Canjunkräftor
I kväll blev det en typ av canjunkräftor, varma kräftor med en hel del tilltugg. Lämnade dock bort potatis denna gång. Kräftorna är en del av de som lämnade efter Vasabladets kräftskiva, snabbt nerfrysta och upptinade i dag.
Vi börjar med grönsakerna. Majs, choritzo korv, lök, vitlök, chili, dagsfärska kantareller och en apelsin som jag bara tog filérna ur och pressade ner saften av det övriga. Det här lasset stektes först i pannan (muurikka).
Sedan var det tomaternas tur, som pickadest sönder först så att de snabbare skulle koka sönder. Till sist kräftor och lime.
Tillsätt lite fisk- eller skaldjursfond ett stänk ur soja flaskan, så allt får putra en stund. Canjunkrydda, chayennepeppar, salt...allt efter behag och smak. Smaka av spadet så det inte blir för salt. Sedan då magen börjar kurra ordentilgt och snålvattnet rinner...är det klar.
Citronklyftor, lite persilja och några drag med pepparkvarnen. Föreslår en kall rosé eller öl, men man tar vad man vill. Smaklig måltid.
Frosseri!
Inte kanske världens vackraste men gott blev det. Menar kvällens varma smörgås. Rostat bröd, stekta kantareller med lök, kräftstjärtar och en kall öl... Tror nog att de kräftstjärtar som lämnade i burken slinker också ner lite senare i kväll.
Kräftkalas på kommande
Nu har nedräkningen börjat för Vasabladets kräftskiva. Ännu ligger innergården i ro men på torsdag då det är Konstens Natt i Vasa har området runt eken på Ekgården fått ett nytt utseende. Ålandskocken Michael Björklund är på plats och presenterar sin nya kokbok med fisk. Han har också komponerat kvällens kräfttallrik. Det blir tre intensiva timmar mellan klockan 18 och 21 till musik av Anna-Karin Berg och Jocke Kulju.
Vi lever ju just nu med regntunga skyar men det får vi nog ordning på under torsdagen för inte skall man behöva äta kräftor i skyfall.
Här kan du köpa matbiljett.
Drop in på kräftskiva. Kräftorna lär komma från Lappfjärd och kokas på onsdag i Kovjoki.
Storfiskaren själv...men Micke, sitt ner i båten!
En bild på gravlax som ingår i boken Mickes Fisk.
Musslor i solsken
Efter flera dagars regn och åskväder känns det skönt att få slå sig ner utomhus på lunchen. Solen skiner, som den skall göra i Vasa. Fredag och sol lockade fram en skvätt vitt i glaset och vid grannbordet satsade man på varsin kall öl som lunchdryck. Nu var det gött å leva.
Trots att musslorna är förkokta smakade de bra, aiolin hade ett bra sting av vitlök. Vad månne det blir i kväll :)
Inte kräftor men räkor
I kväll efter jobbet blev det riktig fastfood. Två stekta räkspett i olja, chili och vitlök...känner du dofter? Äh, kanske är det jag som doftar stekt vitlök och citron. Lite thai-sås, en stekt citron och några tomater, allt som behövs. Räkspetten finns om du besöker en asiatisk butik, kolla frysdisken!
Tigerräkor på pinne
Taggade ner med grillen i kväll och åt enkelt och gott. Det blev en potatissallad och rökt sik. Men före det hann jag med ett grillspett med tigerräkor från Minimans fiskdisk. Tänkte köpa lite oskalade räkor att äta på terassen men då jag såg de här kunde jag inte hålla mig. Lättlagat och gott i solen med bara en citron och en skvätt sötsur sås.
Räkor och får!
Efter en intensiv dag på jobbet och i Botniahallen ver det skönt att ställa sig vid grillen och lyssna på fågelsången.
Ett spett tigerräkor, en fårkotlett och en skiva citron är på väg på grillen.
Så fint och gott det blev. Gjorde det dock lätt för mig i kväll och öste upp en låda sallad ut salladsdisken på Prisma. Skönt att få mixa själv det man vill ha. Lite mera citron, några drag svartpeppar och flingsalt...och gott blev det!
Förrätt och varmrätt -allt i ett :)
Musseltisdag
Inte så dumt med en skål vinkokta blåmusslor så här på en tisdag. Dessutom är matunderhållningen inte heller så tokig, bröderna Timell och kocken Tommy Myllymäki tillreder pilgrimsmusslor.
Mums från havet
Tar ut lite flex-dagar i morgon så ikväll har jag fredag :) Vinkokta hjärtmusslor passar väl bra en minifredag. Veckoslutets mat är inköpt och allt är klappat och klart. Nu blir det weekend!
Tänk dig det slutliga spadet som är vittvin, lök, vitlök, vårlök, fiskfond, citron och ruccola. Slurp, slurp...
Torsdagsfest!
Nu firar fiskaffär Ruotsala i Saluhallen sitt 10 års jubileum! Självklart är jag på plats.
Skulle ”bara” titta in men det blev två stycken färdigt flådda sjötungor, kommer upp i flödet på veckoslutet. En påse hjärtmusslor och några havskräftor. Raaap! Hjärtmusslorna kokta i bl.a. vittvin ,lök och persilja...åt jag upp själv. Vi delade på havskräftorna. Vilken torsdagsmums...vad blir det i morgon månne? Den som lever får se...men gott var det trots att vi inte var så hungriga.