lördag 31 mars 2018 - 19:34

Påsk på mitt sätt

Blev en lite annorlunda påsklördag och det har jag absolut ingenting emot. Ali dök upp och började baka. Doftade så gott från köket men fick inte smaka innan baket var klart. Nygräddade och fyllda med ost, sååå gott. Hade själv kört ett par burkar med oliver och ansjovis i mixern och det blev gott att fylla brödena med.

IMG 6036

Härligt med ett levande kök där det händer någonting. Kul att också få ta lite distans :)

IMG 6037

brod

 

Men de blev lite annat också. Grillad havslax och varsin hummer och en del kräftstjärtar.

IMG 6041

torsdag 15 mars 2018 - 19:24

Musseltorsdag

Som det kan bli en torsdag. Nåja torsdag är den dag då det levereras skaldjur till Vasa så därför blev det som det blev. Kom hem med en påse musslor i kassen.

Ett snabbt 3 minuters uppkok av chalottenlök, vitlök, persilja, olja, en skvätt hummerfond (för fiskfonden var slut) och en rejäl klunk vittvin, i med musslor och på med locket. Några minuter senare skall de flesta gapa glatt. De som ser ut att vara knäpp tysta och bita ihop, skall slängas.

musslor1

MSC märkningen är viktig (hållbart fiske).

musslor6

 

torsdag 1 mars 2018 - 18:02

Laxsoppa de lux!

I kväll gjorde jag en ”easy one”. Köpte hem två portioner färdig och krämig laxsoppa från Köttdisken och pimpade den hemma med lite kräftstjärtar. Några drag med pepparkvarnen och lite flingsalt. Det blev en riktig de lux middag. Skulle jag ha haft färsk dill också så skulle det ha varit super.

laxsoppa2

lördag 17 februari 2018 - 19:15

Säsong på Skrei!

Nu är det säsong på Skrei. Skrei är den form av torsk som just nu är på vandring längs den norska kusten. Med andra ord en normal torsk men rejält fastare i köttet på grund av vandringen, mera muskler som är i rörelse. 

Till min rätt gjorde jag en smörsky med schalottenlök, kapris, pepparrot och citron + salt och peppar. Kokt potatis och en creme fraiche sås med citron och pepparrot + salt och peppar. Några räkor åkte med på slutrakan då jag stekte torsken och två vitlöksklyftor. Picklad rödlök och morot skulle symbolisera sallad. Ett kokt ägg satt som pricken på i:et.

skreitorsk

Nu står morgondagens knackorvssås och puttrar. Bäst att göra den idag eftersom vi skall på We Still See You på Wasa Teater i morgon kväll. Så finns det ju en gryta nattamat i fall hungern slår till lite senare.

torsdag 15 februari 2018 - 18:31

Musslor som i Nice!

Trött efter flunsan, eller mitt i den. Men det råkade ju bara vara så att det var torsdag idag och det betyder fiskbilar till Vasa. Skreitorsk skulle komma efter klockan 12 men det väntade jag inte på. Fick bli en påse blåmusslor från Kattegatt. Allt medan vinet puttrade i kastrullen tillsammans med schalottenlök, vitlök, buljong och persiljastjälkar började doftminnen dyka upp. Matresan till Nice och ett litet uteställe några gator från strandboulevarden. Då liksom nu blev det en gryta Moules marinéres. Efter att rivit lite parmesan över och lite zest av en citron så var doften klockren.

Vinet är från Alsace, Gustave Lorentz Sylvaner. Tror bestämt att jag har kört förbi den vingården i Bergheim också.

 

musslor4

 

Så här såg musslorna ut som jag åt i Nice.

nicemusslor

Och här kan du läsa inlägget från Nice! Men vi går bakåt från hemresan i Italien så det är bara att rulla ner.

 

Nu är det soffan som gäller :)

torsdag 1 februari 2018 - 20:10

Pasta vongole

Hmm...råkade vingla in på Citymarket i Stenhaga efter jobbet och fastnade vid torsdagens leverans av skaldjur. En hel massa gott med det var en viss påse som hamnade med mig hem. Ett snabbt uppkok av musslor i vin, hummerfond, purjolök och vitlök. Blandas med en pasta, lite ruccola blad över och riven ost. Citronen ligger snällt och väntar. E de gött så e de!

Fredagsmys på en torsdag, ingenting ont i det!

musslor2

måndag 22 januari 2018 - 10:11

Bläckfisk som man minns

Min första bläckfiskcarpaccio åt jag i Kroatien i staden Losinj 2014 och den glömmer jag aldrig. Restaurangkocken ville överraska mig med någonting gott och jag köpte den tanken.

För ett år sedan besökte jag den asiatiska butiken på Handelsesplanaden i Vasa. Och minns hur förvånad jag blev då de hade färdigt hyvlad bläckfisk i frysdisken. Då blev det en carpaccio av det hela. Marinerades snabbt i citron, salt, peppar och olivolja. Här på en bädd av ruccola och finskuren purjo.

blackfisk2

måndag 1 januari 2018 - 14:03

Söderns sol lockar

Brukar sitta och drömma mig bort till egen lägenhet nere vid Medelhavet. Kul att se vad man skulle kunna få för en 70.000 euro. Har hittat lokaler ner till 40.000 men i något gammalt höghus vill jag inte satsa. Dessa bilder är olika objekt i Torreveija i Costa Blanca. Hellst skulle jag köpa i området Funengirola på Sydkusten men där är priserna lite högre.

balkong

Liten park framför och gångavstånd till beachen...men höghus och den inglasade balkongen blir troligen varm som en bastu.

altan

Egen ingång från gatan och ett litet grönområde. Ett par kvarter från beachen. Kunde tänka mig att sitta och smutta på en kall rosé medan folk vandrar förbi.

pooler2

Behaglig vy från balkongen och med Medelhavet en bit bort. Ser ut att vara på våning 2 eller 3. Helt OK poolområde.

lokal

Stilig lokal men ingen vy att skryta över...ett hus mitt emot.

funkan

Här en radhuslägenhet i Fuengirola med både havsutsikt och härligt stor solterass. En kilometer ner till beachen.

Det finns mycket intressant att spekulera i.

söndag 31 december 2017 - 17:39

Nyår och mellanrätt

Blev lite småsugen och vi funderade hur kvällens upplägg skulle se ut. Vi kom fram till att äta nåt lätt. Pilgrimsmussla i champagnesås...och så tar vi det andra lite senare. Nåja, det ena gav det andra och eftermiddagens mellanmål blev pilgrimsmussla i champagnesås med en hummerfond som bas. Serverades med några kapris, gräslök och en apelsinfilé. För egen del slank det ner ett pas musslor också med lite pressad löksaft, några droppar citron och tabasco och några rivna drag av pepparrot. Lite pepparrot fanns också på pilgrimsmusslan (det vita).

pilgrimsmussla2

Medan vi åt detta så började det dofta skaldjur från ugnen. Hade sex råa havskräftor som gratinerades i perilje/vitlökssmöret från hummern i går. Lite parmesanost ovanpå och citronzest.

havskraftor

Bara att hugga in och mumsa. Skumpan tog slut på nolltid och nu funderas det på hur kvällsmaten skall bli...om det blir någon ;)

lördag 30 december 2017 - 19:01

Dags för hummer

Tänkte spara den till nyår men blev så mycket annat gott så beslöt mig att njuta av hummern redan i kväll. Den är en vanlig fryst hummer som finns i de flesta ”välsorterade” frysdiskar. Den här var en mindre variant så jag åt upp den själv. Hur gör man? Kolla ett tidigare blogginlägg

hummer farsk2

Doftar härligt hav och skaldjur.

hummer ugn

Ni som vet hur skaldjur, vitlök, skaldjurskrydda och persilja doftar...vet vad jag har framför mig. Ni andra...testa! Min form är just på väg in i ugnen för ca 7 minuter. Hummern är toppad med persilje/vitlökssmör och riven parmesan ost.

Gummans rökta kyckling (från Övermark) skall ätas kall och den svarta klubban som jag reserverat  åt mig själv väntar på lite rödlöksmarmelad. Hon fick också ugnspotatis och en varm sherrysås som jag mixtrade fram. 

hummersratt

Mums, mums! I morgon blir det ostron och havskräftor :)