En italiensk minisemester
Det var inte bara en prosecco som landade i går. Den hade följe av en hel del andra godsaker.
Rött, vitt och olivolja.
Vi befinner oss fortfarande i Valpolicella, området mellan Garda sjön och Verona.
Här ligger vingårdarna fast i varandra. Just nu ligger det mesta i vinterdvala.
Bilden är från vingården Provolo.Men redan i april så skall knopparna spricka och en ny årgång på kommande.
Bilden är från Provolo i april 2020.Härliga vyer och här finns också ett bra utbud med vandringsleder.
Här en sajt med en hel del intressanta rutter.En god svamprisotto skulle sitta bra efter en dags vandring.
Många av vingårdarna i regionen har dessutom B&B.
En bubblande nyhet
En intressant nyhet dök upp vid dörren.
En Rosé Prosecco som lanserades som nyhet i slutet på fjolåret. Årgång 2019.
Vi hamnar uppe i norditalien.
Det var Alla hjärtans dag år 1950, då 121 vinbönder i Breganze
beslöt sig att skapa ett kooperativ.
I dag består kooperativet av 700 medlemmar.
Se så mycket blad som är bortklippt för att druvorna skall få maximalt med solsken.
Ser det inte mysigt ut. Den historiska bilden hänger på väggen till höger.
Och dagens nykomling i Malax källaren.
Ålands äppelvin
Under mitt senaste besök på Åland köpte jag några flaskor av öns egna äppelvin.
Smakbyns bränneri Tjudö vingård Ab, står för produkten.
Den här flaskan är en Semi Sweet och har en klar smak som påminner om
en fransk cider, dock inte så bubblig som en cider.
Äppelsmaken är tydlig och len.
Smakar bra efter tre dagars julstädning och
dagens pytt med rökt ängskalkon från Hemmanet.
Kvevlax vs Italien
I dag blev det en mixa både av det ena och det andra.
Morgonen började med en leverans gott pizzavin från Italien.
Har köpt det tidigare, det kan du läsa om här.
Fyller på källaren inför jul och nyår. Den lådan var väl just vad som rymdes.
Före lunch var det dags att bekanta sig med lokal fisk vid
Jeppes Fisk i Kvevlax. Det är ett sponsrat blogginlägg som publiceras
under veckan. Fick med mig 1 kg helströmming som skall bli
inlagd kryddströmming. Återkommer både till inlägget och receptet senare.
Mitt i pastan!
Står vid spisen och kokar lite pasta till dagens lunch. Det knackar på dörren och en låda lyfts in.
En ny leverans Prosecco från Italien.
Den får dock åka ner i källaren till kommande rätter.
Men hur ser vinhuset ut i Italien?
Beato Bartolomeo Breganze. Det är alla hjärtans dag 1950 när 121 vinproducenter från kommunerna
Breganze, Fara, Sarcedo och Mason samlas för att kombinera passion och arbete: de skapar då Cantina Sociale.
Men det finns ett behov av ett bättre namn, och de besluter sig för att hedra sin mest inflytelserika medborgare:
Salig Bartolomeo da Breganze, en dominikansk munk och biskop av Vicenza på trettonde århundradet.
Breganze ligger mitt emellan Venedig och Garda sjön.
50-talet och vintunnor på trävagnar kantar gatorna.
Nya stora fat lastas av.
Nu har hösten också kommit till regionen och den nya moderna 2500 kvm stora källaren fylls.
I dag är Beato Bartolomeo ett kooperativ vingård med cirka 700 medlemmar.
Företaget styrs av Elvio Forato. Totalt består ”familjen” Beato Bartolomeo för närvarande av 25 personer.
Proseccon baserar sig på druvorna Glera och Chardonnay.
Låg sockerhalt men uppnår ändå 11,5 %.
Produktionen ligger på ca 2 miljoner flaskor varje år.
Gyllene bubblor
Vad skall man äta till champagne och mousserande? Här får du några tips.
Bubbel och eleganta smaker passar bra till mycket. Passande tilltugg till champagne och mousserande vin
är till exempel salta snacks och söta jordgubbar, det är vi väl mest vana vid.
Tilltugg till frisk och fruktig champagne
Till den friska champagnen går fett, syra och salt bra till. Även krämiga och feta tilltugg
gör sig bra till bubblorna som lättar upp känslan. Eftersom champagne är ett av de friskaste viner som finns
behöver det du serverar till också möta upp med en touch av syra, till exempel från citron eller syrlig crème fraiche.
Välj gärna: toast skagen, potatischips och löjrom eller en härlig bruschetta med mozzarella och tomat.
Söta tilltugg till sött mousserande
Söt mat fungerar bra till prosecco eller söt champagne. Sötma i maten gör nämligen att drycken
upplevs mindre sött och istället friskare och torrare. Ett torrt mousserande vin till söta tilltugg riskerar däremot
att upplevas som alltför syrligt och torrt.
Välj gärna: jordgubbar, vit choklad, söta bakverk.
Torrt mousserande gillar sälta
Även champagner som beskrivs som torra har oftast lite sötma som gifter sig bra med salta tilltugg.
Skaldjur som ostron och räkor är också fina tilltugg att bjuda på till den
torra cavan, crémanten eller champagnen.
Mousserande vin utan alkohol har ofta en liten sötma och är också ett bra val.
Välj gärna: milda ostar som brie och vitmögelost, skaldjur och salta snacks.
Smakrika tilltugg till mogen cava och champagne
Mogna mousserande viner, exempelvis cava och champagne,
kommer bäst till sin rätt tillsammans med tilltugg som är krämiga, fylliga och brödiga.
Prova till exempel skivad chèvreost på vitt bröd som fått gräddas en stund i ugnen
och toppats med honung och timjan eller rosmarin.
Välj gärna: krämiga soppor som hummer- eller svampsoppa, snittar med chévreost.
Skillnaden mellan cava och prosecco?
Cava – den traditionella metoden
Cava är mousserande vin från Spanien. Precis som champagne görs cava på den traditionella metoden,
alltså att andra jäsningen sker i flaskan. Cava har en ursprungsbeteckning, DO Cava,
men får tillverkas i flera olika områden runt om i Spanien.
Cava ska lagras på flaska i minst 9 månader, står det Gran Reserva
på etiketten har vinet lagrats 2-3 år eller mer.
Prosecco – oftast lite sötare
Prosecco är mousserande vin från norra Italien, här använder man inte den traditionella metoden
utan andra jäsningen sker i ståltank (där man tillsätter socker och jäst).
Generellt upplevs prosecco som sötare (vilket det också oftast är)
och får toner som päron, tuttifrutti och mandel.
Tips som räddar middagen
5 tips som räddar middagen
Känns det bekant att stå där med en nyöppnad flaska vin som smakar för strävt? Eller för surt?
Jag vet, har källaren full med trevliga överraskningar.
Att hitta den perfekta drycken till festmåltiden är inte alltid lätt och ibland uppför sig drycken inte som det var tänkt.
Med några enkla knep kan du minska strävheten i rött vin,
göra ett öl mindre beskt och hitta vin som passar till kryddhet mat.
Källa: Systembolaget och egna erfarenheter.
1. Salt gör vinet mindre strävt
Det röda vinet du köpt visar sig vara alldeles för strävt.
Paniken växer – vad ska du göra för att rädda situationen nu?
Ingen fara.
Säg bara åt gästerna att ”gärna ta lite extra av det goda flingsaltet som står på bordet.”
Vips, så smakar vinet inte lika strävt längre!
2. Sött + salt = sant
Läsk till chips? Lakritsbåt och en hallonbåt i munnen samtidigt?
Ja, det händer något magiskt när salt och sött kombineras.
Färska skaldjur och ost med sälta får ett lyft av lite sötma i drycken.
3. Känns vinet för surt? Balansera med citron.
Vad gör man om det vita vinet till maten känns på tok för friskt, ja nästan surt?
Förklaringen är förmodligen att rättens syra är för låg eller helt enkelt saknas.
Ett enkelt knep är att möta syran med syran genom att pressa lite citron över maten
eller stänka på lite vinäger. Då kommer vinets fruktsyra plötsligt att upplevas som mer balanserad.
4. Chili förstärker syra, strävhet och beska
Heta rätter med chili ihop med torrt, vitt vin brukar få vinet att smaka surt
och maten att kännas brännande het. Öl med hög beska blir beskare ihop med chili
och ett rött vin kommer att bli ännu strävare – samtidigt som hettan i maten ökar.
Till het mat, servera vitt vin med lite sötma eller öl utan beska – då mildras den brinnande munkänslan betydligt.
5. Söt dessert vill ha söt dryck
Det är en vanlig missuppfattning att söta rätter ska balanseras av dryck utan sötma.
Men gör man det kommer vinet att smaka surt, bittert och förlora all frukt.
Välj alltid en minst lika söt dryck till söta efterrätter – då blir sötman alldeles lagom.
Vinbesök 2006
Mitt första besök, på en riktig vingård, gjorde jag i september 2006.
Bodde i Garda och var dagligen på vandring till Bardolino.
Själva besöket på vingården och provningen skedde i Avio hos
Maso Roveri med den vänliga ägaren Antonio Anzelini.
Jag var enda skandinav och de andra tyskar.
Spännande att för första gången känna att det är här det gör och ingen turistfälla.Samma resa var jag upp en natt i Geneve, men för en österbottning
slutade man inte beundra bergslandskapet och vinodlingarna.11 september och skörden var i full gång.
Sedan dess har det blivit en hel del gårdar och provningar i Frankrike,
Tyskland, Portugal, Italien och Kroatien. Fler lär det bli.
Blev påfyllning
Blev påfyllning av vinkällaren trots den börjar vara full.
Men man tackar och tar emot då det är leverans.
I dag kom rödvinet från Alessandro Rivetto i nordvästra Italien.
Orten La Morra ligger norr om staden Barolo och har
samma gynnsamma odlingsförhållande och jordmån.
Alessandros går är omgiven av vinodlingar och passar också bra som
pausställe om man skulle vara på plats med sin cykel.
Medeltemperaturen i La Morra i juli är +29 och som kallast i januari med +5.Här en vinprovning på gång nere i källaren. I dag har de också ett vinloft där
vinprovningar hålls. Som vanligt så blir det också en bild från
det mörka vinlagret med lockande landskap och solljus utanför.
Det vin som kom i dag är sex flaskor från 2016.
Barbera D´ Alba, 15%. Ser lovande ut.
Alessandros Barolo vin har jag skrivit tidigare om.
Italien knackade på
En ny intressant vinlåda knackade på dörren och jag öppnade snällt.
Här var det bland annat smakprover från vingården Dindo.
Gården grundades 1960 och är belägen i det gynnsammaste
området i Vallpolicella på 300 meters höjd.
Med det hela började så klart i en äkta 60-tals miljö.Ett stenkast från Garda sjön och städerna Garda och Bardolino, härliga ställen båda två.
Vi befinner oss 300 meter över havet och det syns på granskogen.
Försäljningschef Giovanni Dindo kollar skörden. Se vilka druvklasar!
Jag är galet förtjust i dessa källarvalv.
Häftig skörd. Druvorna skördas i oktober och lagras fram till mars på ståltankar.
Sedan får det åldras i 12 månader på ekfat och uppnå en alkoholhalt på 14%. Giovanni börjar bli nöjd med det lagrade vinet.
Vackra flaskor som nu förs ner i källaren i Malax.
Men det är inte allt!
I dagens låda fanns också ett vin från Barolo i västra Italien.
Ett Nebbiolo vin, lovar gott.
13% och passar till ost eller rökt kött. I en webbshop hade det priset 24,15 euro.
Granatrött med orange inslag och lagrats på ekfat i 12 månader.Nu är det fråga om lite äldre vinstockar. På de cirka 10 hektar odlas
det mest Nebbiolo da Barolo.
Sista bilden får bli prydliga Barolotunnor.