lördag 1 december 2018 - 18:51

Spanien flashback

Rödtunga blev en riktig nostalgitripp tillbaka till Costa del Sol (då var det sjötunga). Råkade få ögonen på godiset i Citymarkets fiskdisk i Stenhaga. Med i shoppingvagnen dök också en påse kronärtskockor, lite vårlök och kvisttomater.

Fina firrar med romsäcken kvar! Kanske det heter firror då?

rodtunga file

Knapert stekt vitlök med kapris som garnityr. Skirat smör och stekta vårlökar och kvisttomater. Allt som behövs.

vitlok3

Lite kokt broccoli till. Kronärtskockorna och lite vitlök blev till puré

rodtunga2 

torsdag 15 november 2018 - 11:53

Årets primörvin

Årets primörvin gör sin entré i dag. Årets Beaujolais Nouveau lanseras i dag i hela världen. I Finland finns det två olika sorter, totalt 54 000 flaskor. Det blir att smaka av årets buteljerade skörd i kväll. Vinåret har präglats av värme och torka i hela Europa. Det resulterade i att druvorna inte blev så stora men i stället gav en mer konsentrerad och aromrikare smak. Dagens vin buteljerades för ca. 6-8 veckor sedan. Årets vin skall avnjutas lite kylt 12-14 grader.

 

vin9

Vinhuset Pierre Ferraud & Fils ligger i Belleville, väster om Rhone floden och norr om Lyon. Gården  grundades 1882. Ja, jag har haft vägarna förbi.

Några timmar senare:
Mina helt personliga åsikter. Ett av de bättre Beaujolais vinerna jag druckit. Lättdrucket, inget direkt blask vin, bra och tydliga smaker med tanke på att det är årets skörd, tydlig alkoholsmak 13%. Testade med både ost och rökta räkor. 

söndag 21 oktober 2018 - 16:41

Portugal på kran

Ser fram emot att få träffa en gammal bekant Oscar Jr Quevedo. Men väl inne på gården får vi höra att han just åkt till Kanada. Nåja, får väl satsa på hans syster i stället. Claudia har också ett vin som bär hennes namn.

Men vi tar det från början och här körs ännu årets skörd in för trampning.

quevedo druvor

quevedo tankar

Rejäla cisterner, ser lite modernt ut. Jag vill se ektunnor.

quevedo fat

Äntligen, nu smakar vi portvin från olika årgångar.

quevedo garafferia

Under en trappa får jag också se en liten mängd vin som är lagrade på större glasflaskor.  Skulle ha varit roligt att smaka på de här också. Kanske nästa gång?

quevedo 1968 port

550 liter från 1968.

quevedo kran2

Nu är det på riktigt. Tasting direkt ur de stora ektunnorna. Jo, så var det Claudia som gärna ställde upp på bild trots att de hade mycket att stå i med just nu. Oscar får vara med i tanken och genom tidigare inlägg.

claudia

söndag 21 oktober 2018 - 13:12

Havets godsaker

En vecka bland allt möjligt gott. Förutom intressanta viner har vi också ätit gott. I staden Portos fiskehamn får vi uppleva två fiskrestauranger som vet hur fisk och skaldjur skall tillredas. Utsikten över Atlanten är det heller inget fel på. Då jag får se ut över havet trivs jag som bäst.

beach2

Mixtgrill. Då det plötsligt dyker upp över trettio kunder och meddelar att de endast har en timme på sig att äta, då skall köket och personalen kunna sitt. Det gör de med bravur. Grillad bläckfisk, fisk och gambas med potatis och sallad.

mixtgrill

Men det gick nog också att ta ut svängarna och beställa in musslor med vitlök och persilja.

clambs

 

Vid vår följande fiskrestaurang blir det färsk havsabborre som hade fångats 20 kilometer utanför kusten, där de större abborrarna finns.

havsabborre

Fisken presenteras och godkänns före tillagning. Restaurangens fiskdisk ser också lovande ut.

fiskdisk

Det röker rejält från de två grillar medan fisken får en knaprig skinnyta. Kryddades endast med lokalt havssalt, olja och citron. Stora fiskar skall först grillas med skinnytan mot glöden, då sprider också benen värmen in i köttet. Här finns det delar som är upp mot 6 cm tjocka och då är det svårt att få en jämn värmefördelning.

Samtidigt som fisken grillas plockade kockarna också in färska paprikor i glöden. Då hinken är full med mörka paprikor bärs den in till köket där paprikorna blir till sallad.

grill1grill4

Som efterrätt blir det en Creme brulee som också gjörs på ett speciellt sätt. En tunn brulee kräm hälls ut på det varma fatet, lite socker över och allt bränns av med ett järnlock som hela tiden också ligger i glöden. Fiffigt och gott.

bryle

 

fredag 12 oktober 2018 - 21:16

Resglädje

Resglädje kan också bli tungt i längden. Äh, det var mera som en fras. 

Var på Kreta i slutet av maj då det kom ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till. Den 8 juni ansökte jag om medlemskap i Vasa vinsällskap för att kunna delta i deras kommande resa till Portugal. En vinprovningsresa med bland annat portvin. Nu sitter jag här, två veckor efter min senaste resa till Cypern. Väskan är nypackad i kväll och i morgon bär det iväg. Konstigt hur mycket resande det kan bli inom några månader, och hur mycket man hinner med där emellan.

Vinprovningen lär vi återkomma till on några dagar. Åker i morgon och är framme i Porto på kvällen.

Vi bloggs!....(hörs).

packat2

Ingen beach semester...lite vitt och lite svart.

 

söndag 7 oktober 2018 - 17:20

Ett år senare!

3 november 2017 träffade jag Oscar Quevedo i Vasa. Knappast kunde jag då tro att ett år senare skulle jag vara på väg till hans vingård i Portugal. Men så är det, på lördags morgon bär det iväg Vasa-Hesa-Frankfurt-Porto...och sedan vinsluttningarna längs Dourofloden. På vägen upp längs floden kommer vi också att testa en hel del andra vingårdar. ”Bloggmaskinen” är 100% med på resan. Här inlägget från i fjol.

Ett år tidigare, november 2016, var jag på väg till Playa del Ingles. Då med en rykande färsk bok som sällskap -Portvinsdalen. Vad jag tyckte om den boken? Det kan du läsa här!

 

oscar

 

lördag 6 oktober 2018 - 19:37

Färsk höstmat

Färsk höstmat kan man nog kalla det för då man ställer till med en wok-rätt. Fast food, men på mitt sätt. Chilin och paprikan är årets sista skörd ur det egna växthuset som tömdes och tvättades idag.

wok chili

Det är troligen endast vitlök, lime och ingefära som inte är närodlat.

wok ravaror

wok fond

Köpte två kycklingfiléer med skinn och klubba från Köttdisken i morse i fall det skulle bli till att grilla. Nu blev det wok istället så då kokade jag en fond på klubborna, skinnet och lite kryddor (curry, lagerblad, ingefära, trattkantareller, lime saft, vittvin, kinesisk soya och risvinäger).

wok tval

Jobbar man med kyckling är det viktigt att tvätta sig ordentligt innan man går lös på grönsakerna.

wok2

Den börjar bli klar, några minuter till.

wok ratt

Det blir nog många wok-rätter i vinter både med kyckling och skaldjur. Mättande och gott.

tisdag 2 oktober 2018 - 06:27

Dags för ytan

Dags för ytan igen efter en solsäker vecka på norra Cypern. Ca 27 gradig vatten gör att man inte behöver någon dykdräkt och det ger en större frihetskänsla.

dykjeep2

Ingen extra lyx, men med en hystat fungerande jeep blir dykningen mera verklig och rå.

dykkontor

Ett halvstökigt kontor visar att här är det dykning som prioriteras, inte snygga möbler.

20180928105316 IMG 3049

20 meter längre ner infinner sig lugnet och tystnaden. Det enda som hörs är bubblorna vid utandningen. Ett tyngdlöst tillstånd trots 8 kilo extra vikter runt midjan och tuben på ryggen.

dyk1

20180928104848 IMG 3046

Hm... amforan ser helt intakt ut?! Med tanke på att dykföretaget heter Amfora Divers och det fanns ett antal av dessa just där vi gick ner så kan man fundera på hur gammal är krukan :) Men en trevligt överraskning för en ovan.

dykuffe

Det var den resan och dyk nr. 35. Dags för ytan och vardagen.

söndag 2 september 2018 - 21:00

Medelhavet dukar upp

Medelhavet är aldrig långt borta. Men om man inte har möjlighet att åka ner så går det mesta att fixa till hemma. Här tar jag med dig på en tur till några av mina smultronställen kring ”det blåa havet”.

seabass chania2

Seabass (Psari) i Chania på Kreta. En av de godast grillade fiskar jag ätit. Tävlar starkt med grillad sjötunga. Här finns hela inlägget.

 

havskraftor split

Efter en veckas motionsresa i Kroatien var det skönt att få sitta ner vid hamnrestaurangerna i Split. Här njöt jag av vittvinskokta havskräftor med vitlök och persilja. Ett ställe jag gärna besöker igen. Vill du se mer av Slip så finns inlägget här

 

blackfisk i malax kroatien

Det kroatiska köket överraskar mig varje gång. I Losinj fick jag bekanta mig med bläckfiskcarpaccio. Den var så god att jag beslöt mig för att testa den hemma också (bilden). Råvarorna köpte jag vid Asian Market i Vasa. I Biograd åts det också bläckfisk men då valde jag en grillad variant.

blackfisk grillad

 

Under en resa tillsammans med kocken Micke Björklund var Nice ett av huvudmålen. Är man i Nice får man absolut inte missa musslor i vin. Lugnt och skönt på terassen vid en av restaurangerna ute på stan. Tror att du också skulle ha njutit. Men Micke bjöd också på en rejäl skaldjursbuffé.

musslor i nice

Uppe på hotelltaket bjöds det på det mesta i skaldjur, till och med grodlår dukades fram. Rejäl fest men så var det också vår sista kväll i Nice. Kolla länken, kanske du ser någon bekant.

grillad havskrafta nice

 

Som sagt, om man inte kan resa ner till maten får man väl göra det bästa av situationen här hemma. Fick göra ett sponsrat blogginlägg åt Köttdisken i Malax på temat Medelhavsmat. Köttdisken levererade och jag kockade under äppelträdet. Jag kan lova att det doftade både grill och Medelhav i Malax. 

laxspett

tagleatelle i Monte Carlo

Monte Carlo är också ett ställe som jag gärna besöker på nytt. Liv och rörelse på en liten yta men maten fick mig att glömma allt runt omkring. Tagliatelle med skaldjur, vilka smaker.

 

Du har säkert också starka matminnen från dina resor. Sök fram bilder och dokumentera, det är alltid lika roligt att minnas och uppleva goda ögonblick och smakupplevelser om och om igen. Jag blir i alla fall glad av det. Hur är det med dig?

vitlok2

 

lördag 18 augusti 2018 - 09:12

Kasta vin!

I går kväll hade jag äran att som ny medlem i Vasa Oenologer (vinsällskapet) delta i höstens första Kottabos-mästerskap och en intressant vinprovning inne i Vasa Segelförening. Enligt inbjudan formulerade ordförande Hasse Eriksson kvällen så här:

”Vi får ta del av en unik smakresa genom en del av de länder som någon gång tillhörde Romerska riket. Vi korsar gränser till olika länder och vi prövar våra egna gränser gällande att smaka och kombinera mat och vin. Under kvällen kommer vi att serveras två förrätter, två varmrätter och två efterrätter, alla inspirerade av utvalda länders mattraditioner. Till respektive avdelning serveras tre viner: ett mousserande, ett vitt och ett rött vin. Sammanlagt serveras vi sex maträtter och nio viner...” som blev tio viner.

 kotta

 kottabospel

Kottabos, som ofta avbildas på antika dryckeskärl, var en sport som skapades 600 år före Kristus och som praktiserades av grekerna i drygt 300 år. Den hörde till de stora idrotterna och var likvärdig med bland annat diskus, löpning och brottning.
Vid fester till vinguden Dionysos ära, som brukade äga rum på Akropolis östsluttning, roade man sig ofta med spelet. Liksom vid så kallade symposier där lärda män träffades och bedömde viner. Tävlingens urprung lär ha varit då en grek släckte kvällens sista ljus genom att kasta den sista vinskvätten mot ljuset varefter det slocknade.

tageHär visar tävlingsmästaren Tage Neuman hur det skall gå till. Tage skriver också om vin på sajten Foodly.fi. Samtidigt som vår vinprovning hade sevendays.fi och foodly.fi en sommarfest på Faros. Där skulle jag också ha varit men kan inte vara på två ställen samtidigt. Men den såg också riktigt bra ut.

vin8

Äntligen dags för kvällens dinér vinicole.

 

forrattVia förrätten startar vi från Italien med fänkål och musslor, en knocki tar oss över alperna till Österrike och en saltbit med bland annat skinka. En urgod såsreduktion på musslor binder otroligt bra ihop smakerna.Till det här blev det både viner och prosecco.

 

gadda

Ut mot atlantkusten och Portugal, där vi bjöds på en gäddfilé tillredd i 67 graders värme, en tapenad gjord på torkade oliver och sardiner. De krispiga potatisen satt också 100%.

spanien

Väl i Spanien blev det en mycket välgjord biff med traditionella spanska smaker. Vinet följde oss hela vägen och byttes ut till nya sorter under hela resan.

efterratt

Efterrätten landade i Frankrike med ett creme brulee skum, toppad med kokossocker. Lite brödpudding och ett chokladägg.

flaskor

En vacker rad av flaskor visar att vi bekantade oss med en hel del nya smaker som alla passade mycket väl ihop.

hasse

Sällskapets ordförande Hasse Eriksson ledde allsången trots att texten på sångbladet blev allt mindre och mindre ju mer skymningen lade sig.

bryggeri3

Själv ville jag också se det lilla mikrobryggeriet som finns i husets övre våning. Smakprov härifrån får bli en annan resa.

Vilken otroligt smakfull kväll som jag kommer att minnas med välbehag. Ser redan fram emot portvinsresan till Portugal i oktober med samma förening.