Vinbonde i Malax
I dag blev det en rejäl skördedag här hemma.
Vi började med några få meter potatisbänkar som gav
helt galna potatisar, stora som baby huvuden och några helt normala.De stora blir fina klyftpotatis.
Två vinstockar i kallväxthuset gav i år 140 klasar.
Ett hyfsat år och nu skall de pressas.Pressning av druvorna och avsmakning av ett färdigt gott
italienskt vin.Saften blir råsaft som vi fryser ner
och tar upp i vinter som ingrediens i smoothies. Dagens nypressade med otroliga smaker.
Hemleverans från Italien
Det hade just börjat ljusna i Malax då den välbekanta varubilen backar in på gården.
Det är en ny leverans med vin från Italien.
Vingården Fratelli Vogadori finns utanför Verona, har köpt tidigare vin från gården också.Här ordnas fest provsmakning, fester och B&B.
Mäktig infart och utsikt över vackra landskap.
Här finns det vin så det räcker.
Dagens leverans är en Corvina Veronese från 2018. 14%
Nu åker de ner i källare för kommande mys.
Guld på nyårsbordet
En leverans från Italien backar in på gården passligt till nyår.
Det är en guldmedaljör som levereras.
Vingården Sanfeletto grundades i början av förra seklet och har nu utvecklats från traditionella bulkviner
som såldes i lösvikt i massiva träfat och hälldes sedan upp i glasdemijohns för slutlig leverans till kunderna.
Efter åren började också de första flaskorna med bubblig Prosecco dyka upp.
I dag är det högsta kvalitet som gäller. Den långa listan av internationella priser som Sanfletto
har tilldeltas är ett bevis på filosofin i vinskapande är framgångsrik och resulterar idag
i att Proseccon kan njutas i 15 länder på 4 kontinenter.Härliga landskap som ur en saga.
Vingården ligger i San Pietro di Feletto, en charmig by bland kuperande åsar
halvvägs mellan Venedig och Dolomiterna i nordöstra Italien.
Det är uteslutande här som Prosecco når toppen av sin kvalitet och förtjänar
den högsta certifieringen för ett italienskt vin, "Benämningen av kontrollerat och garanterat ursprung".
Sedan 2019 har kullarna i Prosecco Conegliano-Valdobbiadene inkluderats på
UNESCO:s världsarvslista som ett "kulturlandskap".Vacker sommarbild, idag är det bara +7 grader i området och
vinrankorna står nakna. Men vi håller oss med sommarkänslan.
I området Valdobbiadene har tiden stannat
och de extrema backarna tvingar vinodlarna att utföra de flesta uppgifterna i vingårdarna manuellt
och därav den höga kvalitén.
Guldmedaljen?
Proseccon som jag fick i dag är Conegliano Valdobbiadene DOCG
representerar toppen av kvalitetspyramiden i Prosecco.
Vid den internationella tävlingen CSWWC
(världsmästerskapen i champagne och mousserande vin)
belönades den första årgången av "SANPIERO" med GULD medalj.Vingården har haft ”flyt“ i tävlingen och kan stolt visa upp
en hel rad av årets medaljer.Min lilla låda med sex flaskor åker nu ner i vinkällaren
och får invänta nyår. Kan bli både fisk och havskräftor till
denna ädla dryck.
Paolo och Imelda från Sanfeletto önskar dig också ett Gott Nytt År.
Vinmässa i Umeå
Vin i Umeå är en mässa som hålls för sjätte året i rad och är en mötesplats
för de som gillar vin med seminarier och vinprovningar.
Totalt var vi 10 personer från Vasa Oenologer (vinsällskapet)
som satsade på en långhelg i Umeå.
Jag satsar på två provningar som jag förhandsköpte. Saint Clairs masterclass med Laura Young
som är exportchef på Nya Zeeländska företaget Saint Clair Family Estate.
Hon guidade oss genom hela fem vinstilar och fyra druvor.
Med fanns bland annat Clair Origin Pinot Noir som röstats fram av Sveriges
vinjournalister till det bästa rödvinet i prisklassen 100-119 kronor två år i rad.
De här vinerna provsmakade vi:
Saint Clair Pioneer Block 3 Sauvignon Blanc
Saint Clair Vicar’s Choice Barrel Chardonnay
Saint Clair Vicar’s Choice Bright Light Pinot Gris
Saint Clair Origin Pinot Noir
Saint Clair Pioneer Block 23 Pinot Noir 375 mlHär en bild från en av deras vingårdar med det ståtliga uteköket.
Den andra provningen blev Tjaerdalen,
en provsmakning av svensk lagrad whisky på vinfat.
Whisky innehåller flera hundra smakämnen men
det är faten som kan bidra upp till cirka 80 procent av dem.
Här vid deras bord ute i mässhallen före provsmakningen inne i salen.
Anders och Peter startade sitt whiskyföretag i garaget år 2015 i Yttersjö en bit söder om Umeå.
Namnet Tjärdalen (Tjaerdalen) kommer från den tid då det tillverkades tjära i området.
Idén är att buteljera färdig whisky under egen etikett.
När vi började hade jag 10-15 flaskor i min samling. Nu har jag 200-250 och de flesta är rökigt, säger Anders Wink.
Redan nu har de börjat få priser för sina drycker.
”Vi skall inte starta destilleri utan vi köper råsprit och ung whisky som vi låter mogna på egna tunnor.
För att det skall bli whisky måste den mogna i minst tre år”.
De åker till Skottland och väljer ut whiskyfat med olika lagringsgrad och whisky som de gillar.
Vissa mängder buteljeras direkt och andra lämnas kvar i Skottland för lite längre lagring.
Nu skall det provsmakas whisky med Anders.
Whisky är inte min favorit men det blev en intressant upplevelse
och min favorit under kvällen blev en rökig bekantskap.
Förutom seminarierna så blev det provsmakningar också
vi de olika utställarna.Viner i all ära men det fanns också cava, prosecco och äkta champagne att testa.
Och finns det champagne så skall det finnas ostron.
Rålund satsade på kvalitetsvin gjord på norrländska blåbär.
Intressant bekantskap.Godsaker från södra Frankrike på gränsen till Spanien.
Stämningen blir bara bättre och bättre. Nu skall Nils Sundquist
och jag ha en tapasbricka serverad av ICA.
Men det blev en hel del annat gott också under resan.
Redan på Aurora Botnia blev det att testa a la carte restaurangen.
Ett hängmörat kött, tonfisk med sikrom medan andra njöt utav
rådjurswallenbergare och siktournedos.
Vad sägs om en älgtartar toppad med sikrom.
Ett rött Chateauneuf du Pape från 2018 passade bra till.
Några fler bilder till från mässan.Nästa års mässa är nu också förhandsbokad, om inte det dyker upp någon
annan intressantare resa före det.
Man vet ju aldrig.
Det lilla extra
Du som brukar titta in på min blogg vet att torskrygg brukar dyka upp lite nu som då.
Inspirerad av resan till Umeå ville jag krydda lördagens torskrygg med det lilla extra.
Det blev några kaprisfrukter by Zeta. Såsen är en citrussås med trattkantareller.
Om det smakade gott!
Söndagens middag blev en rejäl wokpanna och
dagens ”lilla extra” blev att provsmaka GW:s rosévin som vi köpte på Systembolaget.
Lättdrucket och läskande till den heta woken.
Hemgjord limoncello
Solens magiska krafter gör att längtan ut till trädgården blir stark.
Inte blev det bättre av att i morse se tv-programmet Solens Mat a la Italien.
En sväng ner till växthuset fick fantasin att spåra iväg.Några grader till och det skulle vara så skönt att
få sitta under äppelträdet och smutta på någonting gott.
Kanske en Limoncello?
Här är ett enkelt recept på Limoncello som man kan göra själv
med bara fyra ingredienser.13 citroner (bra pris just nu, välj ekologiska)
7,5 dl sprit
2 dl vatten
1,5 dl strösocker
Skölj citronerna väl. Skala av det gula med potatisskalare (det vita gör drycken besk).
Lägg skalen i en glasburk med lock.
Pressa de skalade citronerna och häll saften och de gula skalet i burken.
Häll på spriten.
Låt stå mörkt (under lock) minst en vecka och sila sedan bort skalen.
Sedan blir det dags att koka upp vatten och socker.
Låt sockerlagen svalna helt. Häll den i burken och låt stå ännu en vecka.
Sila limoncellon och häll upp på väl rengjorda flaskor.
Nu har du en trevlig sommardryck som du också kan ge i present.
Ha en skön italiensk sommar!
En bubblig italienare
Efter regn kommer sol, så sant. I dag skiner solen över Malax
och samtidigt rullar en bil in på gården.
Det är en Prosecco från Italien som levereras, hörde att den skickades i måndags och redan här.Se vilka vackra vyer.
Sanfeletto Winery ligger i den gamla byn San Pietro di Feletto.
Det är på dessa sluttningar "Glera" vinstockar har odlats i århundraden och nu blir Prosecco Superiore
som förtjänar den högsta certifieringen för ett italienskt vin,
"Denomination of Controlled and Guaranteed Origin" (DOCG).
Sanfeletto, som alltid varit i familjen Ceschin ägo, börjar sin historia redan i början av förra seklet
med grundaren Emilio, född 1887.
Emilio var en ung vinmakare som passionerat ägnade sig åt odlingen av
sina vingårdar och sålde sitt vin på marknaderna och till tavernorna i Marca Trevigiana.
Från den lilla källaren i San Pietro körde han ut vinet med till kunderna.
På 1930-talet fick Emilio sällskap av sin brorson Rino, som sedan
ledde företaget i mer än 60 år. År 1975 gick hans son Paolo med i företaget.
I dag, med sin 45 års erfarenhet, fortsätter Paolo att leda Sanfeletto och göra sin Prosecco
efter samma filosofi, och värnar efter noggrann kvalitet i varje flaska.Ett hantverk från början till slut. Här beskärning på gång i januari 2021.
Prosecco DOC Treviso. En mångsidig produkt som lämpar sig för att smakas
som en aperitif eller under hela måltiden, med fisk, skaldjur, aptitretare, risotto och ost.
Sockermängd 10 gr per liter. 11,5%. Intressant.
Fick också en liten gåva för öppnande av andra flaskor.
Grazie mille sarà interessante!
Grillat och spanskt vin
Veckoslutet gick helt i trädgårdens tecken.
Men trädgårdsjobb resulterar också i kurr i magen.
Lördagen bjöd på ett grillat laxspett med sallad. Helt enkelt och lätt.
Det rödbruna nyansen på laxen är Aronia pulver, hälsosamt och gott.
Den sötsura såsen är ett måste.
Söndagens middag blev grillad kyckling och klyftpotatis.
Samma sallad och nu med en vitlökssås på gräddfil och citron,
en allround sås som passar bra också till fisk.
Sedan blev det någonting gott i glaset.
Om vi befinner oss i norra Spanien och Atlantkusten i området söder om
Bilbao och Plampona är vi i vinets hemtrakter.
Samhället heter Olite.Bodegas Piedemonte grundades 1992 i området Navarra. Om man säger att Navarra området
är beläget norr om La Rioja så får man en bättre smakbild.
Det var regionens vinodlare som gick samman
och grundade företaget för att kunna ta fram moderna kvalitetsvin.
I dag har Piedemonte totalt över 300 hektar vingårdar.
Under de 20 år som gått har vinerna prisats för sitt fina pris/kvalitét förhållande.
Piedemonte Reserva är ett vin som passar till gris, kyckling, lamm och korv
(kötträtter med andra ord) men även med starka ostar.
Valt till Vuoden viini 2020.
Druvorna är: Temparnillo, Cabernet Sauvignon och Merlot. Alkoholhalten 14%.
Energi: 80 kcal/100 ml och priset 9.89 euro.
Ett vackert rubinrött vin med smak av russin.
Det här är nog ett vin som hamnar i min källare.
Vin för fisk och kyckling
I dag fick jag ett sommarvin för fisk och kycklingrätter.
Ett torrt krispigt vitt vin från Veneto regionen i Italien.
Vi befinner oss nu nord ost om Verona. Vinet är perfekt till fisk, skaldjur och lätta kycklingrätter.
Vinet har en ljus vacker gul ton och en doft som påminner om ananas och persikor.Den 19 april såg det ut så här på vingården. Om cirka fem månader är det dags för skörd.
Här skall det gå undan.Marco Provolo gör som sin far och farfar, ser själv till att ta hand om druvorna och få dem till källaren.
Men oj så vackra landskap och vilka kullar.
För tillfället omfattar Provolo vingården ca 20 hektar med
vinstockar och olivträd på 300 meters höjder över havet.
Kolla lavendeln i nedre kanten.
Vinresa i Portugal 2018
Vinresan genom Frankrike 2017 gav mersmak och redan följande år 2018 passade jag på
tillsammans med oenologerna i Vasa att delta i en portvinsresa i Portugal längs Dourodalen.
Månaden var oktober så skördandet var i full gång.
Skulle bland annat träffa Oscar Jr Quevedo...trodde jag.
Läs mera om den dagen här.