att ett år senare skulle jag vara på väg till hans vingård i Portugal. Men så är det, på lördags morgon bär det iväg Vasa-Hesa-Frankfurt-Porto...och sedan vinsluttningarna längs Dourofloden. På vägen upp längs floden kommer vi också att testa en hel del andra vingårdar. ”Bloggmaskinen” är 100% med på resan. Här inlägget från i fjol.

Ett år tidigare, november 2016, var jag på väg till Playa del Ingles. Då med en rykande färsk bok som sällskap -Portvinsdalen. Vad jag tyckte om den boken? Det kan du läsa här!

 

oscar

 

lördag 6 oktober 2018 - 19:37

Färsk höstmat

Färsk höstmat kan man nog kalla det för då man ställer till med en wok-rätt. Fast food, men på mitt sätt. Chilin och paprikan är årets sista skörd ur det egna växthuset som tömdes och tvättades idag.

wok chili

Det är troligen endast vitlök, lime och ingefära som inte är närodlat.

wok ravaror

wok fond

Köpte två kycklingfiléer med skinn och klubba från Köttdisken i morse i fall det skulle bli till att grilla. Nu blev det wok istället så då kokade jag en fond på klubborna, skinnet och lite kryddor (curry, lagerblad, ingefära, trattkantareller, lime saft, vittvin, kinesisk soya och risvinäger).

wok tval

Jobbar man med kyckling är det viktigt att tvätta sig ordentligt innan man går lös på grönsakerna.

wok2

Den börjar bli klar, några minuter till.

wok ratt

Det blir nog många wok-rätter i vinter både med kyckling och skaldjur. Mättande och gott.

tisdag 2 oktober 2018 - 06:27

Dags för ytan

Dags för ytan igen efter en solsäker vecka på norra Cypern. Ca 27 gradig vatten gör att man inte behöver någon dykdräkt och det ger en större frihetskänsla.

dykjeep2

Ingen extra lyx, men med en hystat fungerande jeep blir dykningen mera verklig och rå.

dykkontor

Ett halvstökigt kontor visar att här är det dykning som prioriteras, inte snygga möbler.

20180928105316 IMG 3049

20 meter längre ner infinner sig lugnet och tystnaden. Det enda som hörs är bubblorna vid utandningen. Ett tyngdlöst tillstånd trots 8 kilo extra vikter runt midjan och tuben på ryggen.

dyk1

20180928104848 IMG 3046

Hm... amforan ser helt intakt ut?! Med tanke på att dykföretaget heter Amfora Divers och det fanns ett antal av dessa just där vi gick ner så kan man fundera på hur gammal är krukan :) Men en trevligt överraskning för en ovan.

dykuffe

Det var den resan och dyk nr. 35. Dags för ytan och vardagen.

söndag 2 september 2018 - 21:00

Medelhavet dukar upp

Medelhavet är aldrig långt borta. Men om man inte har möjlighet att åka ner så går det mesta att fixa till hemma. Här tar jag med dig på en tur till några av mina smultronställen kring ”det blåa havet”.

seabass chania2

Seabass (Psari) i Chania på Kreta. En av de godast grillade fiskar jag ätit. Tävlar starkt med grillad sjötunga. Här finns hela inlägget.

 

havskraftor split

Efter en veckas motionsresa i Kroatien var det skönt att få sitta ner vid hamnrestaurangerna i Split. Här njöt jag av vittvinskokta havskräftor med vitlök och persilja. Ett ställe jag gärna besöker igen. Vill du se mer av Slip så finns inlägget här

 

blackfisk i malax kroatien

Det kroatiska köket överraskar mig varje gång. I Losinj fick jag bekanta mig med bläckfiskcarpaccio. Den var så god att jag beslöt mig för att testa den hemma också (bilden). Råvarorna köpte jag vid Asian Market i Vasa. I Biograd åts det också bläckfisk men då valde jag en grillad variant.

blackfisk grillad

 

Under en resa tillsammans med kocken Micke Björklund var Nice ett av huvudmålen. Är man i Nice får man absolut inte missa musslor i vin. Lugnt och skönt på terassen vid en av restaurangerna ute på stan. Tror att du också skulle ha njutit. Men Micke bjöd också på en rejäl skaldjursbuffé.

musslor i nice

Uppe på hotelltaket bjöds det på det mesta i skaldjur, till och med grodlår dukades fram. Rejäl fest men så var det också vår sista kväll i Nice. Kolla länken, kanske du ser någon bekant.

grillad havskrafta nice

 

Som sagt, om man inte kan resa ner till maten får man väl göra det bästa av situationen här hemma. Fick göra ett sponsrat blogginlägg åt Köttdisken i Malax på temat Medelhavsmat. Köttdisken levererade och jag kockade under äppelträdet. Jag kan lova att det doftade både grill och Medelhav i Malax. 

laxspett

tagleatelle i Monte Carlo

Monte Carlo är också ett ställe som jag gärna besöker på nytt. Liv och rörelse på en liten yta men maten fick mig att glömma allt runt omkring. Tagliatelle med skaldjur, vilka smaker.

 

Du har säkert också starka matminnen från dina resor. Sök fram bilder och dokumentera, det är alltid lika roligt att minnas och uppleva goda ögonblick och smakupplevelser om och om igen. Jag blir i alla fall glad av det. Hur är det med dig?

vitlok2

 

lördag 18 augusti 2018 - 09:12

Kasta vin!

I går kväll hade jag äran att som ny medlem i Vasa Oenologer (vinsällskapet) delta i höstens första Kottabos-mästerskap och en intressant vinprovning inne i Vasa Segelförening. Enligt inbjudan formulerade ordförande Hasse Eriksson kvällen så här:

”Vi får ta del av en unik smakresa genom en del av de länder som någon gång tillhörde Romerska riket. Vi korsar gränser till olika länder och vi prövar våra egna gränser gällande att smaka och kombinera mat och vin. Under kvällen kommer vi att serveras två förrätter, två varmrätter och två efterrätter, alla inspirerade av utvalda länders mattraditioner. Till respektive avdelning serveras tre viner: ett mousserande, ett vitt och ett rött vin. Sammanlagt serveras vi sex maträtter och nio viner...” som blev tio viner.

 kotta

 kottabospel

Kottabos, som ofta avbildas på antika dryckeskärl, var en sport som skapades 600 år före Kristus och som praktiserades av grekerna i drygt 300 år. Den hörde till de stora idrotterna och var likvärdig med bland annat diskus, löpning och brottning.
Vid fester till vinguden Dionysos ära, som brukade äga rum på Akropolis östsluttning, roade man sig ofta med spelet. Liksom vid så kallade symposier där lärda män träffades och bedömde viner. Tävlingens urprung lär ha varit då en grek släckte kvällens sista ljus genom att kasta den sista vinskvätten mot ljuset varefter det slocknade.

tageHär visar tävlingsmästaren Tage Neuman hur det skall gå till. Tage skriver också om vin på sajten Foodly.fi. Samtidigt som vår vinprovning hade sevendays.fi och foodly.fi en sommarfest på Faros. Där skulle jag också ha varit men kan inte vara på två ställen samtidigt. Men den såg också riktigt bra ut.

vin8

Äntligen dags för kvällens dinér vinicole.

 

forrattVia förrätten startar vi från Italien med fänkål och musslor, en knocki tar oss över alperna till Österrike och en saltbit med bland annat skinka. En urgod såsreduktion på musslor binder otroligt bra ihop smakerna.Till det här blev det både viner och prosecco.

 

gadda

Ut mot atlantkusten och Portugal, där vi bjöds på en gäddfilé tillredd i 67 graders värme, en tapenad gjord på torkade oliver och sardiner. De krispiga potatisen satt också 100%.

spanien

Väl i Spanien blev det en mycket välgjord biff med traditionella spanska smaker. Vinet följde oss hela vägen och byttes ut till nya sorter under hela resan.

efterratt

Efterrätten landade i Frankrike med ett creme brulee skum, toppad med kokossocker. Lite brödpudding och ett chokladägg.

flaskor

En vacker rad av flaskor visar att vi bekantade oss med en hel del nya smaker som alla passade mycket väl ihop.

hasse

Sällskapets ordförande Hasse Eriksson ledde allsången trots att texten på sångbladet blev allt mindre och mindre ju mer skymningen lade sig.

bryggeri3

Själv ville jag också se det lilla mikrobryggeriet som finns i husets övre våning. Smakprov härifrån får bli en annan resa.

Vilken otroligt smakfull kväll som jag kommer att minnas med välbehag. Ser redan fram emot portvinsresan till Portugal i oktober med samma förening.

fredag 17 augusti 2018 - 16:43

Mycket på gång

Äntligen fredag och då kommer tankarna på tiden som gått.

Har en hel del projekt på gång samtidigt. Gällande jobbet och läsarresor är först ut hälsoresan till Kyrenia på norra Cypern, den skall jag delta i.

kyrenia blogg

Under höstlovet har vi en kryssning i Medelhavet med besök i Rom, Nice, Barcelona, Palma och Palermo. Den resan är också fullbokad och den åker jag inte med på.

Efter min Cypernresa har jag en egen resa på gång till Portugal och en veckas portvinsprovning längs Douro floden. Den blir intressant.

portvin

I början av nästa år har vi en motionsresa till Thailand där det också ingår båtturer och en matkurs. Den skulle vara intressant att få vara med på.

I dag lanserade jag en ny resa, en kryssning genom den karibiska övärlden. Det är en lyxresa med all inclusive. En helt galen resa med ställen man bara drömt om och med de härligaste dykvatten.

seven snorkling

 

I kväll blir det vinprovning tillsammans med vinsällskapet i Vasa...så kvällen är bara ung.

Uppdatering: Blev en otrolig kväll med god mat och vin genom det gamla Romerska riket. Läs mer här!

vin6

 

fredag 3 augusti 2018 - 15:59

Då drog vi till Amirika!

Ett litet och ganska gammalt bidrag till Amerika-temat här på sevendays får bli en annons ur WBL, för några år sedan.

Året är 1904 och vi befinner oss i slutet av mars månad. VBL prenumeranten ute i den österbottniska stugan får tag i dagens tidning. Då som nu, fängslas han av en annons med rubriken Till Amerika! På grund av det dåliga läget i landet väljer han att packa sin kappsäck och ta adjö av mor och far.

Då, skulle den långa resan först gå genom landet med buss eller tåg ner till hamnen i Hangö. Där stod ett fartyg skulle ta honom över till Köpenhamn. Nu gick resan vidare med järnväg till Hamburg där Amerikalinjens oceanångare stod och väntade. Slutdestinationen för den färden var New-York. En lång resa, men det stod i annonsen att det var både den snabbaste, bekvämaste och billigaste sättet att ta sig till Förentastaterna.

Då kunde man prata om att resa.

 

amirika2

 

Även min släkt testade på det nya landet men valde att åka till skogarna i British Columbia i västra Kanada. Året var 1924 då min farfar Verner Lassander, 21 år fyllda, befann sig i Vancouver och jobbade som skogshuggare. De var flera österbottningar som jobbade den tiden i de kanadensiska skogarna mellan åren 1923-1930 kom närmare 35 000 finländare till Kanada för att jobba.

Farfar till vänster!

farfar

 

Tre ynglingar på väg till det stora landet. Farfar till vänster (varför står han alltid till vänster?). Han har två ihopfällda Kodak kameror i sina händer, likaså skymtar en kamera i handen på killen till höger. Dynorna på bröstet är livvästar med texten ”Standard Life Jacket” –månne de är testade?

dacket

 

Farfar som håller på att såga av en stock. Kolla handsågen han håller i! 

sag

torsdag 19 juli 2018 - 19:49

Dags för hemfärd!

Lägret börjar ta slut och sista kvällen avslutas med plättparty. Fyra stekstationer med två personer samt en stor Muurikka med två personer. De två första hungriga kunderna lät inte vänta på sig.

D10D2D51 E502 4521 99BD 3BBDB4E173BFB9CB86B0 3600 4949 986E 22061C9FFF74

 

D3372F7A 3AAE 4070 8924 840DCEB4F0B9

Sista gruppbilden i kvällsolen framför Vikingahuset.

 

I dag på hemvägen gjorde vi ett besök vid Röda Korset Kupan i Lycksele. Information om verksamheten, en del shoppade blev det också.

A47A62C8 C66D 4D4F B7EF 55D7C02140B657C3439D 4597 444F 819E 3B8B47EC059EE39B4396 222A 4E3F A280 E663D5021100

 

Därefter var det dags för ett väntat besök vid Lycksele djurpark.

45EEEA24 E5EA 4CAD A47E F2D8B98DBAB6B55BB4DE 75A6 4A3B 969D D6C7825DE83265FD78D1 CC97 46E7 964D A9CECCC14BA8

Björn, myskoxe, ren. Vargarna låg och flämtade i skuggan på grund av det varma vädret på +33,8 grader.

7E073413 1C02 4246 90AF FC2754DE6593B7B73A4C 8652 4066 8158 DD5AA9DEE7544F9C4306 4514 487D 9854 7E7D280DF249

Älg, get och säl men vi fick också se grisar, hästar och höns.

Nu sitter vi på Wasaline där vi bokat konferensutrymmet. Program, diskussion, kortspel och byte av e-postadresser och telefonnummer. Helhetsintrycket var att nästan alla tyckte att forsränningen var bäst, jag håller med ungdomarna.

onsdag 18 juli 2018 - 19:11

Blött till max!

Vi har en spännande dag inför oss. Det hela börjar med info i campen och utdelning av våtdräckter, skor, hjälmar och flytvästar. Forsränning är ingenting att leka med, naturens krafter gör som de vill.

08A8E6BF 9517 4422 8726 0A6900B2BC68EEEDC422 6754 4A09 8363 0729394EA833

 

Efter 7 km är vi framme uppströms där båtarna skall bäras i älven.

forsbild

Varm att färdas med full mundering i paketbil...spänningen gjorde nog också sitt för att få upp pulsen och temperaturen. Tyst i bilen...ett bra tecken på att alla hade respekt för vad som komma skulle. Första gruppen hade dessutom förmånen att få se en renko med kalv som drack vatten vid stranden.

FC2B0CDF 9A43 4639 8678 88D187E29757

Hela gruppen var uppdelad i två grupper på tre båtar i varje med 5 personer per båt. Nu var det bara att padla för hjärtans lust. I takt, djupa drag och på kommando...teamwork!

E4CCFE14 46D8 4F76 A15F D67C508F40580B4CCAB9 97D7 4A03 987E 12B6C03B30DF

I det här skedet försvann både tid och rum. Vågorna sköljde över oss och det ända man tänkte på var att padla, padla, padla. Men gott vatten var det i Vindelälven 

C4DB66B0 3BDC 4618 9541 936115F6233E77B1BB96 B422 4C96 89E7 892FF535AD95

Det fanns också lugnare partier av älven, då var riktigt skönt att bara glida fram. En del av oss ville i plurret och glida fram med flytvästen.

048BF1DD D5BB 472E A21B 04D3840A9092B17F2954 FE6D 4DE6 8252 A3731A951F78

Väl framme vid campen smakade det gott med mat och badbalja. Några fick också testa på jättegungan på nytt. I kväll skulle vi också börja packa och städa campen inför hemresan.