lördag 25 augusti 2018 - 13:54

Kräftdags

Veckans fredagsmys blev en mindre kräftskiva men med allt som hör till.

kraftor3

Kokta kräftor och rökta räkor...mums!

laxrora

Marinerade oliver, laxröra och hemgjord aioli.

gronsaker

Lite grönsaker som tilltugg.

lördag 18 augusti 2018 - 19:22

Hummer BBQ

Så blev det som det blev mitt i dessa kräftskivetider. Det blev en hummer på grillen. Klyva efter konstens alla regler, det kan du se här!

hummergrill2

Doften av smör och vitlök vid grillen går bara inte att beskriva. Doftar Medelhav sååå...

hummerratt

En vacker och färggrann rätt...enligt min smak. Lite sallad till. Gorde en snabb vinägrett på olja, citron och senap.  En gräddfilsås med lite vitlök, peppar och citron hör till.

hummertass

Se så mycket kött det fanns i klon!

måndag 9 juli 2018 - 22:16

Cajunkräftor

I kväll ville jag ha en av mina favoriter, cajunkräftor. Man tager vad man haver: tomater, lök, vitlök, kräftor, nypotatis, majskolv, citron, chili, lime, grönsaksbuljong, apelsinjuice, salt och peppar. Här också ett äldre recept.

 

bricka4

potatis2

Några förkokta nypotatis. Nu råkade vi he dem i eget land.

 

vin4

Fick med mig hem från Sverige ett nytt intressant vin. Smakade gott vid grillen.

 

ratt

Här fanns mat för både de som bara gillar korv och de som älskar skaldjur, En rätt där smakerna möts :)

tisdag 29 maj 2018 - 21:22

Hummerkväll

Kvällsolen lägger sig men vågskvalpet håller på. Sanden framför restaurangen ser nästan röd ut. Några hundar som har kvicknat till efter dagens hetta leker i vattnet och svalkar sig.

Jag kom in på en halvfull krog men hade eget bord reserverat i första linjen, till mångas irritation.

beachensol2

Satt och avnjöt en ouzo innan maten kom och njöt utav utsikten.

hummer

Och så kom den lille krabaten in. Nu talar vi om Medelhavs hummer utan klor inte den som finns i Atlanten. Dock ingen langust som många försöker får att är en hummer.

En gräddsnicka med olivolja och citron. En skål med en yoghurtröra med dill, troligen för potatisen. En ouo och en karaff vitt vin. Gott i alla fall och nöjd med att få både glassportion, kaka och raki vid betalningen. Fick vara 50 euro jämt.

Blev ett kort stopp efteråt vid inkastaren till ”normala krogen” han ville snack om nattens måne som är stor. Och så bjöd han mig på ett litet stop öl. En nice kväll! 

lördag 26 maj 2018 - 11:45

Färsk fisk

I går kväll fick jag nog av buffématen och stägade iväg till en fiskrestaurang. Svårt att hitta en restaurang som serverar färsk fisk, den mesta är frusen. Men man ger sig inte och plötsligt står den där, en klichébild av Grekland.

Paret hade tidigare krogen i Platanias men 2006 flyttade de den till Agia Marina. Gubben var inkastare och gumman runnade salen. Fanns någonting som kunde tolkas som sonen i huset men han vandrade omkring och talade i telefonen nästan hela kvällen.

 

restaurang

Vinet görs av en gammal man uppe i bergen här i närheten och han levererar allt vin årt dem. Gott, varken blasking eller surt. Ouzon passar bra med grillad fisk, ett tips som hotellets servitris tipsade om. Och ja, jag testar.

Fick lite problem med språket då fisken skulle definieras. De upprepade namnet på grekiska om och om igen men den dumma turisten förstod inget så de fick bli ”silverfish”.

fisk

En av de godaste och saftigaste grillade fiskar jag ätit. Psari = fisk på grekiska. De grillade grönsakerna var goda men helt onödiga med en så god fisk – Les is more, även med maten!

söndag 20 maj 2018 - 17:41

Sorg idag!

Blev en helt annorlunda dag. I morse då jag var ut på morgonpromenad längs beachen stötte jag på en död sköldpadda. En stor havsinnevånare som skvalpade i strandkanten. Har dykt med dessa i Röda Haven och det jag såg idag var tragiskt.

Fick tag i en lokal Help Turles förening som jag skickade bild till och trodde det var över med det. Mitt i maten fick jag samtal och önskan om hjälp att hitta den. Lämnade maten och vandrade iväg. Var snabbare fram än gruppen.

 

Erillainen päivä täänään kun aamukävelyllä huomasin kuollut merikilpikonna rannalla. Otin yhteyttä paikalliseen Kilpikonna järjestöön ja karuselli oli käynnissä. Olen sukeltanut näiten eläimien kanssa Punaisessa meressä ja on ihannaa nähdä niitä oikessa elementissään eikä näin.

turtlerescue

Flickorna grät över den gamla hanen som säkert hade gjort sitt under sina dagar.

turtlematt2

Han var i alla fall inte märkt med någon sändare. En vild varelse som valde en strand på Kreta som sin sista viloplats.

Vanha uros joka varmasti oli tehnyt tehtävänsä. Surullista kuitenkin. 

 

plasticbag

Redan följande dag meddelade gruppen mig att de funnit en stor mängd plastpåsar i den döda hanens mage.

Jo seuraavana päivänä pelastusryhmä ilmoitti että vatsassa oli iso määrä muovipusseja.

 

turtle

Trots den tragisk stämningen var gruppen i alla fall glada och tacksamma för att jag tog kontakt. Tänkte att det kanske kunde vara fråga om någon virus. Och efter mina dyk i Röda Havet vet jag hur viktigt det är att få dokumentation över hajar, delfiner och sköldpaddor som spolats i land. Lika viktigt som att meddela om man hittar en ringmärkt fågel hemma.

 

Sukellusmatkojani aikana olen oppinut kuinka tärkeää on ilmoitta tällaisista tapahtumista. Suojeillujärjestöt kaipaavat infoa kaikista tapahtumista. Voi olla virus tai jotakin muutta. Tässä tapauksessa luultavasti ikä.

 

bloggterrass

Från här bloggar jag just nu, inte illa.

lördag 31 mars 2018 - 19:34

Påsk på mitt sätt

Blev en lite annorlunda påsklördag och det har jag absolut ingenting emot. Ali dök upp och började baka. Doftade så gott från köket men fick inte smaka innan baket var klart. Nygräddade och fyllda med ost, sååå gott. Hade själv kört ett par burkar med oliver och ansjovis i mixern och det blev gott att fylla brödena med.

IMG 6036

Härligt med ett levande kök där det händer någonting. Kul att också få ta lite distans :)

IMG 6037

brod

 

Men de blev lite annat också. Grillad havslax och varsin hummer och en del kräftstjärtar.

IMG 6041

torsdag 15 mars 2018 - 19:24

Musseltorsdag

Som det kan bli en torsdag. Nåja torsdag är den dag då det levereras skaldjur till Vasa så därför blev det som det blev. Kom hem med en påse musslor i kassen.

Ett snabbt 3 minuters uppkok av chalottenlök, vitlök, persilja, olja, en skvätt hummerfond (för fiskfonden var slut) och en rejäl klunk vittvin, i med musslor och på med locket. Några minuter senare skall de flesta gapa glatt. De som ser ut att vara knäpp tysta och bita ihop, skall slängas.

musslor1

MSC märkningen är viktig (hållbart fiske).

musslor6

 

torsdag 1 mars 2018 - 18:02

Laxsoppa de lux!

I kväll gjorde jag en ”easy one”. Köpte hem två portioner färdig och krämig laxsoppa från Köttdisken och pimpade den hemma med lite kräftstjärtar. Några drag med pepparkvarnen och lite flingsalt. Det blev en riktig de lux middag. Skulle jag ha haft färsk dill också så skulle det ha varit super.

laxsoppa2

lördag 17 februari 2018 - 19:15

Säsong på Skrei!

Nu är det säsong på Skrei. Skrei är den form av torsk som just nu är på vandring längs den norska kusten. Med andra ord en normal torsk men rejält fastare i köttet på grund av vandringen, mera muskler som är i rörelse. 

Till min rätt gjorde jag en smörsky med schalottenlök, kapris, pepparrot och citron + salt och peppar. Kokt potatis och en creme fraiche sås med citron och pepparrot + salt och peppar. Några räkor åkte med på slutrakan då jag stekte torsken och två vitlöksklyftor. Picklad rödlök och morot skulle symbolisera sallad. Ett kokt ägg satt som pricken på i:et.

skreitorsk

Nu står morgondagens knackorvssås och puttrar. Bäst att göra den idag eftersom vi skall på We Still See You på Wasa Teater i morgon kväll. Så finns det ju en gryta nattamat i fall hungern slår till lite senare.