uffeskitchen ul

Italien på några minuter

Skrivet av Ulf Lassander 28.07.2021

Trots värmen på över 40 grader på terrassen i Malax, bör man äta.
temp
Solens mat, är pasta och det går att fixa till en god pastarätt på några minuter.
Och vips är du på resa.
I dag en ravioli med musslor, parmesan, svartpeppar och persilja.
Klar på under 10 minuter.
ravioli
Man skall inte underskatta halvfabrikat och konserver.
De är bra att ha om orken tryter och värmen slår till.
Allt finns i närbutiken.
Lycka till på ”resan”!
raviolipik



En härlig tallrik

Skrivet av Ulf Lassander 16.07.2021

Kategorier:

I kväll blev det lite godare än vanligt, varför vet jag inte. Kanske hungern?
Var ut en sväng på mossarna och kollade tillgången på hjortron.
Fanns en del så det lär bli en tidig morgon.

laxspettrakorRåstekt nypotatis med rödlök och vitlök.
En sallad med purjo, tomat, basilika och gurka.
Laxspett (en halv medaljong) med chili och sesamfrön.
En gräddfilssås med rejält med riven pepparrot.
Lite handpillade räkor.

Blir troligen det samma i morgon, så gott var det.


Härligt sommarmat

Skrivet av Ulf Lassander 12.07.2021

Kategorier:

Igen en het dag på stan. Nu ville vi båda slippa enkelt undan
och plockade fram det ”kalla” som fanns.
Mumsigt blev det.
potatis5Nypotatis och dill a la Malax.
pickavietoDen traditionella såsen till.
Men kärt barn har många namn.
Pickalaka, lakaveeto, päronblöito, pikkaveeto, smörblöijte...
En rejäl klick (bit) smör, hackad gräslök, rejält med salt och
vattnet från potatiskoket.
rakor3Rökta räkor, sista biten röding och en burk sill.
tallrik7Året runt mat: påsk, midsommar, villa-avslutning, jul, nyår...alltid lika gott
och lätt lagat.


Musselfredag TGIF

Skrivet av Ulf Lassander 07.05.2021

Kategorier:
Taggar:

Efter dagen begravning i Maxmo var det skönt att
få glida in på parkeringen bakom Fiskdisken i Vasa.
En bit lax till veckoslutet och en påse blåmusslor tills i kväll.
lok4En lök och några klyftor vitlök svettas i olja.
musslor17I med en putsad påse blåmusslor, min påse hade ca 8 st krossade som slängdes.
I med ett rejält glas vitt vin, 2 dl:s krossade tomater (burk) och hacka persilja.
Satte i en matsked fiskbuljong också.
Låt det koka under lock några minuter så att musslorna öppnar sig.
musselskal2
Vilken härlig skål och vilja ljuvliga dofter.
sas4
Det bästa kommer på slutet, såsen.
Doppa några skivor rostat bröd och njut.
Glöm inte att äta upp löken...vilka smaker.


2017 på ett tak i Nice

Skrivet av Ulf Lassander 05.04.2021

Året var 2017 och jag befann mig på en vinresa genom Frankrike med bland andra Micke Björklund.
En resa som innehöll en hel del vinprovningar men också tryffeljakt
och en hel del godsaker som besök vid dijonfabriken.
I morgon 6.4 befann vi oss i Nice och Micke arrangerade tidernas skaldjursbuffé på hotellets takterrass.
Själv hade jag mumsat på musslor nere på stan, köpt stråhatt som solskydd och spänd för följande dags resa till Monaco.
micke5


Färska havskräftor

Skrivet av Ulf Lassander 27.03.2021

Skulle bli grillat ikväll men i stället blev det gratinerade havskräftor med sallad.
Grillningen tar vi i morgon.
Kräftorna var färska, inte djupfrysta. Råkade få ögonen på dem i Saluhallen
och 16 stycken åkte ner i en påse.
kraftpanna
Här finns uppspjälkta kräftor, persiljesmör med vitlök, salt, peppar och riven parmesanost.
In i ugnen i 10 minuter på 200 grader.
Samtidigt gräddades en örtbatong.
Tillbehöret är en enkel med god grönsallad, vinägretten är bara
neutral olja, vinäger och dijonsenap.
Här blev det dock lite stora ögon hos gumman
”har du saffran i vinägretten”? Inte hennes favorit krydda.
Jo, hade köpt lite dijonsenap i staden Dijon i Frankrike och det var den klicken som hon kände av.
Men det såg ut att smaka. Besöket i Dijon fabriken finns här.
krafttallrikHavskräftor väcker många minnen. Här bland annat ett från Split i Kroatien.


Vinterterrass

Skrivet av Ulf Lassander 18.03.2021

Solen gassar på terrassen och det är dags för torsdagslunch.
Platsen är given, maten likaså.
En tallrik med rökta räkor och en sallad med ingefära och äpplen a la Fiskdisken.
Brödet är Fazers Puikkula, uppskuret och stekt i torr stekpanna.

Lunchen och livet är vad man gör det till.
raktallrik


Fredagsmys med skaldjur och får!

Skrivet av Ulf Lassander 12.03.2021

Fredag och dags för lite mys. Hade satsat på gratinerade havskräftor.
Köpte alla de hade på CM i Stenhaga.
Alltid mums oberoende var i världen man är, även hemma.
Vitlök, smör, ost och persilja. Några salladsblad med en skvätt vinägrett och några skivor surdegsbröd.
Allt som behövs.
Och det gick hem även hos gumman.

havskraftor7
Men på vägen hem från stan ringde telefonen med meddelandet
”Nu har dina lammkotletter kommit”.
Lite special, för de rörde sig om några lamm som hade vuxit långsamt.
Därför fanns det inte så mycket fett på kotletterna.
kotlett2
Jag gillar fettet på lammkotletter men nu får man testa några med mindre fett.
Inte är de stora, men nu snackar vi lamm och inte gammelfår.
Blev en hel del gott för kommande rätter.
Ner i frysen tillsammans med ribbsen.
pasar



Röding och scampi

Skrivet av Ulf Lassander 21.02.2021

Här var det dukat med en liten bit röding och tre scampi.
Lite hyvlad fänkål i vinäger och olja.
Gott goti gott gott.

skampi


Wok de luxe

Skrivet av Ulf Lassander 07.02.2021 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

I kväll vill jag piffa upp min wok med lite andra godsaker.
Den traditionella woken med kyckling får sällskap av
några skampi, rejält med lime och färsk chili.

chili
Gumman får nog också med sig en matlåda till jobbet denna gång. 
skaldjurswok

Om, det kan vara gott och nu är också
dagens skogssnuva som bortblåst!