uffeskitchen ul

Valborg i Malax

Skrivet av Ulf Lassander 01.05.2023

Vi hade bestämt oss för att inte göra någonting extra av Valborgsmiddagen.
Började dock shoppa in lite godsaker som föll på läpp
och det blev en skapligt helhet trots allt.
dukat
sallad16En sallad med jordgubbar och annat gott.
muffinsGumman fixade några pajer med ost, skinka och tomat.
roror2Jordgubbsmajonäs, remouladsås, aioli...
skaldjurRäkor och gratinerade havskräftor, som hade kokats på morgonen
hos fiskaffär Ruotsala i Saluhallen.
bubbel2Prosecco från Italien finns i källaren så det räcker.
Det blev en helt bra middag. 


Snabblunch a la Italy

Skrivet av Ulf Lassander 20.04.2023

Kategorier:

Trädgården börja träda fram under snön, jobbet börjar.
Därför är det kul att kunna snabbt fixa till en god lunch
och få njuta av den varma vårsolen.
Kortare sagt är det PASTA på bordet.
rakpasta
Allt finns i din närbutik. Hos mig finns det i reserv i kylrummet.
raktillbehor
Färskpasta tar bara några minuter att koka. I dag blev det den här med koktid på 2 minuter.
Samtidigt i samma vatten kokade jag tre gröna sparrisar.
Efter att silat pastan/sparrisen i durkslag så satte jag tillbaka dem i kastrullen.
På med en matsked av den färdigt dillkryddade creme fraichen.
Servera med t.ex. några räkor. 


Inspirations resa

Skrivet av Ulf Lassander 14.03.2023

Sorry, det har varit lugnt en stund på bloggen. Har jobbat med mitt här hemma
men fick till slut en resa bokad för att få inspiration och komma tillbaka.

Stack ner ensam en vecka till Costa del Sol och Fuengirola.
Lite för tidigt på säsongen men brände mig både på näsan och pannan
så helt OK resa.  Inte mer om det.

Inspiration

För mig gäller det att komma till skott med fisk och allt annat gott.
Så det blev att börja där man slutade med Spanien.
sardiner2Att få grillade sardiner var nummer 1.
fritteradesardinerSamma fisk men friterade, kunde man plock i sig hur mycket som helst.
ribs2Lite grillat lamm hör också till ”måsten”, men gör det bättre själv.
pizza3Måste-är också en pizza. Den var god och tänkte äta den på nytt.
tapas3Tapas-absolut. Nu hade de tapas festival på gång men för min del
ville jag testa på den här. Typ, hårt bröd med pullpork och någon typ av potatis strips.

thai skaldjurEtt nytt ställe för mig var en Thai buffé nere i marinan. Mycket gott
och goda saker men det fanns sånt som jag tog
flera gånger av men ville inte analysera vad det var...
babyalSom jag trodde. Babyål, men gott var det.
seabassKanske det bästa på resan var Seabass. Vilken mäktig portion
men ner for den.

Hemma med minnen

Så var det dags att ”hitta hem” här hemma.
I dag blev det en pasta med sparris, crème fraiche och en
burk skalade hjärtmusslor. Vilken doft då jag öppnade burken.
Burk, ja köpte några konserver på Mercadona så jag skulle ha sånt
man inte får här hemma.
musselburk
Ser inte mycket ut för världen men oj vilka smaker.
En produkt från Barcelona.
musslor21
pasta14Så blev det och Ernst hade lyckats att få till det
med vinet också.

Lär nog bli någon form av pasta i morgon också.


Musslor som snabblunch

Skrivet av Ulf Lassander 24.01.2023

Har hållit på utomhus i dag, jobbat med traktorn och njutit av vintersolen.
Konstigt hur lite skön vintersol kan påverka en.
Skulle till lokalbutiken och köpa någonting jag snabbt kunde äta till lunch.
Väl i butiken fastnade blickarna på en låda djupfrysta blåmusslor a la Pirkka!
 simpukoita

Mest konstiga var att de följde med mig hem.

Moules Mariniéres - Musslor på sjömansvis

Skala och hacka 2 scharlottenlökar och två klyftor vitlök.
Hetta upp en mts smör och låt löken fräsa en stund.
Tillsätt 2 dl vittvin (gick bra med alkoholfritt).
Sedan 1 msk fiskbuljon, och 1/2 dl vatten.
Krydda med svartpeppar och salt.
Tillsätt de otinade musslorna och låt dem koka under lock 3-5 minuter.
Jag hällde i lite grädde ca 1/2 dl. Strö över färsk hackad persilja och
servera. Vid serveringen rev jag över parmesan ost.
Det blev otroligt gott, till och med spadet sörplade jag upp.
musslor i gradde 


Grekland och god mat

Skrivet av Ulf Lassander 24.09.2022 | 1 kommentar(er)

Så var det äntligen dags för Medelhavet och god mat.
På Kreta och Rethymnon fanns det gott om godsaker och pandemin känns avlägsen.
Här ett inspirerande snabbtur för höstens goda rätter här hemma.
salladerSallader som jag åt om och om igen.
Skaldjurssallad med bläckfisk och musslor. En dressing med olja, lite senap och vinäger.
Grillade sardiner är bara ett MÅSTE, likaså anjovis i vinäger,
lite brun tapenade (olivkross) är också gott.
grisspett laggLammlägg med lök. Köttet bara föll av benen, så gott.
Kycklingspett med tzatsiki, mums.
risotto blackfiskSkaldjursrisotto, så gott och mättande.
Fritterad bläckfisk, var bra men kunde ha varit bättre. Väntade mig
en större bläckfisk.
muslor gyrosVinkokta musslor sitter alltid rätt.
Kycklinggyros, alltid ett säkert kort.
gummanGumman var nöjd med all mat och vin.
Här vid hennes favoritkrok Kapilio.
Uffe Kapilio2Jag mådde också bra.
grander2Så skönt att få sitta bland boutiquehotellen i gränderna,
långt från massturismen och röran.

Tog med oss ”maten” hem.
I kväll bjöds det på soppa med dagsfärska trattkantareller
och Oravais Rökeris rökta backon.
kantarellsoppa
Till varm rätt blev det en Grekisk frestelse. Ett gammal recept
som vi gjort om och om igen.
grekiskfrestelse3
Börjar kännas som livet och reslusten återvänder.


Äntligen fredag!

Skrivet av Ulf Lassander 04.03.2022 | 1 kommentar(er)

Blev en jobbig vecka med Mr P.  Röda Korset satte igång en insamling för Ukraina,
mitt i allt så blev det så att vi också skulle vara med på manifestationen på torget i Vasa.
Jag är nog skyldig till det, mitt i allt så skulle man tala från scen och delta i direktsändning med Yle.
uffe seven

Nu har det hela lagt sig en smula och den ”riktiga” insamlingen är på gång.
Så i dag blev det att varva ner en smula, trots att man går på högvarv.
Ingen större fredags middag. Gumman åt färska räkor och
jag kokade blåmusslor.
Blev en bra fredag trots allt.
musslor20Råkade se en bekant flaska på Alko.
Ett vin från Saint Clair (Nya Zeeland). En vingård jag fick bekanta mig
med under vinmässan i Umeå i november i fjol.


Inför Alla hjärtans dag

Skrivet av Ulf Lassander 13.02.2022

Vändag eller Alla hjärtans dag - känns som om man skulle måsta göra någonting speciellt.
Råkade göra några impuls köp i Saluhallen på fredagen
och de kom väl till användning ikväll.
Två färska pilgrimsmusslor i skall.
Gumman var skeptisk men oj vad de smakade gott.
musslor19
Så här gjorde jag.
Plockade ut, rensade musslan och tvättade skalet.
Gjorde en blandning av finhackad vitlök (en klyfta), saften av en halv lime, 1 msk hackad persilja,
1 msk olivolja, lite salt och peppar. Detta blandade jag ihop med 1/2 dl vispgrädde
och en lätt rörd äggula.
Klippte sänder musslan i mindre bitar och portionerade upp krämen i var sitt skall.
Gratinerade musslorna i ugnen på 225 grader i max 10 minuter. 
Strödde sedan över lite hackad purjo.

Efter det här var det dags för kvällens middag.
Stekt röding med remouladsås, sallad, och kokt potatis.
Mätt och belåten.
roding20


Fredagsmys med vongole

Skrivet av Ulf Lassander 28.01.2022

Efter en dag som började med Röda Korset jobb I Vasa.
Sedan en snabbkoll på vad som finns just nu på  byggvaruhusen,
har ett nytt projekt på kommande nästa vecka.
Väl hemma blev det den vanliga skidturen på mossen
och en stund i ute spa:t.
Gumman kom hem och vi fixade till en hamburgare med extra allt.
Nu börjar kvällen krypa på och dags för nåt litet gott.

På vägen hem från Vasa blev det en instickare till Fiskdisken
och vad hade de där. Jo, hjärtmusslor.
Kvällen mys blev en pasta vongole.
vongole4
Fy fabelens va gott!


Nyårsgodis

Skrivet av Ulf Lassander 01.01.2022

Nyårsafton blev en rejäl fest med gratinerade havskräftor,
2 kg för två personer.
Till det här tog vi guldmedaljs proseccon som levererades i veckan.
I kväll skall det bli biff med pepparsås.
havskraftorfat
havskraftor8


Vilken onsdag

Skrivet av Ulf Lassander 24.11.2021

Har suttit och följt det kaotiska läget i Sverige med att få sin första kvinnliga stadsminister.
Blott för några timmar.
Men hann också med en kort men intensiv shoppingrunda till Vasa,
och den gav inspirationen för kvällen middag (som också blev dagens lunch).
Vin kokta musslor - låter väl bra.
Men blev modell fastfood till max.
Förkokta och frysta musslor från Minimani.
Fräste upp en lök, hackad persilja, en matsked tomatpuré och två klyftor vitlök i olja.
Hällde på ca 3 dl vitt vin och sedan musslorna.
Lite peppar och salt.
Klart i ett nafs, och gott blev det.
onsdagsmusslor