Svenska piratkanoner
Nassau, Bahamas huvudstad. Grundades av britterna i mitten av 1600-talet och hette då Charles Town. Staden var på tidigt 1700-tal piratcentrum, en tid som kallas för den gyllene åldern. Tillfångatagandet av den ökända kapten Svartskägg avbildas på en målning från år 1718.
Under sin tid som sjörövare gick han under mer än tretton olika namn. Förutom ”Svartskägg” var även ”Havsdjävulen” ett återkommande namn som han använde sig av. Svartskägg seglade skeppet Queen Anne’s Revenge och var en av de mest fruktade sjörövarna på sin tid.
Hans skepp Queen Anne’s Revenge förliste utanför North Carolinas kust 1718, och hittades 1996. Sedan dess har forskare undersökt skeppet och bärgat en mängd föremål, bland annat 29 kanoner.
En av dem har redan identifierats som svensktillverkad på Ehrendahls bruk i Gnesta kommun söder om Stockholm. (Bild från TT)
Svartskägg var känd för att alltid bära sex skarpladdade pistoler vart han än gick.
Sannolikt är myterna om Svartskägg mycket överdrivna. Han tycks i själva verket varit en bildad person, rättvis och välsedd av sin besättning. Han ska aldrig ha skadat någon krigsfånge i onödan. I land har han ofta beskrivits som ovanligt välklädd och distingerad. Han kunde lätt förväxlas med vilken kolonial tjänsteman som helst.
Det diaboliska ryktet var något han vårdade, liksom sitt teatrala utseende i strid. Med teatereffekter undvek han sannolikt blodbad. Svartskägg var cirka två meter lång och vägde cirka 125 kilogram. Vid en tid hade han fjorton fruar.
Under denna pirattid fanns det rikligt med pirater i Karibien. På kartan ser man de mest fruktade.
Min kryssning i Karibien började med ett besök på pirat muséet i Nassau med kameran i högsta hugg. Kom med på en rundtur!
En hamngata som visar upp värsta sjörövarhålan.
En hängkorg i metall för tortyr och bestraffning.
Sjukvård, kanske en kula som opereras bort.
Ett piratläger på stranden.
Tortyrredskapet ViktPress som bland annat användes på den skottska piraten John Gow 1724. Man plockade på vikter till den drabbade erkände sitt brott eller krossades.
En docka av engelsmannen Beer Lane i tidstypisk 1700-tals klädsel.
På fartygen hade man också husdjur för lött eller mjölk.
Engelska piraten John Rackhams flagga har blivit symbol för piratmuséet.
Kommentarer
Tiina 13/02/2019 9:30pm (4 år sen)
Fina bilder från piratmuseet, sund att man missade det ????
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar