onsdag 3 januari 2018 - 19:06

Sommaren bokas!

Ups! Ser ut som om det blir Lycksele i juli och Röda Korsets ungdomsläger. Senast jag var med var på Norrskär och Molpehällorna. Skall i så fall bli kul att se vad Lappland har att erbjuda sommartid. Nu är hela lägret fortfarande under planering men hoppas alla finansiella bitar faller på plats. Vi har plats för 50 ungdomar.

paddling2

måndag 1 januari 2018 - 14:03

Söderns sol lockar

Brukar sitta och drömma mig bort till egen lägenhet nere vid Medelhavet. Kul att se vad man skulle kunna få för en 70.000 euro. Har hittat lokaler ner till 40.000 men i något gammalt höghus vill jag inte satsa. Dessa bilder är olika objekt i Torreveija i Costa Blanca. Hellst skulle jag köpa i området Funengirola på Sydkusten men där är priserna lite högre.

balkong

Liten park framför och gångavstånd till beachen...men höghus och den inglasade balkongen blir troligen varm som en bastu.

altan

Egen ingång från gatan och ett litet grönområde. Ett par kvarter från beachen. Kunde tänka mig att sitta och smutta på en kall rosé medan folk vandrar förbi.

pooler2

Behaglig vy från balkongen och med Medelhavet en bit bort. Ser ut att vara på våning 2 eller 3. Helt OK poolområde.

lokal

Stilig lokal men ingen vy att skryta över...ett hus mitt emot.

funkan

Här en radhuslägenhet i Fuengirola med både havsutsikt och härligt stor solterass. En kilometer ner till beachen.

Det finns mycket intressant att spekulera i.

söndag 3 december 2017 - 19:14

Våren i sikte

Vad gör man ett ledigt veckoslut. Är till skogen och samlar lite enris och vitmossa. Sedan drömmer man sig bort till vårens läsarresa som är helt i en egen klass. Azorerna, mitt ute i djupblåaste Atlanten. Azorerna kallas också för ”Edens lustgård eller Atlantens Hawaji”. Ögruppen är subtropisk, troligen p.g.a vulkanerna, och temperaturen ligger kring +20 grader i april. De som besökt öarna säger att det är som att gå igenom en regnskog. Hit åker ett flyg från Vasa i början av april. Då är det dags att vandra, bada i varna källor, motionera och hålla igång.

Nu gäller det att hålla hårt i pengarna inför julhandeln och unna sig själv någonting verkligen extra framåt våren. Hoppas man får vara med. Mer info här!

ponta delgada2

caldeira velha

lördag 25 november 2017 - 10:07

Tillbaka till 1700-talet

I går tillbringade jag BlackFriday intill slagsfältet i Oravais. Försäljarna hade workshop i Furirbostället från kl 08 till 18. Mörkt då vi kom och mörkt då vi for hem men det var ju Black Friday hela dagen. Workshoppen var allt annat än mörk. Bra diskussion och engagemang.

salen2

Husmor bjuder in oss till 1700-tals lunch med härligt sprakande brasa. Fårskinnen var också uppskattade att sitt på.

kocken

”Kocken” en tyst Purmobo som man inte fick tyst på!!!

tallrik

1700-talet på tallrik. Rotmos, pepparrotsgrädde, rödbetor, gris och krusbärssås. Sedan bjöds det på kokokt höna och gravad gädda.

spis

bord

Mysigt att jobba i lite mörker!

bord2

Två gånger under dagen dukades det upp till mat.

fredag 10 november 2017 - 11:55

1000 dagar i köket!

Tiden går då man har roligt. Nu lyfter vi glasen och skålar för den 1000 dagar gamla Sevendays och Uffes Kitchen. Har blivit en hel del god mat, resor och galenskaper under den tid som gått. Har i dag stått och småfrusit på Sandö tillsammans med Yle Vega och Extrem. De kickade igång sitt jippo kring Näsdagen, en insamling där en del av pengarna går till Röda Korset. Blir nog ett längre blogginlägg om detta i kväll.

skumpa UL2

fredag 3 november 2017 - 07:00

Vinprovning med Quevedo

Platsen är Domus Botnica nere vid Kråkfjärden i Vasa. Tankarna och känslan är långt nere i Dourodalen i Portugal bland vintrampande bönder, portvinsfat och källarvalv. Doften av ostar är också påträngande, på ett behaglit sätt. Det är landets största portvinsprovning som står inför dörren. Glenn Sundstedt och Oscar Quevedo hade igår en liknande provsmakning i Nykarleby och med kvällens tillställning så uppskattar de att 150 personer vet lite mera om den ljuvliga drycken.

Just nu i Douro är allt skördat och stockarna får vila till våren (mars). Jag hade äran att få hänga med en timme under förberedelserna och känna av stämningen inför. Lets go!

infor

Full rulle och alla hjälper till.

lador

flaskor

Ser bra ut det här...ögonen faller på Vintage!

oljor

Klart att Glenn har oljorna också till salu.

bocker

Böckerna är ett givet inslag och Oscar signerar glatt.

oscar

glas

uppdukat

Börjar bli uppdukat och dags. Oscar, dags att byta om!

vantan

vittvin

viner2

rodvin

Quevedos vita och röda viner var riktigt goda. Oscar har sitt namn på det vita och systern Claudia på det röda.

deltagare

Kvällen börjar med en föreläsning om portvinets och Dourodalens historia, odlingssätt och klimat. I Dourodalen kan temperaturen på vintern gå ner till -5 grader till heta sommrar på + 40. Den ideala temperaturen för druvorna är kring +20 och det kan man njuta av under fem månader varje år.

glennvintage

Börjar bli dags för portvinsrundan.

portvin2

Härliga dofter och mjuka, fylliga smaker. För egen del så satt Riitan Herkkus Gorgonzola helt rätt. Köper du hem ett portvin så testa med bland annat ost, nötter, mörk choklad, torkade frukter eller en söt efterrätt...låter bra inför vintern.

ostar

Från klockan 1: Lantbrie, Raclette, Old Dutch Master Gouda, Gruyere och Gorgonzola. Riitan Herkku hade sponsorerat med ostarna och de gick åt.

hemglas

Inför hemfärden fick alla köpa eller packa ner sina använda glas som gåva.

vintage port

Em trevlig kväll. Glenn skulle vidare till Seinäjoki på en liknande kväll och Oscar packade för hemfärd till ett slumrande vindistrikt och troligen en brakfest med familjen och gott portvin.

Avslutar inlägget med en selfie, Oscar tog också en :)

uffe oscar

 

lördag 21 oktober 2017 - 11:04

Inte semester men nästan

Uffes Kitchen har gått på sparlåga denna vecka. Men inte är det semester om du tror det. Jag är på Mallorca och bloggar från höstens LäsarresanGår du in via länken får du hela veckans händelser i ett enda svep. Träning, motion, vila och underhållening med Krista Siegfrids och Ben Bergman.

Här är min blogghörna men lockande sol utanför...tror det få bli lite sol just nu, det är ju lördag och sista dagen.

dator

 

torsdag 19 oktober 2017 - 17:29

Det börjar ta sig

På hälsoresan är det fullt upp med mat och mellanmål. Men jag försöker också hinna med lite egna godsaker.

spagetti

En skaldjurspasta är aldrig fel, trots att räkorna inte är kolesterolets bästa vänner. Och om småa räkor inte är så bra så är knappast stora heller. Men grillade gambas är bara så gott.

gambas2

tisdag 17 oktober 2017 - 00:26

Musslor i solen

Jag är just nu på Läsarresa i Mallorca och helt klart på jakt efter godis från havet. Råkade slå mig ner på en strandbar för lite salt. Det jag fick framför mig var bara så mums, mums...

musslor2

söndag 8 oktober 2017 - 16:07

Vilket tillfälle!

För några resor sedan åkte jag ner till Playa del Ingles. Hade med mig en rykande färsk bok, kanske den första som kom till Vasa, ”Portvinsdalen” av Glenn Sundstedt från Purmo. Låg vid poolen och insöp smaker, längtan och stämningar från Dourodalen i Portugal. Slank väl nog ner nån portvinskvätt nu som då för att komma i stämning :) I dag känns det nästan ofattbart att man skall få träffa Oscar Quevedo som finns med i boken. Oscar kommer att ha två föreläsningar i Österbotten 1 och 2 november, och jag har bokat in mig på första parkett i Vasa.

bok

oscar quevedo

För första gången i världshistorien kommer en av de stora aktörerna inom portvinsvärlden, Quevedo, till Österbotten. Oscar Quevedo är femte generationens tillverkare av Quevedo viner. Han lär vara en karismatisk och underhållande föreläsare så ser mycket fram mot detta möte.

fonster2

Jag skulle bra kunna tänka mig att se ut över Dourodalens vinfält varje morgon. Vingården har totalt 100 hektar vinfält och 15 hektar där de satsar på ekologisk olivolja.

oscar

See you Oscar in Vasa 2.11 at Domus Bothnica!  Bilderna är från boken, önskar att jag kunnat säga att bilderna är från mitt besök i en av världens vackraste vindalar. Men nix, så var det inte denna gång.