Italienare anlände!
I dag anlände nya intressanta italienare till Malax. Det betyder att källaren börja vara på maxgränsen.
Från en tidigare bekant vingård, Bertoldi Winery, kom en låda rosé.
Från vingården som grundades redan 1932 ser man till och med ut över Garda sjön.
Vacker nyans.
Dagens andra nykomling är ett vin i 40 euros klassen.
Nu befinner vi oss i västra Italien i området Barolo, på några timmars bilfärd från Nice och Savona.
Jordmånen i området är en blandning av kalk och lera som bland annat kommer från eroderade berg i Alperna.
Det är just denna jordmån och det kuperade landskapet som gör att vinerna på
nebbiolodruvan blir så bra här.
Huset heter Alessandro Rivetto, det är Alessandro som är på bilden
med en del av sina prisbelönta godsaker. Barolo är ett elegant vin med söta tanniner. Förutom att vinet passar
bra till kötträtter och ostar så tipsas man om att testa det med
tryffelrätter. Vinet skall kanderas två timmar före servering, ett gott tecken.
Ordning i vinkällaren
I samband med att coronan drog igång började jag också köpa in lite vinlådor från Italien.
Trevligt att få testa på viner som inte finns på Alko och
fördjupa sig i vingårdarna.
Men, alla dessa papplådor gör att man inte får någon helhetsbild av vad man har i källaren.Detta skall åtgärdas. Har en 70-tals pinnsoffa som skall göras till ved men
tycker att virket är för bra för att sågas sönder.
Men som material för någonting nytt fungerar det bra. Nu skall vinkällaren kompletteras med mera hyllor.Sidostativen börjar formas.
Designen växer fram och vinfacken testas med tomflaskor.
Det är färgen som gör allt. Ser skapliga ut.Nu börjar det se ut som det skall. Ännu ryms det några lådor.
Borde komma en eller två lådor i veckan som kommer.Kostnaden för dessa två hyllor blev 30 euro d.v.s priset för vad en ny slipmaskin kostade.
Material som virke, skruvar, lim, färg hade jag sedan tidigare projekt.
Från hjärtat av Valpolicella
En bil kör in på gården och en låda lasta av. Det är en låda vin från hjärtat av Valpolicella i Italien.Denna vindal har varit bebodd sedan äldre stenåldern, tack vare rikedomen i överflödet av vatten.
Men det äldsta dokumentära beviset som visar att det finns ett område som heter Mezzane härstammar år 1035.
Nå väl, dagens vingår omgärdas fortfarande av gröna böljande kullar.Och har man sett en vinkällare så har man sett de flesta. Men alltid lika fascinerande för en österbottning.
Doften, svalkan och tystnaden som i en katedral. Vingården San Cassiano gör inte bara vin, de gör olivolja också.
Så till dagens leverans. En collection på sex flaskor rödvin och vittvin.
Amaronen 15,5% på bilden ligger i prisklassen 36 euro på Alko.
Men ner i källaren skall de med de övriga italienska vännerna.
Underbar lördag
Blev en helt otrolig lördag. Stack till Övermark för att köpa blommor till trädgården (tradition).
Gick bananas bland allt som växte, saldo 129 euro...inte så farligt.
En hänglobelia hamnade i bilen (den blåa bollen). Pris 10 euro!!!
En megastor hängpelargon åkte också in. Men lavendeln har jag sedan tidigare så den fick stå kvar.
Men alla växter och dofter.
Tur man inte hade större bil i dag.
Typ: 23 lobelior, 18 pelargoner och en hel massa annat.
Nu skall det bli gott med någonting smått mitt på dagen.
Fiskdisken råkade ha lite havskräftor från Kattegatt i fredags och klart de kom med hem.
Klyv upp och smet över smör med vitlök och persilja. In i ugnen en stund
(de är förkokta) för att smöret skulle smälta.
Äta ute så klart. Ett av vinerna från Italien passade bra med de små godbitarna.
Senare i kväll blir det röding.
Men nu ut och plantera :)
Fredags överraskning
Äntligen fredag och en trevlig överraskning på trappan. En ny låda vin från Italien.
Men fredagsmyset blev en traditionell rökmack men i kväll med handpillade
räkor från Fiskdisken i Vasa. Helt klart en stor skillnad mellan handpillade och burkräkor.Men så till lådan.
Ferrari-familjen har drivit företaget sedan 1789 och forfarande fokuserar sin produktion på en marknad
som bara kräver produkter av högsta kvalitet.
I området Gargagnango, finns herrgården från 1500-talet med källare och stugor,
två hektar olivlundar och tre vingårdar.
Företagets underjordisk källare är från 1700-talet och
används för åldrande av vin, har nyligen restaurerats för vinframställning och tappning.
Dock blev det i kväll ett rosé vin till räkorna.
Men dagens låda (6 flaskor) var intressant. Med ett Ripasso vin från 2015.
Ypperligt för grillat och lagrade ostar.
Jo, källaren börjar fyllas men än finns det rum.
Beställde just ett rosévin från Bertoldi som jag också ser fram emot.
Limousine biff på grillen
Limousine biff på grillen, det var så jag under veckan sett söndagens meny.
Två vackra biffar från Fiskdisken i Vasa.
Kryddor: peppar och salt.
Grillolja: matolja, soya, rödvin, vitlök och mera peppar.Pommes, en sallad med vattenmelon, purjo och tomat (basic).
Såsen: ett snabbkok med köttbuljong, en hel pepparost, lite grädde
...och mera peppar (nykrossad).
Vinet till maten blev ett chilenskt rödvin.
Cono Sur Bicicleta Pinot Noir.
Ganska lätt och ligger på 10 euro.
Italien knackar på
Så var det dags igen för en intressant leverans från Italien.
Denna gång var det inte bara vin, kom prosecco och pasta.
Vi börjar med pastan.
Masciarellis historia som ”pastieri” började redan 1867 i San Martino sulla Marrucina.
I dag finns företaget i Pratola Peligna. Men pastan produceras med samma teknik som tidigare
för att säkerställa att du skall uppleva smaken av en hemlagad pasta.Gourmat Selection Line är en pasta
producerad med speciell utvinnbart gryn (hjärtat i vete kornet),
blandat med vattnen från Majella National Park.
Skall det vara äkta och närproducerat så skall de
vara omgivna av böljande vetefält. Valmo är också ett täcken på friska jordar.
Pratola Peligna finn mitt i Italien, en bit från Rom
Hantverk sås om de gjorde förr. Handens känsla över produkten.
Fick hem lite snacks också.
Nu går vi över till Proseccon.
Det hela började 1950 då 121 lokala vinmakare bestämde sig för att samarbeta kring sin passion.
I dag finns cirka 700 godkända medlemmar och Beato Bartolomeo Winery är utrustad med den
modernaste vinproduktionsutrustningen och ger cirka 2,5 miljoner flaskor varje år.
Vin nostalgi så som man ser en vingård framför sig.
Här byggs, repareras och tvättas det tunnor.
Nu är vi mitt emellan Garda sjön och Venedig. Ett stenkast mot nordväst ser man Rovereto.
Det var mitt första ställe för vinprovning, ensam med en busslast tyskar.
Dagens låda ser helt bra ut.
Prosecco Spumante DOC
Produktionen är 230 000 flaskor. En intensiv bukett av färsk frukt, gyllene äpple, päron, rosblommig
med en eftersmak av mandel. Utmärkt som aperitif och till risrätter.
Så dagen vinlåda
I det kuperade området i kommunen Marano di Valpolicella, San Pietro i Cariano och Negrar
finns vingården Antolini som drivs av bröderna Pier Paolo och Stefano Antolini sedan 1992.
Gården omfattar totalt 9 ha. Odlingen sker med respekt för miljön
och för att minimera bekämpningsmedel.
För att förstå avstånd så kan jag berätta att det är gångavstånd
mellan Garda och Bardolino som ligger intill Garda sjön.
Här repareras och byggs nya terrasser.
Här vilar och mognar godsakerna. Som slutligen blev
en låda till Malax.
Bland de bästa vingårdarna i Italien
I dag svängde Piccolo transport in på gården i Malax.
Det var dags att ta emot en ny intressant låda vin från Italien.
Lite norr om Verona ligger samhället Negrar.
Det är därifrån dagens vinlåda skickades.Vingården Fratelli Vogadori är familjeägt och förutom viner, grappa och prosecco
erbjuder de också tasting och bed and breakfast.
Här bland kullarna är man bland de bästa italienska vingårdarna.
Ett trevligt sortiment inför påsken fiskar, lamm och andra godsaker.
Om bara coronan skulle lugna ner sig så skulle området vara
väl värt ett besök.
Kyckling och vinskörd
Eter en dag med trädgårdsjobb var det riktigt skönt att få en rejäl
pastarätt med kyckling. Dessutom var vi ute i mörkret och skördade de sista vindruvorna.
De som ännu inte är mogna kommer knappast att hinna bli färdiga.
Här puttrar de stekta kycklingfilérna i grädde, rosepeppar, buljong,
tomater, grekiska kryddor och vitlök
En färskpasta fylld med ricottaost och spenat. Vinterns varma smaker a la italien.
Samtidigt fick vi för oss att i mörkret skörda de sista vindruvorna i växthuset.
blev en vacker skål trots att vi delat med oss generöst av årets skörd.
Resglädje
Resglädje kan också bli tungt i längden. Äh, det var mera som en fras.
Var på Kreta i slutet av maj då det kom ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till. Den 8 juni ansökte jag om medlemskap i Vasa vinsällskap för att kunna delta i deras kommande resa till Portugal. En vinprovningsresa med bland annat portvin. Nu sitter jag här, två veckor efter min senaste resa till Cypern. Väskan är nypackad i kväll och i morgon bär det iväg. Konstigt hur mycket resande det kan bli inom några månader, och hur mycket man hinner med där emellan.
Vinprovningen lär vi återkomma till on några dagar. Åker i morgon och är framme i Porto på kvällen.
Vi bloggs!....(hörs).
Ingen beach semester...lite vitt och lite svart.