uffeskitchen ul

nyårsmat i malax

Skrivet av Ulf Lassander 31.12.2015

Och så kom den kvällen då en hel del godsaker skulle serveras. Det blev mat i flera omgångar.

 

pilgrimsmusslor

Några pilgrimsmusslor och annat gott. Bl.a ett avocadoskumm med örter och mjukost på en spegel av smörsky.

 

limousinbiff

En rejäl limousinbiff med klyftpotatis, stekt lök, svartpeppar och en gräddsås med bl.a rödvin och trattkantareller.

 

ostron2

En stund senare var det dags för ostron med rom och några droppar vodka.

 

kungskrabba

Kvällen avslutade med lite kungskrabba med citron.

 

Gott Nytt År!


Seafood dumplings

Skrivet av Ulf Lassander 09.11.2015

Oj vad glada vi blev då Asian-Market på Handelsesplanaden hade ännu öppet då vi var på väg hem. Det blev några påsar dumplings. Här är mina som är fyllda med seafood. Gummans innehöll kyckling. En snabbt tillfixad hot soyasås och lite inlagd ingefära. Nami, nami.

Snabblagat och gott after wörk.

 

seafood dumplings2


Välj det som är gott

Skrivet av Ulf Lassander 02.10.2015

Skulle bli tigerräkor idag men varför välja bort någonting gott? Blev cocinas och sardiner idag igen...inget dåligt val. Fick till och med två medresenärer som ville också ha sardiner.

cocinas 2

I dag hade de dock bytt ut persiljan mot koriander...intressant smak :)

 

sardiner 3

Lika goda som i går.


Hummerdags

Skrivet av Ulf Lassander 23.08.2015

Kategorier:

Tänker följa Svenska Hummerakademiens uppmaning och avnjuta en hummer på måndag 21.9. Då går nämligen startskottet för årets hummerfiske klockan 07.00 (svensk tid). Min premiär får vänta till efter jobbet. Om jag inte tjuvstartar och mumsar på en på Viking Grace och Oscar à la Carte. Faran är överliggande :) I kväll blir det i.a.f att hamstra lite kräftor till veckoslutet.

hummer2


Favoriträtt alltid rätt

Skrivet av Ulf Lassander 14.05.2015

Kategorier:
Taggar:

Vår absoluta favoriträtt är torskrygg och olivcitrussås. I dag blev tillbehören smörkokt sparris och några tigerräkor. Ugnspotatis sitter aldrig fel. Dem mesta smaken sitter i såsen som innehåller citron, grädde, smör, kapris, morötter, dragon, lök och trattkantareller.

Men nu börjar det bli panik för nu är torskryggen slut i frysen. Hoppas att man igen får igång leveranserna från Sverige.

torsk rakor2


OSTRONVÄDER

Skrivet av Ulf Lassander 14.03.2015

Kategorier:

Några timmar skogsbruk och nu njuter jag av solen på terassen (+30 grader)!!! Vad sitter inte bättre än nåt smått, sallt och som får en att må ännu bättre. Det finns väl ingen övre gräns på välmående? I mitt fall i dag blev det ett par rejäla ostron som jag spontanköpte i går i Saluhallen. Ett glas eller två vitt till. Satt bra, nu ser man fram emot kvällen då det blir marulk.

ostron2


KUNGSRÄKOR

Skrivet av Ulf Lassander 20.02.2015

Så blev det äntligen dags för kvällens nami, nami. Stekta kungsräkor i vitlök och karibiska kryddor. Batongen stektes samtidigt och sög upp smöret, oljan och kryddorna. Klipp, klipp lite persilja och citron över. Nu mår man gött! Finns lite kungsräkor kvar så det blir trolien något i morgon också.

kungsrakor med vitlok2

 


Fredagsmys med ostron

Skrivet av Ulf Lassander 20.02.2015

Det blev som det blev, kunde inte hålla mig. Fiskdisken vid Minimani fick leverera färska ostron till fredagsmyset. Några droppar citron och lite gräslök är allt som behövs. Förutom vätska, för även musslor skall simma. Det blev en flaska mycket torr Freixenet Cordon Negro.

Det här var förrätten. Ännu ligger några kungsräkor och väntar på sin tur. Återkommer lite senare.

 

ostron3


EM i Ostronöppning

Skrivet av Ulf Lassander 20.02.2015

Kategorier:

Här skulle man ha fått vara med...främst i champagne och ostron baren :)

Europamästerskapen i ostronöppning 2015 arrangeras i år för nionde gången i tävlingens historia och för femte gången i Trollhättan. Mästerskapet har i alla år haft förmånen att se den absoluta eliten i startfältet med 24 tävlande från 13 europeiska länder. Juryn har varje år samlat några av Sveriges i särklass bästa kockar jämte professionella ostronkännare, på plats finns bland annat Vincent Graham från Irland och Leif Mannerström från Sverige.

2015 års mästerskap går av stapeln i morgon lördagen den 21 februari.

ostronoppning2

 

Så öppnar du ett ostron 4 enkla steg och bli en mästare på ostronöppning.

1. Lägg ostronet i en handduk eller ha en handske på dig. Handduken suger upp vätska och skyddar dina händer när du öppnar ostronet.

2. Håll ostronet så att det s.k. huvudet (gångjärnet) är riktat mot dig.

3. Tryck försiktigt in kniven i gångjärnet med lätta vickningar samt sidorörelser. Använd inte för mycket kraft. Då kan du skada såväl ostronet som dina fingrar. Observera den exakta träffpunkten för ostronets gångjärn. Den är som regel ca 7 mm.

4. När du känner att gångjärnet ger med sig ska du bända upp det flata överliggande locket. För sedan in kniven och skär loss ostronets muskel som sitter fast lite längre in under det övre skalet.

Visst låter det enkelt?

ostron

En intressant topping på ostronen är Champagnesnö.


1 msk strösocker
1/2 dl vatten
2 dl champagne (eller mousserande vitt vin)
Lite citronsaft


Till servering:
Vinägrett på rödvinsvinäger och schalottenlök
1. Champagnesnö: Koka en lag på socker och vatten, dra kastrullen från plattan. Låt lagen kallna och tillsätt champagne och citronsaft. Häll upp i en rostfri bunke och ställ in den i frysen. Vispa i lagen med jämna mellanrum under tiden den fryser – det tar ca 6 timmar – då bildas fina iskristaller.
2. Öppna ostronen precis före servering och lägg dem på en bädd av krossad is. Droppa på vinägrett, lägg på lite av champagnesnön och finhackad schalottenlök på varje ostron.

Bilder: innovatum.se och culina.se


Middags chock!

Skrivet av uffes 01.01.2015

Kvällens middag resulterade i att alla satta och pöste av mättnad -gott betyg :) Vi började med stekt pilgrimsmusslor och stekt blomkål och corizo med en vinägrett på citron, kapris och gula russin. Efter det serverades kungskrabba med en vinägrett på charlottenlök , chili och lime. Följande blev en plockat med 4 gratinerade hummerhalvor, 1 kg havskräftor och en del stora räkor. Som efterrätt en pannacotta med pasinonsfrukter och karemelliserad pären och maräng som dopping.

mat1mat2mat3mat4

Jo, jag fick en efterrättsbrännare i julklapp och den kom väl till pass i kväll.