Kräftsmörgås
I kväll blev det en lite kräftsmörgås och ett glas vitt. Rostat bröd, avocado, Lobsters kräftstjärtar, rödlök, peppar, flingsalt och citron. Ett litet onsdagsmys... because I´m worth it!
Torsk och räkor
Trots att det är några timmar sedan vi åt måste jag få plocka fram kvällens middag, de var såååå...god. Stekt torskrygg med några tigerräkor. Olivcitrussås med trattkantareller (recept finns i tidigare inlägg). Men det börjar bli tomt i frysen med torsk så snart skall det beställas in en ny 5 kg:s låda.
Gazpacho och pilgrimsmusslor
Råkade se ett morgonprogram i tv4 med Alexandra Zazzi.
Sagt och gjort det skulle testas. Hade ju alla ingredienser hemma :)
Gazpacho med pilgrimsmussla: Det blev kvällen förrätt . 2 dl honungsmelon 1/3 dels skalad färskgurka
1 mogen avocado saften av en halv citron 1 tsk citronzest 10-12 myntablad (jag satte torkad mynta)
3 msk tjock youghurt salt och peppar. Allt i mixern och in i kylen. Vill man ha mera sting så går det att sätta till chili.
Den här soppan är säkert lika god som dipp till räkor.
Stek musslorna och servera i glas.
Stekt torskrygg med knaperstekt bacon. Citrus/gräddsås, bulgur och
en rejäl klick av gazpachon som blev över. Hyvlad ättiksgurka till.
Pilgrimsmusslor som förrätt
Två intressanta förrätter med pilgrimsmusslor. 1:
6 musslor 1st zestad lime och juicen saften av en apelsin 1/2 avocado, skivad och smaksatt med limejuice 1/4 skivad gul paprika 1/4 skivad röd paprika 1 tsk riven ingefära lite riven koriander 2 tsk finhackad charlottenlök 1/4 rödchili, finhackad utan frön lite god olivolja Blanda ihop limeskalet och övriga ingredienser och lägg dem i kylskåp under 3 timmar. Lägg upp rätten med pilgrimsmusslorna i mitten. Garnera med den rivna koriandern, en bit limezest och den finhackade chilin.
2: Den andra rätten är pilgrimsmusslor inlindade i bacon som grillas eller steks snabbt. Kan det bli enklare?
Gratinerad nyårshummer
Julafton är förbi och börjar bli dags att se framåt mot nyårssupén. Hummer ( 600 grams) finns i frysen så menyn är given :)
Här ett lätt och gott recept på gratinerad hummer. 20 g rumsvarmt smör 1 msk torr sherry 1 tsk dijonsenap 0,5 krm svartpeppar, nymald 1 msk persilja, mycket finhackad 1 nypa havssalt
1. Sätt ugnen på 250°. 2. Rör samman smör, sherry, senap, peppar och persilja. 3. Klyv hummern i 2 halvor. Hugg jack i klorna på 2 ställen med en stadig kniv. Då går det bra att bryta isär klorna för att få tag i köttet. 4. Lägg hummerhalvorna på ett ugnssäkert fat, även klorna. Bred på smöret och sätt hummern högt upp i ugnen ca 5 minuter bara så att den blir varm och får lite färg på ytan. Eventuellt kan det behövas några korn salt på hummer vid serveringen.
Fredagsmys...
Ja, jag vet att det blir långrandigt med mina evinnerliga skaldjur. Men andra gillar sport och hästar. I kväll så blev det ett rejält fredagsmys med ostron, gratinerade havskräftor (ur frysen hemma) och en påse räkor från Saluhallen, egna var slut :) Gratinerade dem med smör, persilja, seafood krydda och vitlök. Ostronen fick några lökringar ett stänk tabasco och lite citron. Nu är det gudagott att vara :) Det är ju tur att man själv förmedlar dessa delikatesser. Det betyder att de finns i frysen hela tiden.
Skaldjursfest
Firade mig själv idag (födlare). Tack vare att frysarna är full med skaldjur så var menyn given. En låda havskräftor, en näve tigerräkor, en bunt sparris som hade lämnat i kylrummet, en majskolv, och en citron. Allt ut via grillen. Om jag kunde förmedla doften av nygrillade skaldjur!!! :) Har ätit mycket sämre skaldjursrätter i södern. Tur att man får beställa dessa godsaker varje månad. Det som bäst ligger i frysen är kungskrabba och den skall snart testas på något nytt sätt.
Havets mat
Hemkommen från en tre veckors semester i Fuengirola på spanska sydkusten. Där vi hyrde lägenhet som gav mig möjlighet att laborera med allt vad havet har att erbjuda. De lokala supermarketerna hade ett otroligt bra utbud av fisk och skaldjur så det vara bara att välja och vraka.
Bilden är från vårt besök i den nyrenoverade saluhallen i Malaga. De första kvällarna var det skaldjur som stod på menyn. Scampi i alla möjliga storlekar, lättlagad och god.
Sedan var det dags för färsk sjötunga. Den rensades och flåddes direkt i butiken. En god och lätt äten fisk utan en massa ben.
Men mat skall upplevas på alla nivåer. Det resulterade i att man tog sig ner under ytan för att kolla in sardinstimmen. En upplevelse som gjorde att kvällens meny bestod av grillade sardiner.
Denna resa gav helt klart mersmak för att inte välja charter utan åka reguljärt och hyra lägenhet. Men för den som inte gillar havets läckerheter så erbjuder Costa del Sol även på otroliga delikatesser i köttdiskarna.
Börjar redan drömma om nästa resa :) Hasta luego!