uffeskitchen ul

Salsa verde till grillat

Skrivet av Ulf Lassander 03.06.2021

Det lär bli grillat till helgen och då passar det bra med salsa verde. Salsa verde eller italiensk grön sås,
är en enkel och god sås till kött och  fisk.
Här är det absolut godaste receptet, lättlagat dessutom.
salsaverde bild
Ingredienser:
1 kruka basilika, 1,5 dl grovhackad bladpersilja, 1 vitlöksklyfta, 
1,5 dl kapris, 0,5 msk rödvinsvinäger, 1 tsk dijonsenap, 3 msk olivolja, 0,5 tsk salt.
Finns också varianter med sardeller och mynta som ger en extra piff på såsen.

Skala vitlöksklyftan, repa bladen från basilikan.
Mixa alla ingredienser med en stavmixer.
Servera salsa verde till grillat och stekt fisk, kött eller kyckling.
Den passar också till sallader och grönsaksrätter.


Hemgjord limoncello

Skrivet av Ulf Lassander 26.05.2021 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Solens magiska krafter gör att längtan ut till trädgården blir stark.
Inte blev det bättre av att i morse se tv-programmet Solens Mat a la Italien.
En sväng ner till växthuset fick fantasin att spåra iväg.
kitchen3Några grader till och det skulle vara så skönt att
få sitta under äppelträdet och smutta på någonting gott.
Kanske en Limoncello?

Här är ett enkelt recept på Limoncello som man kan göra själv
med bara fyra ingredienser.
limocello bild13 citroner (bra pris just nu, välj ekologiska)
7,5 dl sprit
2 dl vatten
1,5 dl strösocker

Skölj citronerna väl. Skala av det gula med potatisskalare (det vita gör drycken besk).
Lägg skalen i en glasburk med lock.
Pressa de skalade citronerna och häll saften och de gula skalet i burken.
Häll på spriten.
Låt stå mörkt (under lock) minst en vecka och sila sedan bort skalen.
Sedan blir det dags att koka upp vatten och socker. 
Låt sockerlagen svalna helt. Häll den i burken och låt stå ännu en vecka.
Sila limoncellon och häll upp på väl rengjorda flaskor.
Nu har du en trevlig sommardryck som du också kan ge i present.

Ha en skön italiensk sommar!

 


En bubblig italienare

Skrivet av Ulf Lassander 20.05.2021

Efter regn kommer sol, så sant. I dag skiner solen över Malax
och samtidigt rullar en bil in på gården.
Det är en Prosecco från Italien som levereras, hörde att den skickades i måndags och redan här.
karta6Se vilka vackra vyer.
San PietrovindalarMolinetto
Sanfeletto Winery ligger i den gamla byn San Pietro di Feletto.
Det är på dessa sluttningar "Glera" vinstockar har odlats i århundraden och nu blir Prosecco Superiore
som förtjänar den högsta certifieringen för ett italienskt vin,
"Denomination of Controlled and Guaranteed Origin" (DOCG).


Emilio

Sanfeletto, som alltid varit i familjen Ceschin ägo, börjar sin historia redan i början av förra seklet
med grundaren Emilio, född 1887.
Emilio var en ung vinmakare som passionerat ägnade sig åt odlingen av
sina vingårdar och sålde sitt vin på marknaderna och till tavernorna i Marca Trevigiana.
Från den lilla källaren i San Pietro körde han ut vinet med till kunderna.

På 1930-talet fick Emilio sällskap av sin brorson Rino, som sedan
ledde företaget i mer än 60 år. År 1975 gick hans son Paolo med i företaget.
I dag, med sin 45 års erfarenhet, fortsätter Paolo att leda Sanfeletto och göra sin Prosecco
efter samma filosofi, och värnar efter noggrann kvalitet i varje flaska.
Paolo
vinhus
januaribeskarningEtt hantverk från början till slut. Här beskärning på gång i januari 2021.


flaskor4Prosecco DOC Treviso. En mångsidig produkt som lämpar sig för att smakas
som en aperitif eller under hela måltiden, med fisk, skaldjur, aptitretare, risotto och ost.
Sockermängd 10 gr per liter. 11,5%. Intressant.

Fick också en liten gåva för öppnande av andra flaskor.
oppnare


Grazie mille sarà interessante!

Grillat och spanskt vin

Skrivet av Ulf Lassander 17.05.2021

Veckoslutet gick helt i trädgårdens tecken.
Men trädgårdsjobb resulterar också i kurr i magen.
Lördagen bjöd på ett grillat laxspett med sallad. Helt enkelt och lätt.
Det rödbruna nyansen på laxen är Aronia pulver, hälsosamt och gott.
Den sötsura såsen är ett måste. 
grilladlaxspett
Söndagens middag blev grillad kyckling och klyftpotatis.
Samma sallad och nu med en vitlökssås på gräddfil och citron,
en allround sås som passar bra också till fisk.
Sedan blev det någonting gott i glaset.
grilladkyckling4
Om vi befinner oss i norra Spanien och Atlantkusten i området söder om
Bilbao och Plampona är vi i vinets hemtrakter.
Samhället heter Olite.
Olite
piedemontebodegaBodegas Piedemonte grundades 1992 i området Navarra. Om man säger att Navarra området
är beläget norr om La Rioja så får man en bättre smakbild.

Det var regionens vinodlare som gick samman
och grundade företaget för att kunna ta fram moderna kvalitetsvin.
I dag har Piedemonte totalt över 300 hektar vingårdar.
Under de 20 år som gått har vinerna prisats för sitt fina pris/kvalitét förhållande. 
piedemonte vin
Piedemonte Reserva är ett vin som passar till gris, kyckling, lamm och korv
(kötträtter med andra ord) men även med starka ostar.
Valt till Vuoden viini 2020.
Druvorna är: Temparnillo, Cabernet Sauvignon och Merlot. Alkoholhalten 14%.
Energi: 80 kcal/100 ml och priset 9.89 euro.
Ett vackert rubinrött vin med smak av russin.
Det här är nog ett vin som hamnar i min källare. 


Lågpris till Italien

Skrivet av Ulf Lassander 06.05.2021

Har just satt in det sista nya glasfönstret i växthuset och blev kall och hungrig.
Är man i växthuset är man i södern så munnen ville ha någonting med pasta.
Det blev en färskpasta med sparris, oliver, örtost och parmesan.
En skvätt olivolja och peppar över.
pasta11Gott!
Men det här var en rejäl lågpris resa till Italien.
Man tager vad man haver och då blir det bäst.

pasta nafsDet mesta fanns i skåpet sedan förra veckoslutet, 
bara väntade på att komma till användning.
Inte svårare än så.


Vin för fisk och kyckling

Skrivet av Ulf Lassander 04.05.2021

I dag fick jag ett sommarvin för fisk och kycklingrätter.
provolo malax
Ett torrt krispigt vitt vin från Veneto regionen i Italien.
Vi befinner oss nu nord ost om Verona. Vinet är perfekt till fisk, skaldjur och lätta kycklingrätter.
Vinet har en ljus vacker gul ton och en doft som påminner om ananas och persikor.
provolo karta
provolo19.4Den 19 april såg det ut så här på vingården. Om cirka fem månader är det dags för skörd.
Här skall det gå undan.
provolo traktorMarco Provolo gör som sin far och farfar, ser själv till att ta hand om druvorna och få dem till källaren.
provolo kallareMen oj så vackra landskap och vilka kullar.
provolo kullarFör tillfället omfattar Provolo vingården ca 20 hektar med
vinstockar och olivträd på 300 meters höjder över havet.
Kolla lavendeln i nedre kanten.


Besök i arkipelagen

Skrivet av Ulf Lassander 10.04.2021

I dag blev det en tur till arkipelagen, nästan halv vägs till Sverige.
karta5
Här finns Kvarken Brewery, ett microbryggeri som grundades år 2017.
Bryggeriet ligger granne både med Café Compass och Kalles Inn.
Havsnära till 100%, eller hur.
havsnara
bryggeri4Dagens buteljering på gång.
etikett2etiketterDet har hunnit bli en del sorter under åren. Om några veckor släpps ett nytt sommaröl.
Dags för shopping i butiken.
olshopping
kvarkenFörra veckan låg hamnen isfri men så kom drivisen men
om några dagar är det troligen isfritt igen.
Under turen ut mot öarna skall man ju över Replot bron och där finns det också godsaker.
replotbron
fiskdisk2Fick med oss en påse varma ”Stundars” grisar som de sålde utomhus från husvagn.
Väl hemma skulle det dock provsmakas.
Hade ett urval i låda att välja på.
olladaolglas2Bra jobbat och tack för att jag fick komma på besök.
Grillkorven och potatissalladerna var goda.


En paus i Monte Carlo

Skrivet av Ulf Lassander 09.04.2021

Kategorier:
Taggar:

Vi startade tidigt och körde längs kusten till Monaco och Monte Carlo.
En paus vid casinot Monte Carlo hör väl till.
Blev ett par glas skumpa vid de runda boutique paviljongerna.
Kolla den dagen här. 5 april 2017.
Glimtar från Monaco finns här.

montecarlo2


Vinresa i Portugal 2018

Skrivet av Ulf Lassander 07.04.2021

Kategorier:

Vinresan genom Frankrike 2017 gav mersmak och redan följande år 2018 passade jag på
tillsammans med oenologerna i Vasa att delta i en portvinsresa i Portugal längs Dourodalen.
Månaden var oktober så skördandet var i full gång.
Skulle bland annat träffa Oscar Jr Quevedo...trodde jag.
Läs mera om den dagen här.

dourodruvor2


2017 på ett tak i Nice

Skrivet av Ulf Lassander 05.04.2021

Året var 2017 och jag befann mig på en vinresa genom Frankrike med bland andra Micke Björklund.
En resa som innehöll en hel del vinprovningar men också tryffeljakt
och en hel del godsaker som besök vid dijonfabriken.
I morgon 6.4 befann vi oss i Nice och Micke arrangerade tidernas skaldjursbuffé på hotellets takterrass.
Själv hade jag mumsat på musslor nere på stan, köpt stråhatt som solskydd och spänd för följande dags resa till Monaco.
micke5