Köket i växthuset
Skitig upp över öronen efter dagens planteringsjobb,
då kommer gumman hem med 1 kilo strömmingsfiléer från Köttdisken.
Men de får jag inte tillreda inne i huset...blir att ladda upp stekbordet i växthuset.
På med infra värmaren i taket.
Nu hade jag inget rågmjöl hemma att panera dem i så det fick bli panko.Råkade ha en gammal elplatta i lidret så den fick fungera som spis.
Samtidigt hade det börja regna så grillen var inget alternativ.Tog sin tid men doften var det inget fel på.
Inte var det nåt fel på smaken heller. Det lämnade en del till i morgon också att mumsa på.
I det sista steksmöret slängde jag ner några vitlöksklyftor
som senare hälldes över fiskhögen.
Mums!
Vinbonde i Malax
I dag blev det en rejäl skördedag här hemma.
Vi började med några få meter potatisbänkar som gav
helt galna potatisar, stora som baby huvuden och några helt normala.De stora blir fina klyftpotatis.
Två vinstockar i kallväxthuset gav i år 140 klasar.
Ett hyfsat år och nu skall de pressas.Pressning av druvorna och avsmakning av ett färdigt gott
italienskt vin.Saften blir råsaft som vi fryser ner
och tar upp i vinter som ingrediens i smoothies. Dagens nypressade med otroliga smaker.
Skördetid och pressning
Så var det äntligen dags att få sig en rejäl äppelskörd.
Med tanke på att den helt uteblev i fjol så var den desto bättre i år.
Söndagens jobb var att länsa träden på frukt, blev 10 bananlådor som hade fått tid
på tisdag för mustning vid Lalle Gård i Veikkars.Regnet till trots var det Veikkars som gällde i dag.
Här gick allt som förr. Jag fick bara vara lite snabbare med att mata fram
äpplena på bandet så det inte blev paus i pressningen.
Det gick som smort.Lådorna fylldes i snabb takt med den ännu varma pastöriserade musten.
214 euro fattigare men 33 boxar rikare bär det iväg hem.
Nu fick kvällen ett annat innehåll och det är att skapa
utrymme för egen nypressad äppelmust som skall räcka
till nästa sommar.
Skördetid
För många av oss har skördetiden dragit igång på allvar.
Förutom trädgårdens och skogens alla bär har också svamparna
varit i gång under en tid.Hemma vid infarten växer det år efter år kantareller så det knakar.
Vill inte plocka dem själv för det kan finnas avgaser
och vägdamm på dem. Jag söker mig till skogen.Här växer de i den fria naturen.
Det blev en sväng i dag också, så ikväll blir det kantarellsmörgås.
Tomaterna i växthuset mognar också från dag till dag så det
blir någonting med den i kväll också.Så blev det. Smörstekta kantareller med lök och
Oravais Rökeris rökta bacon.
Tomaterna blev en spanskinspirerad ”tomato frito”
Stekta tomater i olivolja med lök, vitlök, basilika, paprikapulver, en skvätt rödvins vinäger;
salt och peppar.
Det blev så gott.
Italien a la Malax
Så var det då dags för att skörda årets basilika och säkra pestolagret inför vintern.Som basilikan har vuxit i sommar. Nu skall den skördas.
Blev en rejäl skål också i år. Tog bort de blad som någon annan ”tuggat på”.
Dags för mixern. Jag brukar bara blanda basilika, olja, peppar, vitlök, salt och citronsaft.
Då håller den sig i kylrummet hela vintern.Härlig färg och underbara dofter.
Blev sju burkar i år.
I kväll skall den testas på grillad kyckling och lammribs med
råstekt nypotatis och årets kantareller.
Men innan dess så blev det en bruschetta som mellanmål.
Klimatanpassad plantering
Traditionellt har vi alltid alltid haft pelargon varvad med lobelia runt vår terass,
men under de senaste årens heta somrar har växterna inte klarat sig.
I år klimatanpassade vi oss och satsade på växter från a la Medelhavet.Lavendel och Njurvinda. Vilken härlig medelhavs doft
och till och med humlorna vaknade lite tidigare i dag.
Njurvindan brukar bli 1 meter lång så det blir ganska effektfullt på sensommaren.
Även vid spa-terrassen är det lavendel som gäller.Nu är det bara lite bubbel i glaset som saknas.
Pyssel och knåp
De som känner mig vet att jag håller på med en hel massa konstiga projekt.
Senaste höst gjorde jag sex stycken träfigurer som jag kallade ”skogens djur”.
De har varit utplacerade i vinter längs skidspåret på ”Vitmåsan” i Malax.
Nu är de hemma igen och färdiga för nästa utställning. Det blir på Brinkens Museum i Malax,
där de kommer att finnas hela sommaren.Årets skulpturer går i Vikingaled.
De finns också med på Brinkens Museum nu 21.5 då de har Vikingadag,
Skulpturerna skall puffa för Järnåldersleden i Malax.
Längs leden finns ca 40 forngravar, 6 skålgropsstenar, boplatser, en stenväg och
intressanta växter. Pollendiagram visar att området var befolkat under tiden 200–800 e.Kr.
Vandringsleden är 1800 meter lång och märkt. Det finns också en kortare led på 800 m.
Tre ståtliga krigare som växte fram ur några överblivna golvvasor
och andra restbitar.En gammal rostig metallplåt blev bra inslag i hjälmen och yxan.
Äntligen fick jag också nytta för gammal rostig spik.
De här gubbarna gjordes på några dagar och
såg ut så här utan färg och lackning.Vad skall det bli härnäst?
Trädgårdsplanering!
De två senaste dagarna har jag tillbringat bland mossa, kvistar och barr. Måste rädda huset då grannskogen blev till ett kalhygge och den friska nordanvinden slapp direkt in på granarna på tomten. Vi hade lämnat dem eftersom den delen av tomten inte hade någon annan uppgift än att vara en stor lövkompost. Pratade med de som högg hos grannen och de var villiga att
fortsätta på min tomt -de förstod faran med blåsten.
Troligen hade jag haft några träd liggandes över huset i framtiden.
Kul att jobba med proffs och deras rejäla maskiner.
Skogen bakom uthuset skall bort.Granhäcken framför uthuset blev till en hel del fina stockar.
Inga små pinnar utan rejäla träd och stubbar.
Färdigt, ser inte vackert ut just nu men det blir nog bra.
Blev två högar med ved (ett nytt projekt).
Men det blev också över 70 stockar som skall säljas.
I dag var uppköparen på besök.
Skörd till stor hjälp
Nu är det fullt upp i buskar och snår. Skogen ger sitt och då är det också dags i trädgården.
Emellanåt kan det bli för mycket av det goda och då
funderar man -vad kan jag göra av alla fina och nyttiga bär?
I år fick vi på Röda Korset en donation av bär.
Häftigt, jag plockade till av egna bär och kokade saft på dem.
Passade samtidigt på att koka lite svart vinbärsgelé.
Blev en hel del god saft till vinterns evenemang.
Vi skall bjuda besökare på varm saft då kylan slår till.Ännu oetikerade flaskor, står ännu i grannens kylrum.
Följande dag fick också de sina etiketter.
Samtidigt under Konstens Natt i Vasa fick vi in en ny donation
på röda vinbär och en kasse med socker.Medan natten framskred i Vasa, stod jag hemma och kokade saft av bären.
En egen litet projekt som ändå inte alls är svårt.Det du behöver är en Mehumaija som du häller bären i.
Kokande vatten i kastrullen längst ner. Sedan sköter den sig själv.
Rör om nu som då, ta bort urkokade bär och i med nya bär och mera vatten.
Dags för socker koket och ett par tabletter ”säilöntäaine”, låt det svalna och så är saften klar.
Blev några vackra flaskor ”rött” som fick klart godkänt vid provsmakningen. Egen etikett skall det vara.
Det ser bra ut om man inte är med bakom kulisserna.
Då ena stora fyllda glasflaskan skulle flyttas i köket,
lossnade botten och en stor del av köksgolvet och skåpen blev helt röda.
Nåja, vi fick ju köket städat på samma gång.
Dagen för vinbärsgelé
I dag var det dags att koka egen gelé på svartvinbär.
Bären håller på att mogna och då innehåller de mycket
naturligt pektin som gör att saften blir till gelé.
Vår tidigare gelé håller på att ta slut så några
nya burkar av årets skörd är välkommen.
Mitt gelérecept ur en gammal bok:
2 liter nyplockade bär ( ca. 1 kg) sköljs.
Men de behöver inte rensas desto mera.
Koka eller ånga bären ca. 5 minuter.
Sila av dem genom duk, jag tog ett par gamla men rena strumpbyxor.
Gör ett första geléprov för att se om bären innehåller pektin.
PEKTINPROV MED KYLA: Kyl gärna en tallrik i kylen eller frysen först.
Lägg en msk gelé på tallriken och kyl hastigt förslagsvis i fem minuter i frysen eller 15 minuter kylen.
Då ska den stelna till den konsistens du önskar.
Dra ett streck genom med en sked. Flyter inte gelén ihop är den tillräckligt fast.
Häll över saften i en kastrull och låt den småkoka i 3-5 minuter.
Rör ner 6 dl syltsocker, lite i sänder, så att sockret hinner lösa sig.
Låt gelén koka försiktigt utan omrörning 10-15 minuter.
Gör geléprovet igen.
Ta kastrullen från spisen och låt massan stå några minuter.
Ta försiktigt bort skummet med en hålslev.
Ös upp gelémassan i varma glasburkar (kokta i vatten).
Låt geléet kallna och sätt på lock
och förvara svalt.
Det här receptet gav mig 1 liter gelé.
Skall bli gott i vinter till kyckling eller kött.