Fish and chips av torskrygg
Blåst och småregn gör att man gärna håller sig inne i köket då det är dags för mat.
Det är länge sedan vi lagade fish and chips så det var roligt att få uppleva smakerna igen.
Går att göra den med både fryst sej- eller torskfilé, men i dag använde vi
färsk torskrygg. Dubbelpanering i vetemjöl, ägg och panko.
Gumman slog en egen aioli.
Under senaste Umeå resan köpte vi några flaskor Riesling
och den passade riktigt bra med rätten.Nu skall disken in i diskmaskin och
vi ner i vårt 36 gradiga spa:t.
Ett dygn i Umeå
Blev en snabbis till Umeå, skulle uppdatera ett pass (inte eget).
Björkarnas stad mötte oss med samma duggregn som hemma.
Umeå bjöd igen på en hel del byggprojekt i stan som ställde till bilkörandet.
Men vi fixade det mesta, nån enkelriktad gata missade jag men det gick bra.
Äntligen på båten hem blev det dags för mat.
Skärgårdsbordet och en hel det kött.
Så mycket gott och så starka smaker.
Vi var hemma ca 02.
Fredagen lockade inte till nån stor middag. Skulle räcka med några räkor.
Nja, så blev det ju inte riktigt.
Överraskade med...En liten tapas med crabsticks, räkor och purjo med lite olivolja, vinäger, salt och peppar.
Rostat surdegsbröd och ett par gratinerade havskräftor.
Gumman åt och njöt och tog natt.
Bra betyg och härlig doft i huset.
Att bygga ett ute SPA
Årets största satsning blev att förverkliga en mångårig dröm om ett eget ute spa.
Redan medan vårblommorna skulle slå ut i blom googlade och skissade jag upp olika förslag och idéer.
Ville dock att blommorna skulle få blomma ut innan jag satte spaden i jorden.
Slänten intill garaget var en bra plats och har sol
nästan hela dagen och bra vindskydd av skogen.
Den var som gjord för en spa-terrass.Kilstenarna flyttades på plats redan då vi byggde år 1996, som blev en kant för rabatten.
Här har jag spänt ut snöre för att se hur mycket yta ett spa kommer att ta.
Hur mycket terrassutrymme runt omkring vill man ha?
Äppelträdet till vänster skulle vi inte ta bort, så bredden var också given.Sjukskriven efter blodpropp, men projektet skulle gå vidare.
Sakta, sakta ett par skottkärror per dag då gräsmattan och rabatten grävdes bort.
Ville få bort all sten i marken för att badet skulle stå stadigt och inte påverkas av tjäle.Avrinningen från stupröret ville jag flytta på så att det
skulle komma in under terrassen och inte ta onödigt terrassutrymme.
Bara att gräva upp, förläng rör och isolera på nytt.
Dags att börja fylla gropen. Tur man har traktor till förfogande.
I med en markduk som förhindrar ogräs att växa igenom
men också ger en extra stabilitet åt markbädden. Den grovkorniga gruset hjälper
också till avrinningen så att det inte står vatten under grunden och badet.
Gropen fylld och nu dags att vibrera så att gruslagret blir så kompakt och stabilt som möjligt.Nu inväntade jag min terrassbyggare och samtidigt går vi in i en regnperiod.
Jag skulle inte vilja bygga i regn så därför satte jag upp ett regnskydd
över hela arbetsplatsen. Jag gjorde också en markeringen på marken där badet skulle stå.Hade tänkt anlita lokala företag så långt som möjligt. Byggprojektet föll på
TR Byggtjänst som bor ett par kilometrar ifrån oss. Hade fått tips om honom av ett annat
byggföretag som redan hade fullt upp. Det gäller att hitta partners som förstår vad du vill ha
och vad du skissar och planerar. Den här firman förstod direkt.Nu placerade vi ut isoleringsskivor (Finnfoam 50 mm) innan gjutformarna spikades ihop.
Tobias Rosengren (chef för bygget vid sågen) plockade fram den ena sågen efter den andra ur kärran.
Han hade också inkallat Juha som hjälp för projektet.Sedan blev det dags för gjutning. Det gick åt en hel del säckar torrcement
för dessa plintar.
En sen kväll dök gummans släktingar upp och hjälpte till med att lyfta badet på plats.
Stort tack till Kristian och Daniel för det.Tur att man inte började ensam med detta projekt. Jag har inte så här fina maskiner att jobba med
och det skulle inte finnas orsak att börja köpa nya maskiner.
TR Byggtjänsts maskiner är nästan alla sladdlösa och fungerar jätte fint.
Jag lät proffsen sköta sitt jobb och hjälpte bara till med att bära fram och plocka bort.Att få ihop ett stabilt underrede är ingen vetenskap men
det tog mycket tid för att få alla bitar och vinklar att stämma.Tur att man har nära till det mesta. Malax Byggmaskiner levererade det mesta direkt hem,
och tog någonting slut var det bara att hämta.Mitt i allt byggande kom gumman med ett önskemål om en trappa som inte alls var
planerad från början. Byggarna nappade direkt på idén och en dag senare började trappan ta form.
Härligt med flexibla jobbare som kan se lösningar i det mesta.Framför badet skulle vi ha ett staket men det ändrade vi på. I stället blev
det ett staket bakom som en fondvägg och ett mindre element på garageväggen
för att binda ihop allt som en helhet.Nu var det bara elektrikerns jobb kvar. Även han är en lokalt företagare.
Installation av badet och diverse lampor.
Det började närma sig och spänningen steg.
Spa-premiären skedde i regn. Men i kväll var det dags för lite mera relax.Blev en riktigt mysig del av huset, jag är så nöjd. Ser du stupröret på garageväggen som
nu går direkt ner genom terrassgolvet.
Spa-badet köpte jag på webben och blev en liten chansning då de första leveranserna
hade fastnat på tvären i Suezkanalen i mars. Men den som väntar på någonting gott...Nu saknas det bara lite musik. Det får bli nästa projekt.
Skål!
Seafood och pasta
Hur oftar har man inte stått i snabbköpet och hållit i ett paket skaldjurs blandning.
Oftast är paketen allt för stora för en eller två personer.
Nu åkte paketet ner i kärran i alla fall.
Väl hemma satt jag i gång figursågen och delade det djupfrysta paketet i två bitar.
Man har sina lösningar.
Färsk pasta är en toppen produkt som jag alltid försöker ha hemma.
Stekte upp skaldjuren (räkor, bläckfiskringar och två olika sorters musslor) med två klyftor vitlök
och en matsked kapris. Salt och peppar.
Blandade ihop skaldjuren med pastan, klippte på persilja och pressade på citron. Klart!
Riktigt fredagsmums!
Medelhavet på spett
Morgonen började med gräsklippning på skären.
Nu är hela strandängen klippt framför villan, och med
vågorna kluckandes mot stranden var det klart att dagens lunch skulle bli någonting med fisk.
Vad månne det finns i frysboxen?
Några förpackningar baby bläck fisk. Passar bra!
En snabb marinad med citron, vitlök, japansk soya, salt och peppar.
På med grillen och efter en grillning på några minuter per sida,
räknar jag med att de är klara.
Tur att det finns några till i frysen.
Malax lunch
Dagen började med hustvätt i duggregn. Så gav högtryckstvätten upp (äntligen paus).
Nu är klockan över 11, solen tittar fram och det kurrar i magen.
Dags för lite ”solens mat”.
Färsk pasta finns i kylrummet och märkte att det
fanns en låda svarta tigerräkor, mums!I med dem i stekpannan tillsammans med olja, smör, vitlök och persilja.
Pastan kokar i kastrullen intill.
Parasollet är uppspänt och bordet torkat.
Ölen upphälld, dags för lunch.
Skulle gärna ha varit några till.
Men gott var det.
Här är ett blogginlägg från Fuengirola 2013 där jag fick laborera i köket i tre veckor.
Italien på några minuter
Trots värmen på över 40 grader på terrassen i Malax, bör man äta.
Solens mat, är pasta och det går att fixa till en god pastarätt på några minuter.
Och vips är du på resa.
I dag en ravioli med musslor, parmesan, svartpeppar och persilja.
Klar på under 10 minuter.
Man skall inte underskatta halvfabrikat och konserver.
De är bra att ha om orken tryter och värmen slår till.
Allt finns i närbutiken.
Lycka till på ”resan”!
Härliga skäridagar
Nu är årets ungdomsläger över och det mesta har redan i går gått igenom tvättmaskinen.
Nu börjar man ta in alla intryck och upplevelser.
Hade knappast trott att man skulle få ligga i tält med horisonten som sängkamrat,
men så blev det och är mer än nöjd. Trots att nordan vinden slet och rev i tältduken
och ett återkommande duggregn som kunde ha blivit värsta spöregnet
kunde jag ändå få till en nattsömn.
Ungdomarna kom ganska snabbt att förstå hur viktig några timmars nattsömn är.
Bussen lämnade av oss i Norrnäs hamn och här skulle båten packas med allt vi behövde.
Alla hjälper till, stor som liten. Inget curlande under detta läger.
Ett av årets temaord var
RESPEKTFörsta lasset på väg. Den första gruppen skall tömma båten och förbereda lunch
så att alla får mat då hela gänget är på plats.
Färden ut till Gåshällan tar ca 30 minuter.
Ön är inte helt obebodd. Här ligger ett par bland snåren och väntar på besök.
Håller man upp ögonen i naturen så kan man se en hel del.Personligen är jag fascinerad av klipporna och naturen som visar spår av inlandsisens framfart.
Den eviga horisonten är också härlig att se ut emot.Buskar, enris och en hel del blommor och mossa som klamrar sig fast bland klipporna.
Började nästan klia i skördefingrarna men lämnade bären kvar.
Ute på norra sidan av ön finns ett kors som påminner en om tidigare öden.
Fyra fiskare (Brådd, Berg, Båsk och Back) som drunknade 14.11.1853 under en fiskefärd.
Dagens besökare har säkert bättre båtar. Här är sista gruppen som lämnar ön. Röda Korset flaggan är halad
och ihop vikt till nästa gång. Skulle vara roligt att veta vilka minnen och lärdomar som ungdomarna
tar med sig från årets läger.
Tidigare år har lärdomarna varit:
Att diska för hand. Städa utan dammsugare. Hur man gör mat.
Leva utan dator och mobil. Att måste ta hand om varandra och bo ihop med främlingar.
Gåshällan sista dagen
Efter en stormig natt med nordan vindar, blev det en skön dag med en hel del aktiviteter runt ön.Frågesport i naturen.
Första hjälpen med praktisk övning.
Diskussionspunkt
Kondomkörkortet där man lär sig hantera kondomer, även i mörker.
Under dagen lägger sjöbevakarna från Vallgrund till nere vid bryggan.
En gästande segelbåt från Vasa undrar vad som är på gång.
Sjöbevakarna berättar för oss om sitt jobb och område som omfattar allt
från Merikarvia i söder till Oravais fjärden i norr.
Samtidigt passar vi på att föreviga oss ombord på båten.
Det blir kväll och dags för den traditionella plättfesten. Max 5 st plättar var!
Fullt ös vid stekbordet. Kocken Sune visar flickorna hur man steker, svänger och viker upp.
En nöjd Sune Glader och Annika Nyfors gläder sig över det mångsidiga
programmet och tackar för 10 års-jubileumskakan.
Nästa år Ekorrsele och forsränning!
Gåshällan och vattensport
I dag blev det en hel del kring havet.
Vi började med att bära kajaker och pumpa Sup-brädor med Polkuped från Molpe.Vår "husskeppare" Backa kollar första gruppen som är på väg ut med kajakerna.
Efter några paddeltag i den trygga viken var det dags att testa vågorna
och kanske få rida på en vågkam. Bra gick det och nöjda var de som testade.
Sport fodrar energi och i dag blev det hamburgare.
Sista gruppen håller på med Sup-bräden innan mat och RIB-boat.
Nu är Rib-boaten på plats och på med torrdräkter, skor, huvor och glasögon.
Klara direktiv hur man uppför sig på en Rib-boat i hög sjö.
Företaget West Coast Rib Charter från Molpe körde tre rundor runt Gåshällan i typ 50 knop.