Musslor som snabblunch
Har hållit på utomhus i dag, jobbat med traktorn och njutit av vintersolen.
Konstigt hur lite skön vintersol kan påverka en.
Skulle till lokalbutiken och köpa någonting jag snabbt kunde äta till lunch.
Väl i butiken fastnade blickarna på en låda djupfrysta blåmusslor a la Pirkka!
Mest konstiga var att de följde med mig hem.
Moules Mariniéres - Musslor på sjömansvis
Skala och hacka 2 scharlottenlökar och två klyftor vitlök.
Hetta upp en mts smör och låt löken fräsa en stund.
Tillsätt 2 dl vittvin (gick bra med alkoholfritt).
Sedan 1 msk fiskbuljon, och 1/2 dl vatten.
Krydda med svartpeppar och salt.
Tillsätt de otinade musslorna och låt dem koka under lock 3-5 minuter.
Jag hällde i lite grädde ca 1/2 dl. Strö över färsk hackad persilja och
servera. Vid serveringen rev jag över parmesan ost.
Det blev otroligt gott, till och med spadet sörplade jag upp.
Grekland och god mat
Så var det äntligen dags för Medelhavet och god mat.
På Kreta och Rethymnon fanns det gott om godsaker och pandemin känns avlägsen.
Här ett inspirerande snabbtur för höstens goda rätter här hemma.Sallader som jag åt om och om igen.
Skaldjurssallad med bläckfisk och musslor. En dressing med olja, lite senap och vinäger.
Grillade sardiner är bara ett MÅSTE, likaså anjovis i vinäger,
lite brun tapenade (olivkross) är också gott.Lammlägg med lök. Köttet bara föll av benen, så gott.
Kycklingspett med tzatsiki, mums.Skaldjursrisotto, så gott och mättande.
Fritterad bläckfisk, var bra men kunde ha varit bättre. Väntade mig
en större bläckfisk.Vinkokta musslor sitter alltid rätt.
Kycklinggyros, alltid ett säkert kort.Gumman var nöjd med all mat och vin.
Här vid hennes favoritkrok Kapilio.Jag mådde också bra.
Så skönt att få sitta bland boutiquehotellen i gränderna,
långt från massturismen och röran.
Tog med oss ”maten” hem.
I kväll bjöds det på soppa med dagsfärska trattkantareller
och Oravais Rökeris rökta backon.
Till varm rätt blev det en Grekisk frestelse. Ett gammal recept
som vi gjort om och om igen.
Börjar kännas som livet och reslusten återvänder.
Äntligen fredag!
Blev en jobbig vecka med Mr P. Röda Korset satte igång en insamling för Ukraina,
mitt i allt så blev det så att vi också skulle vara med på manifestationen på torget i Vasa.
Jag är nog skyldig till det, mitt i allt så skulle man tala från scen och delta i direktsändning med Yle.
Nu har det hela lagt sig en smula och den ”riktiga” insamlingen är på gång.
Så i dag blev det att varva ner en smula, trots att man går på högvarv.
Ingen större fredags middag. Gumman åt färska räkor och
jag kokade blåmusslor.
Blev en bra fredag trots allt.Råkade se en bekant flaska på Alko.
Ett vin från Saint Clair (Nya Zeeland). En vingård jag fick bekanta mig
med under vinmässan i Umeå i november i fjol.
Inför Alla hjärtans dag
Vändag eller Alla hjärtans dag - känns som om man skulle måsta göra någonting speciellt.
Råkade göra några impuls köp i Saluhallen på fredagen
och de kom väl till användning ikväll.
Två färska pilgrimsmusslor i skall.
Gumman var skeptisk men oj vad de smakade gott.
Så här gjorde jag.
Plockade ut, rensade musslan och tvättade skalet.
Gjorde en blandning av finhackad vitlök (en klyfta), saften av en halv lime, 1 msk hackad persilja,
1 msk olivolja, lite salt och peppar. Detta blandade jag ihop med 1/2 dl vispgrädde
och en lätt rörd äggula.
Klippte sänder musslan i mindre bitar och portionerade upp krämen i var sitt skall.
Gratinerade musslorna i ugnen på 225 grader i max 10 minuter.
Strödde sedan över lite hackad purjo.
Efter det här var det dags för kvällens middag.
Stekt röding med remouladsås, sallad, och kokt potatis.
Mätt och belåten.
Fredagsmys med vongole
Efter en dag som började med Röda Korset jobb I Vasa.
Sedan en snabbkoll på vad som finns just nu på byggvaruhusen,
har ett nytt projekt på kommande nästa vecka.
Väl hemma blev det den vanliga skidturen på mossen
och en stund i ute spa:t.
Gumman kom hem och vi fixade till en hamburgare med extra allt.
Nu börjar kvällen krypa på och dags för nåt litet gott.
På vägen hem från Vasa blev det en instickare till Fiskdisken
och vad hade de där. Jo, hjärtmusslor.
Kvällen mys blev en pasta vongole.
Fy fabelens va gott!
Nyårsgodis
Nyårsafton blev en rejäl fest med gratinerade havskräftor,
2 kg för två personer.
Till det här tog vi guldmedaljs proseccon som levererades i veckan.
I kväll skall det bli biff med pepparsås.
Vilken onsdag
Har suttit och följt det kaotiska läget i Sverige med att få sin första kvinnliga stadsminister.
Blott för några timmar.
Men hann också med en kort men intensiv shoppingrunda till Vasa,
och den gav inspirationen för kvällen middag (som också blev dagens lunch).
Vin kokta musslor - låter väl bra.
Men blev modell fastfood till max.
Förkokta och frysta musslor från Minimani.
Fräste upp en lök, hackad persilja, en matsked tomatpuré och två klyftor vitlök i olja.
Hällde på ca 3 dl vitt vin och sedan musslorna.
Lite peppar och salt.
Klart i ett nafs, och gott blev det.
Fredagsmys & spa
Kvällens fredagsmys blev litet av en kväll i södern.
Skulle bli en skaldjurssallad åt oss båda men blev
en åt gumman. Själv blev jag helt såld i dag vid Fiskdisken
då jag såg de hade jätteräkor.
Kvällen var räddad.
Huset doftar södern av stekta räkor i vitlök och persilja.
Mums!!!
Och vad blir det nu då?
Fortsätter med myset på spa-avdelning i skymningen.
37 grader och ingen blåst.
Tror det blir ett glas rött by the pool.
Ett dygn i Umeå
Blev en snabbis till Umeå, skulle uppdatera ett pass (inte eget).
Björkarnas stad mötte oss med samma duggregn som hemma.
Umeå bjöd igen på en hel del byggprojekt i stan som ställde till bilkörandet.
Men vi fixade det mesta, nån enkelriktad gata missade jag men det gick bra.
Äntligen på båten hem blev det dags för mat.
Skärgårdsbordet och en hel det kött.
Så mycket gott och så starka smaker.
Vi var hemma ca 02.
Fredagen lockade inte till nån stor middag. Skulle räcka med några räkor.
Nja, så blev det ju inte riktigt.
Överraskade med...En liten tapas med crabsticks, räkor och purjo med lite olivolja, vinäger, salt och peppar.
Rostat surdegsbröd och ett par gratinerade havskräftor.
Gumman åt och njöt och tog natt.
Bra betyg och härlig doft i huset.
Fredagsmusslor
Efter en fredag med mycket av det mesta. Senaste projektet var att
få upp en ny glasskiva till solpanelen på taket hos gummans pappa.
Det lyckade bra det också.
Nu dags för lite fredagsmys, och då blir det musslor.Fast food. Inte mycket mer än persilja, purjo, vitlök, salt, peppar, citron och en rejäl skvätt vin.
I morgon blir det villan.