uffeskitchen ul

Kyckling a la Nordafrika

Skrivet av Ulf Lassander 17.11.2019

Kvällen inspiration är Nordafrika a la Malax.
Ville inte krångla till middagen men det blev som det blev.
Dykresorna som jag får dagligen som nyhetsbrev och alla dessa trevliga förslag på
lägenheter i södern, blev ju inte bättre av ett samtal från Irak. 
I stundens hetta blev det en arabisk inspirerad rätt.
kycklingspett2

Några kycklingstrimlor i marinad med pesto (egen) vitlök, peppar och chili.
Steks snabbt och läggs i ugnsform för att bli genom stekta.

kycklingpinnar2Dagens bulgur kokades i grönsaks buljong och lite apelsinjuice.
Efter kokningen (enligt paketets recept) fick bulgurn svälla under lock tillsammans med 
egen improvisation: soltorkade tomater, bönor och russin.

Det hela serveras på stort fat med mixtsallad, citron och lite balsamico.

Detta gör vi om! Och så har gumman mat för morgondagen
till jobbet. Kycklingpinnarna är nästan ännu godare följande dag


Grekisk frestelse

Skrivet av Ulf Lassander 02.11.2019

Efter lite trädgårdsjobb med bland annat vinrankorna så är det skönt att få
ställa till det i värmen och köket. I kväll blir det grekisk frestelse
enligt ett gammalt beprövar recept (urprung Ghita).
lokringar2
Receptet är för att det skall räcka i flera dagar för 2 personer.
4 st lökar (inte de största)
1 kg potatis
Löken och potatisen skivas, jag använde mandolin och valde den grövre sidan.
Potatis och en halv påse frusta bönor kokas i ca 3 minuter.
stekpanna3Medan potatisen kokar steks 450 gram maletkött med vitlök och lökringarna.
Krydda med salt, peppar och de örter du gillar (pizza- eller grekiskkrydda).
Krossa ner ett paket Aura ost (mögelost).
frastelse2Då potatis och färs är färdiga blandar du ihop dem och häller över i en 
smörad ugnsform. Häll över 1,5–2 dl grädde.
Låt det gräddas i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
gregiskfrastelse
Vill du ha en grönsallad till är det toppen. I kväll valde vi bara gurka (färsk och saltad).
Härliga dofter i köket och gott med ett fylligt rödvin, både som kockvin men också till maten.
En kall öl passar också bra.


Fisk och andra kryp

Skrivet av Ulf Lassander 22.09.2019

Tog oss en tur på Akvariet i Pula, ligger ett stenkast från hotellet. Hela akvariet är inrymt i ett av de gamla forten
så vissa utrymmen är ganska trånga. Här en av gångarna till några försvarsluckor i bakväggen.

gangarfiskarhajarhummer2

Många av fiskarterna är gamla bekanta från Medelhavet och Röda Havet (dock inte hajarna).

hajtander2krokodilFick syn på två krokodiler som inte gjorde så mycket.
murena

Murena, en gammal bekant från vattnen utanför Hurghada och Kreta.

stor fsk


Sommarsolens adjö

Skrivet av Ulf Lassander 21.09.2019

Dagarna går i Kroatien. Ser inga större framsteg med mitt liv som motionär. Öm i alla muskler. 
Men solen skiner och börjar påminna mig om att – snart är det slut.
En del av motionstipsen tar man nog med sig hem....igen.
Men då man nu samtidigt fyllt 60 så borde man börja uppföra sig och
leva som en 60-åring...eller så inte.
Kul att dyka, cykla (morgondagens uppgift), leva loppan och ha kul.

Äh, tror inte jag kommer att byta livsstil så mycket. Den som lever får se.


uffebeachMorgongymnastik nere vid stranden i Pula. Om en stund blir det fiskrestaurang...(skrivet på kvällen).


Vinprovning i Kroatien

Skrivet av Ulf Lassander 19.09.2019

Blev överraskad med en födelsedagspresent i Pula i Kroatien. Dessutom överlämnades
gåvan personligen av givarna som hade flugit ner från Stockholm.
Nå väl, en kort taxifärd ut från Pula körde vi in på vingården Benazic.
Trevlig miljö och vi var de enda gästerna. Nu som då kom det in lokalbefolkning
som köpte med sig en flaska vin till kvällsmiddagen.
fisk6

Olika små lokalproducerade godsaker som fick vinet att ändra karaktär.

ost oljaost skinka2Tryffelosten var den bästa bland ostarna.
vinkallareNågra flaskor skulle man nog ha med sig från källarbutiken.
Ny taxi och nästa stop blev Yacht Restaurangen intill hotellet.
blackfisk yachtHär blev det grillad bläckfisk. Tillbehör, förutom mixsallad, är rostad rosmarin, gräslök och rosépeppar.

Det blev sent.


Kroatien nästa vecka

Skrivet av Ulf Lassander 11.09.2019

På måndag morgon är det dags att stiga på flygplanet i Kronoby och åka ner till Kroatien. Det har äntligen blivit dags för höstens hälsoresa, läsarresa, motionsresa...kärt barn har många namn. En vecka i Istrien i norra Kroatien, Pula är staden vi skall bo i. En gammal stad ute vi kusten. Det är därifrån jag kommer att blogga hela nästa vecka under Läsarresan här på Sevendays. Hoppas att wifin fungerar bättre i Pula än ute på öarna i Karibien i vintras.
Stadens vyer ser lovande ut.
pula night 


Ishockey kick off

Skrivet av Ulf Lassander 15.08.2019

Det surrar i luften inom ishockey. Vaasan Sport har en del träningsmatcher som får fansen att tända till.
Själv sitter jag inte i publiken (apberget) eller vad det nu heter.
Men är intresserad av fenomenet då det drar igång.

Nu på lördag är det dags för ”Sportis” att möta Björklöven i Umeå på hemmaplan i A3-Arenan.
a3 arenaSå här såg arenabygget ut den 28 juni.
a3 arena bygg

Lördagens spektakel har också fått Wasaline att skapa biljettpaket som
enligt ryktet sålt ganska bra.

a3 arena wasaline2

Dessutom har HSS Medias tidningar laddat upp med ett
specialtillfälle för prenumeranterna att se matchen live på VBL:s, ÖT:s och SYDIN:s webbplatser.
För prenumeranterna är det gratis och för de som inte har en prenumeration går det att köpa tillgång till
matchen för endast 1 euro. Dessutom har du hela webbinnehållet under en hel månad.
Matchen börjar klockan 16 nu på lördag. 
Måste väl bänka mig där hemma jag också och se hur det går.

a3 arena video

Vad skall man ladda upp med – öl, chips...

Bilderna är från: VBL, Björklöven, Wasaline och Byggkoll Ab.

 


Ofrivilligt dopp

Skrivet av Ulf Lassander 22.07.2019

 

Förra veckan forsränning hade också lite mer utmanande inslag än stilla paddlande på
Vindelälven. Högt vattenstång gjorde forsarna en aningen kraftigare än i fjol.

Så här kan det också gå men alla var glada och tyckte det var kul. Vissa gjorde turen på nytt.

 

 


Minnen av veckan

Skrivet av Ulf Lassander 19.07.2019

Veckan gick och nu är årets Vildmarksläger över. Känner mig lite utslagen men full av intryck.
Härliga ungdomar som ställde upp på det mesta, testade sina gränser och kom ut ur sin
comfortzone till 100%. Nu går veckan in i minnesbanken och har en del foton till hjälp.
Häng med på en tour!

sallad10

Menyn i korthet: kokt potatis och mos. Fiskpinnar, spagetti men malettköttsås,
maletköttsoppa, hamburgare, köttpiroger, köttbullar, sallader etc.

spagettiMen är det ett Röda Korset läger så finns den ”hjälpande handen” alltid med.
Därför lärde fösta hjälpen ut att lägga stödbandage.stodbandageIdén och grunderna i skallgång (trots regnet).
skallgangHär våra gäster från Norge, Røde Kors Friluftsliv og Forstehjälp,
visar hanteringen av en medvetslös person.

noff

renlighet

Under våra 9 års tid som vi arrangerat läger på olika platser har vår motto har alltid varit
att lämna området sås som det var då vi kom. Oftast har vi strävat till att lämna det
i ett ännu renare och snyggare skick. Det lyckades vi med även denna gång.

frk info

Lägret innehöll också info om Röda Korset. Hur världens största humanistiska organisation startade.
Var vi finns i dag, vad vi gör, hur många som nås av hjälpen och hur vi får ihop pengar för att hjälpa.
I år fick man också ta i beaktande hur Røde Korset arbetar och fungerar i Norge.

gammaltkok

Lägrets läge, mitt ute i ödemarken, ställde till det igen för mig som skulle blogga.
Ström fanns men nätverket var det sämre med. Hittade dock en plats i det gamla köket
vid muurikkan där det fanns kontakt så det gick att få ut information.
ledare

Även ledarna Nina, Johan och Lena skulle testa på forsränning.
Bilden före ränningen.

plattar

Den sista kvällen avslutades med plättkalas intill bastun. Senare blev det
vinst utdelning av lägrets bästa/flitigaste grupp (alla fick en korg marshmallows).

vinster

 Nu behövde vi inte tvätta badtunnorna mera, inte heller hugga ved eller diska.tunnrens

Lägret avrundas och det starkaste intrycket hos deltagarna ( i alla åldrar) var
forsränningen.

flottebattrave

Ett härligt inslag under den sista kvällen var att Forsknäckarnas grundare Lennart besökte oss.
Han hade intressanta historier att berätta hur forsränningen startade i Sverige och hur den
första båten beställdes från Kanada. ”Har ni sett några spöken”
myterna och mystiken finns alltid med i hans berättelser.

lennartgruppen2019Här är hela gruppen från årets Vildmarksläger.


Ungdomar i forsen

Skrivet av Ulf Lassander 17.07.2019

Så var äntligen dagen här. Dagen då vi skulle åka forsränning i Vindelälven.
Stämningen i campen var spänd redan från morgonen. Ett sakta regn överraskade oss
just som vi skulle åka ut. ”Det gör inget, vi blir ändå blöta” skrattade Forsknäckarnas Patrick Edin
som också gav oss instuktioner om hur vi skall uppföra oss i båten.

patrick edin

Sedan var det bara att paddla ut på den lugna älven. Skulle det bli en paddlingstur eller forsränning?

ut i alven

Ups, vi fick ett rejält smakprov på forsen och vattnet.
i forsen2
forsen
Och våtare skulle det bli!

i djupet

Men nu är alla 9 båtar tillbaka och skratten har återvänt till campen.
Senare i kväll blir det plättkalas och spökhistorier.

Oj, vilka minnen årets deltagare får ta med sig hem.
I know the feeling!

forsenbat2