Vinmässa i Umeå
Vin i Umeå är en mässa som hålls för sjätte året i rad och är en mötesplats
för de som gillar vin med seminarier och vinprovningar.
Totalt var vi 10 personer från Vasa Oenologer (vinsällskapet)
som satsade på en långhelg i Umeå.
Jag satsar på två provningar som jag förhandsköpte. Saint Clairs masterclass med Laura Young
som är exportchef på Nya Zeeländska företaget Saint Clair Family Estate.
Hon guidade oss genom hela fem vinstilar och fyra druvor.
Med fanns bland annat Clair Origin Pinot Noir som röstats fram av Sveriges
vinjournalister till det bästa rödvinet i prisklassen 100-119 kronor två år i rad.
De här vinerna provsmakade vi:
Saint Clair Pioneer Block 3 Sauvignon Blanc
Saint Clair Vicar’s Choice Barrel Chardonnay
Saint Clair Vicar’s Choice Bright Light Pinot Gris
Saint Clair Origin Pinot Noir
Saint Clair Pioneer Block 23 Pinot Noir 375 mlHär en bild från en av deras vingårdar med det ståtliga uteköket.
Den andra provningen blev Tjaerdalen,
en provsmakning av svensk lagrad whisky på vinfat.
Whisky innehåller flera hundra smakämnen men
det är faten som kan bidra upp till cirka 80 procent av dem.
Här vid deras bord ute i mässhallen före provsmakningen inne i salen.
Anders och Peter startade sitt whiskyföretag i garaget år 2015 i Yttersjö en bit söder om Umeå.
Namnet Tjärdalen (Tjaerdalen) kommer från den tid då det tillverkades tjära i området.
Idén är att buteljera färdig whisky under egen etikett.
När vi började hade jag 10-15 flaskor i min samling. Nu har jag 200-250 och de flesta är rökigt, säger Anders Wink.
Redan nu har de börjat få priser för sina drycker.
”Vi skall inte starta destilleri utan vi köper råsprit och ung whisky som vi låter mogna på egna tunnor.
För att det skall bli whisky måste den mogna i minst tre år”.
De åker till Skottland och väljer ut whiskyfat med olika lagringsgrad och whisky som de gillar.
Vissa mängder buteljeras direkt och andra lämnas kvar i Skottland för lite längre lagring.
Nu skall det provsmakas whisky med Anders.
Whisky är inte min favorit men det blev en intressant upplevelse
och min favorit under kvällen blev en rökig bekantskap.
Förutom seminarierna så blev det provsmakningar också
vi de olika utställarna.Viner i all ära men det fanns också cava, prosecco och äkta champagne att testa.
Och finns det champagne så skall det finnas ostron.
Rålund satsade på kvalitetsvin gjord på norrländska blåbär.
Intressant bekantskap.Godsaker från södra Frankrike på gränsen till Spanien.
Stämningen blir bara bättre och bättre. Nu skall Nils Sundquist
och jag ha en tapasbricka serverad av ICA.
Men det blev en hel del annat gott också under resan.
Redan på Aurora Botnia blev det att testa a la carte restaurangen.
Ett hängmörat kött, tonfisk med sikrom medan andra njöt utav
rådjurswallenbergare och siktournedos.
Vad sägs om en älgtartar toppad med sikrom.
Ett rött Chateauneuf du Pape från 2018 passade bra till.
Några fler bilder till från mässan.Nästa års mässa är nu också förhandsbokad, om inte det dyker upp någon
annan intressantare resa före det.
Man vet ju aldrig.
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar