Nyårsmiddagen
Började middagen med några ostron från Bretagne. Följdes av en till aptitretare, kungskrabba med en klick rom. Varmrätten bestod av pressad potatis, ugnstekt ankbröst i sherry och apelsinsås, dock var sherryn en egen tillverkad klarbärssherry från 2002. Rosévin genom allt och skumpan sparar vi till 12-slaget.
Hur tillreda hummer?
Det finns säkert lika många recept som det finns kockar men detta är min favorit. Nu lyxade jag till det med lite rom men den kan du bra lämna bort, det räcker bra med smält smör, vitlök och persilja samt osten för gratinering. Här förklarar jag steg för steg hur du skall göra.
Guld ur havet
I morgon kommer en leverans med Kungskrabba. En läckerhet för jul- och nyårsbordet. Det dyraste som finns i skaldjursväg men vill man ha gott så är det bara att betala och se glad ut. Har beställt in 7 kilo som vi skall dela mellan ett gäng kompisar. Krabban är förkokt så det är bara att spjälka upp benen, på med lite citron och kanske lite aioli. En verkligt lyxig och god förrätt. Men man får lite dåligt samvete då man ser hur de stackars fiskarna kämpar i verklig storm och med nedisade fartyg för att få upp godsakerna ur havet. Då tycker man att de är värda varje euro.
Räkor med dippsås
Snabbt gör du själv goda dippsåser till räkskivan. Jag brukar ofta bara dutta räkorna i salt och citronpeppar men en god dippsås till gör det hela lite festligare. Plussa på några gurk- och morotsstavar. Här två enkla recept på dippsås: Tartarsås 2 dl majonnäs (färdigköpt) 3 msk bostongurka 1 msk citronsaft 1,5 tsk dijonsenap 2 tsk hackad persilja salt och peppar Blanda allt och smaka av med salt och peppar. Ingefär och limesås 3 dl naturell yoghurt 1 msk honung 1 tsk riven ingefära 1 msk pressad limesaft Såsen kan bra göras dagen före och förvaras i kylskåp.
Chiliräkor
Ingredienser: 600 gram vanliga räkor utan skal 3 dl jasminris till servering 0,5 dl olivolja 1 röd färsk chili (finhackad) 2 klyftor vitlök (pressad eller skivad) ca 0,5 krm chilipeppar efter smak ca 0,5 krm cayennepeppar efter smak 1 krm salt 1 krm vit- eller svartpeppar efter smak 2 msk Sweet Chili Sauce efter smak Häll upp olivolja i en stekpanna så att oljan täcker botten med råge och pressa i vitlöksklyftorna. Hög värme i början men låg temperatur när det börjar fräsa och bubbla. Tillsätt vitlöken direkt för att se att det inte är för varmt i pannan, om det är för varmt blir vitlöken bränd och hård vilket förstör det mesta. Lägg i chilin, salta och peppra och krydda med chili- och cayennepeppar efter behag. Låt stå på låg värme så att smaken sätter sig, se till så att inte chilin och vitlöken bränns. När räkorna nästan är klara kan det vara gott att späda ut oljan med Sweet Chili Sauce. Häll i tills du tycker att det räcker, kan varken vara för mycket eller för lite.
Kvällens The Mackan!
Oj, så gott med räkor och rom, kokta ägg, majonnäs etc.
Kaviar i sked
Så här inför veckoslutet passar det väl bra med ett tips på en liten aptitretare. Tångkaviar eller lax/forellrom, lite finhackad rödlök och gräslök för garnering. Det går också bra att skära upp några brödtärningar av kavring eller knäckebröd som kan ätas som tilltugg. En god kall öl, ett glas vitt eller skumpa kronar ögonblicket.
Kräftsmörgås
I kväll blev det en lite kräftsmörgås och ett glas vitt. Rostat bröd, avocado, Lobsters kräftstjärtar, rödlök, peppar, flingsalt och citron. Ett litet onsdagsmys... because I´m worth it!
Torsk och räkor
Trots att det är några timmar sedan vi åt måste jag få plocka fram kvällens middag, de var såååå...god. Stekt torskrygg med några tigerräkor. Olivcitrussås med trattkantareller (recept finns i tidigare inlägg). Men det börjar bli tomt i frysen med torsk så snart skall det beställas in en ny 5 kg:s låda.
Gazpacho och pilgrimsmusslor
Råkade se ett morgonprogram i tv4 med Alexandra Zazzi.
Sagt och gjort det skulle testas. Hade ju alla ingredienser hemma :)
Gazpacho med pilgrimsmussla: Det blev kvällen förrätt . 2 dl honungsmelon 1/3 dels skalad färskgurka
1 mogen avocado saften av en halv citron 1 tsk citronzest 10-12 myntablad (jag satte torkad mynta)
3 msk tjock youghurt salt och peppar. Allt i mixern och in i kylen. Vill man ha mera sting så går det att sätta till chili.
Den här soppan är säkert lika god som dipp till räkor.
Stek musslorna och servera i glas.
Stekt torskrygg med knaperstekt bacon. Citrus/gräddsås, bulgur och
en rejäl klick av gazpachon som blev över. Hyvlad ättiksgurka till.